22. prosinca 2008.

FBI rukavice: Macarons


Vjerujem da već svi dobro znate da su FBI rukavice mjesečna igra food bloggera sa prostora bivše Jugoslavije u kojoj svaki mjesec odabiremo jedan blog koji ćemo staviti pod povećalo i detaljno istražiti. Igru je pokrenula maštovita Maja sa bloga Cooks and Bakes koja se zaista potrudila osmisliti pravila, ime i sjajne bannere. Ovog je mjeseca pod istragom predivan blog Da mi je nešto slatko autorice Ana-Marije.

Moram priznati da sam isprva muku mučila sa odabirom recepta kojeg ću isprobati. Ana-Marijin blog je zaista prepun krasnih recepata, odličnih savjeta i lijepih fotografija i bilo mi je teško odlučiti se za samo jedan recept. Odluka je naposlijetku pala na Lagano slane čokoladne kekse za koje i sama autorica tvrdi da su "najbolji čokoladni keksi koje je ikad jela". Recept je vrlo jasno i detaljno napisan, a priprema ne oduzima puno vremena. Međutim, ja sam sve zabrljala i keksići mi nisu uspjeli. Kao prvo, maslac i šećer nisam izradila mikserom već ručno jer je dragi drijemao pa ga nisam željela probuditi. Zbog toga se, naravno, šećer nije otopio i na kraju su keksi bili prekriveni slojem malih tvrdih kristalića šećera. Nadalje, iako u receptu eksplicitno piše da se keksi prije pečenja trebaju narezati na ploške debljine 1,5 cm, ja sam (iz nekog blesavog i meni nepoznatog razloga) odlučila da će biti predebeli i rezala sam ih na debljinu od otprilike 1 cm. Kasnije se ispostavilo da sam tom odlukom napravila kardinalnu grešku jer su se keksići tokom pečenja raširili i spljoštili i na kraju ispali pretanki i nimalo privlačni. Okusom su bili savršeni, ako zanemarimo hrskave kristaliće šećera koji su mene osobno strašno smetali pri degustaciji spomenutih keksića. Onog trena kad sam vidjela kako keksi izgledaju, odmah sam znala u čemu sam pogriješila i bila sam ljuta sama na sebe jer nisam mogla slijediti vrlo jednostavne i jasne upute. Sve mi je palo od volje, odustala sam fotografiranja, uzela kutiju spomenutih keksa, sjela na dvosjed i počela neumorno grickati ne bih li u njima našla utjehu. :)

Nekoliko dana nakon toga Andrea, autorica bloga Voće i povrće objavila je post o svojim nedaćama prilikom izrade šarenih francuskih kolačića, poznatijih kao macarons, koje je pravila za ovaj isti događaj. Andrein post me zainteresirao i zaintrigirao. Oduvijek su me privlačili ovi šareni ljepotani, ali uvijek sam se bojala uhvatiti u koštac s njima jer sam nebrojeno puno puta pročitala da su oni poprilično svojeglavi i da, unatoč i usprkos silnom trudu uloženom u njihovu izradu, rijetko uspijevaju. Odlučila sam malo istraživati ne bih li odgonetnula što je to točno tako problematično i postoje li neki trikovi, savjeti ili pravila kojih se treba držati ne bi li krajnji rezultat bio zadovoljavajuć.


Začudila sam se koliko sam zapravo korisnih informacija i savjeta pronašla. Taj Google je vraški dobra stvar. Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti :) Uglavnom, kako sam sve više čitala i upijala tajne izrade Macaronsa, tako sam bila sve optimističnija i sigurnija da, ukoliko se držim tih jednostavnih pravila, uspijeh neće izostati. I tako sam naposlijetku odlučila okušati svoju sreću i kao slijedeći Ana-Marijin recept odabrala sam upravo Macarons. Ovog sam se puta odlučila slijepo držati recepta, točno izvagati i izmjeriti sve sastojke (što je jedna od najbitnijih stvari prilikom izrade ovih kolačića), ali se uz sve to i držati i nekih korisnih savjeta koje sam pronašla na bespućima Interneta.

Jedan od najzanimljivijih savjeta koje sam pronašla kaže da će
macarons najbolje uspjeti ako jaja stoje na sobnoj temperaturi 24-48 sati prije same pripreme. Sukladno tome i ja sam svoja jaja na vrijeme izvadila iz hladnjaka i ostavila ih da se "pacaju" na sobnoj temperaturi. Nadalje, jako je važno bademe što sitnije i finije samljeti i barem dva puta prosijati prije upotrebe. I toga sam se slijepo držala. Bademe sam prvo same samljela, a zatim sam dodala i šećer u prahu pa sam sve zajedno još malo miksala. Nakon toga sam smjesu dva puta prosijala kako bih eliminirala eventualne grudice i zalutale veće komadiće badema. Također je važno smjesu šećera i badema postupno umiješati u snijeg od bjelanjaca. To znači da se nikako ne smije usuti sve odjednom, već se preporuča da se suhi sastojci polako dodaju u 4-6 navrata. Već pretpostavljate da sam se i toga držala ko' pijan plota :) I ne samo to, već sam ih prilikom dodavanja u snijeg od bjelanjaka još jednom prosijala. Ziher je ziher.


E sad dolazi onaj tricky dio o kojem direktno ovisi uspješnost krajnjeg proizvoda, a to je miješanje. Ako suhe sastojke ne umiješamo dovoljno dobro, smjesa će biti preteška i macarons neće uspjeti. Ako pak sve izmiješamo previše, smjesa će biti pretekuća i bit će problema prilikom štrcanja kolačića na pleh jer će se razlijevati i neće zadržati oblik. I kako onda znati kad treba stati? Na nekoliko različitih mjesta sam pročitala da smjesa mora biti nalik lavi (iliti magmi). Ali mislim da je nabolji test ipak onaj koji Ana-Marija navodi u svom receptu: "Znat ćete da ste dobro promiješali sastojke ako se, kad istresete žličicu smjese, onaj mali repić na vrhu sam utopi u ostalo, tj. ako ne ostane čvrsto gore." Ja sam se rukovodila tim savjetom.


Kad se činilo da je smjesa prave konzistencije krenulo je štrcanje. Nisam ih obojala iz vrlo jednostavnog razloga - zaboravila sam. :) Plehove sam obložila sa dva sloja papira za pečenje kako mi slučajno kolačići na dnu ne bi uhvatili previše boje ili, ne daj bože, zagorijeli. Štrcanje mi baš i nije jača strana. Bilo ih je svakavih. Većih i manjih, okruglih i ovalnih... Ali nisam dopustila da me to obeshrabri. Nakon jednosatnog sušenja ubacila sam prvu rundu u pećnicu i sa strahom promatrala razvoj događaja. Kad sam nakon 5 min primijetila da se počinju formirati mala pjenasta "stopala" mojoj sreći nije bilo kraja! Nakon točno 12 min izvadila sam ih iz pećnice. No, moji problemi su počeli kad sam ih pokušavala odlijepiti od papira za pečenje. To je bila prava borba, a bilo je i žrtava. Ali ajde, nekako sam uspjela na kraju. Da bih tu istu stvar spriječila sa preostale dvije runde, odlučila sam isprobati još jedan koristan savjet. Čim sam izvadila pleh iz pećnice, ispod papira za pečenje sam ulila malo tople vode. To navodno pomaže pri odvajanju macaronsa od papira. I stvarno, odvajali su se bez ikakvih problema i to bez noža ili nekih drugih rekvizita. Toplo preporučam da isprobate ovaj trik, ali nemojte pretjerati sa količinom vode kako se macaronsi ne bi namočili.

Još ih je samo trebalo napuniti kremom i to je to. A krema...krema je naprosto savršena! Fina, kremasta, punog čokoladnog okusa, konzistencije savršene za ljepljenje kolačića. Sve u svemu, oduševljena sam i receptom i konačnim rezultatom i sa sigurnošću mogu reći da ću ove macarons praviti opet.

Toplo preporučam svima da se oslobode straha od izrade macaronsa i da ih svakako probaju napraviti po ovom odličnom receptu.


Related Stories Widget by LinkWithin

22 komentara:

  1. Šmrc! :( Jako sam ljubomorna kako su ti divno ispali! :) Ja sam sigurna da sam ih ja previše izmiješala i da je u tome bio problem ali nema šanse da ih radim narednih godinu dana, toliko su me izludil. Sve ostale trikove sam i ja pročitala i primjenila, tri puta samljela bademe, prosijala ih sa šećerom... ma sve, tako da jedino to vražije mješanje ostaje. ;)
    Tvoji su zbilja divni! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Savršeni su ti! Ja još nisam spremna upustiti se u tu avanturu, mislim da ću tamo u prvom misecu kad prođe ova gužva. Ali vuče me da sad iz ovih stopa krenem:D

    OdgovoriIzbriši
  3. predivno,predivno i opet predivno... svaka cast :)

    OdgovoriIzbriši
  4. @Andrea, mora da je onda bio problem u miješanju...meni se čini da bi i meni sve skupa bilo pretekuće da sam ofarbala smjesu...jer to onda nužno znači još miješanja da bi smjesa bila lijepo i jednolični obojana...kad ću ih opet praviti u startu ću manje izmiješati smjesu i onda ću je bojiti i miješati do dobre konzistencije...
    @nlo, hehe...svakao ih onda isprobaj...savršenisu :)
    @maslinka, hvala ti :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Kod tebe nista manje od perkecije. Svaka cast, prelepo.

    OdgovoriIzbriši
  6. Baš su ti prekrasni, svaka čast! I dalje ti se nastavljam diviti, kod tebe je stvarno sve savršeno.

    OdgovoriIzbriši
  7. :))) Sad tek vidim sta sam otkucala!
    perkecije = prefekcije :)

    OdgovoriIzbriši
  8. prekrasno! tako mi je drago da su ti dobro ispali!!! :))))

    OdgovoriIzbriši
  9. stvarno si prava! :) lagano slani čokoladni keksi ti nisu uspjeli pa si onda odabrala još puno kompliciraniji recept :) svaka čast na hrabrosti i spretnosi... ispali su ti stvarno presavršeno, toliko dobri da bi trebali završiti u nekoj knjizi o umijeću izrade macaronsa :) i da, ja ih nisam još isprobala jer mi se nije dalo bojati ih umjetnim bojama, a mislila sam de bez boja neće biti tako lijepi, ali ti si me razuvjerila... prekrasni su!
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  10. Svaka cast! Iz prve pa savrseno! Moram priznati da sam se i ja plasila izrade ovih kolacica i da sam kao izgovor koristila pokvarenu rernu :) Sada, kada je stigla nova, mislim da su mi oni prvi na spisku za pravljenje u novoj godini :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Mislim da se spremam skoro pa godinu dana na ovaj pothvat, ali ne zato što ih volim (ustvari baš ih i ne volim) već zato što svagdje stoji: izazov!
    A izazove vooolimmmm naročito u kuhinji :)
    Vidim da si se zaista profesionalno pripremila, a takav je i rezultat :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Super su ti ispali! Predivne slike!
    Ja sam probala nedavno, i bila sam happy za prvi put, ali su bili malo na suhu stranu! Moram probati po receptu Ana-Marije.
    U svakom slucaju drage moje, za nase domacice nista nije tesko, i obavezno probajte!

    OdgovoriIzbriši
  13. Prekrasno :):):)
    Mislila sam oprobati ovaj recept, ali.....
    ovo izgleda stvarno perfektno,
    nekako me strah :):):)

    OdgovoriIzbriši
  14. danas sam napravila tvoju tortu s višnjama... stavila sam je na coolinariku http://josipapsiho.coolinarika.com/slike/prikazi/118725
    recept je odlična, sad još samo ostaje degustacija :))
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  15. Ni ja se ne usudjujem napraviti,pogotovo kada vidim ovako savrsene.
    Sretan Bozic Monchi i sve najbolje!

    OdgovoriIzbriši
  16. Draga Monchi, želim ti sretan i blagoslovljen Božić! Puno sreće, ljubavi i kreativnosti koja nas je svaki put iznova iznenađivala na tvom blogu :) p.s. torta s višnjama je izvrsna! :)
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  17. hvala vam cure...divne ste :)
    @olim_kuhati, jako mi je drago da vam se torta svidjela :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Stvarno su ispali prekrasno! Ja se spremam na "pothvat"... Za trikove pri izradi ima odlicnih video prezentacija (kao Macarons par chefNini ili Les Macarons) na YouTube site-u.

    OdgovoriIzbriši