25. srpnja 2010.

Smrznuti jogurt s medom i limunom / Honey Lemon Frozen Yogurt

Please scroll down for English.


Nakon prošlog, gotovo maratonskog posta, vrijeme je za nešto kratko i slatko. :)

Smrznuti jogurt savršen je desert za sve one koji iz bilo kojeg razloga paze na unos masnoća i šećera u organizam, ali i za one koji samo traže brzo osvježenje ili alternativu sladoledu. Baš kao i sladoled, smrznuti jogurt može imati bezbroj lica i naličja, beskonačno mnogo boja i okusa, a njegova je prednost u odnosu na sladoled to što je jeftiniji, brži i jednostavniji za pripremu kod kuće.

Ukoliko ne pazite na liniju, preporučam vam da dio jogurta zamijenite kiselim vrhnjem. Tako će vaš smrznuti jogut u konačnici biti kremastiji i teksturom više nalikovati sladoledu. Umjesto meda upotrijebite šećer, a jogurtu dodajte komadiće čokolade, nutellu, propasirano voće, orašaste plodove, mahunu vanilije, kokosovo brašno, dulce de leche, maslac od kikirikija... Ma, što god vam padne na pamet! :)



Smrznuti jogurt s medom i limunom
za 4 osobe

720g čvrstog jogurta (2,8% m.m.)
100 ml soka od limuna
korica jednog limuna
korica jedne limete
120 ml tekućeg meda

Jogurt stavite u veću posudu. Dodajte limunov sok te koricu limuna i limete i dobro izradite pjenjačom dok ne dobijete kremastu smjesu bez grudica. Na kraju dodajte med i još jednom dobro izradite.


Jogurt prebacite u plastičnu posudu s poklopcem i stavite u zamrzivač. Nakon otprilike sat vremena jogurt izvadite iz zamrzivača i dobro ga promiješajte vilicom kako biste spriječili nastajanje kristalića leda. Postupak ponovite još 2-3 puta, a zatim ga držite u zamrzivaču do posluživanja.

Otprilike 15-20 minuta prije posluživanja jogurt izvadite iz zamrzivača. Ukrasite ga listićima mente i poslužite uz borovnice, maline ili neko drugo bobičasto voće.


Honey Lemon Frozen Yogurt
serves 4

720g yogurt
100 ml lemon juice, freshly squeezed
zest of 1 lemon, finely grated
zest of 1 lime, finely grated
120ml honey

In a large bowl combine yogurt, lemon juice and lemon and lime zest. Whisk thoroughly until nice and creamy. Add the honey and whisk well.

If you don't have an ice cream maker, transfer the yogurt to a freezer friendly container and freeze until firm around the edges (approximately 1 hour). Then, remove from the freezer, beat till smooth and return to the freezer. Do this 2-3 times and then allow it to set completely.

Take the frozen yogurt out of the freezer 15-20 minutes before serving time. Spoon into glasses or bowls, decorate with some mint leaves and sere with blueberries or other berries of your choice.

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 17:

  1. Light and so delicious! Lovely shots!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  2. Osvježavajuće i fino,pogotovo s boboicama.

    OdgovoriIzbriši
  3. Osvježavajuće i savršeno ljetno! :) Predivne fotke :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kombinacija meda i limuna mi je omiljena kada je riječ o mirisima i upravo ga osjetim na sebi. Svaki put pomislim da bi mogla isprobati ga u hrani. Sada si mi dala ideju koja mi se veoma dopada i definitivno ću si priuštiti ovo lagano slatko osvježavajuće zadovoljstvo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Sviđa mi se ovo jako..jednostavno, a lagano i zadovoljava onu potrebu za slatkim osvježenjem, a još je i jako zdravo..i što ćeš više??..Super!

    OdgovoriIzbriši
  6. obozavam kombinaciju jogurt i med i med i limun. obicno svoje sladolede radim upravo s kombinacijom jogurt, secer i limun ali mislim da cu vec sutra isprobati ovo tvoje: pravi obrok zdravlja!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja sam pravila ,ali samo s limunom i dodala sam jedan dio vrhnja bas zbog kremastijeg okusa ,a i nije mi toliko vruce ,tek ce ljeti da dode do punog izrazaja !!1lako je vama kad vam je toplo :)!!!

    http://ruza123.coolinarika.com/slike/prikazi/358836#komentar4278217

    OdgovoriIzbriši
  8. Mmm, lagano, osvježavajuće i finoo.. radila sam slično i podsjeća me na indijski lassi..molim te reci mi gdje nabavljaš te divne žlice i općenito retro posuđe? tako da kad odem u Zg da znam jer sam slaba na taj starinski beštek, a nigdje ga naći. Osim da od koje bakice sa sela posudim :))

    OdgovoriIzbriši
  9. Lovely dessert and excellent photography.

    OdgovoriIzbriši
  10. @Cosmo, i meni je miris meda i limuna savršen, a okus mu je još i bolji zato preporčam da isprobaš tu kombinaciju okusa. sigurno te neće ostaviti ravnodušnom.
    @Ruža, pa ti si ekspresna! :) super je!
    @Ebba, da...baš podsjeća na Lassi, dobro si primijetila :) što se tiče bešteka, njega kupujem nedjeljom na hreliću (buvljak) ili na britanskom trgu gdje je nedjeljom sajam antikviteta. nađe se stvarno predivnih stvari i možeš kupiti na komad. hrelić je doduše jeftiniji i moraš se dobro pomučiti da nađeš ono što ti treba u onoj gužvi, ali isplati se :) a tanjure i zdjelice kupujem isto tamo ili kad se namjerim na nešto i to su uglavnom u pitanju magma home, korak, naš dom, nova, amelie, a često se i u konzumu nađe nešto :)

    OdgovoriIzbriši
  11. aha, ok, hvala na detaljnim informacijama.. i sumnjala sam na hrelić :)) budem sve obavezno istražila kad odem u u Zg.. :))

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovo je odlična osvježavajuća poslastica ! Volim ove kombinacije sa jogurtom a med i limun mi se odlično slažu ! I naravno, slike su mi opet neodoljive, divne !!

    OdgovoriIzbriši