1. veljače 2009.

Clafoutis s brusnicama


Prije nekoliko dana sam objavila recept za clafoutis s povrćem gdje sam najavila da uskoro stiže i recept za slatku verziju ovog francuskog specijaliteta koji me je doista oduševio i inspirirao da napravim spomenutu povrtnu varijantu.

Neću puno duljiti jer nema se što puno filozofirati kad je riječ o clafoutisu. To je vrlo brz, jednostavan, sočan, lagan i preukusan desert u kojem možete upotrijebiti bilo koju vrstu voća, ovisno o tome što imate u hladnjaku
. Ja sam, nakon duge potrage, konačno naišla na smrznute brusnice i odmah se opskrbila sa dva paketa istih. One suhe su mi već dosadile i htjela sam probati prave, svježe brusnice, a ove smrznute su kod nas najbliže tome. Oduševile su me! Nakon clafoutisa na repertoatu je bila i torta od brusnica, ali o tome u nekom od idućih postova :)


Slijedi recept za Clafoutis brusnicama.

Sastojci za dvije osobe...

1 jaje
1 žumanjak
40 g brašna
žlica škrobnog brašna
150 ml mlijeka
korica jednog limuna
50 g smeđeg šećera + 1 žlica za pirjanje brusnica
2 žlice meda
350 g smrznutih brusnica
1,5 žlica maslaca
malo šećera u prahu za oblaganje posuda


Brusnice odmrznite. Na laganoj vatri otopite maslac, dodajte mu brusnice, žlicu šećera i med te pirjajte nekoliko minuta dok brusnice ne počnu puštati sok. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohlade.

Jaje, žumanjak i šećer pjenasto izmiksajte. Dodaje škrobno brašno, brašno i koricu limuna te dobro promiješajte. Na kraju u smjesu dodajte mlijeko i dobro sjedinite.


Dvije vatrostalne posude promjera 15 cm (ili jednu veću) premažite maslacem i pospite šećerom u prahu. Na dno svake posude rasporedite 2/3 pirjanih brusnica te ih prelijte smjesom od jaja, brašna i mlijeka. Po vrhu rasporedite ostatak brusnica. Clafoutis pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20-25 minuta, ovisno o veličine posude.

Pečeni clafoutis pospite šećerom u prahu. Najbolji je topli ili mlaki, ali je isto tako dobar i hladan.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 15:

  1. Jooj šta nam radiš sa ovim clafoutisima! Moraću uskoro da ih pravim :) A tortu jedva čekam!

    I još jednom, čestitke za pobedu na DMBLG!!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. jaooooo...
    ovo je prepredobro...
    fotke predivne, baš dočaravaju okus...dođe mi da si uzmem jedan komadić :DD

    OdgovoriIzbriši
  3. volim clafoutis:) pogotovo kombinacija voca sa limunovom korom me privlaci. odlicno ti je ispao:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš mi se svidja ovo. Vidjela sam te smrznute brisnice, ali ih nikad nisam probala, a i meni su već suhe dosadile. Jedva čekam tvoju tortu! I nisam pojma imala da si pobijedila. Čestitam!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ni ja nisam znala da si pobjedila. Čestitam!:)
    Nisam nikad probala svježe brusnice, a čula sam da su jako kisele. Baš ću ih potražiti. Recept mi je zanimljiv jer još nikad nisam radila Clafoutis, a mislim da ga nisam ni jela. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. bas ti je lijep, ja samo cekam novu sezonu tresanja da se opet bacim na čoko-verziju :) cestitam na pobjedi! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Čestitke na zasluženoj pobjedi, mada nemam pojma o čemu se radi ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. studena, hehe :) hvala svejedno! btw, radi se o DMBLGIT photo contest...klikom na narančasti badge na desnoj strani možete vidjeti o čemu se radi :)

    OdgovoriIzbriši
  9. prekrasno... a sad sam istraživala na čemu ti svi čestitaju... jel to ono za edibility s orange truffles? ako je čestitam, više nego zasluženo :) p.s. glasala sam za tebe za rainig pomegranates :)
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  10. @volim_kuhati, da...to je to :) hvalati puno!

    OdgovoriIzbriši
  11. nisam ni sumnjala u pobjedu! čestitam naravno:)
    clafoutis sam radila sa višnjama i bilo je jako dobro, sigurna sam da je s brusnicama jednako tako ako ne i bolje!
    btw. u konzumu ih ima stalno ovih smrznutih bar ovdje kod nas!

    OdgovoriIzbriši
  12. Obožavam clafoutis!! Do sada sam ga probala s trešnjama i višnjama, ali ne i s povrćem. I ovaj ti prekrasno izgleda!!

    OdgovoriIzbriši