1. veljače 2009.
Clafoutis s brusnicama
Prije nekoliko dana sam objavila recept za clafoutis s povrćem gdje sam najavila da uskoro stiže i recept za slatku verziju ovog francuskog specijaliteta koji me je doista oduševio i inspirirao da napravim spomenutu povrtnu varijantu.
Neću puno duljiti jer nema se što puno filozofirati kad je riječ o clafoutisu. To je vrlo brz, jednostavan, sočan, lagan i preukusan desert u kojem možete upotrijebiti bilo koju vrstu voća, ovisno o tome što imate u hladnjaku. Ja sam, nakon duge potrage, konačno naišla na smrznute brusnice i odmah se opskrbila sa dva paketa istih. One suhe su mi već dosadile i htjela sam probati prave, svježe brusnice, a ove smrznute su kod nas najbliže tome. Oduševile su me! Nakon clafoutisa na repertoatu je bila i torta od brusnica, ali o tome u nekom od idućih postova :)
Slijedi recept za Clafoutis brusnicama.
Sastojci za dvije osobe...
1 jaje
1 žumanjak
40 g brašna
žlica škrobnog brašna
150 ml mlijeka
korica jednog limuna
50 g smeđeg šećera + 1 žlica za pirjanje brusnica
2 žlice meda
350 g smrznutih brusnica
1,5 žlica maslaca
malo šećera u prahu za oblaganje posuda
Brusnice odmrznite. Na laganoj vatri otopite maslac, dodajte mu brusnice, žlicu šećera i med te pirjajte nekoliko minuta dok brusnice ne počnu puštati sok. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohlade.
Jaje, žumanjak i šećer pjenasto izmiksajte. Dodaje škrobno brašno, brašno i koricu limuna te dobro promiješajte. Na kraju u smjesu dodajte mlijeko i dobro sjedinite.
Dvije vatrostalne posude promjera 15 cm (ili jednu veću) premažite maslacem i pospite šećerom u prahu. Na dno svake posude rasporedite 2/3 pirjanih brusnica te ih prelijte smjesom od jaja, brašna i mlijeka. Po vrhu rasporedite ostatak brusnica. Clafoutis pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20-25 minuta, ovisno o veličine posude.
Pečeni clafoutis pospite šećerom u prahu. Najbolji je topli ili mlaki, ali je isto tako dobar i hladan.
Oznake:
desserts/deserti,
fruit/voće
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Jooj šta nam radiš sa ovim clafoutisima! Moraću uskoro da ih pravim :) A tortu jedva čekam!
OdgovoriIzbrišiI još jednom, čestitke za pobedu na DMBLG!!!!
jaooooo...
OdgovoriIzbrišiovo je prepredobro...
fotke predivne, baš dočaravaju okus...dođe mi da si uzmem jedan komadić :DD
volim clafoutis:) pogotovo kombinacija voca sa limunovom korom me privlaci. odlicno ti je ispao:)
OdgovoriIzbrišiBaš mi se svidja ovo. Vidjela sam te smrznute brisnice, ali ih nikad nisam probala, a i meni su već suhe dosadile. Jedva čekam tvoju tortu! I nisam pojma imala da si pobijedila. Čestitam!
OdgovoriIzbrišiIzgleda bajno...
OdgovoriIzbrišiNi ja nisam znala da si pobjedila. Čestitam!:)
OdgovoriIzbrišiNisam nikad probala svježe brusnice, a čula sam da su jako kisele. Baš ću ih potražiti. Recept mi je zanimljiv jer još nikad nisam radila Clafoutis, a mislim da ga nisam ni jela. :)
bas ti je lijep, ja samo cekam novu sezonu tresanja da se opet bacim na čoko-verziju :) cestitam na pobjedi! :)
OdgovoriIzbrišihvala na čestitkama cure :)
OdgovoriIzbrišiČestitke na zasluženoj pobjedi, mada nemam pojma o čemu se radi ;)
OdgovoriIzbrišistudena, hehe :) hvala svejedno! btw, radi se o DMBLGIT photo contest...klikom na narančasti badge na desnoj strani možete vidjeti o čemu se radi :)
OdgovoriIzbrišiprekrasno... a sad sam istraživala na čemu ti svi čestitaju... jel to ono za edibility s orange truffles? ako je čestitam, više nego zasluženo :) p.s. glasala sam za tebe za rainig pomegranates :)
OdgovoriIzbrišivolim_kuhati
@volim_kuhati, da...to je to :) hvalati puno!
OdgovoriIzbrišiSve cestitke!najbolja si!
OdgovoriIzbrišinisam ni sumnjala u pobjedu! čestitam naravno:)
OdgovoriIzbrišiclafoutis sam radila sa višnjama i bilo je jako dobro, sigurna sam da je s brusnicama jednako tako ako ne i bolje!
btw. u konzumu ih ima stalno ovih smrznutih bar ovdje kod nas!
Obožavam clafoutis!! Do sada sam ga probala s trešnjama i višnjama, ali ne i s povrćem. I ovaj ti prekrasno izgleda!!
OdgovoriIzbriši