15. kolovoza 2010.

Breskve sa žara u umaku od meda i timijana / Grilled Peaches With Thyme Infused Honey Glaze

Please scroll down for English.


Sve što je lijepo kratko traje. Nekako mi se čini da to pogotovo vrijedi za godišnje odmore, praznike, produžene vikende i izlete svih vrsta. Tako je bilo i s našim putovanjem u London. Sedam dana prošlo je brzinom svjetlosti i evo nas opet u raljama zagrebačke ljetne svakodnevice, okupirani rutinskim radnjama, okruženi dobro poznatim ambijentom i ustajalom atmosferom. S jedne strane, ono što je dobro poznato, pa čak i dosadno, ispunjava srce nekom vrstom topline i ugode. S druge pak strane, ljudsku potrebu i želju za učenjem, istraživanjem i znanjem teško je obuzdati. No, želje i mogućnosti uglavnom su obrnuto proporcionalni pojmovi i naše je istraživanje Londona došlo kraju.


Toliko sam umorna da jedva dišem, a sastavljanje samo jedne suvisle rečenice iziskuje puno više vremena nego što se usudim priznati. Stoga neću puno duljiti. Dojmovi se ionako još trebaju sleći jer još uvijek sam previše oduševljena sa svime da bih mogla biti objektivna i realna (englezi imaju riječ koja savršeno opisuje moje trenutno stanje: overwhelmed). Kad se prašina malo slegne i kad se dobro odmorim, podijelit ću s vama svoja zapažanja, priče, fotke i (potpuno subjektivne) dojmove, a s obzirom da svega od navedenog ima mnogo, taj će putopis vjerojatno imati nekoliko nastavaka. Ono što mogu već sada sa sigurnošću ustvrditi jest da je London najljepši i najživopisniji grad koji sam do sada posjetila i da ću ga sigurno opet posjetiti čim se za to pruži prilika.


Po povratku nas je, kako to obično i biva, dočekao potpuno prazan hladnjak. Čovjek se brzo navikne na lagodan život, a ljenost brzo nađe put i do najmarljivijih srdaca. Koliko god da volim kuhanje, bilo je lijepo za promjenu doći na gotovo i punog se želuca uputiti prema izlazu umjesto prema sudoperu. Zato, dok se ne popuni hladnjak i ne napune baterije, na repertoaru su krajnje jednostavna jela spravljena od svega nekoliko namirnica. Upravo je takav i desert koji slijedi. Ako vam se jede nešto slatko, a u blizini nemate baš ništa što odgovara tom opisu osim poneke usamljene breskve (nektarine, marelice...), malo meda i jedan limun, onda je ovaj recept pun pogodak. Ako nemate timijana ne očajavajte, jednako je ukusno i bez njega (a još je bolje ako dodate par kapi ruma). Ako nemate ni mascarpone, ma nema veze. Uzmite najobičniji čvrsti jogurt, dodajte mu malo meda i voila. Kako god da bilo, obavezno isprobajte ovaj desert jer je stvarno nevjerojatno ukusan.


Breskve sa žara u umaku od meda i timijana
za 4 osobe

4 zrele breskve (birajte čvršće)
žlica neutralnog ulja

Umak od meda i timijana
3 žlice tekućeg meda
3 grančice timijana
2 žlice limunovog soka

Za posluživanje
mascarpone ili sladoled od vanilije
sjeckani bademi

Breskve operite, posušite, prepolovite i izvadite koštice. Premažite ih sa tankim slojem ulja i pecite na dobro zagrijanoj grill tavi sa prerezanom stranom prema dolje. Nakon 4-5 minuta breskve okrenite i pecite još 3-4 minute, odnosno dok ne omekšaju (moraju ostati čvrste i ne smiju se raspadati).

U lončiću pomiješajte med i limun te dodajte timijan. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje oko 3 minute. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 15-20 minuta pokriveno. Potom izvadite timijan i po potrebi procijedite. Umak poslužite hladan ili ga prije posluživanja ponovo zagrijte na laganoj vatri.

Breskve servirajte na tanjure, prelijte umakom od meda i poslužite sa mascarponeom ili sladoledom te pospite sjeckanim bademima.


Grilled Peaches With Thyme Infused Honey Glaze
serves 4

4 firm ripe peaches, cut in half
1 tbsp. neutral oil

Thyme Infused Honey Glaze
3 tbsp. runny honey
3 thyme springs
2 tbsp. lemon juice

To serve
mascarpone cheese or vanilla ice-cream
chopped almonds (or other nuts)

Put the peach halves in a bowl, drizzle with oil and mix with your hands. Make sure all the peaches are coated with a thin layer of oil.

Put the peaches on a hot grill pan, cut side down. Grill for 4-5 minutes and turn to the other side. Grill for another 4 minutes or until the peaches are soft but still firm (they shouldn't fall apart)

In a small pot whisk together honey and lemon juice. Add thyme springs and put on a low heat. Cook for 3 minutes, stirring constantly. Remove from heat, cover and let it seep or 15-20 minutes. Then discard thyme springs and strain the glaze if necessary. You can serve it cold or reheat it when the peaches are ready.

Place the peaches on plates, drizzle with some glaze and top with a dollop of mascarpone cheese (creme fraiche is also delicious) or a scoop of vanilla ice-cream. Decorate with some chopped nuts and decorate with thyme springs.

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 20:

  1. A refined dessert! That combination is so unique and interesting. Gorgeous shots.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš si se potrudila napisavši ovaj post, za svaku pohvalu!!!
    Uživala sam, iskreno.
    Topli pozdrav, Zondra Art

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve pohvale za uloženi trud i prikaz ovog prefinog dezerta! Prelepe fotke:)

    OdgovoriIzbriši
  4. jednostavan ukusan i zdrav desert ..

    ps
    jedva čekam putopis iz londona.. london mi je stvarno savršen grad :)

    OdgovoriIzbriši
  5. mm, jela sam ih prošle godine, samo sam ih još punila kozjim sirom i preko stavila med, takav je bio recept, stvarno jednostavno, a tako fino, pogotovo ljeti.. Baš jučer sam jela puretinu sa medom, limunom i timijanom, i nevjerojatno kako se timijan i med odlično slažu.. haljinica plava ili što li je već ti je krasna.. baš lijep kontrast na fotki.. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Hayırlı haftalar. Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  7. Stvarno divno napisano.Breskve super izgledaju,ja to moram probati!

    OdgovoriIzbriši
  8. Fantastično..fino,nemam riječi..Ali ono što mene svaki put i opet iznova hipnotizira su tvoje savršene fotografije..Ponovno sam ostala bez teksta,gledam i opčinjena sam, svaka čast Monika!!

    OdgovoriIzbriši
  9. ah londooooon..... ja bi opet.... sto me nisi stavila u kovceg? :) svidja mi se kombinacija bresaka i meda, fino :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Very delicious recipe! And the pictures .... they are so beautiful - as usual!

    OdgovoriIzbriši
  11. apsolutno čarobno izgledaju ove tvoje breskve.
    London bi tako željela vidjeti, blago tebi divno, predivno putovanje i sigurno mnogo lijepih uspomena.

    OdgovoriIzbriši
  12. La preparo allo stesso modo e confermo che somno deliziose
    http://coolchicstyleconfidential.blogspot.com/2009/07/pesche-arrosto-con-timo-miele-yogurt.html

    OdgovoriIzbriši
  13. Welcome back, dear...verujem da ste puni lepih utisaka i jedva cekamo da procitamo i neku pricicu sa puta, a u medjuvremenu uzivacemo u ovom finom desertu i fotkicama...uvek se potrudis da lepo aranziras kadar, simpaticna cinijica sa crvenim rubom i tackicama, par flasica u pozadini, nezna pozadina, bas uzivanje za okice!;)))

    OdgovoriIzbriši
  14. Tako jednostavno a tako savrseno... Fotke su... ma nemam vise reci...

    OdgovoriIzbriši
  15. Eh London je takav dojam i na mene ostavio. Kad sam se tek vratila iz Engleske mjesecima sam maltretirala sve oko sebe engleskim pričama. Bilo je to prije skoro 15 godina (ovo mi zvuči ko da sam jako stara) i još uvijek dojam Londona isti. :)

    Nadam se da ću uskoro ponovno tamo otputovati iako sad imam neke druge prioritete.

    Što se recepta tiče obožavam ovakve voćne deserte. Baš sam nedavno mjerkala jedan recept za pečene breskve s kremom od kokosa. Čini mi se da su sve varijacije s pečenim breskvama jako ukusne i idealne za ljeto. :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Monchi, sanjam o putu u London ( moj veliki san bio je i Dublin sve dok ga nisam prije točno dvije godine posjetila, a znam sigurno da ću se i vratiti ). Točno znam kako se osjećaš i jedva čekam da vidim fotke i naravno, potpuno subjektivne dojmove :) Recept je predivan, tako jednostavan, a tako ukusan! Mada nisam nikada pečene breskve probala sa timijanom, vjerujem ti na riječ da mu je dao poseban štih.

    OdgovoriIzbriši
  17. Lijepo se i kući vratiti!
    Jednostavan i savršen desert! Očarana sam slikama i postom!

    OdgovoriIzbriši
  18. Joj jedva cekam da vidim slike iz Londona!

    OdgovoriIzbriši
  19. Breskve su odlične i divno izgledaju ! Volim ovakve poslastice sa voćem , dodaci se odlično uklapaju.
    Super za London, na mene je ostavio isti dojam ! Jako mi je drago da ste uživali i jedva čekam priče i slike iz tog divnog grada.

    OdgovoriIzbriši