21. srpnja 2009.

Čokoladna torta s malinama / Chocolate Raspberry Cake

Please scroll down for the English version.


Da, da...još jedan recept s malinama. Sad kad im je sezona, koristim svaku priliku da ih maksimalno iskoristim u kuhinji. Nakon recepta za cheesecake s malinama, slijedi nešto čokoladno. Kombinacija kiselkastih malina i vlažnog, sočnog i bezobrazno čokoladnog biskvita nikog ne ostavlja ravnodušnim. Garantiram. ;)

Osnovni recept za tortu, uz poneke izmjene, preuzet je iz knjige 500 Cakes autorice Susannah Blake. Ja sam smanjila količinu šećera, izbacila instant kavu i umjesto nje dodala maline. Uz to, malo sam promijenila i redoslijed miješanja sastojaka.


Čokoladna torta s malinama

260 g tamne čokolade
170 g maslaca
120 g šećera
2 Bourbon vanilin šećera
3 jaja
70 g oštrog brašna
žličica praška za pecivo
200 g svježih malina


Maline operite i dobro ocijedite, a čokoladu otopite na pari te ostavite da se hladi 5 minuta. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i ostavite sa strane.

Maslac, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite pomoću ručnog miksera. Dodajte jedno po jedno jaje i dalje miksajući na najvećoj brzini. Potom smanjite brzinu i u smjesu dodajte otopljenu čokoladu. Potom lagano umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju nježno umiješajte maline.


Smjesu izlijte u okrugli kalup promjera 24 cm kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje. Zagladite površinu žlicom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C 25-30 minuta. Torta će se lagano dići tokom pečenja i na površini će se napraviti korica koja će kasnije, kako se torta bude hladila, malo popucati. To je sasvim normalno. S druge strane, torta iznutra još mora biti vlažna. Je li torta dobro pečena najbolje je provjeriti pomoću čačkalice. Ako ona izađe vlažna i ako na njoj ima malo smjese, to je upravo ono što tražimo.

Pečenu tortu ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak na dva sata. Prije posluživanja
pospite je kakaom u prahu i ukrasite svježim malinama.


Chocolate Raspberry Cake

(adapted from 500 Cakes by Susannah Blake)


260g dark chocolate

170g butter (in room temperature)

120g caster sugar

1 bag of vanilla flavored sugar (10g)

3 large eggs

70g all purpose flour

1 tsp. baking powder

200g fresh raspberries


Preheat the oven to 170°C and line a 24cm springform baking tin with parchment paper.


Wash the raspberries and pat them dry. Set aside. Break the chocolate into chunks and melt it in a double boiler. Leave to cool for five minutes. Mix the flour and baking powder and set aside.


Beat the butter, sugar and vanilla sugar until it gets creamy. Beat in the eggs, one at the time until fully incorporated. Whisk in the melted chocolate and then stir in the flour mixture. In the end, gently fold in the raspberries.


Pour the batter into the prepared tin and even out the surface. Bake for 25-30 minutes until the cake sets and its surface starts cracking. The cake is done when it is firm to the touch on the outside but still moist on the inside (check with a wooden skewer). Once the cake is done, cool it completely in room temperature and then chill for two hours before serving.


Serve with fresh raspberries and sprinkle with some cocoa powder.



Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 14:

  1. Zasto ja ne znam ovako fotografirati, zasto, zasto...???
    Fakat me stid mojih fotki kada pogledam tvoje. Ja uvijek krenem sa naboljim namjerama, a ono...nista na kraju, antitalent pa to ti je!

    OdgovoriIzbriši
  2. kombinacija malina i cokolade je uvik fantasticna! bravo, jedva cekam isprovat tvoj recept

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasna kombinacija! O fotkama da ne pričam! Pa nismo svi umjetnici, njih je i onako malo! Tješim se!

    OdgovoriIzbriši
  4. Joj Monika. Eto 8:38 je, a meni rasut zazubice. Sjajno. Obožavam ovakve čokoladne torte , a tek u kombinaciji s malinama....mmmm..

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasno, volim socne cokoladne biskvite!

    OdgovoriIzbriši
  6. wow, u transu sam sto od torte, sto od slika:)))) predivno....

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga moja, ovo ti je aposultno savršeno, i kombinacija malina i čokolade i fotke!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Savrsena fantazija sa bozanstvenim fotkama!

    OdgovoriIzbriši
  9. nisam još nikad probala maline u kolaču, ali prema ovim tvojim slikama, mislim da sam puno propustila :) savršena kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  10. izgleda stvarno socno i ukusno. odlicna kombinacija:)

    OdgovoriIzbriši
  11. hvala cure! drago mi je da vam se sviđa :) torta je stvarno ultra čokoladna, a maline daju tosvježavajuću notu cijeloj priči...

    OdgovoriIzbriši
  12. pozdravvv :)))))))
    evo moja tota se upravo hladi :)
    nisam mogla odolit pa sam probala komad dok je jos mlak:) i divan je <3 <3 imam jedan recept za cokoladnu raspucalu tortu koja me jako podsjeca na ovu samo je bez malina.. iako je ova i puno sočnija :) sve pohvale :)
    ovaj tjedan ce pasti ona divna torta sa brusnicama i bijelom cokoladom cini mi se da sam je kod tebe vidjela :) <3

    OdgovoriIzbriši
  13. Dosta vremena je prošlo od kada je recept objavljen, ali prave stvari nikad ne zastarevaju ;)

    Moja torta je upravo u rerni, izguglala sam je danas tražeći baš ovu kombinaciju- čokoladu i maline.

    Ukoliko bude upola kao ova na fotkama ovo će mi postati omiljeni blog :)
    Pozdrav iz BG.

    OdgovoriIzbriši