21. veljače 2012.

Krafne iz pećnice / Baked Doughnuts

Please scroll down for English.


Vrijeme je za krafne. Malo drugačije od onih na koje smo navikli, doduše. Ali ipak su to krafne. Ili se barem tako zovu. Bilo kako bilo, nama su se jako svidjele. Zakleti krafnoljupci među vama vjerojatno već odmahuju rukom, oblače jaknu i odlaze u pekaru po pravu krafnu, onu mirisnu i masnu koja ostavlja bijele brkove iznad usne i crvene mrlje od pekmeza na odjeći. Možda je tako i bolje. Ovo je recept za one koji žele probati nešto drugačije, one koji su oduvijek sanjali o manje kaloričnoj krafni ili one koji jednostavno ne žele da im kuća zaudara na pečenjaru ili fast food restoran nakon pečenja domaćih krafni.


Da odmah na početku riješimo sve dileme, otvoreno i iskreno priznajem da ove krafne okusom ni malo ne liče na one klasične. Kada biste ih ispržili u ulju, uvjerena sam da bi sličnost bila vrlo velika. No, time bi se izgubila poanta, zar ne? Ovako pripremljene krafne okusom i teksturom mnogo su sličnije klasičnom slatkom pecivu nego krafni. Same po sebi nisu jako slatke i zapravo su mnogo mekše i podatnije nego što biste to od peciva očekivali. Imaju mekanu koricu i nježnu unutrašnost. Nakon pečenja se ponekad premazuju otopljenim maslacem zbog čega postaju još ukusnije, mekše i gotovo pjenaste. 


Oblik krafni također je ne nesvakidašnji, iako vjerujem da ste se susretali s ovakvim "kotačićima" u mnogim američkim filmovima. Ovakav tip krafni, bez ozira na to je li pečen ili pržen, ne sadrži  nadjev, ali to vješto kompenzira raznim vrstama takozvanih toppinga, odnosno posipa i preljeva, od kojih je najpopularniji šećerni preljev u raznim okusima. Nama su se najviše svidjeli primjerci uvaljani u šećer u cimet. Čak su nas malo podsjetili na famozne Cinnamon rolls. Recept je vrlo jednostavan. U principu se radi o klasičnom dizanom tijestu, ali redoslijed miješanja sastojaka je nešto drugačiji. Ipak, treba obratiti pažnju na neke sitnice prilikom izrade. Slijedi nekoliko napomena vezanih uz sam recept.
 

Recept je prilagođen iz kuharice Doughnuts, autorice Lare Ferroni. U originalnom receptu navodi se manja količina brašna (300-440g). S obzirom na to da je nakon dodavanja brašna tijesto bilo još jako ljepljivo, dodavala sam još brašna dok nisam dobila zadovoljavajuće rezultate. U konačnici sam potrošila oko 550g brašna pa tu količinu i navodim u receptu. Vi ćete možda potrošiti malo manje ili malo više. Brašno dodajte polako i prilagodite količinu ovisno o tijestu. 

Tijesto možete napraviti večer ranije i krafne ispeći iduće jutro za doručak, kao što sam ja napravila. Kad se tijesto digne, razvaljajte ga, izrežite krafne, stavite ih na lim obložen papirom za pečenje, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći. Iduće jutro krafne izvadite iz hladnjaka sat vremena prije pečenja i ostavite ih na toplom mjestu (najbolje blizu tople pećnice) da se ugriju i dignu. Dalje ih pecite prema receptu. Dio krafni možete zamrznuti. Zamrznute krafne prije pečenja ostavite u hladnjaku da se odmrznu preko noći, a potom postupite kao što je opisano. 


Originalni recept za posip navodi smiješno velike količine maslaca (110g) i šećera (200g), što sam ja odlučila drastično smanjiti i bilo je svega više nego dovoljno. Količine sastojaka za posip od šećera koje navodim u receptu dovoljne su za svih 12 krafni. Količine navedene za preljev od čokolade također su dovoljne za sve krafne. Ako dio krafni želite uvaljati u šećer, a dio preliti čokoladom (kao ja), tada prepolovite količine sastojaka i za posip i za preljev. Krafne prelivene čokoladom možete posipati čime god želite, od kokosovog brašna, sjeckanih orašastih plodova, jestivih perlica, šarenih mrvica... Ja sam iskoristila komadiće sušenih jagoda (izdvojila sam ih iz kupovnih müslija s jagodama), kokosovo brašno i sušene cvjetove lavande.


Krafne iz pećnice
za 10-12 krafni

Sastojci:
1 jaje
50g šećera
1 vanilin šećer
240ml mlakog mlijeka
1 paketić suhog kvasca (7g)
1 žličica soli
1 žličica ekstrakta vanilije
110g maslaca na sobnoj temperaturi
500-550g glatkog brašna
1 žličica mljevenog cimeta

Postupak:
U posudi stajaćeg miksera tucite jaje, šećer i vanilin šećer dok se šećer ne rastopi. Dodajte mlako mlijeko, kvasac, sol i ekstrakt vanilije i kratko izmiksajte. Sada dodajte polovicu pripremljenog brašna. Miksajte na srednjoj brzini dok ne dobijete jednoličnu smjesu (izgledat će poput smjese za biskvit). Maslac narežite na kockice veličine 2cm pa jednu po jednu kokcicu dodajte smjesi i dalje miksajući na srednjoj brzini. Kada je smjesa jednolična, na mikser stavite nastavak za tijesto (spirala ili kuka). Mikser uključite na nisku brzinu, dodajte cimet i polako dodajte ostatak brašna. Možda će vam biti dovoljno 500g, možda 550g, a možda i više. Brašno prestanite dodavati kada vidite da se tijesto počelo formirati u kuglu i odvajati od stranica posude. Ono treba biti mekano i svilenkasto, ali ne i ljepljivo. Ako je tijesto ljepljivo dodajte žlicu po žlicu brašna dok ne dobijete zadovoljavajući rezultat. Ja sam potrošila oko 550g brašna. Tijesto kratko rukama mijesite na pobrašnjenoj radnoj plohi, oblikujte u kuglu i stavite u nauljenu posudu. Posudu pokrijte prozirnom folijom i stavite na toplo mjesto na 1 sat, odnosno dok tijesto ne udvostruči volumen.
Dignuto tijesto na pobrašnjenoj radnoj podlozi razvaljajte na debljinu od 1cm i iz njega režite krugove veličine 7,5-8cm. Krugove slažite na lim obložen papirom za pečenje i tek tada manjim kalupom (pomjer 2,5-3cm)  izrežite rupe u sredini svake krafne. U ovom trenu krafne možete staviti u hladnjak do idućeg jutra ili ih zamrznuti (vidi napomenu uz recept). Ukoliko ćete ih peći odmah, krafne pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se dižu 30 minuta.
Pećnicu zagrijte na 180°C. Dignute krafne pecite 10 minuta. Ostavite ih da se ohlade 2-3 minute, a potom ih ukrasite posipom od šećera i cimeta ili preljevom od čokolade. Poslužite ih odmah jer tada su najukusnije i najbolje ih je pojesti isti dan. 

Za posip od šećera i cimeta:
25g maslaca
75g šećera
1 žličica cimeta

Šećer i cimet  pomiješajte i stavite u plitku posudu, a maslac otopite. Vrh svake krafne premažite otopljenim maslacem (pomoću kista) i uvaljajte u mješavinu šećera i cimeta.

Za čokoladni preljev:
100g tamne čokolade
50-60ml slatkog vrhnja
kokosovo brašno, cvjetovi lavande, sušene jagode

Čokoladu sitno nasjeckajte i stavite u zdjelicu. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Miješajte dok se sva čokolada ne otopi i odmah premažite preko krafni. Ako se preljev počne stiskati, stavite ga na par sekundi u mikrovanu pećnicu i nastavite dalje. Pospite željenim posipom i odmah poslužite. 


Baked Doughnuts 
(recipe adapted from Doughnuts by Lara Ferroni)
makes 10-12

Ingredients:
1 egg
50g sugar
1 tablespoon vanilla sugar
240ml tepid milk
7g instant dry yeast
1 teaspoon salt
1 teaspoon vanilla extract
110g butter, cut into 2cm cubes
500-550g flour
1 teaspoon cinnamon

Directions:
In the bowl of your standing mixer with paddle attachment, beat the egg, sugar and vanilla sugar for 1 minute. Mix in milk, yeast and vanilla extract. Add half of the flour and mix on medium speed until well incorporated. Now add butter, one cube at the time and mix until smooth. Remove paddle attachment and attach the dough hook. Add cinnamon and slowly start adding the rest of the flour while mixing on low speed. Stop adding flour when the dough sticks to the hook and pulls away from the sides of the bowl. It should be soft and moist, but not sticky. You will probably need between 500g and 550g or even a bit more. Adjust the amount if necessary. Turn the dough out on to a lightly floured surface and knead until smooth. Place in a mixing bowl coated with cooking spray and cover with plastic wrap. Let rise until doubled in volume, about 1 hour.
Punch down the dough and roll it out to about 1cm thickness. With biscuit cutters, cut out 8cm circles and transfer them to a baking sheet lined with parchment paper. With a 3cm biscuit cutter, cut out holes from the middle. At this point you can refrigerate the doughnuts overnight. Take them out an hour before baking and leave them in a warm place to rise. If you're baking them the same day, cover the doughnuts with a kitchen towel and and let sit on top of the preheating oven until almost doubled in size, about 30 minutes.
Preheat the oven to 180° C. Bake the doughnuts for 10 minutes. Leave them to cool for 2-3 minutes, decorate with sugar coating or chocolate glaze and serve immediately. They're best eaten warm.

For the cinnamon-sugar coating:
25g butter, melted
75g sugar
1 teaspoon cinnamon

Combine sugar and cinnamon in a shallow dish. Bush the top of each doughnut with melted butter using a pastry brush, and dip into sugar-cinnamon mixture.

*This amount of ingredients is enough to coat the whole batch of doughnuts (all 10-12 of them). If you want to coat half of them with cinnamon-sugar and the other half with chocolate glaze, cut the amounts by half. 

For the chocolate glaze:
100g dark chocolate, finely chopped
50-60ml heavy cream
dessicated coconut, dried strawberries, dried lavender...

Put the chopped chocolate in a bowl. Heat the heavy cream to the boiling point and pour over the chocolate. Stir until the chocolate is completely melted and smooth. Glaze the doughnuts with chocolate and sprinkle with whatever you like or have on hand.


*This amount of ingredients is enough to glaze the whole batch of doughnuts (all 10-12 of them). If you want to glaze half of them with chocolate and coat the other half with cinnamon-sugar, cut the amounts by half.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 30:

  1. Probala sam ove krofne i to su zapravo buhtle samo bez pekmeza:)
    Posto meni nikada ne udpjevaju 'normalne' krofne (nikada nisam uspjela dobiti legendarni prsten, uvijek su ukusne, ali lice vise na ustipke), ovo je pravo rjesenje za mene!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je super za nekoga kao ja kome prave krofne nikada nisu uspjele, pravila sam ih i iste su kao buhtle, samo bez punjenja, manje masne...manje nereda u kuhinji - super!

    OdgovoriIzbriši
  3. Domaće krafne su mi puno bolje od kupovnih i nije mi problem žrtvovati se oko prženja (a ako se to radi u palminom ulju, miris koji ostaje je puno manji). Probala sam i krafne iz pećnice, ali to nije bilo to. Možda zato što oblik nije odgovarao okusu na koji je mozak naviknut. Ove tvoje su izgledom jako simpatične i vjerujem da ću ih jednom isprobati i preliti s puuuunooo čokolade.

    OdgovoriIzbriši
  4. Doughnuts jako volim i Američki lanac Dunkin Doughnuts mi je omiljeni, a naročito kad dobiješ punu kutiju krofnica a svaka je sa različitim prelivom. Mislim da su mi oni preliveni providnim šećernim prelivom omiljeni. Odlično su ti ispali.

    OdgovoriIzbriši
  5. Divine! I'll have to try those one day.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  6. Lijepo izgledaju. Meni bi se sigurno više svidjele od klasičnih jer ne volim šta se prži u gomili ulja. Sviđa mi se posip čokolada+kokos. Sušene jagode nikad nisam probala. Dok nisam pročitala tekst, gledajući samo sliku učinilo mi se da je riječ o karameliziranom crvenom papru ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. manje kalorično a ipak krafna?? Odmah si me zainteresirala :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni se jako sviđaju krafne u ovoj varijanti,iako sam one klasične zaista usavršila nisam ih pretjerani ljubitelj,jer su mi preteške..ovo ću svakako probati jer do sada još nisam:)

    OdgovoriIzbriši
  9. svaka krafna je dobra krafna... tu dileme nema! ;) jednostavno ih obožavam!!! ove tvoje su divne!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja sam danas morala praviti klasične krafne,jer moj dragi ne priznaje ni jedne druge,ali ovo je prekrasno,pravim prvom prilikom,a ako su i upola fine kao cinnamon rolls,mmmmmmmmmmmm.........

    OdgovoriIzbriši
  11. Naišla sam na par recepta i privukle mi pažnju ali za koga ih peći jer doma klinci vole one prave krafnice.
    Ali moram priznati da su jako lijepe.

    OdgovoriIzbriši
  12. Izgledaju odlično! :) Baš super alternativa občinim krafnam :).

    OdgovoriIzbriši
  13. Odlične su i ove krafnice :) pitam se šta bi rekao mm... uvijek se pitam šta bi on rekao, vidim ga kako odmahuje glavom, gleda ih i čudom se čudi... Krafne nikada ne kupujem, radije nešto na brzinu smutim i napravim!

    OdgovoriIzbriši
  14. Jako su mi lijepe i privlačne, pojesti odmah?? mogu se vjerojatno smrznuti, kao pecivo.

    OdgovoriIzbriši
  15. @Maja, pa nisu baš kao buhtle. Zapravo, nisu im uopće slične ni po okusu niti po teksturi. Postoji različitih recepata za krafne iz pećnice, vjerojatno se tvoj recept razlikuje od ovog. U svakom slučaju, količina nereda, masnoće i neugodnih mirisa u kuhinji pune je manji :)
    @What's for dessert, nisam nikad kuhala ni pržila s palminim uljem. Ovo je vrijedna informacija, hvala. Inače prženje kod kuće izbjegavam. Mislim da pomfrit nisam nikad pekla, pohanu piletinu jednom. Jednostavno me taj miris smeta. I da, prave krafne definitivno jesu potpuno drugačije i ukusnije od ovih, ali i ove su lijepa promjena. Osim toga, ja sam još uvijek na dijeti pa se ipak bolje osjećam kad pojedem pečenu krafnu umjesto pržene :)
    @Jelena, nisam nikad probala prave američke krafne, a baš bih voljela.
    @jubistacha, ma ja sam nedavno kupila neke müslije s jagodama i jogurtom i toliko su dobri da ih grickam same. Prvo sam mislila moš' mislit kak su to prave jagode, ali stvarno jesu. I izvrsne du! Pa mi je palo na pamet da ih iskoristim :)
    @Marina, to mi je drago čuti ;)
    @Nely, onda će ti se sigurno svidjeti. Nama su bile izvrsne ove s cimetom i šećerom.
    @Cinnamon and White Chocolate, definitivno! :)
    @Snježa, i ja bih na tvom mjestu prvo pomislila na Zlatanovu reakciju :D
    @Dunja, piše poslužiti odmah jer su najukusnije još tople. Izvrsne su i mekane još cijeli taj dan, a dobre su i idući dan kad se kratko zagriju u mikorovalnoj. Što se zamrzavanja tiče, u postu sam točno navela uputstva za hlađenje preko noći i zamrzavanje. To je naravno moguće i izvedivo bez ikakvog problema.

    OdgovoriIzbriši
  16. jako lijepe, jednom sam radila te s rupicom ali po tom receptu se najprije kuhaju!!

    OdgovoriIzbriši
  17. @Tamara, da nisu to onda bili Bagels? Nisam još naišla na recept za slatka peciva koja se prvo kuhaju, a onda peku.

    OdgovoriIzbriši
  18. Pravila sam mafine krofne i onako vruce uvaljala u secer i cimet.Ove sa rupom mi izgledaju onako bas kako ih i zamisljamo, kada kazemo krofne!

    OdgovoriIzbriši
  19. Ja sam uvijek za domaće krafne! Monika, slike su mi predivne, uvijek se utopim u njima :) Ovaj plavi tanjur mi je perfektan, jel se može znat di si ga kupila?
    Posebno mi se dopada šta za ove krafnice nisu koristila kalupe, nego si sama bušila rupice :) Divno!

    OdgovoriIzbriši
  20. Bas su lepe! :) Stalno ih vidjam po netu i planiram probati, ali nikako da dodju na red... :)

    OdgovoriIzbriši
  21. znaš da sam od onih prženih krafni, ali napisala sam ti da su me ove izgledom totalno osvojile i spremna sam ih probati i budem čim neke druge stvari riješim (isprobam) :)
    Pretpostavljam da su tako lagane/pjenaste jer se prvo jaja prvo sa šećerom? Ovi preljevi i posipi su također neodoljivi!

    OdgovoriIzbriši
  22. Radila sam krofne u rerni i kada sam ih objavila, naziv krofne je bio pod navodnicima, upravo zbog razloga koje navodis. Nemaju one veze sa pravim krofnama, ali ujedno krofne iz rerne su kategorija za sebe. Mekane i mirisne, a sa mnogo manje masnoce u sebi. Krofnice su ti savrsene, iako se ja uvek prvo uhvatim za cokoladne, ove sa posipom od secera su mi na oko mnogo zanimljivije.

    OdgovoriIzbriši
  23. prekrasne i preslatke su ti krafnice iz pećnice Monika, ne znam koju bih verziju radije odabrala, sve volim! :) ja sam jučer pekla kroštule, ali mogu ti reć da nakon prženja u vrelom suncokretovom ulju nisu uopće bile masne, niti su upile ulje, a mi smo se svi čudili kako nam uopće nisu teško pale :). bit će da je stvar u vrsti tijesta koje se prži jer kod kroštula nema kvasca, dok kod krafni ima. Pa valjda prženje+kvasac čine pržene krafne pune težima od recimo kroštuli. kako god, ovo je puno zdravija verzija i sviđa mi se! :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Nisam nikada probala ovakve krofnice! Ali mi se baš dopadaju. Recept je odličan jer je količina mala, a ne peče se u dubokom ulju. Jako mi se jedu peciva a moram da vodim računa o ishrani, tako da ovo dodje super!

    Fotografije odlične, kao i uvek :)

    OdgovoriIzbriši
  25. Veliki sam ljubitelj onih krafna koje si na početku opisala sa brkovima od šećera i mrljom od marmelade :) Ali moram priznat da su me zaintrigirale ove krafnice ;) Morat ću probati napraviti!

    OdgovoriIzbriši
  26. Always wanted to try to make doughnuts. Finally found a recipe that doesn't need frying, thanks! And I love your photos!

    www.cookyourdream.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  27. Ovo je nešto za mene i definitivno ću ih napraviti ! Sve razloge zbog kojih bi krafne radije pekla nego pržila imam i ja, a što se okusa tiče uopće ne sumnjam da bi mi se svidio. Ipak, ne bih se odrekla čokoladnog preljeva. Krasno mi izgledaju ove sa preljevom i ukrašene !

    OdgovoriIzbriši
  28. @Majo, hvala ti na tako lijepom komentaru :) Tanjur sam ulovila prošli vikend u Zari Home na nekom brutalnom sniženju. Platila sam ga nekih 20 kn čini mi se, a ogroman je. Pokupovala sam više toga pa sad više ne znam točno koliko sam što platila.
    @Tamara, moguće da je redoslijed miješanja sastojaka razlog njihovoj mekanoj teksturi. Stvarno su jako ukusne, bez obzira na to što nisu slične onim klasičnima :D Sigurna sam da bi ti se svidjele.
    @Ana, sad kad kažeš, trebala sam i ja možda upotrijebiti navodnike. I slažem se, ove su krafne kategorija za sebe. Mene su ugodno iznenadile.
    @Ebba, kroštule su zlo. Toliko su fine i hrskave da ih ne mogu prestati jesti :D Definitivno upiju manje ulja od krafni i sigurna sam da to ima veze s vrstom tijesta. Tijesto za kroštule je tvrđw, manje podatno i manje upije ulja. Tijesto za krafne je mekano kao spužvica :)
    @Knjiški Moljac, onda je ovo recept taman za tebe ;)
    @Just Cake Girl, ako isprobaš obavezno javi dojmove :)
    @Mona, thanks for stopping by. I hope you'll enjoy the doughnuts :)
    @Branka, drago mi je da ti sviđa recept. Ako ih odlučiš probati, sigurna sam da će ti se svidjeti :)

    OdgovoriIzbriši
  29. Monika, hvala ti na odgovoru :)
    Ah, Zara home mi je bolna točka svaki puta kad dođem u Zg :) Uvik se nakupujem stvari koje mi ne tribaju, a zadnji puta sam čak naletila na Božićna sniženja, znaš već kako je to završilo :)
    Čestitam na položenom ispitu :)

    OdgovoriIzbriši
  30. Super izgledaju. Ja volim krafne ali da imaš pravo cijela kuća "miriši" na fast food.

    OdgovoriIzbriši