28. prosinca 2008.

Orange truffles


Naše mjesečno kulinarsko druženje pod nazivom ajme, koliko nas je! se nastavlja. Ovog je mjeseca naša domaćica Vali kao glavni sastojak odabrala naranču, pa je stoga moj doprinos ovom druženju neodoljiva kombinacija čokolade i naranče upakirana u male slatke kremaste kuglice :)

Evo što vam je potrebno za 45-50 komada...

Orange truffles:
80 ml slatkog vrhnja
200 g mliječne čokolade sa sjeckanim lješnjacima
100 g mliječne ili tamne čokolade
3 žlice narančinog soka
1 žlica likera od naranče
25 g maslaca
korica jedne naranče

Glazura:
150 g tamne čokolade
4 žlice ulja
malo bijele čokolade za ukrašavanje


Slatko vrhnje stavite u posudu, dodajte mu koricu naranče i zagrijavajte na laganoj vatri do točke vrenja. Zatim maknite s vatre, poklopite i ostavite da stoji 10-15 min kako bi narančina korica pustila aromu. Nakon toga vrhnje ponovo vratite na laganu vatru pa mu dodajte razlomljenu čokoladu i maslac te kuhajte uz stalno miješanje dok se čokolada sasvim ne rastopi. Zatim maknite s vatre, dodajte liker i narančin sok, dobro promiješajte i stavite u hladnjak na 2 sata.

Kad se smjesa stisnula, pomoću male žličice uzimajte smjesu i među dlanovima formirajte male kuglice. Kuglice potom stavite u zamrzivač na otprilike sat vremena kako se ne bi topile dok ih umačete u glazuru.


Za glazuru čokoladu otopite na pari uz dodatak ulja, a zatim ju ostavite 5-10 min da se malo ohladi. Pomoću vilice ili žličice umačite kuglice u glazuru, a potom ih stavite na rešetku kako bi se višak čokolade ocijedio. Zatim kuglice stavite u hladnjak dok se glazura sasvim ne osuši. Potom ih po želji ukrasite bijelom čokoladom.

Kuglice čuvajte u hladnjaku u zatvorenoj kutiji. Tako pohranjene mogu stajati oko tjedan dana, iako sumnjam da će opstati duže od dva dana ;)


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 19:

  1. Koje savrsenstvo! Slike sa cveticem su kao iz bajke!

    OdgovoriIzbriši
  2. Savrseno,mislim da od ovakvih ne moze bolje!!!
    Za izlozbu!

    OdgovoriIzbriši
  3. ovako nešto kod mene ne bi dočekalo ni drugi dan :) baš su prelijepi i sigurno prefini!
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  4. Joj sa svakim novim postom me sve više oduševiš fotografijama da ne stignem ni pročitat recept. :)
    Ovakve praline obožavam sa svim mogućim dodacim tako da mi se i ove jako sviđaju. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. prekrasno izgledaja, a u okus uopće ne sumnjam :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je stvarno savršeno. Profesionalno izgledaju. Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  7. drago mi je da vam se sviđaju :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasno izgledaju. Mislim da mi glazura nikad ne bi ispala tako glatka. Sretna Nova!!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Da..i ja se divim ovoj glazuri..prekrasni su ti i prvom prilikom cu ih napraviti!! :D

    OdgovoriIzbriši
  10. draga, sretna ti nova!!! neka ti se sve tvoje želje i željice ostvare :)

    OdgovoriIzbriši
  11. prekrasno- kombinacija cokolada i naranca mi je jedna od omiljenijih! meni bi se praline uvik omeksale kad bi ih umakala u toplu glazuru. sad znam da ih treba smrznit. HVALA!

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovaj receptic sam ti vidjela jos kad si ga objavila ali nikad da stignem komentarisati.. :)

    Predivno izgledaju i receptic mi se stvarno svidja tako da cu ga sigurno isprobati kad stignem..

    eh da... htjela sam jos reci cokoladu treba tempirati tako ce na sobnoj temperaturi zadrzati oblik i nece se topiti....

    OdgovoriIzbriši
  13. Hello:
    Delicious recipe. Congratulations winner photographic event. Your foto is very, very wondefurl, also your all recipes.

    OdgovoriIzbriši
  14. @Marija, hvala!
    @tartasacher, thank you! :)

    OdgovoriIzbriši