Ajme, koliko nas je! ide dalje. Igra koju je pokrenula bloggerica Monsoon, svakog mjeseca poprima sve veće razmjere i postaje sve zanimljivja i maštovitija. Ovog je mjeseca naša domaćica Jasenka sa bloga Sweet Corner, a tema su nam orašasti plodovi i sjemenke. Budući da na spomen orašastih plodova većini prosječnih konzumenata na pamet padaju kolači, torte i slastice, ja sam odlučila zeznuti sustav i u ovom krugu igre napraviti nešto slano. Radi se o fenomenalnom glavnom jelu, kombinaciji lagane piletine punjene sočnom slaninom i parmezanom i zapečene sa bademima i pistacijama. Mekano i sočno iznutra, hrskavo izvana, ovo je jelo za mene savršen spoj okusa. Nadam se da će se i vama svidjeti.
Punjena pileća prsa s bademima i pistacijama
za 4 osobe
4 pileća filea bez kože i kostiju
sol i svježe mljeveni papar
Nadjev
2 mlada luka
2 kriške slanine (pancete)
1 režanj češnjaka
1 žumanjak
1 žlica sjeckanih badema
1 žlica sjeckanih pistacija
3 lista svježeg bosiljka
1 žlica sjeckanog peršina
2 žlice svježe naribanog parmezana
2 žlice krušnih mrvica
sol i papar
Topping
2 žlice krušnih mrvica
1 žlica svježe naribanog parmezana
1 žlica sjeckanih pistacija
1 žlica sjeckanih badema
1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
Za nadjev narežite slaninu na sitne kockice, a mladi luk na tanke kolutove. Na žlici maslinovog ulja popržite slaninu dok ne postane hrskava, a potom joj dodajte mladi luk. Pirjajte dok luk ne omekša pa dodajte sitno sjeckani češnjak. Pirjajte još 1 minutu, maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Dodajte žumanjak, bademe, pistacije, krušne mrvice, parmezan te sitno sjeckani bosiljak i peršin i dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Za topping pomiješajte sve navedene sastojke.
Pećnicu zagrijte na 190°C. Lim za pečenje premažite maslinovim uljem.
Piletinu isplahnite i dobro posušite, pa nožem zarežite svaki komad mesa da dobijete džep. Dobivene džepove napunite nadjevom i po potrebi ih zatvorite čačkalicom. Meso natrljajte solju i paprom te ga popržite sa svih strana na malo maslinovog ulja dok ne dobije boju. Potom ga premijestite u pripremljeni lim i obilato pospite toppingom. Pecite u pećnici još 20-ak minuta.
Poslužite uz kuhano povrće i sezonsku salatu.
Stuffed Chicken Breast With Almonds And Pistachios
serves 4
4 boneless skinless chicken breast
salt and freshly ground black pepper
Filling
2 spring onions, thinly sliced
2 thin slices of pancetta, cut into small pieces
1 clove of garlic, minced
1 egg yolk, lightly beaten
1 tbsp. chopped almonds
1 tbsp. chopped pistachios
3 basil leaves, chopped
1 tbsp. fresh parsley leaves, chopped
2 tbsp. Parmesan cheese, freshly grated
2 tbsp. bread crumbs
salt and pepper
Topping
2 tbsp. bread crumbs
1 tbsp. Parmesan cheese, freshly grated
1 tbsp. chopped pistachios
1 tbsp. chopped almonds
1 tbsp. fresh parsley leaves, chopped
For the filling, heat a tablespoon of olive oil in a nonstick frying pan. Add the pancetta and cook until crispy. Then add spring onions and cook until the onions are soft. Add the garlic and cook for another minute, then remove from heat and cool down. Add the egg yolk and all the other ingredients and mix thoroughly until well blended. For the topping, mix together all the ingredients and set aside.
Preheat the oven to 190°C. Grease a medium sized baking pan with some olive oil.
Rinse the chicken breast and dry with a kitchen towel. Using a sharp knife, make a slit down 1 side of each chicken breast to form a pocket. Stuff each pocket with the prepared filling and close the pockets using a wooden toothpick. Season the meat with salt and pepper. Heat a tablespoon of olive oil in a nonstick frying pan and cook the chicken breast on high heat on all sides until golden brown. Transfer onto a baking pan and sprinkle each chicken breast with a generous amount of topping. Bake for another 20 minutes.
Serve immediately with some steamed vegetables and a salad of your choice.
That is a great idea! A tasty stuffing!
OdgovoriIzbrišicheers,
Rosa
Mmmmmm...sviđa mi se kombinacija! Baš izgleda veoma ukusno.
OdgovoriIzbrišioh..a da nam se ne bi svidjelo.. :D fenomenalna kombinacija, ja se davim u pistaciju..:)) budem isprobala.. :))
OdgovoriIzbrišiBaš lijepo jelo. Jako volim piletinu u kombinaciji s orašastim plodovima.
OdgovoriIzbrišiKod tebe to izgleda vrhunski, kao i uvijek. :)
Prekrasno izgleda, sastojci su me opčinili, sve što volim, vjerujem sjedinjeno u izvrsnu kombinaciju. bravo za maštu, bravo za odvažnost.
OdgovoriIzbrišiKako nam se ne bi svidjelo?! Izvrsna kombinacija i baš nam sada trebaju ovakva jela!
OdgovoriIzbrišiOvo je stvarno mljac! Divno!
OdgovoriIzbrišimeni se ovo jako sviđa ! Tu je sve što volim , super iskombinirano i još bolje pripremljeno. A ne mogu da ne primjetim i divnu zelenu brokulu koju si poslužila kao prilog. Sve skupa, izvrsno !!
OdgovoriIzbrišiDobitna kombinacija .
OdgovoriIzbrišimmmmmmmmmmmmmm..che buono!
OdgovoriIzbrišiJako fino izgleda, baš ću probati prvom prilikom. I ja moram primjetiti prekrasnu zelenu brokulu koja se nalazi na tanjuru. Vau!
OdgovoriIzbrišiIzgleda kao pravi delikates...!;)))
OdgovoriIzbrišiFantastic.. So much more interesting than boring grilled chicken!! (my dinner tonight :( )
OdgovoriIzbrišiGreat photos!
Punjenje je odlično, ali korica!!! Mmmmmm :)Bojena fotkama! Mrak! :)
OdgovoriIzbrišiE baš to ja volim, mekano iznutra, a hrskavo izvana! Odličan recept!
OdgovoriIzbrišiThe stuffing looks so yummy, and with the addition of almonds and pistachio, this chicken is an exquisite dish for celebration.
OdgovoriIzbrišiGreat post, Monika!
Sawadee from Bangkok,
Kris
savršeno! drago mi je da si ti odlučila napraviti nešto slano umjesto uobičajenog slatkog kad su u pitanju orašasti plodovi... oduševila si me sastojcima, fotkama i načinom pripreme :)
OdgovoriIzbrišijako mi se svida ideja i zelenaaaa brokula :)
OdgovoriIzbrišiJoš jednom da se javim, imaš nagradu na mom blogu pa pogledaj kada stigneš.
OdgovoriIzbrišiovo je fantasticno! Sve skrolijem dole i cekam da vidim presek :) Moracu da napravim :)
OdgovoriIzbrišitvoj uvod me je vec ostavio bez teksta, a fotke su rekle svoje:)) Hvala ti Monika za ovu fenomenalnu ulaznicu i na sudjelovanju, jako mi se svidja ovo jelo i nadam se da cu ga uskoro isprobati, a slike i dalje ostavljaju bez rijeci :)
OdgovoriIzbrišiOK nije nista posebno originalno ali mi se jako dopada...i ja dosta koristim pistaci,bademe i sl. u receptima od mesa.Punjeno belo ,uvek izgleda elegantno ma cime god ga punili...
OdgovoriIzbriši