23. rujna 2009.

Torta od čokolade i naranče / Chocolate Orange Layer Cake

Please scroll down for the English version.


Prije nekoliko dana obilježili smo dva značajna datuma - mamin rođendan i prvu obljetnicu bloga kojeg upravo čitate :) Njima u čast nastala je ova bogata torta sa uvijek omiljenom kombinacijom čokolade i naranče. Torta je izdašna ali ne i preslatka, a čak nije ni jako teška jer šećera i maslaca sadrži u minimalnim količinama. Bez daljnjih priča i pričica te nepotrebnog duljenja, slijedi recept :)


Torta od čokolade i naranče

Biskvit
za okrugli kalup promjera 24cm

130g maslaca
200g šećera
korica jedne naranče
3 jaja
130 ml mlijeka
50g gorkog kakaa
160g oštrog brašna
žličica sode bikarbone
žličica praška za pecivo

Za natapanje biskvita
100ml svježe iscijeđenog narančinog soka
žlica ruma

Pećnicu zagrijte na 180°C. Okrugli kalup za tortu promjera 24cm namastite i obložite papirom za pečenje.

Maslac i šećer pjenasto umutite. Dodajte narančinu koricu te jedno po jedno jaje uz neprestano miksanje. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, kakao, sodu i prašak za pecivo pa tu smjesu naizmjence sa mlijekom postepeno umiješajte u smjesu maslaca i jaja. Smjesu izlijte u pripremljni kalup, poravnajte površinu i pecite 30-35 minuta, ovisno o jačini pećnice. Je li biskvit pečen provjerite čačkalicom.

Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, odstranite papir za pečenje i ostavite ga da se ohladi. Potom ga prerežite na dva jednaka dijela.


Krema od naranče (Orange curd)*
2 jaja
2 žumanjka
75g šećera
120ml svježe iscijeđenog narančinog soka
korica 2 naranče
korica 1 limuna
30ml svježe iscijeđenog limunovog soka
žličica želatine u prahu
80g hladnog maslaca
200ml slatkog vrhnja

U većoj posudi pomiješajte jaja, žumanjke i šećer. Posudu stavite na paru i kuhajte uz stalno miješanje pjenjačom (ili još bolje električnim mikserom) dok se ne zapjeni, 1-2 minute. Potom dodajte narančin sok, koricu limuna i naranče i kuhajte i dalje miksajući dok se ne počne zgušnjavati. Želatinu prelijte limunovim sokom i ostavite par minuta da nabubri, a potom ju dodajte u posudu s kremom. Kuhajte dok se želatina ne otopi, a potom maknite s vatre i umiješajte maslac narezan na kockice. Dobro izradite pjenjačom kako bi se maslac otopio. Ako vam smetaju sitni komadići narančino korice u kremi, procijedite ju kroz cjedilo. Kremu pokrijte plastičnom folijom tako da folija dotiče površinu kreme. Tako ćemo spriječiti formiranje korice. Orange curd odložite u hladnjak preko noći. Ne brinite ako jekrema prerijetka. Ona će se jako dobro stisnuti u hladnjaku ali ju obavezno morate napraviti dan prije sastavljanja torte. Netom prije sastavljanja torte u orange curd umiješajte tučeno slatko vrhnje.

*Orange curd obavezno napravite dan ranije kako bi se ona imala vremena dobro ohladiti i stisnuti.Netom prije sastavljanja torte u nju umiješajte tučeno slatko vrhnje.

Krema od čokolade i naranče*
200g tamne čokolade s aromom naranče (70% kakaa)
2 jaja
2 žumanjka
100g šećera
1 vanilin šećer
korica 2 naranče
100ml svježe iscijeđenog narančinog soka
2 listića želatine
2 žlice likera od naranče
150ml slatkog vrhnja


Čokoladu razlomite i otopite na pari. U posebnoj posudi pomiješajte jaja, žumanjke, šećer i vanilin šećer te pjenasto izradite. Dodajte narančinu koricu te stavite na paru i kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zapjeni. Potom dodajte otopljenu čokoladu i kuhajte nekoliko minuta uz stalno miješanje.

U međuvremenu želatinu prelijte sa hladnom vodom. Kad nabubri dobro je ocijedite, prelijte narančinim sokom i zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne otopi. Otopljenu želatinu dodajte u smjesu jaja, šećera i čokolade. Dodajte zatim i liker od naranče i sve zajedno kuhajte još 2-3 minute. Kremu potom procijedite kroz cjedilo (ako vam smetaju sitni komadići narančine korice) i dobro ohladite uz često miješanje. U sasvim hladnu kremu umiješajte tučeno slatko vrhnje.


*Ovu kremu također možete napraviti dan ranije. Još toplu kremu prekrijte plastičnom folijom tako da folija dotiče površinu kreme i stavite u hladnjak preko noći. Sat vremena prije sastavljanja torte kremu izvadite iz hladnjaka da malo omekša i izradite ju električnim mikserom. Potom u nju umiješajte tučeno slatko vrhnje.

Sastavljanje
Donju polovicu biskvita položite na pladanj i okružite ga prstenom. Biskvit prelijte sa malo narančinog soka i ruma pa na njega rasporedite čokoladnu kremu. Zagladite površinu i poklopite drugom polovicom biskvita koju ste također prethodno natopili smjesom narančinog soka i ruma. Tortu na kratko stavite u hladnjak, a potom odstranite prsten i cijelu tortu premažite kremom od naranče. Ukrasite čokoladnim mrvicama i dobro ohladite prije posluživanja.


Chocolate Orange Layer Cake

Cake
for a 24cm springform cake tin

130g butter,on room temperature
200g granulated sugar
zest of one orange, finely grated
3 eggs
130ml milk
50g powdered cocoa
160g cake flour
1 tsp. bicarbonate of soda
1 tsp. baking powder

For moistening the cake
100ml orange juice, freshly squeezed
1 tbsp. of rum


Preheat the oven to 180°C. Line a 24cm springform cake tin with parchment paper.

Beat the butter and sugar until light and fluffy. Add the orange zest and eggs, one at the time, while whisking continuously. In a separate bowl mix together cocoa, flour, bicarbonate of soda and baking powder. Mix it into the egg mixture gradually. Add the milk and stir well. Pour the mixture into a cake tin and bake for 30-35 minutes. Check with a wooden skewer.

Take the cake out of the cake tin, remove parchment paper and allow to cool. Then cut it in half horizontally.

Orange Curd Filling*
2 eggs
2 egg yolks
75g granulated sugar
120ml orange juice, freshly squeezed
zest of 2 oranges, finely grated
zest of one lemon, finely grated
30ml lemon juice, freshly squeezed
1 tsp. powdered gelatin
80g butter, diced
200ml heavy whipping cream

In a large bowl mix together eggs, egg yolks and sugar. Put the bowl on a double boiler and cook whisking continuously until light and frothy, 1-2 minutes. Then add orange juice, lemon and orange zest and continue to whisk until it starts to thicken. Pour the lemon juice over gelatin and let it soak for a few minutes. Then put it into the curd and cook until it dissolves. Remove from heat and stir in the butter. Mix well until the butter melts and incorporates into the curd. If necessary, strain the orange curd through a sieve to remove small pieces of orange zest. Transfer to a bowl and put a piece of plastic wrap directly on the surface to prevent a skin from forming. Refrigerate over night! The next day, right before you assemble the cake, fold in the whipped cream.

*Orange curd must be prepared one day ahead because it takes a bit longer for it to thicken. But it will thicken nicely once it is properly chilled, even if it doesn't look promising, trust me :) Right before assembling the cake, fold the whipped cream into the curd and your filling is ready.

Orange Flavored Chocolate Filling*
200g orange flavored dark chocolate (70% cocoa parts)
2 eggs
2 egg yolks
100g granulated sugar
1 bag of vanilla flavored sugar (10g)
zest of 2 oranges, finely grated
100ml orange juice, freshly squeezed
2 sheets of gelatin
2 tbsp. orange liqueur
150ml heavy whipping cream


Break the chocolate into chunks and melt on a double boiler. Set aside. In a separate bowl whisk together eggs, egg yolks, sugar and vanilla sugar. Add orange zest and put on a double boiler. Cook whisking constantly until light and frothy. Then add the melted chocolate and continue to cook for another 3-4 minutes.

In the meantime, pour some cold water over the gelatin sheets. Once the gelatin swells, pour orange juice over it and melt on a low heat. Then pour it into the chocolate mixture. Add the orange liqueur and cook for another 2 minutes. Remove from heat and strain through a sieve if necessary. Allow the filling to chill completely and then fold in the whipped cream.


*You can also prepare this filling one day ahead. While it's still warm, put a piece of plastic wrap directly on the surface of the chocolate filling to prevent a skin from forming. Refrigerate over night. The next day, an hour before assembling the cake, take it out of the refrigerator and allow to soften a bit. If necessary, beat it lightly with and electric mixer to soften it even more. Then fold in the whipped cream and your filling is ready.

Assembly
Place one half of the cake onto a serving tray and surround it with a cake ring. Moisten it with a few tablespoons of orange juice and rum mixture and then spread the chocolate filling over it. Moisten the other half of the cake and carefully place it on top of the chocolate layer. Refrigerate briefly. Remove the cake ring and cover the whole cake with the orange curd filling. Decorate the with chocolate shavings and chill before serving.

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 25:

  1. A beautiful cake! Your pictures are really stunning and so beautiful!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  2. Que tarta mas deliciosa!!! y las fotos son preciosas, enhorabuena...un beso

    OdgovoriIzbriši
  3. ne znam kako uopce iskomentirati ovu divotu...torta izgleda prelijepo, tako socno i cokoladno...a slike, predivne!! mami sretan rockas, a tebi jos puno, puno bloganja:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. sretan rođendan mami i naravno tvom blogu... želim ti još puno puno godina bloganja i ovako predivnih recepata... torta izgleda predivno - ovaj tamni biskvit i krema... mmm :) jedva čekam sezonu naranči da probam :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sretan rođendan svima.Bravo, opet se vraćaju tvoje prekrasne torte. Moram priznati da su mi nedostajale...

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasna torta, ali više od svega me, svaki put kad posjetim ovaj blog, oduševljavaju fotografije. Prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  7. moje iskrene čestitke za oba rođendana!
    torta je super, fotke fenomenalne kao i uvek!

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasna torta, jako volim kombinaciju čokolade i naranče tako da si me time dobila! ;)

    Sretan rođendan mami, a tebi želim još puno uspješnog bloganja! :)

    P.S.
    Našla sam pecan orahe u Konzumu, kako si i rekla. Mislim da im je to novo u ponudi jer ih prije nisam viđala. Ali što su bezobrazno skupi - 6.99 kn za 30 g?!

    OdgovoriIzbriši
  9. Sretan blogoroćkas :) i mami sve najbolje i još puno godina :))

    Torta izgleda stvarno fenomenalno. posebno mi se sviđa kako izgleda tijesto..

    OdgovoriIzbriši
  10. sretan rođendan blogu i mami, a za tortu ne sumnjam da je sjajna! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. thank you!

    hvala vam na lijepim željama i čestitkama :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Most of the food bloggers I know are very dedicated to their passion (food!) and the recipes they post. You, however, are really showing tremendous commitment by translating all of your recipes! And lucky us, because this cake (and many of your other posts I've seen) look amazing.

    Anyway, I found you through TasteSpotting and am writing to say that if you have any photos that aren’t accepted there, I’d love to publish them. Visit my new site (below), it’s a lot of fun! I hope you will consider it.

    Best,
    Casey
    Editor
    www.tastestopping.wordpress.com

    OdgovoriIzbriši
  13. I, too, would like to thank you for translating the recipes. I wish more of us knew the lovely Croatian language, but I know that my brain cannot learn more than 3 or 4 languages at a time haha.

    Anyway, I love this cake and the hint of orange in it. I will be bookmarking this recipe ASAP. Thanks!

    OdgovoriIzbriši
  14. Lovely pictures! That cake looks divine! Awesome!

    OdgovoriIzbriši
  15. thank you all! you're so kind...

    OdgovoriIzbriši
  16. torta ti je stvarno predivna sa najboljom mogućom kombinacijom sastojaka, a i fotke su nenadmašive...mislim da ću ovu tvoju tortu sigurno raditi vrlo uskoro...pozz :)

    OdgovoriIzbriši
  17. prekrasne fotke i cini mi se odlican recept, samo nikako mi nije jasno koliko tu krema ima? citala sam recept na hrvatskom i tu se spominje prvo jedna krema, koju je dobro napraviti dan ranije, pa onda dolje druga...onda u postavljanju stoji da se stavlja prva krema, pa ide gornji dio biskvita, i na kraju bi se trebalo sve premazati drugom kremom?? druga krema ima cokoladu, a na slici je zadnji sloj bijeli....ne kuzim! moze pomoc, ja bi ovo radila u subotu...;-)) pozz

    OdgovoriIzbriši
  18. ej bokić,
    evo navratih ja da pohvalim ovu tortu u ime svih nazocnih na mom 21 rođendanu :)))
    Pravila sam tvojih nekoliko recepata što slanih što slatkih i svaki je ispao odlično:)
    sutra cu ako malo ozdravim napraviti tvoj čokoladni liker i opet lemon curd al ovaj put sa ipak malo vise secera :D
    pozdravljam te i sve najbolje tebi i tvojoj obitelji povodom blagdana :) ;)

    OdgovoriIzbriši
  19. Svidja mi se kombinacija cokolade i pomorandze!
    Da li je neko isprobao ovaj recept?

    OdgovoriIzbriši
  20. Torta je isprobana prošli vikend mada sam recept dobila od kolegice i nisam imala pojma da je s ovog bloga (koji obožavam!!!!). Prekrasna je, vrijedna truda, vjerujte! Da, prave se dvije kreme od kojih čokoladna ide između biskvita a narančina izvana. Samo, meni je vanjska krema stvarno bila jako žuta. I ovako bijela izgleda prekrasno a žuta je ... božanstvena!!! Sve pohvale

    OdgovoriIzbriši