18. studenoga 2008.

Torta s višnjama

* Recept za novu i poboljšanu verziju Torte s višnjama možete vidjeti ovdje.



Kad je u pitanju moj najdraži, nema toga što ne bih učinila za njega. Kad je za rođendan poželio tortu s višnjama, ja sam zavrnula rukave i primila se posla. Kombiniranjem nekih od mojih najdražih krema i biskvita, nastala je ova bogata, kremasta torta. Dragi je bio sretan kao malo dijete... :)

Sastojci...

Biskvit:
5 jaja
120 g šećera
1 vanilin šećer
50 g oštrog brašna
40 g kakaa
1/2 praška za pecivo
150 ml mlijeka


Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite ručnim mikserom. Umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom, a zatim i mlijeko. Na kraju u smjesu nježno umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela i svaki dio posebno pecite u okruglom kalupu obloženom papirom za pečenje ( promjera 26 cm) na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Pečene biskvite ohladite.


Ganache krema:
220 ml slatkog vrhnja
200 g tamne čokolade

Čokoladu razlomite i stavite u posudu. Vrhnje zagrijavajte na laganoj vatri do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko čokolade. Miješajte kuhačom dok se sva čokolada ne otopi, a zatim stavite u hladnjak na 2 sata. Kad se krema ohladila i stisnula, dobro je izradite električnim mikserom.

Krema od vanilije:
600 ml mlijeka
2 praška za puding s okusom vanilije
1 vanilin šećer
200 g maslaca
150 g šećera u prahu

250 g dobro ocijeđenih višanja iz kompota

Prašak za puding pomiješajte sa vanilin šećerom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte i dodajte mu smjesu mlijeka i pudinga. Miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, a zatim maknite s vatre i ohladite. U ohlađeni puding dodajte maslac pjenasto izrađen sa šećerom u prahu.

Prvi biskvit položite na pladanj i premažite ga polovicom kreme od vanilije. Na kramu složite višnje i malo ih prstima utisnite u kremu. Zatim na višnje rasporedite ostatkak kreme od vanilije i poklopite drugim biskvitom. Cijelu tortu izvana premažite čokoladnom kremom i po želji ukrasite bijelom čokoladom.

Related Stories Widget by LinkWithin

22 komentara:

  1. Ja ovo vise ne mogu da podnesem! ;) Kad kod tebe ili Vali vidim ove cokoladne lepote, uhhh... Majstorica si, nema sta. Ja srecom nisam nimalo nadarena za torte, inace bih bila kao slonce :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Fenomenalan recept,odlicna kombinacija kreme od vanile i visanja!Fotke za ostati bez daha!

    OdgovoriIzbriši
  3. Prije svega dragom želim sretan rođendan:))
    Torta je fantastična ali iz tvoje "radionice" nemože ni izaći drugačija:))

    OdgovoriIzbriši
  4. prekrasna je! a mogu samo zamisliti kako je fina :) p.s. zašto si pekla 2 biskvita, a ne odjednom pa prerezala? baš mi je to zapelo za oko pa me zanima jel ima neki razlog jer sam ja mislila probati sve odjednom zbog jednostavnosti :)
    Volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  5. Zbilja prekrasna, torta a onda još kombinacija višnje, vanilije i ko prst debela glazura (premaz od čokolae) ja sam oduševljena! :) :) :)

    OdgovoriIzbriši
  6. dragom srecan rodjendan i sve najlepse zelim... a torta izgleda bozanstveno :)

    OdgovoriIzbriši
  7. @nlo i maslinka, hvala vam na lijepim željama i čestitkama...prenijet ću poruke ;)
    @majo, baš si me nasmijala :) hvala ti...
    @vera i andrea, hvala...drago mi je da vam se sviđa :)
    @ Volim_kuhati, ja ti, iz meni nepoznatog razloga, uvijek nekako zeznem to rezanje biskvita...bude mi sav ukoso i jednostavno ga ne mogu lijepo ravno prerezati i onda mi to ružno izgleda pa pečem svaki posebno :)ti, naravno možeš sve zajedno peći i onda prerezati :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Fenomenalna ti je torta. Obožavam kombinaciju čokolada - višnja. Sretan rodjendan dragom!

    OdgovoriIzbriši
  9. Kako dobro izgleda i zvuči!!! Privajam receptić i za svog dragog kojemu su višnje omiljene :)
    Pusa tebi i hvala ti na receptiću :) Biti će isproban uskoro!! :)

    OdgovoriIzbriši
  10. OMG!!! Kakvo savrsenstvo...

    I moj dragi je skorpija, rodjendan mu je u petak, i vec je prije 10 mjeseci narucio kakav rodjendanski ugodjaj zeli. No pressure ;)

    Na koji nacin rezes tortu a da se ne "razmrlja"?

    OdgovoriIzbriši
  11. hvala vam cure :)
    @Sunčice, baš mi je drago :) jedva čekam da vidim tvoju izvedbu :)
    @Behar, tvoja snažnija polovica bome sve planira :))) nego, tortu režem vrućim nožem...dugim, oštrim nožem...namočim ga u vruću vodu, obrišem ubrusom i režem u jednom potezu...znači, vrh noža ubodem do dna i onda polako ostatak noža pritišćem skroz do dna i cijeli nož izvučem prema sebi van...znači da krema ne bi bila zamusana, ne smiješ rezati cik-cak, kao s pilom, niti puno micati nož gore-dolje :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Mogu samo ponoviti, izgleda prekrasno, a vjerujem da ti dragi nije imao primjedbe (kad bih ja moga mogla dobiti samo sa tortom :) )

    ah, da, i najbolje želje za rodjendan (i još puo ovakvih delicija, da i mi imamo nešto od toga :) )

    OdgovoriIzbriši
  13. Fantastican kombo, predivna torta!

    OdgovoriIzbriši
  14. torta je prekrasna, a kako je fina mogu samo zamišljati

    OdgovoriIzbriši
  15. @studena, u pravu si...dragi nije imao primjedaba...a nisu ni ostali ;)
    VMedena i Nina, hvala vam...drago mi je da vam se sviđa :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Monchi, sutra uveče je pravim... :)
    Ne mogu da ti opišem nervozu, ali imam veru u sebe (a i u tvoje odlične opise postupka), pa se nadam najboljem. :)

    Prva dobijaš slike (ma na šta da liči). ;)

    OdgovoriIzbriši
  17. izgleda famozno, pravim prvom prilikom =)

    OdgovoriIzbriši
  18. Pravila sam ju za rodjendan......i nemam riječi........mmmmmmmmmmm........jako jako jako fino......100% opet pravim ;)))))))

    OdgovoriIzbriši
  19. d
    kaze moja majka, iskusna kuvarica, da se biskvit najbolje presece koncem:) obavijes koncem vruc biskvit i ukrstis ga, kad da hoces da ga zavezes
    srecno :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Pravila sam tortu...fenomenomenalna je :))) svaka cast na receptu... M@id@

    OdgovoriIzbriši
  21. Torta je savršenstvo. otkrila sam je prije godinu dana i pekla za različite prigode i probalo je gomila različitih ljudi. Svi imaju samo riječi hvale i oduševljenja. Ova torta je stvarno pun pogodak :)

    OdgovoriIzbriši