9. prosinca 2008.
Prutići sa cimetom
Božićna cookie mania počinje! :) Polako sam počela smišljati i razmišljati što će se sve naći na mom božićnom stolu. Tako ja svake godine smišljam, pregledavam tone recepata i na kraju se do zadnjeg časa ne mogu odlučiti koje da isprobam. Ova godina nije iznimka. Jedino što sam uvela kao "tradiciju" jest da barem jedni keksići moraju mirisati na cimet. Prošle su godine to bile Zvjezdice sa cimetom koje sam planirala reprizirati i ovog Božića, no nešto mi jednostavno nije dalo mira i morala sam isprobati jednu novu kombinaciju koja mi je pala na pamet. Da za Božić ne bi bilo iznenađenja, isprobala sam ih već sada kako bih bila sigurna da će sve biti po planu i kako bih imala vremena eventualno doraditi recept. Dorada ipak neće biti potrebna jer su ovi Prutići sa cimetom savršeni točno ovakvi kakvi su ispali u ovoj probnoj rundi. Dobila sam točno ono što sam htjela i odlučila za Božić napraviti duplu mjeru. Možda se svide i nekima od vas :)
Sastojci za 30ak keksića...
130 g maslaca sobne temperature
150 g šećera
1 vanilin šećer
korica jedne naranče
korica dva limuna
1/2 žličice cimeta u prahu
1/4 žličice đumbira u prahu
prstohvat soli
2 jaja
320 g brašna
prstohvat praška za pecivo
50 g mljevenih badema
i još...
4 žlice šećera
1/2 žličice cimeta
4 žlice sjeckanih badema
Pjenasto izradite maslac sa obje vrste šećera, prstohvatom soli, koricom naranče i limuna, cimetom i đumbirom. Preporučam da to učinite električnim mikserom kako bi smjesa bila što kremastija i kako bi se šećer lakše otopio. Dodajte jaja i nastavite miksati dok se sastojci ne sjedine. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, mljevene bademe i prašak za pecivo. Smjesu brašna zatim dodajte smjesi jaja, maslaca i šećera te rukama zamijesite prhko tijesto. Ako će tijesto biti još malo ljepljivo dodajte još brašna.
Od tijesta uzimajte male komadiće, uvaljajte ih u smjesu šećera, cimeta i mljevenih badema te među dlanovima oblikujte u prutiće debljine 1 cm i dužine 8-10 cm. Prutiće slažite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih na 180 stupnjeva 10-11 min.Pečen prutiće ohladite i spremite u limenu kutiju. Dobro zatvoreni mogu stajati otprilike 2 tjedna.
Oznake:
cookies/keksi
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
mmm, sviđa mi se... super mi je ovo što se uvalja u šećer, cimet i bademe... jedini je problem što ja samo recepte za božić gomilam i onda se ne mogu odlučiti što praviti, a opet ne želim pretjerati s 20 vrsta kolače... o muka moja, prijeđi na drugoga :)
OdgovoriIzbrišivolim_kuhati
Prelepo! Kao i sve ostalo sto pravis :)
OdgovoriIzbrišidivno...
OdgovoriIzbrišiFantasticno!
OdgovoriIzbriši...i od "običnih" keksića napraviš umjetnost!:))
OdgovoriIzbrišiKao i obično prezentacija je predivna! :)
OdgovoriIzbrišiMora da su divno mirisni ovi prutić obogaćeni svim tim začinima. Ja ne pečem kolače za Božić, ali kad bi ih pekla i imala listu božićnih kolača ovi bi sigurno ušli u sam vrh te liste. :)
P.S.
OdgovoriIzbrišiJako mi se sviđa novi header! :)
Za ono gore desno: Nema na čemu, zaslužila si!
Potkrala ti se greškica u sastojcima - piše: 1/4 žličice šumbira. :) Nemoj se ljutiti, kažem ti to jer mi je ta greškica baš simpatična. :)
Andrea, evo i ja sam upravo skužila grešku :D ma kaj bi se ljutila...ja sam se sama sebi smijela kad sam vidjela :D drago mi je da ti se sviđa header...ja još nisam sigurna što da mislim o njemu...ali dobro, ja nikad nisam zadovoljna :)
OdgovoriIzbriši@Volim_kuhati, ista je situacija i kod mene :)
OdgovoriIzbriši@Medena, maslinka, Marija, nlo...hvala vam :)
Krasno, kao i uvijek. :)
OdgovoriIzbrišiI tako ja shvatih tek sad, da ti i ovako mogu ostaviti komentar :)...
OdgovoriIzbrišiPrelepo, monchi šta da ti kažem, ja tebe zamišljam, kao autora najprodavanije knjige recepata i voditelja neke autorske emisije u kojoj ti spremaš sve, :)...Bude nešto od toga...
P.S. Vanylica
Da, da, cookie mania :)
OdgovoriIzbriširecept izgleda zaista primamljivo, a rezultat još i više :)
Ja sam jucer napravila medenjake, to mi je nekako obavezno za Bozic. Imam hrpu recepata za razne kolacice i ne mogu se odluciti koje cu jos isprobati.
OdgovoriIzbrišiObozavam cimet i bademe pa cu i tvoj recept uvrstit na listu.
Kao i svaki puta, fotke su fenomenalne, kao iz nekog gourmet casopisa.
Ovo je savrseno,kako odlican spoj,badem i cimet,sigurno ce se naci na mom bozicnom stolu!!!
OdgovoriIzbrišilijep novi header! i naravno, prekrani novi keksići :)))
OdgovoriIzbrišiPrekrasni su i sigurno se kućom širi lijep miris!
OdgovoriIzbriši@vanylice, pretjeruješ :))) ali hvala ti puno na ovim komplimentima ;)
OdgovoriIzbrišihvala vam cure...drago mi je da vam se sviđaju :)
Jeli sama kreiraš layout? Super izgleda!! ;)
OdgovoriIzbrišiTea...ma da, sama eto nešto pokušavam...igram se u photoshopu html-u :) drago mi je da ti se sviđa...i ja sam poprilično zadovoljna ;)
OdgovoriIzbrišipredivno ti izgleda novo ruho bloga...
OdgovoriIzbrišimaslinka, hvala ti...drago mi je da ti se sviđa...meni je dosadio ovaj klasičan defaultni izgleda pa zadnjih par dana proučavam dizajn i programiranje bloga u html-u...moram priznati da sam i ja poprilično zadovoljna :)
OdgovoriIzbrišiE, meni se ova pozadina svidja, podsjeća me na one starinske zidove :)
OdgovoriIzbrišiKod tebe sve tako prekrasno i ukusno izgleda da mi miriše do tu... :)
OdgovoriIzbriši@studena, baš to sam i htjela...retro look....starinske tapete i domaći ugođaj :)
OdgovoriIzbriši@Sunčice, hvala :)