3. veljače 2009.
Quiche sa blitvom i svježim sirom
Od kada sam prvi puta napravila quiche, on se u mojoj kuhinji udomaćio u svim mogućim varijantama. Jednostavno nas je oduševio i često je na našem meniju. Najčešće ga sklepam od onoga što se nađe u hladnjaku i uvijek je drugačiji. Osim sa nadjevom, često eksperimentiram i sa podlogom tj. tijestom, pa sam uz klasično prhko tijesto za quiche (takozvani Pate Briseé), isprobala integralnu i kukuruznu varijantu.
Recept koji slijedi možda baš i nije klasični recept za quiche iz više razloga, a jedan od njih je svakako i činjenica da sam u tijestu, uz kukuruzno brašno, koristila i svježi sir. Već sam nekoliko puta radila prhka tijesta sa dodatkom svježeg sira i jednostavno me oduševila tekstura i okus tijesta, kao i nevjerojatna lakoća valjanja tijesta na željenu veličinu. Ono nije toliko krhko i osjetljivo kao klasično prhko tijesto, a jako je ukusno i, što je najvažnije, nije ništa manje prhko.
Tijesto:
150 g pšeničnog glatkog brašna
100 g kukuruznog brašna
1/2 žličice soli
1/2 žličice praška za pecivo
125 g hladnog maslaca
100 g svježeg sira
1 jaje
Pomiješajte obje vrste brašna, dodajte sol i prašak za pecivo te maslac narezan na listiće. Maslac prstima dobro utrljajte u brašno dok ne dobijetu smjesu nalik grubim mrvicama. Zatim dodajte propasirani sir i razmućeno jaje te sve zajedno zamijesite u prhko tijesto. Tijesto potom zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Ohlađeno tijesto razvaljajte u obliku kruga tako da bude sa svih strana veće od kalupa. Pomoću valjka za tijesto pažljivo ga prebacite u namašten kalup i prstima dobro utisnite uz dno i stranice kalupa. Dno na nekoliko mjesta izbockajte vilicom i ponovo ga stavite u hladnjak na 15-ak minuta, a zatim pecite na 180 stupnjeva 15-20 minuta tj. dok se narubovima ne počne hvatati boja.
Nadjev:
600 g blitve
3 režnja češnjaka
150 g svježeg sira
300 g kiselog vrhnja
80 ml mlijeka
2 jaja
malo peršina
sol, papar, muškatni orašćić
Blitvu operite i kratko blanširajte u kipućoj slanoj vodi, a zatim prelijte ledenom vodom, dobro ocijedite i nasjeckajte. Na malo maslinovog ulja kratko popržite sjeckani češnjak pa mu dodajte blitvu. Posolite i popaprite te kratko pirjajte. Zatim blitvu prebacite u multipraktik i propasirajte. Dodajte joj svježi sir i sve zajedno još jednom ispasirajte.
U zasebnoj posudi pjenjačom umutite jaja, vrhnje i mlijeko. Dobro posolite i popaprite te dodajte muškatni orašćić. U tu smjesu zatim uspite propasiranu blitvu i dobro sjedinite tako da dobijete homogenu smjesu. Smjesu zatim izlijte na pečeno tijesto, pospite sitno sjeckanim peršinom i pecite još otprilike 30-35 minuta, tj dak nadjev ne očvrsne.
Pečeni quiche pospite sa malo parmezana i prije rezanja ga malo ohladite.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Bozanstveno izgleda, zeleno, bas nekako zdravo.
OdgovoriIzbrišiPozdravi!
Uvau koja zelena boja, kak si to postigla?
OdgovoriIzbrišiInače kombinaciju blitve i sira (s češnjakom naravno) volim u svakoj varijanti tako s ovim nema greške. :)
baš ti je odličan ovaj quiche..meni osobno jedno od najomiljenijih slanih jela.. :DD bilo bi lijepo kad bi se mogao kupiti i kod nas u pekarnama kao u Francuskoj na svakom kutu...;)
OdgovoriIzbrišia što se tiče tijesta, da..uz dodatak malo svježeg sira zaista se puno lakše razvalja..i ukusnije je..:D
ma da bi riječ rekla! ali ipak ću reći :)) SAVRŠENO izgleda!
OdgovoriIzbrišivau, koja boja... savršeno... s tvojim umijećam slikanja postigneš da nešto što je već fino i lijepo, izgleda 10 puta bolje :)
OdgovoriIzbrišivolim_kuhati
opet predivne fotke, predivan recept, i uzdasi :)...
OdgovoriIzbrišiVanylica...
predivno...obožavam ovakva jela :)
OdgovoriIzbrišiNema toga od čega nisam napravila quiche, mislim ja. A onda dodje Monchi s blitvom :)
OdgovoriIzbrišiOvu kombinaciju sa sirom vrijedi probati :)
Baš mi je ovo super. :) Nikad nisam u tijesto stavljala sir. Odlično i probam sigurno.
OdgovoriIzbrišiizgleda stvarno božanstveno
OdgovoriIzbrišiJednostavno-izgleda savršeno!
OdgovoriIzbrišiPravim prvom prilikom-čitaj u subotu imam vremena :)
Kako ukusno izgleda, a blitvu i svjezi(mladi) sir obozavam! Fotke su super!!!
OdgovoriIzbrišihvala cure!
OdgovoriIzbriši@Andrea, pa nisam posebno ciljala da bude zeleni...pasiranje blitve učinilo je svoje :)
@studena, eto vidiš :)
Nisam neki miljenik prhkog tijesta, osobno radije izabirem dizano ili vučeno, ali ovaj quiche zaista izgleda ukusno (zasluga fotografija koje su odlične)
OdgovoriIzbriši