5. rujna 2010.

Slatki chili umak / Sweet Chili Sauce

Please scroll down for English version. 


Ovih dana ne stižem ništa. Borim se s vjetrenjačama i pokušavam ostati normalna u procesu. Okej, možda malo pretjerujem ali činjenica da ne stižem ni kosu oprati i nokte izrašpati ipak ostaje. "Kaj sad opet?!", pitate se. Pa, ovaj put se radi o rješavanju stambenog pitanja, a o čemu drugom? Nas smo dvoje navalili ove godine riješiti sva važna životna pitanja i ako bude sve po planu, 2010. će definitivno ostati u pamćenju kao godina rock'n'rolla, kako je mi već sada od milja zovemo. Živi ostali pa vidjeli.

Neću sada  ulaziti u polemike oko tržišta nekretnina i uvjeta za ostvarivanje stambenih kredita jer sam preumorna od tih i takvih rasprava. U današnje vrijeme sve je duplo teže i neizvjesnije nego što bi to trebalo biti. To je tako i čim se prije čovjek navikne i prihvati stvarno stanje stvari, to bolje za njega i njegove živce. Uvjeti su takvi kakvi jesu i mi ih nažalost ne možemo promijeniti. Ono što možemo jest što studioznije pristupiti rješavanju problema, besprijekorno obaviti svu silu birokracije i nabaviti brdo potrebne dokumentacije te se nadati da nismo ništa izostavili te da ćemo od kreditnog odbora dobiti pozitivan odgovor u nekom razumnom roku. Cijeli taj proces je izuzetno dugotrajan, zamoran, iscrpljujuć i neizvjestan. U posljednjih mjesec dana prošla sam kroz sva moguća stanja, od uzbuđenja i euforije, do straha, nervoze, sreće, ljutnje... Više ni ne znam kako se svi zovu, ali garantiram da sam ih sve prošla. A još nismo stigli ni na pola puta do ostvarenja našeg cilja.


Kombinacija slatko-ljuto-kiselo ovih se dana ipak ne pojavljuje samo kao metafora mojih unutarnjih zbivanja, već se često i konzumira u našoj maloj zajednici. Kako smo za vrijeme boravka u Londonu imali prilike kušati autentična jela iz čitavog svijeta, poželjeli smo se tako nastaviti hraniti i kod kuće. U pohodu na orijentalni supermarket, trgovine začinima i londonske tržnice opskrbili smo se određenom količinom egzotičnih i orijentalnih sastojaka kojih kod nas ili nema ili su bolesno skupi. Neke namirnice i proizvodi iz različitih razloga nisu baš bili pogodni za transport (iako, kineski rezanci su me ugodno iznenadili ostavši u bezprijekornom stanju, unatoč barbarskom odnosu prema prtljagi u zračnim lukama), a nekih sam se sjetila tek po povratku.  Pa kad već mozak nije radio dovoljno dobro i kad već nisam kupila ono što mi treba, nije bilo druge nego zaposliti ručice da spase stvar. Tko nema u glavi, ima u rukama. A osim toga, ja sam dosta škrta po naravi i nikad neću nekome masno platiti za nešto što mogu sama bolje i jeftinije napraviti. Zašto bih za bočicu od 200ml umaka dala 30-ak kuna, kad ga za manje od 10 kuna mogu napraviti sama? 

Borough Market, London

Kad smo jednog dana poželjeli tajlanski ručak i ustanovili da nemamo jedan od najvažnijih sastojaka, uposlila sam svog najboljeg prijatelja Googlea da mi pomogne riješiti kriznu situaciju. On me uputio na ovaj izvrstan recept koji sam samo malo prilagodila i dobila savršen slatki chili umak kojeg koristim kao dodatak kineskim i tajlandskim jelima, a u malim količinama dodajem ga i u neka druga jela jer im daje specifičnu dimenziju pikantnosti. Moja otpornija polovica ovim umakom preljeva i meso sa grilla, a ja ga dodajem u mesna i povrtna jela, variva, guste juhe... U dva tjedna smo uspjeli potrošiti 230ml umaka. Što drugo reći? Budući da je sada sezone ljutih papričica, odmah sam djelovala preventivno i napravila još jednu dozu umaka. Utrostručila sam količine i sad imamo chili umaka za čitavu zimu :) Dva dana su mi ruke i prsti bili ljuti od ljutih papričica, ali isplatilo se. 


Ako ste ljubitelj orijentalne kuhinje, svakako isprobajte ovaj umak. Savršen balans naizgled nespojivih okusa dat će potpuno novu dimenziju svim jelima. Kad napravite slatki chili umak, svratite ponovo ovdje jer u idućem postu ću vam otkriti u kojem tajlandskom jelu sam ga iskoristila.

Slatki chili umak
za 230ml umaka

2 svježe crvene ljute papričice
1 mala suha ljuta papričica
3 velika režnja češnjaka
100g bijelog šećera
180ml vode
60ml alkoholnog octa
1/2 žlice soli
1 žlica soja umaka
1 žličica ribljeg umaka (fish sauce)
1 žlica škrobnog brašna
2 žlice vode


Ljutu papričicu prerežite po dužini i očistite od sjemenki. Ako volite ekstra ljuto, ostavite sjemenke. Češnjak ogulite i zajedno sa papričicama stavite u blender. Dodajte ocat, šećer i sol te ispasirajte. Smjesu ulijte u manju posudu, dodajte vodu, soja umak i riblji umak te kuhajte na srednje jakoj vatri dok komadići papričice i češnjaka ne omekšaju (4-5 minuta).

Škrobno brašno pomiješajte sa svije žlice vode pa dobivenu smjesu dodajte chili umaku. Kuhajte uz stalno miješanje nekoliko minuta, dok se umak lagano ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Potom ulijte u čistu staklenku, zatvorite i stavite u hladnjak. Dobro zatvoren, umak može stajati tjednima.

Slatki chili umak upotrijebite kao dodatak raznim azijskim ili egzotičnim jelima ili kao umak za meso i povrće.
Sweet Chili Sauce
original recipe
makes 230 ml

2 red hot chili peppers
3 large cloves of garlic
100g white sugar
180 ml water
60 ml white vinegar
1/2 tbsp. salt
splash of soy sauce
1 tsp. fish sauce
1 tbsp. cornstarch
2 tbsp. water


Cut the chili peppers in half and remove seeds. If you like it extra hot, keeps the seeds. Peel the garlic cloves and put them in a blender. Add chili peppers, vinegar, salt and sugar and puree. Pour the mixture into a saucepan, add water, soy sauce and fish sauce. Put the saucepan onto medium-high heat and cook until garlic and chili pieces are soft (4-5 minutes).

Combine the cornstarch and two tablespoons of water. Whisk the mixture into the chili sauce and cook, stirring constantly, until the sauce thickens a bit. Remove from heat and let it cool to room temperature. Transfer to a clean jar, close the lid and refrigerate. This sauce keeps for a few weeks.

Sweet chili sauce can be used in many asian or exotic dishes or as a dipping sauce for meat and vegetables.



Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 30:

  1. Gorgeous! I am gaga for sweet chili sauce and chilies in general!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  2. Wow! This looks great! I'm a chile-head if there ever was one. Amazing photos my friend.

    -Matt

    OdgovoriIzbriši
  3. Monika draga, znam kako ti je što se tiče stana. Nama će 15.10. biti tri godine kako smo se uspjeli skučiti. Jedini problem je što stanu definitivno nedostaje jedna soba, koja će nam nadam se zatrebati, a pri samoj pomisli da bi trebala opet tražiti, čitati oglase, ulaziti u grozne stanove, gledati pločice, boriti se sa majstorima.........slabo mi dođe..

    Ali jednom kad riješite taj problem, i kad se smjestiš i sve posložiš kako ti odgovara, vjeruj mi da onaj momenat kad staviš ključ u bravu sa povratka sa posla i uđeš u svoju oazu...... ma nema boljeg osjećaja od doma :)



    A umak.. Umak je fenomenalan. Meni definitvno kod nas nedostaju i orijentalni dućani i internacionalni restorani.. Lako mi je skuhati nešto kad probam pa mogu uspoređivati.. :) Ovako samo nagađam da li sam uspjela :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Monika, prije svega osvrnuti ću se na rješavanje stambenog pitanja i svih zavrzlama koje vas još čekaju. Sve sam ja to nedavno prošla i imam ti samo jedan savjet: čuvaj živce i imaj dovoljno snage da nastaviš dalje! Naime, nije dovoljno naći samo stan u kojem ćete živjeti, već je potrebno ići u daljnje potrage i pronaći dovoljno dobar stan u kojem ćete biti sretni, ako me razumiješ. Ja sam u svojim pohodima vidjela svakakvih stanova za strašno visoke cijene, ali znala sam točno kakav raspored u stanu želim i kakav bi moj idealan stan ( naravno, za naše novčane mogućnosti i uvjete ) trebao izgledati. Pronalazak stana nije niti polovica posla koja te još čeka - tek kada pronađeš svoj D STAN, čeka te pusta papirologija, od stambenih kredita i banaka do odvjetnika (na sreću ta sam pitanja sama rješavala, triput sve detaljno provjerila i prije davanja kapare i prije potpisivanja glavnog ugovora). Budi sigurna da je stan čist i da poslije nećeš imati problema.
    Jednom kada riješiš ta pitanja, čekaju te najsretniji trenuci u životu - oni kada otvoriš vrata stana i znaš da je samo tvoj ( a onda slijedi uređivanje ).
    Ako ti bude trebala bilo kakva pravna pomoć, možeš mi se slobodno javiti :)
    Naposlijetku, sorry šta sam te zasula s svojim predugačkim komentrom, ali moram pohvaliti i receptić koji je odmah zabilježen!
    kiss

    OdgovoriIzbriši
  5. Držim fige za stan da se to što prije riješi. Ne znam kakva je birokracija za kredit za stan ali znam kakva je za automobil. Ili ako ga hoćeš prodati a još imaš kredit, ajme komplikacije... Uglavnom sretno! Što se tiče orijentalne kuhinje, ja je obožavam. Kako trenutno dojim, a već sam se jednom zeznula s jakim začinima (stvarno se ne treba igrati) onda ču pričekati sljedeću godinu da degustiram. Za sada se držim domaćeg ajvara s minimaln ljute papričice :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Fenomenalno, koja kombinacija...pa to je za ubiti vuka:)))
    Slatke brige, sve će to proći, ali meni nikako nije jasna ta naša administracija, odnosno birokracija... koliko muke za kupiti stan. I banke se ne ponašaju u nas kao u svijetu, sve im na noge moraš donositi a sve masno naplate. Čuvaj se, čuvaj svoje živce i misli na divan kraj: svoj stan:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Pozdrav

    Zdajle sem naredila tole omako. Super je!

    OdgovoriIzbriši
  8. Sjajan recept,moja sestra je nedavno posle 6meseci kupila stan,doduse dvosoban,...znam u kakvoj je frci bila kada ga je trazila,potpuno te razumem...

    OdgovoriIzbriši
  9. Selila sam se par puta previše za moj ukus pa tako znam jako dobro o čemu pričaš. Držim vam fige da sve oko stana i s kreditima dobro prođe, a onda slijede slatke muke namještanja stana. Jednom kad sve to završi zbilja ćete moći uživati u svojoj oazi.

    Ovaj umak obožavam i ni sama ne znam zašto ga uvijek kupujem. Zbog inercije valjda, e pa sad je gotovo s tim! Radim ga po ovom receptu.
    Inače, iako su ti fotke uvije prekrasne, moram dodatno pohvaliti fotke papričica. Divne su mi sve, obožavam paprike, a najviše mi se sviđa ona low key. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Rješavanje stambenog pitanja je zbilja velik korak,a procedura znamo duga i mukotrpna, taman skupiš sve što treba a ono treba još nešto. Ali ne isplati se ljutiti, skupiti i dati im što treba, izabrati najbolje što se može i da bude kratkoročna muka - dugoročno uživanje . Želim ti da to što prije obaviš i razveseliš nas sa javljanjem iz novog stana :)
    Sličice sa Borough marketa su me skroz razveselile, uh koji raj.
    A umak je fenomenalan ! super recept imaš i umak super izgleda. Meni je ovo jedan od najomiljenijih.

    OdgovoriIzbriši
  11. Drzim fige :)


    Za kinesku ovde nema problema, skoro sve uspevam da nabavim :) To mi je omiljena kuhinja i ono sto jedemo gotovo svaki dan :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Joj,drži se sa stanom! Mi smo to prošli, ali budući da je beba na putu, a stan je dvosoban (iako dosta ugodan i prostran), za koju godinu morat ćemo sve ispočetka. Već me jeza hvata! Meni su majstori, njihovo odugovlačenje, nedolasci u dogovoreno vrijem i čest fušeraj najgori dio.

    Umak je fenomenalan, nikada ga nisam sama radila, ali stvarno bih mogla!

    OdgovoriIzbriši
  13. držim fige da sve riješite što prije i što bezbolnije! slatki chili umak volim, doduše u kupovnoj verziji, ali ovaj tvoj je sigurno 100 puta bolji jer je domaći, a i izgleda jednako dobro kao kupovni :)

    OdgovoriIzbriši
  14. I see your great attention to details like the garlic, chilies and small bodies of chilies drops. They simply makes wonderful picture.

    And the curly red chilly is such a beauty...

    Sawadee from Bangkok,
    Kris

    OdgovoriIzbriši
  15. krasno, divne fotke.. :) vjerujem da bi mi se svidjelo, iako u zadnje vrijeme sam više naklonjena mediteranskoj kuhinji.. volim internacionalna jela i kuhinju i svašta sam probala, al' skužila sam da svako toliko dođe do zasićenja u mom organizmu od svih tih začina, valjda zato jer nisam naviknuta od rođenja hraniti se takvom hranom, pa ih sad trenutno izbjegavam. :)

    Iskreno se nadam da ćete dobiti pozitivan odgovor za kredit.. na žalost takvo je stanje i kako i sama kažeš, što prije čovjek prihvati stanje kakvo je, biti će mu lakše. Burokracija mi je jedna od najgorih stvari, a kako studiram izvan Hrvatske svake godine moram vaditi mali milijun papira da bih dobila samo dozvolu boravka u zemlji i pravo na studij (u takvim slučajevima rado bi da smo već u Europskoj uniji).
    Ipak, vjerujem da ćeš zaboraviti na sve muke i brige kad urediš stan po svom guštu, kad znaš da je tvoj i da možeš život dalje graditi u njemu sa voljenom osobom. :)

    OdgovoriIzbriši
  16. I would always buy bottles of sweet chili sauce and now you have the recipe for it! Thank you so much!If you won't mind I'd love to guide foodista readers to your site.Just add your choice of Foodista widget at the end of this blog post and it's good to go.Thanks!

    OdgovoriIzbriši
  17. Just gorgeous Monika...you took mt breath away!

    OdgovoriIzbriši
  18. Zelim vam svu srecu oko resavanja stambenog pitanja :)))
    Sto se umaka tice, moram priznati da ja nisam bas ljubitelj ali u nekoj dobroj kombinaciji prolazi i kod mene... definitivno svracam da vidim sledeci post :)
    Fotke ocaravaju!!!

    OdgovoriIzbriši
  19. Draga Monika,
    redovito čitam tvoj blog i stvarno je odličan, što od prekrasnih slika, što od dobrih recepata. ;)

    Svidio mi se i ovaj najnoviji, no imam jedan problem. Mozeš li mi, molim te, pomoci oko ribljeg umaka. Gdje ga mogu nabaviti ili kako napraviti?

    Hvala unaprijed i svako dobro,
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  20. trebam pomoć.. :) ...
    s obzirom da si ti maherica za fotografiju... kupio sam nedavno Sigmin blic, 2500 kn. ali... nemam buster. i s obzirom da je na baterije (4 komada AAA), prvu fotku mi lupi odlično, i onda čekam 20 sekundi da mi se napuni..u međuvremenu ako lupim mutno mi je... hoće li mi buster to riješit ili trebam nešto drugo?? imam canon 1000D. ako imaš savjet šibni mi na mail wine@food4u.com i unaprijed fala! :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Draga Monika, na mom blogu

    http://angelsdustandfeathers.blogspot.com

    je nagrada za tebe! Hvala ti na prekrasnim fotografijama i finim receptima! Tvoj blog uvijek je užitak i za oko i za nepce! Pozdrav, Lilly! :)

    OdgovoriIzbriši
  22. hvala svima na komentarima. stan nije bio problem naći, veći je problem izvoljevati određenu svotu kredita od štedionice i skupiti sve silne papire i predračune da bismo uopće mogli predati zahtjev. evo, prošla su dva tjedna od kad je naš predmet u proceduri u još uvijek nisamo dobili nikakvu informaciju. držimo fige :)

    @Maja, fish sauce možeš kupiti u svim većim konzumovim trgovinama (obično stoji kraj soja umaka), a i mercator ima veliki izbor.
    @wineandfood4you, ja uopće ne koristim blic tako da ti nažalost ne mogu pomoći. jedno je osnovno pravilo kod fotkanja hrane da se nikad ne koristi blic, a budući da ja uglavnom hranu i fotkam, onda blic niti ne koristim i ne znam puno o tome :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Beautiful photography. I'm up for making that chilli sauce too.

    OdgovoriIzbriši
  24. Na mom blogu je nagrada za tebe, preuzmi je na:
    http://sweetgreenhr.blogspot.com/2010/10/aneoska-pavlova-s-kupinama-i-kremom-od.html
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  25. Proći će i ta strka i panika ,kod nas je sad veća panika otplate kredita koju smo digli prije 5 godina i u švicarcima a banka je uredno dizala kamate s 4,8 na 6,5.
    Ali ovaj mjesec je zasjalo sunce ,spustili kamatu na 5,4 jer kažu uredni smo platiše.Ali izdržat ćemo valjda još 15 godina ha,ha
    Slikice kao i uvijek divne..

    OdgovoriIzbriši
  26. Opet te dugo nema...nadam se, da si u redu. Puno pozdrava iz Slovenije,
    Ana

    OdgovoriIzbriši
  27. obožavam umake, ovo slatko-ljuto zanimljivo zvuči...pozdrav

    www.cvjetnodrustvo.com

    OdgovoriIzbriši
  28. Odličan ti je ovaj sweet chili sauce... ja sam ga davno jela u Nizozemskoj gdje ga ima i za kupiti u dućanima...
    Uglavnom da skratim čeka te nagrada kod mene :))
    http://ketymartiniskuhacha.blogspot.com/2010/11/nagrada-me-encanta-tu-blog.html
    Puse :-*

    OdgovoriIzbriši
  29. Vrlo lijep blog!
    Srdačno pozdravljam poljskom!:)))
    Šaljem poljupci za sve Hrvatska ..;)
    Nadam se da ćete posjetiti moj blog i dajte komentarhttp://polishtwins.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  30. Hi - recipe looks nice and simple and your photos are fabulous! I linked to this post from my recent post on 'Sweet Chili Fish Wraps'. I hope it helps some of my readers discover your blog as I have. :-)

    OdgovoriIzbriši