27. siječnja 2009.

Clafoutis s povrćem


Serijal laganih slanih recepata se nastavlja. Ovoga puta na redu je jedan clafoutis na kakvog nismo navikli - slani clafoutis. Tko kaže da clafoutis mora biti sladak? ;) Ideja za ovo jelo pala mi je na pamet nakon što sam prije nekoliko dana napravila clafoutis sa brusnicama (recept slijedi u nekom od idućih postova). Dragi i ja smo njime bili toliko oduševljeni da je odlučeno da se ubrzo opet nađe na našem stolu. No, ja nisam bila samo oduševljena okusom već i jednostavnošću i brzinom pripreme, te činjenicom da sastojke potrebne za taj desert svi uvijek imamo pri ruci.

Budući da nemam uvijek onoliko vremena za kuhanje koliko bih željela, stalno sam u potrazi za ranovrsnim, brzim, jednostavnim i hranjivim receptima. Još uvijek pod dojmom voćnog clafoutisa, rodila se ideja da probam napraviti i njegovu povrtnu varijantu. Na brzinu sam iskombinirala povrće koje se u tom trenu našlo u hladnjaku, pokoje jaje, malo vrhnja, malo mlijeka i ručak je bio gotov za čas.


Sastojci za dvije osobe...

2 jaja
2 žumanjka
žlica škrobnog brašna
4 žlice glatkog brašna
250 ml mlijeka
125 g kiselog vrhnja
100 g naribanog sira
1 mrkva
1 tikvica
1 režanj češnjaka
nekoliko cherry rajčica
svježi timijan i bosiljak
sol, papar, Vegeta, muškatni orašćić


Mrkvu ogulite i narežite na tanke kolutiće, tikvicu prepolovite po dužini i narežite na tanke listiće. Na mješavini maslaca i ulja pirjajte mrkvu dok malo ne omekša. Zatim dodajte tikvice i sjeckani češnjak, posolite, popaprite i pirjajte dok tikvice malo ne omekšaju, a zatim maknite s vatre.

Jaja i žutanjke istucite pjenjačom, dodajte obje vrste brašna i dobro promiješajte. Zatim dodajte mlijeko, vrhnje i naribani sir. Dobro posolite i popaprite, dodajte malo Vegete i svježe začine te ponovo promiješajte. Cherry rajčice narežite na četvrtine.


Dvije vatrostalne posude promjera 15 cm (ili jednu veću) premažite sa malo maslaca, a zatim na dno svake rasporedite pirjano povrće. Na povrće složite dio narezanih cherry rajčica, a zatim prelijte smjesom od jaja i mlijeka. Posude nemojte napuniti skroz do vrha jer će se clafoutis tokom pečenja dignuti, a potom ponovo splasnuti kad ga izvadite iz pećnice. Po vrhu rasporedite još nekoliko komadića rajčica i pecite u zagrijanoj pećnici na 190-200 stupnjeva 30-35 min.

Topli clafoutis poslužite uz malo naribanog parmezana i salatu po izboru.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 14:

  1. Uf ovo mora biti jako dobro.
    Vidim da si kupila cijeli komplet ovih posuda i ja sam ih gledala ali me moja savjest (dragi) uvjerio da mi to zbilja ne treba. :)
    U svakom slučaju ovo jelo krasno izgleda

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako lepo, bas mi se dopada, narocito sto je jako prilagodljivo sastojcima koji se nadju u frizideru.

    Posudice su preslatke :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Calafoutis sam probala samo slatki do sada, a ovi mi deluju jos bolje. Moracu probati. A posudice, ko secer!

    OdgovoriIzbriši
  4. nista slicno dosad nisam ni probala ni pravila - ideja je odlicna, lako prilagodljivo jelo, uvijek se nadje ponesto za ubacit - povrce ili sta vec. odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  5. A di je meso?:D šalim se ja naravno ali moj bi sigurno pitao :lol: iako bi meni ovo bilo i više nego dovoljno:))

    OdgovoriIzbriši
  6. predobro zvuci, fantasticno izgleda a posudice su ko secer :)

    OdgovoriIzbriši
  7. hehe..već duže vrijeme planiram probati clafoutis u slanoj verziji..ovaj tvoj baš slasno i lagano izgleda..divne posudice :DD

    OdgovoriIzbriši
  8. Ukusno i lagano! Posudice su super!

    OdgovoriIzbriši
  9. volim ovakva jela, lagana i ukusna:))

    OdgovoriIzbriši
  10. Originalno, divno, i fantasticne fotke!

    OdgovoriIzbriši
  11. Vegeta????
    Vjerujem da je ovaj recept i bez tog kemijskog dodatka (čit. otrova)vrlo ukusan :)

    OdgovoriIzbriši
  12. @studena, vjerojatno je :) meni je doduše falilo nešto kad sam probala, a kad se to dogodi obično posegnem baš za vegetom i taman mi popuni okus...ali to je stvar ukusa, ne? :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Tako savrsena prezentacija,sve na svom mestu od recepta do posudja!

    OdgovoriIzbriši