5. veljače 2009.

Torta s brusnicama i bijelom čokoladom


Nakon dosta vremena, konačno smo se oporavili od božićnog pretrpavanja slatkišima i opet se zaželjeli nečeg slatkog. Budući da sam na zalihi imala paket smrznutih brusnica, jedva sam čekala prvu priliku da ih nekako upotrijebim. I tako je nastala ova prozračna, osvježavajuća i relativno lagana torta s brusnicama :)


Biskvit:
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice vruće vode
5 žlica brašna
žlica kakaa
1/2 žličice praška za pecivo
50 g tamne čokolade
žlica maslaca

Odvojite žumanjke i bjelanjke, pa bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Čokoladu razlomite, dodajte joj žlicu maslaca i otopite na pari te ostavite da se malo ohladi. Žumanjcima dodajte šećer i vodu pa ih pjenasto izradite mikserom. Zatim im dodajte rastopljenu čokoladu i dobro sjedinite. Brašno, kakao i prašak za pecivo pomiješajte te ih malo po malo dodajte smjesi žutanjaka. Na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u okrugli kalup promjera 26 cm obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta na 180 stupnjeva. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, odstranite papir za pečenje i ostavite da se ohladi.


Krema od brusnica i bijele čokolade:
400 g smrznutih brusnica
2 žlice maslaca
4 žlice šećera
2 žlice meda
500 g mascarponea
400 ml slatkog vrhnja
150 g bijele čokolade
1 vanilin šećer
2 vrećice crvene želatine u prahu
8 žlica hladne vode (za želatinu)


Brusnice odmrznite na sobnoj temperaturi i po želji odvojite malo brusnica za ukrašavanje. Maslac otopite na laganoj vatri, dodajte mu brusnice, 2 žlice šećera i med te pirjajte nekoliko minuta. Zatim ih propasirajte i ostavite da se ohlade.

Bijelu čokoladu otopite i ostavite da se malo ohladi. Mascarponeu dodajte preostale dvije žlice šećea i vanilin šećer te tekuće slatko vrhnje. Sve zajedno izradite ručnim mikserom dok smjesa ne očvrsne i ne pretvori se u čvrstu kremu. Potom joj dodajte rastopljenu bijelu čokoladu i sve zajedno još jednom dobro izradite. Kremu zatim podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio će ostati bijele boje, a u drugi dio ćemo dodati brusnice.

Želatinu prelijte sa 8 žlica hladne vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Potom je otopite na lagnoj vatri uz stalno miješanje. Otopljenu želatinu umiješajte u propasirane brusnice, a njih potom umiješajte u polovicu kreme (ne mikserom!). Kremu stavite na desetak minuta hladnjak da malo očvrsne, a zatim ju premažite preko biskvita. Ponovo sve zajedno stavite u hlanjak na 15 minuta, a zatim tortu premažite bijelom kremom. Tortu stavite u hladnjak na najmanje 2-3 sata, a prije posluživanja pospite ju preostalim brusnicama.


Vjerojatno ste primijetili da u kremi gotovo da i nema šećera. Iako su brusnice dosta kisele, namjerno sam nisam stavljala više šećera jer je bijela čokolada sama po sebi dosta slatka i računala sam na to da će ona dati dovoljno slatkoće. Nama je bilo baš taman jer volimo ovakve slatko-kiselkaste kombinacije. Dakle, ako volite malo slađe, slobodno dodajte još šećera prilikom miksanja mascarponea i slatkog vrhnja.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 19:

  1. jao..koje li umjetnosti...;))ubrzo mi je rođendan pa bi baš mogla ovako nešto skemijati ;))..predivne boje..

    OdgovoriIzbriši
  2. Hipnotizirala me ova roza boja, tako je intenzivna!
    Vjerujem da je i torta jako fina al sad sam opčinjena bojama. ;)
    Doduše trenutno sam na jednom kompjuteru koji ima dosta floroscentne boje pa možda i to doprinosi... meni je ovo totalna pshiodelija.
    -ovo su narvno komplimenti :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sto bi rekli u Banjaluci...stvarno izgleda fenomenalno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kakav komad raja!!! Divan recept!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ma di ti je kraj?:)) Opčinile su me boje i izgled! Prekrasna je!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je stvarno predivno! Svaki put nadmašiš samu sebe! Meni je upravo u pećnici nešto sa sličnim sastojcima, ali potpuno drukčije. Nadam se da ću večeras stići objaviti.

    OdgovoriIzbriši
  7. Cekam da vidim ovu tortu jos od posta sa clafoutisima :) Prelepa je tortica! Samo, nema sanse da ja nadjem ovde brusnice, kad dodje sezona ja bih probala sa ribizlama?

    OdgovoriIzbriši
  8. Samo da javim, ono moje iz pećnice je u smeću završilo. :(

    OdgovoriIzbriši
  9. Kako je divna, na tri sprata, bela čokolada i brusnice, moraju biti odlična kombinacija, pretpostavljam slatko-kiselkasta, što i jeste najbolja kombinacija, a fotke neću komentarisati, jer ih je dovoljno samo gledati :)...
    Vratiću se ja još koji put da ih pogledam :)...
    VANYLICA

    OdgovoriIzbriši
  10. joj majčice mila, kako ovo predivno izgleda......
    uffffffff

    OdgovoriIzbriši
  11. odlicno izgleda:) moracu probati nekada. tvoje kombinacije sa vocem i sirom sam vec probala i znam da su fantasticne:)

    OdgovoriIzbriši
  12. @Marija, ako ne nađeš brusnice možeš ih zamijeniti ribizlima, naravno...ili čak malinama :)
    @Vali, baš mi je žao :(
    @Vanylice, hvala ti :)

    OdgovoriIzbriši
  13. e baš mi ostalo nešto smrnutih brusnica, vidjet ću možda se za sutra odlučim (mada imam već nešto drugo u planu) da ovo pravim, nekako u zadnje vrijeme svašta pravim s brusnicama

    OdgovoriIzbriši
  14. joooj, kad si u prethodnom postu spomenula ovu tortu, znala sam da će me dočekati nešto ovako prekrasno :) obožavam ovakve kombinacije i već razmišljam o nekoj prilici da ju isprobam :)
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  15. Boje,recept,foto..nema reci za ovu lepotu!

    OdgovoriIzbriši
  16. Stvarno prekrasno izgleda!!!
    Nažalost, alergična sam na brusnice, ali zamjenit ću ih višnjema ili trešnjama :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Sjedimo na kaucu i ja samo onako dosla da naparim oci ovom ljepotom, kad muz ugleda sliku pa veli: "Wow, make me one of them...What IS that anyway? Neopolitan ice cream?" Nema mi sad vrdanja, idem u potragu za mascarponeom :)))

    OdgovoriIzbriši
  18. Behar, hehe...muž ti je genijalac ;)

    OdgovoriIzbriši