14. srpnja 2009.

Cheesecake s malinama / Raspberry Cheesecake

Please scroll down for the English version.


Kada bih morala odabrati top 5 najdražih kolača/torti, cheesecake bi definitivno bio jedan od njih. Smjestila bih ga u sam vrh, bez puno razmišljanja. Jednostavno ga obožavam, u svim oblicima i svim varijantama. Osim što je nevjerojatno ukusan i kremast, njegova priprema ne zahtjeva puno vremena niti komplikacija, a izuzetno je zahvalan i zbog toga što ga se može oplemeniti raznim aromama i okusima. Prije nekoliko mjeseci lamentirala sam o New Yorku i cheesecakeu općenito te podijelila sa vama recept za osvježavajući Lemon cheesecake. Ovaj put je na redu cheesecake sa svježim malinama i daškom vanilije te preljevom od malina. Bez pretjerivanja i lažne skromnosti, ovo je najbolja torta koju sam ikad jela. Ali stvarno! :)


Manje više su svi osnovni recepti za cheesecake u suštini isti, a opet sasvim različiti. Ima li to vama ikakvog smisla? :) Ono što sam ja zapravo htjela reći jest da sam ovaj put napravila neke male izmjene osnovnog recepta. Prva je razlika činjenica da sam ovaj put koristila drugačiji krem sir. Umjesto skupe i precijenjene Philadelphije, koristila sam Vindijin Light sirni namaz, koji je, osim što je lakši i prozračniji, čak i kremastiji od Philadelphije. Osim toga,ovog sam puta dio sira zamijenila kiselim vrhnjem. Time sam dobila još kremastiji krajnji rezultat. Podlogu sam i ovog puta radila po provjerenom receptu drage Violet-Love. Omjer keksa i maslaca je upravo savršen i podloga uvijek ispadne kompaktna ali mekana i topi se u ustima.

Cheesecake s malinama

Podloga:
200 g integralnih keksa s maslacem (npr. McVities)
žlica meda
80 g maslaca

Kekse sameljite u multipraktiku. Maslac otopite na laganoj vatri uz dodatak meda pa ga dodajte keksima i dobro promiješajte. Smjesu prebacite u okrugli namašćeni kalup (promjer 26cm ili manji) sa odvojivim stranicama, a zatim je prstima ravnomjerno utisnite u dno kalupa i stavite u hladnjak dok pripremate nadjev.


Krema:
450 g krem sira
120 g šećera
2 paketića Bourbon vanilin šećera
2 žličice škrobnog brašna
180 g kiselog vrhnja
3 velika jaja
žličica arome vanilije
250 g svježih malina

Maline operite, ocijedite i osušite. Sir kratko izradite mikserom, dodajte šećer, vanilin šećer i škrobno brašno te sve zajedno dobro izradite. Dodajte kiselo vrhnje i jedno po jedno jaje te miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Dodajte aromu vanilije i maline te lagano promiješajte kuhačom ili gumenom spatulom. Dobivenu kremu izlijte na ohlađenu podlogu i zagladite površinu. Kalup stavite na veći pleh za pečenje i sve zajedno ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu. To radimo zato što će maslac iz podloge tokom pečenja vrlo vjerojatno kapati kroz sitni otvor na onom djelu gdje se spaja dno kalupa sa obručem. Ako kalup stavimo sam u pećnicu tada će maslac kapati po dnu pećnice i postati potencijalno zapaljiv (a o dimu da i ne govorim). Tortu pecite na 160-170°C 45-50 minuta. Površina torte treba ostati svijetla, no ako tokom pečenja počne dobivati boju, prekrijte ju komadom papira za pečenje.


Tokom pečenja probajte se suzdržati od otvaranja pećnice jer bi to moglo dovesti to splašnjavanja torte, a samim time i pucanjem njene površine. Pečenu tortu ostavite 15 minuta u isključenoj pećnici, a zatim odškrinite vrata pećnice i tortu ostavite još 15 min u njoj. Tortu potom izvadite iz pećnice i oštrim nožem odvojite od rubova kalupa. To će također spriječiti pucanje površine tokom hlađenja. Cheesecake ohladite na sobnoj temperaturi, potom ga pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku preko noći. Sutradan skinite obruč i navalite.



Preljev od malina:
250 g svježih malina
2 žlice šećera u prahu
žlica limunovog soka

Maline operite i posušite, dodajte im šećer u prahu i limunov sok te sve zajedno propasirajte u blenderu. Dobiveni preljev protisnite kroz cjedilo kako biste eliminirali dosadne koštice, a potom ga čuvajte u hladnjaku do posluživanja.


Raspberry Cheesecake


Crust:

200g graham cracker crumbs

tbsp. of honey

80g butter, melted


Grease a 26cm (or smaller) springform cake tin and preheat the oven to 170°C.

Mix together the crust ingredients and press the prepared tin. You can press the crust just into the bottom, or up the sides of the pan. It’s up to you. Chill in the refrigerator while you’re making the filling.


Filling:

450 g light cream cheese

120g caster sugar

2 bags of vanilla flavoured sugar (10g each)

2 tsp. corn flour

180g sour cream

3 large eggs

1 tsp. vanilla extract

250g fresh raspberries


Wash the raspberries, pat them dry and set aside. Beat the cream cheese until creamy, then beat in the sugar, vanilla sugar and corn flour. Stir in the sour cream and vanilla extract until smooth and then beat in the eggs, one at the time. In the end, gently fold in the raspberries. Pour the filling into the prepared tin, tapping the sides of the tin to level the surface. Put the cake tin onto a large baking tin and transfer into the oven.


Bake for 45-50 minutes without opening the oven. The surface of the cake should stay light in colour. If it starts browning just put a sheet of parchment paper over the top of the tin to prevent it. You will know that the cake is done when its surface sets and when the cake holds together but still has some jiggle to it in the center when you shake the tin. Once the cake is done, turn off the oven and leave the cake inside for at least 15 minutes. Then slightly open the oven door and let the cake stand inside for another 15 minutes. Now take it out and let it cool completely in room temperature, cover with tin foil and refrigerate over night, or at least four hours before serving.


Raspberry sauce:

250g fresh raspberries

2 tbsp. icing sugar

1 tbsp. freshly squeezed lemon juice


Wash the raspberries and pat them dry. Put them into your food processor, add the sugar and lemon juice and puree. Strain through a fine sieve and chill until the cake is ready to be served.




Related Stories Widget by LinkWithin

24 komentara:

  1. Odlično! To je moj omiljeni tip kolača! Ja uvijek koristim Vindiju, duplo je jefitnija, a meni ništa lošija.

    OdgovoriIzbriši
  2. prekrasno !
    kad vidim tvoje slike uvijek se oduševim, torta je super, volim ovakav okus, ali moji ukućani nažalost ne tako da rijetko radim nešto sa sirom ili sl. :(

    OdgovoriIzbriši
  3. Mogu samo zamisliti ukus... Ova prelivena fotka mi tera vodu na usta!

    OdgovoriIzbriši
  4. pa u pravilu ne volim baš kolače sa sirom (osim štrukli) no moji su ukućani oduševljeni pa ponekad spremim nešto s kremom od sira
    fotke kao i inače predivne

    OdgovoriIzbriši
  5. lemon cheesecake me odusevio, tako da ce me ovo jos vise:) i ja kombiniram kisela vrhnja u kolacima sa sirom i to je definitivno pun pogodak, izgleda savrseno, fotke su prelijepe!!

    OdgovoriIzbriši
  6. kupila sam sve potrebno i u petak navečer krećem u napad! tj, akciju, pa onda u napad na ovu krasotu!

    OdgovoriIzbriši
  7. drago mi je da vam se sviđa...ja i dalje stojim pri tome da je ovo najbolja torta ikad (a i dragi je izrazio isto, ako ne i veće, oduševljenje) :)

    @sandrine, super! nadam se da će vam se svidjeti...obavezno javi kako je ispalo :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Aaaaa, šta mi radiš!! To je onaj chiiiz kejk - dolazim do Zg :)
    Stvarno prekrasan!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Wow, Monika!! What a gorgeous cheesecake!! Looks so fresh and delicate! I've never tried cheesecake using sour cream, I must have to try it!

    OdgovoriIzbriši
  10. Volim cheesecake, a s malinama jos nisam probala. Po izgledu mogu reci da je fantastican!

    OdgovoriIzbriši
  11. divota, divotica! baš mi je drago da si nam se vratila :) fotke bolje nego ikad :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Zanimljiva kombinacija i stvarno lijepo izgleda:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Predivne fotke,mora se isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  14. ja nesto i nisam ljubitelj cheesecake-a, ali kada vidim ovaj tvoj dodje mi da ga napravim :)

    OdgovoriIzbriši
  15. predivne fotke:) a i torta je odlična baš bi prijala onako ledena iz frižidera poslije dobrog kupanja;)))

    OdgovoriIzbriši
  16. Vi'š ti ja cijelo vrijeme maštam o cheescakeu i onda pročitam ovaj komentar od Nlo i poludim od želje da zaronim na više od 10 metara...
    Torta divno izgleda, nisam još probala s malinama mada ne vidim razlog da ne bude dobro! :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Monchi, odlična je!! Planila je za čas!!
    Pogledaj ovdje: http://ladalmatiagourmande-sunchi.blogspot.com/2009/07/cheesecake-s-malinama-by-monchi.html

    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  18. izgleda i zvuči savršeno a fotke su rajske...

    OdgovoriIzbriši
  19. mmmmm njami!
    Molim Te jedno pojasnjenje. Ako sam dobro shvatila torta se pece 45-50 min i nakon toga se bez otvaranja pecnica iskljuci i torta ostaje jos 15 min u njoj. Nakon toga se otvori jos stoji 15 min. Cjepidlacim jer sam pravila "sirne" torte i do sada i znam da je vrijeme pecenja i stajanja jako vazno pa zelim biti sigurna da ce mi ispasti bas ovako lipa. Hvala! GM

    OdgovoriIzbriši
  20. Gm, tako je...dobro si shvatila :)

    OdgovoriIzbriši