12. ožujka 2012.

Torta od naranče i lješnjaka / Hazelnut Orange Cake

Please scroll down for English. 


Zanimljivo je kako s godinama potpuno drugačije doživljavamo svijet oko sebe i sebe u odnosu na taj svijet. Neki će reći da je to zbog nakupljenih godina i životnog iskustva, neki vjeruju da se radi o mudrosti, drugi to pak pripisuju zrelosti, a trećima život preleti ispred nosa, a da ne stignu ni zastati i razmisliti o tome. 

Ja se neću upuštati u filozofske rasprave, ali ipak priznajem da sam na kraju svojih dvadesetih doista potpuno drugačija osoba nego prije 4 ili 5 godina. O većim izletima u prošlost da i ne govorimo. U većini slučajeva uvjerena sam da sam se promijenila na bolje, no ima dana kada mi se čini da sam nazadovala. U svakom slučaju, činjenica jest da sam danas neka druga ja. Pitam se tko ću biti kad zakoračim u tridesete i što ću vam tada kuhati i pisati...


Ove je godine moj rođendan prošao u znaku nekih zgodnih slučajnosti. Jedna od njih vezana je uz kolegicu blogericu i tortu o kojoj ću vam danas pisati. Radi se o simpatičnoj Tamari sa bloga Bite my cake. Tamara i ja, kako sam nekoliko dana ranije doznala, slavimo rođendan na isti datum. Ranije tog dana, nakon nekoliko dana traženja savršenog recepta za rođendansku tortu, odluka je pala upravo na njen recept za Tortu od oraha i naranče. Baš zgodno, pomislila sam. Tamara je pak, ne znajući ništa o mojem odabiru, za svoju rođendansku tortu odabrala baš moj recept za Tortu od kave i čokolade. Ne bih vam znala objasniti zašto, ali te su me sitne slučajnosti neobično razveselile i na neki su način obilježile cijeli taj rođendanski vikend. Tamarinu rođendansku tortu i njene dojmove možete vidjeti ovdje, a moji dojmovi slijede u nastavku.


Tamarin sam recept ipak malo izmijenila. Umjesto oraha upotrijebila sam pržene lješnjake. Činilo mi se da će se njihova nježna aroma lijepo slagati s laganom kremom od naranče. Osim toga, od nekoliko vrsta kolača koje sam još planirala ispeći, jedan je sadržavao pozamašnu količinu oraha pa sam  u repertoar odlučila unijeti malo raznolikosti.  Rezultat je bio fenomenalan, a okusi lješnjaka i naranče sjajno su se nadopunili. Tamara mi je preporučila da obilato natopim biskvit mješavinom narančinog soka i ruma, što sam ja i učinila. Isto to preporučam i vama jer je na kraju biskvit bio sočan, mekan i pjenast.

Kako nemam običaj kupovati niti koristiti puding, umjesto pudinga od vanilije upotrijebila sam jednaku količinu škrobnog brašna. Kako bih postigla lijepu aromu vanilije, za kremu sam iskoristila mahunu vanilije, a za jači okus naranče upotrijebila sam nešto više soka i korice naranče nego što je navedeno u originalnom receptu. Torta se svima izuzetno svidjela i mnogi su tražili recept. Toplo preporučam. Hvala na sjajnom receptu Tamara!



Torta od naranče i lješnjaka
(recept prilagođen sa bloga Bite my cake)

Biskvit od lješnjaka
6 jaja
120 g šećera
120 g mljevenih prženih lješnjaka
120 g oštrog brašna
prstohvat soli
ribana korica 1 naranče

Za navlažiti biskvit:
sok jedne naranče
2-3 žlice ruma

Postupak:
Pećnicu ugrijte na 180°C. Veliki lim za pečenje (32x40cm) obložite papirom za pečenje.
Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Žutanjke pjenasto izradite sa šećerom. Dodajte brašno, lješnjake i narančinu koricu te dobro pomiješajte. Bjelanjke istucite sa prsothvatom soli u čvrst snijeg i nježno ga umiješajte u smjesu žutanjaka i brašna. Izlijte smjesu u lim za pečenje i pecite 15-ak minuta. Pečeni biskvit prevrnite na kuhinjsku krpu, odstranite papir za pečenje i potpuno ohladite. Ohlađeni biskvit prerežite po širini na 3 jednaka dijela.

Krema od naranče
500 ml mlijeka
80g škrobnog brašna
5 žlica šećera
2 vanilin šećera
mahuna vanilije
200 g maslaca
sok i korica jedne i pol naranče
žlica Grand Marniera

Postupak:

U manjoj zdjelici pomiješajte škrobno brašno sa 3-4 žlice mlijeka da dobijete glatku gustu smjesu. Ostatak mlijeka zakuhajte sa sjemenkama i mahunom vanilije. Kada mlijeko zavrije maknite ga s vatre, poklopite i ostavite 10 minuta da se prožme. Mlijeko procijedite, dodajte mu šećer i vanilin šećer i ponovo zakuhajte. U vruće mlijeko dodajte smjesu škrobnog brašna i kuhajte uz stalno miješanje nekoliko minuta, odnosno dok se ne zgusne, a potom potpuno ohladite.
Omekšali maslac izradite sa sokom i koricom naranče te žlicom likera i umješajte ga u ohlađenu kremu. Sve zajedno još jednom izmiksajte. Kremu podijelite na tri jednaka dijela.

Sastavljanje torte:
Jednu trećinu biskvita položite na pladanj i obilato navlažite mješavinom narančinog soka i ruma. Premažite ga jednom trećinom kreme i poklopite drugim biskvitom. Biskvit navlažite, premažite drugom trećinom kreme i poklopite posljednjim biskvitom. Njega također dobro navlažite i cijelu tortu premažite ostatkom kreme. Po želji ukrasite nasjeckanom čokoladom i ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata prije posluživanja. Idealno bi bilo tortu ostaviti preko noći u hladnjaku. Idući dan je najukusnija.

Hazelnut Orange Cake
(modified from Bite my cake)

For the hazelnut cake:
6 eggs, separated
120 g sugar
120 g toasted ground hazelnuts
120 g flour
pinch of salt
zest of 1 orange

To moisten the cake:

juice of 1 orange
2-3 tablespoons dark rum

Directions:
Preheat the oven to 180°C. Line a large baking pan (32x40cm) with parchment paper.
Beat the egg yolks with sugar until light and fluffy. Add flour, ground hazelnuts and orange zest and combine. In a separate bowl beat the egg whites with salt until stiff peaks form. Gently fold the egg whites into the egg yolk and flour mixture. Pour the batter onto prepared pan and bake for 15 minutes. When the cake is done, turn it over onto a clean kitchen towel, remove parchment paper and let it cool completely. Cut the cake lengthwise into 3 equal pieces.

For the orange filling:
500 ml milk
80 g  cornstarch
5 tablespoons sugar
2 tablespoons vanilla sugar
1 vanilla pod, seed and pod
200 g butter, at room temperature
zest and juice of 1 1/2 orange
1 tablespoon Grand Marnier

Directions:

In a small bowl combine cornstarch with 3-4 tablespoons of milk. You should get a thick but smooth mixture. Set aside. Pour the remaining milk into a saucepan together with vanilla seeds and vanilla pod. Heat until it starts to boil, remove from heat and cover with a lid. Let it seep for 10 minutes. Strain the milk through a sieve to discard the vanilla and return to saucepan. Add sugar and vanilla sugar and heat until it reaches boiling point. Now slowly add the cornstarch mixture into milk, stirring constantly. Cook for a few minutes or until it thickens (it should resemble a custard). Remove from heat and cool completely.
In a separate bowl beat the butter with orange zest and juice and Grand Marnier using an electric mixer. When the butter is creamy combine it with the cooled custard and beat with a mixer until smooth. Divide the filling into 3 equal parts.

Assembly:  

Place the first cake layer onto a serving plate, sprinkle generously with a mixture of orange juice and rum. Spread 1/3 of the filling over the first layer and cover with the second layer. Again, sprinkle with orange juice and rum, spread the filling over it then cover with final layer. Sprinkle with juice and rum and spread the remaining filling all over the cake. Decorate with chopped chocolate and refrigerate for at least 4 hours before serving. The cake is best served after it sits in the fridge over night.

Related Stories Widget by LinkWithin

22 komentara:

  1. This cake looks wonderful! What a divine flavor combination.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  2. ovo izgleda predivno, slike su baš baš, a sigurna sam i da je jako fino! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I kod mene je ovoga puta za rođendan bila torta d oraha i naranče:)?! Šta je reći? Još jedna zgodna slučajnost, naravno!
    I naravno još jedna prekrasna torta uz divnu priču a o sličicama me više sramprićati koliko su dobre!
    Oh, da! Sretan ti rođendan, mila!

    OdgovoriIzbriši
  4. Torta je predivna, lješnjake obožavam u svakom obliku. Mislim da bih ju baš mogla napraviti za sestru, ovo su njezine omiljene kombinacije :)Krema je divna, i sama radim sličnu za nešto drukčije kolače.
    Puno pozdrava:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Kakva divna slucajnost! Monchi, srecan rodjendan sa zakasnjenjem!!! Ja se samo nadam da ces jos dugo pisati ovaj blog, bez obzira na teme... :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Monika, i mene ovo tako nasmijalo i razveselilo, kad sam shvatila da smo neovisno jedna o drugoj odlučile napraviti naše torte, još i roćkas na isti dan... :)
    I kod Snježe sam vidjela vrlo sličnu tortu za rođendan :)
    Ovak, moram ti priznati da mi se sviđa ova tvoja krema s gustinom više od one s pudingom i idući put ću tako napraviti. Također mi se sviđa ovo nakrcavanje narančom :) jer obožavam njezinu aromu u kolačima i imam osjećaj da je nikad dosta :)
    Zanimljiv izbor lješnjaka umjesto oraha, zaista prekrasno izgleda! I ovaj tanjurić je super-šarmantan :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Sretan ti rođendan uz najljepše želje ! Zanimljiva je ova priča o izboru tvoje i Tamarine torte uz rođendane na isti dan. I obje ste napravile odličan izbor i napravile divne torte. Krasna je ova koju si napravila, sigurna sam i da su lješnjaci bili dobar izbor.
    Ovo što si u uvodu napisala da sa godinama drugačije doživljavamo svijet oko sebe i drugačije reagiramo , istina je, i sama se često na to osvrnem i kod sebe primjećujem.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovde nema šta da bude loše... Prefino zvuči i predivno izgleda a fotke su apsolutno savršene :)

    P.S. Ja se na pragu svojih četrdesetik nikada ne bih menjala sa sobom u dvadesetim ma koliko sam tada bila mlađa i lepša ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Sretan rođendan!! Kako uskoro imam rođendan, najbolje da i ja napravim ovu tortu :D ionako još nisam do kraja definirala što ću napraviti

    OdgovoriIzbriši
  10. Koliko divnih slučajnosti ;)
    Sretan rođendan!

    OdgovoriIzbriši
  11. Sretan rođendan sa zakašnjenjem, torta izgleda odlično :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Che meraviglia!!!!
    Complimenti!
    Ciao Paola

    OdgovoriIzbriši
  13. Thanks for sharing, I'm looking forward to making this cake!

    OdgovoriIzbriši
  14. Stvarno si ju lepo napravila! :) I mene takvi slučaji razvesele. Puno volim male stvari, samo jedan nasmijeh mi može polepšati dan...:D!

    Jedan krasan dan ti želim :)!

    OdgovoriIzbriši
  15. Torta je famozna,kombinacija sastojaka meni savršena,..jako simpatičan detalj podudarnosti,neka nit vas veže..tebi sve najljepše za rođendan sa zakašnjenjem:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Sretan rođendan. Torta izgleda savršeno.

    OdgovoriIzbriši
  17. Monika, recept je predivan, kako u Tamarinoj verziji, tako i u tvojoj :) Divan način da obje proslavite rođendan :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Jako lijepa torta i u tvojoj izvedbi i za tvoj dan a jako mi se sviđa spoj citrusa i orašastih plodova.
    Sretno mila..

    OdgovoriIzbriši
  19. Sretan Ročkas u velikom zakašnjenju:))))

    OdgovoriIzbriši