- Tvrdo kuhana jaja, po mogućnosti bijela ili što svjetlije ljuske. Ukoliko ih ne možete nabaviti, jaja možete sami izblijediti. Vodi u kojoj ćete kuhati jaja dodajte 2-3 žlice bijelog vinskog octa. Nakon što su jaja kuhana, ostavite ih 15-ak minuta da odstoje u toj vodi, a zatim isperite pod mlazom vode, trljajući ih spužvicom za pranje suđa.
- Namirnice kojima ćete bojati jaja: pulpa/pire voća ili povrća, voćni i povrtni sokovi, začini (detaljnije o vrsti namirnica u ostatku posta).
- Općenito je pravilo da na šalicu pirea upotrijebite 2 šalice vode. Na svaku šalicu vode (250ml) upotrijebite 3 žličice bijelog vinskog octa koji služi kao fiksator boje. Upotrijebite onoliko boje, odnosno vode koliko je potrebno da prekrije sva jaja. Pri tom se držite osnovnih omjera vode i pulpe.
- Nekoliko lonaca, lončića, zdjelica. Multipraktik ili neka vrsta sjeckalice za dobivanje pulpe odnosno pirea. Cjedilo ili gaza, papirnati ubrusi.
- Po želji, listići ili cvjetići i komadi najlon čarapa za pisanice s motivima. Ako želite da vaše pisanice imaju na sebi razne motive, odaberite svježe lišće i cvjetove zanimljivih oblika i prislonite ih uz ljusku kuhanog jajeta. Na jaje navucite čarapu i čvrsto je svežite. Jaje obojite željenom bojom ili, kao ja, izblijedite u mješavini vode i octa. Pažljivo odstranite čarapu i list.
- Voće ili povrće usitnite u pire (ako koristite kupus, naribajte ga). Pomiješajte ga s vodom u gore navedenim omjerima i stavite na srednje jaku vatru. Kad zavrije, smanjite vatru, poklopite i ostavite da se lagano krčka 30 minuta. Procijedite kroz cjedilo ili pomoću gaze, vratite u lonac i dodajte bijeli vinski ocat. Pažljivo spustite jaja u dobivenu boju i ostavite ih da stoje od 15 minuta do 12 sati (stavite ih u hladnjak preko noći), ovisno o intenzitetu boje koju želite. Kada ste zadovoljni nijansom, jaja izvadite iz boje, ocijedite i obrišite paiprnatim ubrusom.
- Ako jaja bojite prirodnim sokovima ili vinom, nemojte ih miješati s vodom. Sok zagrijavajte dok ne zavrije, poklopite i ostavite da se 15 minuta lagano krčka. Dodajte ocat u gore navedenom omjeru i u posudu uronite jaja.
- Ako jaja bojite začinima, na 250ml vode upotrijebite 1 vrhom punu žlicu začina. Ovom mješavinom možete obojiti već kuhana jaja, ali bolje rezultate ćete dobiti ako u njoj jaja skuhate. Kad su jaja kuhana posudu maknite s vatre, dodajte ocat i ostavite da stoji dok jaja ne poprime željenu nijansu. Vjerojatno će ona morati duže odstajati jer ova boja nije tako intenzivna kao boja dobivena od pulpe.
- Kada se pisanice dobro osuše, po želji ih možete premazati s malo ulja da dobiju sjaj. Meni su draža matirana, pa sam taj korak preskočila.
A sad prelazimo na onaj dio koji vas vjerojatno najviše zanima, a to je popis namirnica pomoću kojih ćete dobiti željene boje i efekte. Kao što vidite, ja sam pisanice obojala u plavo-sivu i tamno crvenu boju, a dio sam ukrasila listićima začinskog bilja i izblijedila u mješavini vode i octa. Za plavo-sive pisanice koristila sam šumske borovnice (smrznute), a crvene pisanice obojala sam mješavinom soka cikle i crnog vina.
Slijedi popis ostalih namirnica koje mogu poslužiti kao prirodna boja za pisanice. Napominjem da ih ja nisam isprobala, no nemam razloga sumnjati u njihov uspjeh.
- crvena boja: brusnice, maline, višnje, sok od cikle, crno vino
- plava boja: crveni (ljubičasti) kupus, crveno grožđe
- plavo-siva boja: šumske borovnice
- zelena boja: lišće špinata
- smeđa boja: ljuske crvenog luka, kava (kuhana turska)
- žuta boja: kurkuma u prahu, šafran
- narančasta boja: chili u prahu
I za kraj moram s vama podijeliti vijest koja me vrlo ugodno iznenadila i razveselila. Prije nekoliko dana je poznati pekar i slastičar te renomirani pisac o hrani, Dan Lepard, na BBC Food blogu objavio članak o uskršnjoj tradiciji diljem svijeta i podijelio nekoliko savjeta za izradu i pečenje uskršnjih kruhova i peciva. Osim toga, gospodin Lepard je preporučio i nekoliko najzanimljivijih uskršnjih recepata iz cijelog svijeta, a među njima se nalazi i moj recept za pincu! Bio je to jako lijep osjećaj. :)
To get started:
- Hard boiled eggs (preferably white eggs because they take on the dyes better than brown eggs). If you have only brown eggs you can bleach yourself. Cook the eggs in water to which you've added 2-3 tablespoons of white vinegar. Once cooked, remoe from heat and allow to stnad for 15 more minutes. Wash the eggs under running water, gently brushing them with a sponge to remove any remaining color.
- Ingredients to make your dyes: fruit or vegetable puree, fruit juice, spices. I will discuss those in more detail below.
- As a guideline, use approximetely 1 cup of fruit or vegetable solids per 2 cups of water. Use 3 teaspoons od white vinegar for every cup of water. Use enough water to cover all the eggs, making sure to measure the amount of water and adjust the fruit and vinegar ratios accordingly.
- Several pots and bowls. Food processor, a sieve and paper towels.
- Optional: fresh leaves or flowers for decorating the eggs and making interesting patterns, and 10cm pieces of pantyhose. One at a time, place leaves or flowers on the egg as desired. Some of the materials will stick better if you dip them in water first.Gently place the egg inside the hose, make and then pull the hose securely it the back and secure with a twist tie. Put the prepared egg into a dye or bleach it in water and vinegar mixture, which is what I decided to do.
- Mash up fruit and vegetables in your food processor. If using cabbage, grate it. Mix the puree with water following given ratios and cook on medium heat until it boils. Turn the temperature to low, put the lid on and simmer for 30 minutes. Strain through a sieve, add vinegar and gently put the eggs into the prepared dye bath.
- Gently lower the eggs into the pan, cover, and let stand for anywhere between 15 minutes and 12 hours (put them int he refrigerator over night), depending on the desired color shade. When you have obtained a desired color, remove eggs with a slotted spoon, dry them carefully with a paper towel and place back on egg carton.
- If dying eggs with fruit or vegetable juices, do not mix them with water. Gently bring the juice to a boil and simmer for 15 minutes. Remove from heat, add vinegar (3 teaspoons to 250ml of juice) and lower the eggs into the juice.
- If using ground spices, use 1 heaped tablespoon of spice to 250 ml of water. You can dye pre-cooked eggs with this mixture, but you will get better results if you cook the eggs in this dye bath. Once cooked, remove the post from heat, add vinegar and let stand until desired color is obtained.
- When the eggs are completely dry, prush them with just a little bit of oil and polish with a clean cloth. This will give the eggs a glossy surface. I skipped this part because I liked their matte look.
- red: cranberries, raspberries, sour cherries, beet juice, red wine
- blue: red cabbage
- grey blue: wild blueberries
- green: spinach leaves
- brown: onion skins, strong brewed coffee
- yellow: ground turmeric, saffron
- orange: chilli powder
Odlična ideja! Baš sam razmišljala kako da obojam jaja a da nisu umjetne boje pune kemikalija u prvom planu. Kako moje dijete voli žutu i narančastu već vidim da ćemo iskoristiti kurkumu i chilli ;)
OdgovoriIzbrišiE super! Baš mi je drago da će ti ovaj post biti koristan. Javi nam kako su vam ispale žute i narančaste pisanice :)
Izbrišiprelijepa su!!priznajem ,ja sam kupila prirodnu boju u prahu i farbala...
OdgovoriIzbrišijao, grozne su mi one vrećice s bojama u prahu i bojanja jaja istim. iako, moram napraviti zalihu jer mi te boje super dođu kad radim aktivnosti u vrtiću ili neke didaktičke igračke :)
OdgovoriIzbrišija sam ove godine odlučila jaja obojati ciklom i peršinom, ali jako mi se sviđa ova ideja sa borovnica..volim ovu blijedo plavu boju.
jako su ti lijepo ispala.
Za objavu tvog članka o pogači/pinci sam ti već čestitala ali bome opet ću! To je stvarno velika čast i veliki uspjeh. :)
definitivno si zaslužila!
Te boje u prahu nisam koristila valjda od osnovne škole. Najdraže mi je bilo ispuhati jaja i obojati ih vodenim bojama ili temperama. Ali, zadnjih nekoliko gdoina ih farbam prirodnim bojama i svake godine otkrijem neku novu nijansu. Od peršina isto budu zelena jaja? I hvala na čestitkama :)
IzbrišiPrekrasne su! Za prirodne boje sam manje više znala, osim što mi je uvijek bilo teško doći do bijelih guščjih jaja, jer kokošja, pogotovo ona tamnija baš i ne primaju najbolje, tako da mi je sad ovaj podatak o izbjeljivanju otkriće :)
OdgovoriIzbrišiFotke mrak!
I naravno, čestitke na objavi recepta na BBC Foodu, zasluženo se lijepo osjećaš! :)
Ovo s izbjeljivanjem sam sasvim slučajno otkrila. Nešto sam eksperimentirala, htjela sam obojat jaja s matcha zelenim čajem pa su se kuhala i kuhala u vodi, octu i zelenom prahu ali nisu bila ni z od zelenog. Onda sam ih izvadila i pod pipom htjela oprati sitne zelene grudice sa njih i skužila sam slučajno da se skida s njih ova smećkasta boja kad trljam. To je bio pravi aha moment :) I da, sramim se jer sam skupocjeni zeleni čaj uopće krenula koristiti u ove svrhe, ali što ćeš... :)
IzbrišiBaš sam pročitala post i svojim curkama objavila da će se one ove godine same pozabaviti bojanjem jaja- sve si im lijepo objasnila u postu :) ja ću im pribaviti sve namirnice i naravno- nadgledati da se kakva nezgoda ne dogodi.
OdgovoriIzbrišiBaš me veseli što će vam ovaj post biti od koristi. Cure će sigurno uživati u farbanju! :)
IzbrišiStvarno divno izgledaju, pogotovo ona plavo siva.
OdgovoriIzbrišiI ja sam ove godine pronasla par prirodnih recepata za bojenje pa cu da se oprobam. Stvarno su dosadne te vestacke boje. Jos su sada svi poludeli za nekim sedefima, sljokicama...
Trik za izbjeljivanje jaja je pravo otkriće, jer moje kokice nesu jaja tamne ljuske. Boje jaja su genijalne, pogotovo ove plave nijanse.
OdgovoriIzbrišiČestitam za objavu recepta!
Najbolje i nakorisnije stvari otkriju se slučajno, pa tako i ovaj trik :)
IzbrišiSo pretty!
OdgovoriIzbrišiHappy Easter.
Cheers,
Rosa
Thanks Rosa. Happy Easter to you too!
Izbrišisuper ideje! Svakako cu probati izbijeliti jaja1
OdgovoriIzbrišiI cetitam na objavi recepta!
Hvala Mirela!
IzbrišiPrvo, čestitam na objavi za pincu! Mnogo sam vesela za tebe :) i vjerujem, da je bio osječaj fenomenalan!
OdgovoriIzbrišiJaja izgledaju tako nježno i lepo! Baš sad imam u loncu jaja koja su se kuhala u crvenom kupusu. Vidjet čemo dali če šta biti. Imala sam obična jaja, ne ona bela. Prošle godine radila sam sa belima in izpalo je super.
:)
Pozdrav,
a.
Hvala ti na čestitkama :) Ja planiram još ovaj tjedan isprobati crveni kupus i špinat.
IzbrišiČestitke na objavi recepta na BBC-u. Izvrsna ideja za bojanje jaja borovnicama. Imam u zamrzivaću paketić koji šutiram od ljeta sada ću ga potrošiti na bojanje jaja. Super mi je ova informacija za izbjeljivanje jaja, nisam to znala.
OdgovoriIzbrišiGenijalno, pisanice iz snova, hvala ti.
OdgovoriIzbrišiPrvo čestitke na objavi recepta,divno zaista.
OdgovoriIzbrišiJa sam se ove godine odlučila isprobati prirodnu varijantu bojanja i to u ljubičastom kupusu,i jako sam zadovoljna,e sada mi još preostaje pred vikend dio obojati u cikli,mislim da će biti isto efektna:)
Hvala Nely! Super mi je informacija da kupus dobro oboji jaja. Ja ga planiram isprobati ovih dana.
IzbrišiOdličan i zanimljiv post, hvala na savjetima :) Jaja su ti krasna :)I čestitke za recept za pincu ;)
OdgovoriIzbrišiPrekrasan post Monika, divne fotke!!!
OdgovoriIzbrišiOdličan post i baš me raduje da se toliko nas odlučuje za prirodne boje!
OdgovoriIzbrišinisam znala za izbjeljivanje octom, fora.
OdgovoriIzbrišii super, super za objavu recepta na BBC-u! bravo :))
How did you get such a beautiful pale pink color? All of the colors are absolutely beautiful. I envy you. I always end up with such a huge mess every time I try to dye some eggs!
OdgovoriIzbrišiHi! If you're referring to the egg with a leaf motif, it's not actually colored at all. Since most chicken eggs are brownish here in Croatia i bleached the eggs by cooking it in a mixture of water and vinegar. I used 1-2 tablespoons of vinegar for every 250ml of water. I let the egg stand in this mixture for 15 minutes after it was cooked and then washed it under running water, brushing it with a sponge to scrape the remaining brown color off it. I did this to all eggs before dying staining them with other colors.
IzbrišiSvaka čast za ovaj post! Ja već godinama farbam jaja korom od crvenog luka, stavim na jaje listiće peršina ili djetelinu, par zrnca riže, pa omotam jaje korom i zatim najlonskom čarapom, pričvrstim gumicom i kuham u vodi i octu.. i ispadnu mramorna. najljepše mi je odmotavati ih i vidjeti kako su ispala. Prošle godine sam neke farbala prirodnim bojama, a oduševila su me i jaja ofarbana svilom. probati ću ove godine baš tvoj recept, pogotovo za bijela jaja..
OdgovoriIzbrišiČestitam za BBC! :-))
Monika, u kupusu i sa običnim jajima krasno je ispalo :).
OdgovoriIzbrišiMonika, čestitam na izboru i spominjanju tvog recepta :)
OdgovoriIzbrišiKrasan ti je ovaj post i jako koristan,baš ti hvala na njemu. Prekrasno ti izgledaju pisanice. Mislim da ćemo mi svoje bojati tek u petak ili subotu
Super mi je ova ideja za izbjeljivanje i bojanje, svakako će biti isprobano s juniorom :)
OdgovoriIzbrišiJedino imam problem: gdje kupiti bijeli vinski ocat, već sam tražila, ali neuspješno...
Bijeli vinski ocat probaj pronaći u velikim supermarketima, poput Interspara, Mercatora ili Lidla. Kisko ima takvu vrstu octa u ponudi ali, kao što i sama kažeš, rijetko se može naći. Možda u tim trgovinama nađeš neki uvozni, a ako ne, možeš u zamjenu koristiti alkoholni ocat.
IzbrišiUvijek smo radili jaja s ljuskom od crvenog luka i stavljali bi ih u najlonsku carapu s motivima persina i ostalih zacinskih trava...i to mi je stvarno super,al eto nisam znala da se moze korisiti jos nacina.
OdgovoriIzbrišiBas cu probati,ako ne ove godine onda iduce,jer ovaj moj mali hahar zahtijeva puno paznje i neda svojoj mami da radi kad ona hoce :))
All the best for Easter ♥
OdgovoriIzbrišiPredivan post Monika! Znam za neko voće, ciklu i vino, ali nisam znala izbjeljivanje jaja! Svakako dobar i koristan savjet! Čestitam na pohvali za recepte, svakako je predobar osjećaj kad netko cijeni tvoj trud :) Slike su fantastične, kao i uvijek!
OdgovoriIzbrišiWhen I saw this post I knew I had to try this. Your pictures are so beautiful I don't know how someone could not! I shared my attempt on my own blog. Check it out if you get a chance!http://thesuburbanpeasant.wordpress.com/2012/04/06/naturally-dyed-easter-eggs/
OdgovoriIzbrišiYour eggs look awesome! I'm so glad you tried the natural dyes. :)
IzbrišiDraga moja beskrajno ti hvala na ovom postu... Već par godina želim da farbam jaja prirodnim putem i ove se baš zainatila ;) i tražim ja bela jaja ali njih ni za lek... malopre sam ih belila onako kako si napisala i oduševljena sam... jako su mi lepa i ta što sam tu stavila listić pa je sada to tamnije a ostalo svetlije... ma super... Ona u crvenom kupusu će "spavati" u frižideru a sutra nastavljam sa cveklom i još po nečim... HVALA TI, hvala, hvala... :)
OdgovoriIzbriši