Please scroll down for English.
Predugo je prošlo od mog zadnjeg posta. Intenzivno se sramim i ujedno ispričavam svim dragim čitateljicama i čitateljima na izostanku sadržaja i recepata na ovom blogu. U mom je stvarnom životu, naime, u posljednih nekoliko mjeseci postalo poprilično živo na više različitih polja pa je sukladno tome ovaj virtualni pao u drugi plan. Moja sklonost prokrastinaciji također je imala određenu ulogu u cijeloj toj priči. No, moram priznati da me pomisao na blog progonila čitavo ovo vrijeme, a grižnja savjesti je na trenutke bivala neizdrživa. Tada bih sjela za računalo, odabrala jedan od mnogobrojnih recepata koje sam u međuvremenu marljivo pripremala te krenula tipkati. Sve je teklo glatko dok nisam došla do onog dijela kada je trebalo napisati nekoliko suvislih riječi uz recept. E tu sam sam (zao)stala i nastavila tupo gledati u ekran ko' tele u šarena vrata (ta mi uzrečica nikad nije bila jasna, kad smo već kod toga). Od toliko novosti i friškog materijala, planova i događaja koje želim podijeliti s vama, ne mogu se odlučiti o čemu da pišem i odakle da krenem. To me ubije u pojam. Često imam taj problem, a usudila bih se reći da on polako prerasta i u hendikep. Kad imam puno izbora ja se jednostavno raspametim. Biram i biram, gledam, pipam, kombiniram, razmišljam, premišljam... I tako to sve dok me netko ne odvuče iz te konkretne situacije, ili češće, dok ne razljutim samu sebe i ne pobjegnem glavom bez obzira. Čim manje izbora imam, to bolje. I tako ja već imam u famoznom draftu (krasna hrvatska riječ, nije li?) nekoliko postova kompletno spremnih za objavu, a svi imaju jednu zajedničku stvar. Nedostaje im onaj posljednji, najvažniji element, osobni pečat, priča koju toliko volim pročitati na drugim blogovima i koja daje receptu jednu sasvim novu dimenziju te omogućava određenu prisnost sa čitateljima.
Ovi su mi blagdani baš zato došli kao naručeni za objavu jednog nevezanog tematskog posta, jer tema nametnuta izvana je upravo ono što mi je trebalo da me izvuče iz mog začaranog kruga i natjera da konačno nešto napišem. Osim toga, blagdansko je doba vrijeme praštanja pa se nadam da ćete mi ipak oprostiti na prokrastinaciji i pružiti još jednu šansu. Osim što je vrijeme praštanja, kraj godine je i vrijeme donošenja kojekakvih odluka, koje obično izbjegavam i ne prakticiram, no odlučila sam im ovaj put iznimno pružiti priliku. Dakle, fanfare molim... Svečano obećajem sebi i vama da ću prestati filozofirati i početi djelovati. Prosto rečeno, nastojat ću redovito servisirati ovaj virtualni kutak.
Sad kad smo to riješili, možemo dalje. U revijalnom tonu priča se nastavlja u blagdanskom raspoloženju koje me, uzgred rečeno, ove godine uhvatilo ranije i snažnije nego prijašnjih godina. Zima mi je inače jedno od omraženijih godišnjih doba, što i nije čudno ako znate da ja uglavnom funkcioniram na sunčevu energiju. Budući da zimi moje solarne ploče ne hvataju ni približno dovoljno sunčevih zraka, postizanje dobre radne temperature znalo je biti mukotrpan pothvat. No, moram vam priznati da bih možda ipak mogla zavoljeti zimu, do određene mjere barem. Ove godine sam se neobično razveselila snijegu, čak mi ni hladnoća ne smeta kao ranije, a poslove i zadatke obavljam i izvršavam u petoj brzini. Pripreme za Božić i nadolazeće blagdane su odavno u punom jeku, posebno što se tiče kreativnog angažmana. Ne manjka mi ideja, a ni volje za izradom čestitaka, dekoracija, poklončića, pa sam nešto od toga odlučila podijeliti i sa vama. Većina vas već je okitila svoje domove vijencima i drugim blagdanskim dekoracijama, no možda ipak sa djecom (ili supružnikom, kao ja) poželite napraviti jednostavan i efektan vijenac od kokica. Ideju za vijenac sam pokupila iz blagdanskog izdanja Sweet Paul Magazine, jednog od meni najljepših online kulinarskih časopisa. Detalje i upute za izradu vijenca možete vidjeti ovdje.
Za one koji s engleskim nisu na "ti", ovdje ću navesti potreban materijal i ukratko opisati postupak izrade jednog vijenca.
dva okrugla papirnata tanjura
1 pakiranje (100g) kokica za mikrovalnu (+ jedno pakiranje za grickanje usput)
škare
igla i konac (ili flaks)
univerzalno ljepilo
ukrasna traka u boji
Papirnatim tanjurima izrežite sredinu tako da ostane obod širine otprilike 5cm, a potom ih zalijepite jedan uz drugi tako da dobijete čvrst kostur za vijenac. Ispečene i ohlađene kokice pomoću igle nanižite na konac. Trebat će vam 6-7 lanaca dužine otprilike 1m, ovisno o veličini tanjura koje koristite. Lance od kokica omotavajte oko oboda tanjura i na nekoliko mjesta ih pričvrstite ljepilom. Vijenac ostavite da se dobro osuši, potom svežite mašnu i objesite ga na vrata.
Na sličan način možete napraviti i kuglice za bor. Možete koristiti kugle od stiropora ili sami napraviti kuglice željene veličine od starog papira ili novina. Nekoliko listova papira zgužvajte u obliku kugle željene veličine i čvrsto ga omotajte plastičnom folijom. Kuglu potom premažite ljepilom i na nju lijepite kokice. Ukrasnim koncem napravite omču pri vrhu i svežite manju ukrasnu mašnu.
Sa svačim se bavim i sve mi ide, jedino se s kolačima malo šlepam ove godine. Pečenje obavljam u etapama, odnosno u pauzama od ostalih aktivnosti i/ili u kasnovečernjim satima. Zbog toga sam se držala jednostavnih i provjerenih recepata, kako bih u startu eliminirala eventualne nepredviđene situacije pa danas neću sa vama podijeliti novi recept, već ću vas podsjetiti na neke ranije objavljene i isprobane recepte. U slučaju da još uvijek niste odučili što će se naći na vašem blagdanskom stolu, možda vam pomogne ovaj izbor prigodnih recepata.
Keksi:
Kućica od medenjaka
Čokoladna medena srca
Macarons
Čokoladni keksi s rogačem
Keksići s lavandom i limunom
Crno-bijeli keksići
Prutići sa cimetom
Torte i kolači:
Doboš torta
Torta od čokolade i naranče
Tiramisu
Tortice s okusom kave
Čokoladne tortice s lješnjacima
Nanaimo bars
Medena pita
Limun ploške
To bi bilo sve od mene za sada. Ovih dana planiram istražiti koji su sve novi kulinarski orijentirani blogovi osvanuli na bespućima interneta i zavirit u tanjure dragih mi kolegica blogerica. Dok ja uživam u njihovim receptima, vas izazivam da napravite vijenac od kokica.
Tipkamo se vrlo uskoro. Ali ovaj put stvarno. :)
It's been too long since my last post. I am thoroughly and completely ashamed of myself for not writing and I apologize to all of you for the lack of contents in this blog. Things have been quite hectic lately so my virtual life (or life 2.0, as I like to call it) had to be put on hold for a while. My tendency towards procrastination also wasn’t helpful. But I’m here now, and I’m here to stay!
The Christmas spirit has taken over me more than ever this year. I’ve been very creative and busy making holiday decorations, cards and gifts, so instead of a new recipe I decided to share some decorating ideas and crafts. One of them is a cute popcorn wreath that I found in the holiday edition of Sweet Paul Magazine .
I’m sure you’ve all decorated your homes days or even weeks ago, but perhaps some of you would like to make something with the kids and this popcorn wreath is perfect craft project. You can see detailed instructions on making the wreath here.
Since I’m running a bit low on time these days (well, months actually), I’m a bit behind the schedule with the baking part of holiday preparations. Because of that, I decided not to experiment with new recipes. Instead, I chose some of my favorite, and more importantly, foolproof recipes. In case some of you still haven’t figured out what to bake, I’ve prepared a list of my favorite holiday recipes to choose from.
Cookies:
Gingerbread House
Chocolate Covered Gingerbread Hearts
Macarons
Chocolate Carob Sandwich Cookies
Lavender Lemon Cookies
Black and White Cookies
Cinnamon Sticks
Cakes and desserts:
Dobos Torte
Chocolate Orange Layer Cake
Tiramisu
Coffee Mascarpone Cakes
Chocolate Hazelnut Cakes
Nanaimo Bars
Honey Cake
Lemon Bars
That's it for now. I'll be back in a couple of days with some new recipes and treats. I promise. :)
Meni si falila..:)Ovaj venac me je totalno odusevio!
OdgovoriIzbrišiDraga Monika, sve sto je na silu ne valja, tako da uzivaj u praznicima, a mi smo uvek tu i radujemo se svakom postu :)
OdgovoriIzbrišiOdlicna ideja za vencic!
Pozdrav!
Valjda prvi put sam ovde i htijela bih napisat nesto mudro ali ne mogu od smeha - prokrastinacija, onaj hendikep - dobra si Monika :-)))
OdgovoriIzbrišiAli i ja volim one blogove "sa pricom", ponekad mi se cini da to je vaznije i od samih recepata..
Jako mi se svidja Tvoj venac - ne znam da li stignu za Bozic ali je prelijep!
Puno pozdrava iz Poljske Monika :)
Obradovah se kada ugledah tvoj post:))
OdgovoriIzbrišiA vijenac je prekrasan čak bih i ja mogla tako nešto uraditi:)
Ja oprastam, samo da pises! :) Kad god i kako god :)
OdgovoriIzbrišiVencic je fenomenalan :)
Drago mi je da si se vratila. Od početka te čitam i divim se svemu što objaviš!!
OdgovoriIzbrišiNove fotke su savršene :))
Merry Christmas! What splendid decorations! I really like that popcorn wreath.
OdgovoriIzbrišiCheers,
Rosa
Vijenac me je osvojio i jedva sam cekala da ga objavis da vidim kako izgleda u tvojoj izvedbi, ali ova srceka su me bacila u trans, prekrasna su! Neka tebe tu sa nama, bas mi je lijepo kad si tu:)))
OdgovoriIzbrišiAl' si ga izfilozofirala ;D ;D ma istina, ništa ne ide na silu, jednostavno postoje periodi kad čovjek odlično funkcionira ili kad jednostavno treba vremena za sebe.. što se tiče prokrastinacije čini mi se da je to moja najveća mana, ali popravljam se pomalo, jer vidim da na kraju samo sebi škodim.
OdgovoriIzbrišiMoram li reć da je ovaj vijenac prekrasan?!, dođe mi da isti tren idem raditi kokice. :D
A vijenac već vidim na svojim vratima ako mi ga prije ptičice ne popaju,a glavno da si opet tu..
OdgovoriIzbrišiNemoj se ništa uzrujavati i imati grižnju savjesti oko bloga. Jednom kad to počneš raditi blog će ti postati nešto što moraš, a ne nešto što želiš pa će tako izgubiti i svu čar. Mislim da ti nitko neće zamjeriti izbivanje jer svima nam je jasno da privatni, stvarni život uvijek ima prednost ispred virtualnog, ali to ne znači da nam nisi jako nedostajala i da nismo nestrpljivo čekali novi post. Meni je, naravno, neopisivo drago vidjeti te među nama i baš me zanimalo kako će izgledati ovaj vijenac od kad sam vidjela link na fejsu. Nisam ni sumnjala da će biti savršen. I vijenac i srca su preslatki i da imam klince ovako nešto bi im napravila sigurno. :)
OdgovoriIzbrišiZa Sweet Paul Magazin ti mogu samo reći da mi je on i dalje ne prežaljeni san i nadam se da ćemo ga jednom same ostvariti. :);)
Pa djevojko, bijaše i vrijeme! :D
OdgovoriIzbrišiProkrastinacija is my middle name. :) Kad ga udružiš sa notornim kašnjenjem dobiješ mene. Kao posljedica je i da ti se nisam oglasila pod postom već jaaaaako dugo, ne zato što nemam što reći ili što se ne bi imalo štošta lijepog za reći, nego ........ prokrastinacija ;), ( evo ni nje nema, pa stignem još to napraviti, budem, budem..... :( )
Vijenac je prekrasan, vratila si se u stilu!
A sad malo i ostani! Nedostajala si! :)
Već zam se zabrinula gdje si. Baš si me razveselila ovim postom.Izgleda super kao i obično:)
OdgovoriIzbrišiWELCOME BACK :)
OdgovoriIzbrišivijenac je baš originalan i drugačiji od svega što sam do sada vidjela..
Joj kako je divna ideja!!! Svaka čast, oduševila sam se. Te kokice inače jedemo svaki dan.
OdgovoriIzbrišiOriginalno kao uvijek i predivno!
OdgovoriIzbrišiOduševljena!
Ja sam nova u blogerskim vodama i vec sam vise puta zavirivala na tvoj blog, tako da mi je bas drago vidjeti novi post. Vjencic je prekrasan, a za recepte ne brini, mislim da nam je svima i previse blagdanskih keksica :)
OdgovoriIzbrišiDobro došla, Monika! :) Vijenac me odusevio, bravo bravo! Nadam se da se neces opet izgubiti!
OdgovoriIzbrišiEvo samo da te pozdravim, ja sam isto tako malo zapustila blog zbog privatnih obaveza,svima nam se dogodi mala pauza ;) samo nemoj da nam predugo fališ ;) Vijenac je prekrasan !
OdgovoriIzbrišiNeki dan sam videla ovaj venac na jednom od blogova i odusevila se. Jako jednostavan a tako presladak :)
OdgovoriIzbrišiSto se keksica tice odavno sam se namerila na ova tvoja srca, ne znam koliko puta sam svracala na blog da ih ponovo pogledam i detaljno prostudiram ;) Mislim da ce do kraja ove godine konacno zamirisati i kod mene. Javim se sa utiscima :)))
Venček je mrak.
OdgovoriIzbrišiVencic je presladak, dobrodosla nazad!
OdgovoriIzbrišiHvala na divnoj ideji :)http://ktina-zanimacija.blogspot.com/2011/11/blagdani-blagdani-izrada-vijenca-od.html
OdgovoriIzbriši