6. ožujka 2009.

Lemon cheesecake


Prije otprilike dva tjedna, dragi i ja smo bili na ručku sa dragim prijateljima koji su nedavno posjetili New York. Mene osobno New York nimalo ne privlači, baš kao ni većina velikih američkih gradova. Bilo bi ih lijepo vidjeti, naravno, ali mene više zanimaju i privlače mjesta i gradovi sa poviješću, stoljetnim građevinama i dušom. Ne kažem da američki gradovi nemaju dušu, da se razumijemo. Oni su svi od reda veliki melting pots, spoj raličitih kultura, običaja, naroda i tradicija. To ih čini zanimljivim, u sociološkom smislu. No, što se tiče same arhitekture, povijesti i znamenitosti, nisu ništa posebno. Kao što je to naš prijatelj Z. lijepo rekao: "Dođeš u SAD da bi naučio nešto o povijesti i razvoju te zemlje, a u njihovim muzejima sve od reda izlošci vezani uz europsku kulturu i povijest. Pa za to ne moram ići u New York. Dovoljno mi je da odem u neki naš lokalni muzej!" :)

Doduše, postoje dva američka grada koja bih rado posjetila. To su Boston i New Orleans (u doba prije Katrine). Prema onome što sam vidjela i pročitala o Bostonu, čini mi se da je to najeuropskiji (jesam ja to upravo izmislila novu riječ?) američki grad. Možda se varam, ne znam. Svejedno bih ga htjela posjetiti. S druge strane, New Orleans je kolijevka bluesa i jazza, glazbe iz koje se razvio rock 'n' roll na kojem sam odrasla i kojim se bavim već godinama. Bilo bi lijepo vidjeti rodni grad Luiea Armstronga, posjetiti legendarne blues i jazz klubove i vidjeti Mississippi.
Nažalost, New Orleans je uništen u Katrini, a ja sam potpuno skrenula s teme.

Zapravo sam htjela pisati o Newyorškoj torti od sira, poznatijoj kao New York style cheesecake koja je gotovo poprimila mitske razmjere i ušla u legendu kao najbolji cheesecake ikada i igdje. Osobno ju nažalost nisam imala prilike probati, ali čula sam iz "druge ruke" da je stvarno fantastična. Kad bih morala navesti nekoliko dobrih razloga zbog kojih bih otišla u New York, na prvom mjestu bi svakako bio taj famozni cheesecake. Uglavnom, od tog razgovora ja sam čeznula za tortom od sira i nisam imala mira dok ju konačno nisam i napravila. Ne znam koliko je slična ili različita od originala, ali znam da je bila predobra! Kad sam svoju bolju polovicu obavijestila o svojoj namjeri da napravim cheesecake, lice mu se ozarilo i kroz smiješak je, kao uzbuđeno dijete, poviknuo: "Uuuuuu, čiiiizkeejk!" :D


Dakle, recept koji slijedi je zapravo kombinacija nekoliko različitih recepata za cheesecake, s time da nisam mogla odoljeti a da ne napravim nešto po svom, pa sam je "začinila" sa malo limunovog soka i korice limuna. Najviše sam se plašila podloge i nadala sam se da neće ispasti pretvrda i presuha. Međutim, ispala je savršeno. Bila je kompaktna i čvrsta ali mekana i jako fina. Uglavnom, torta je bila stvarno odlična i svi su bili oduševljeni, pa čak i moja mama koja ne voli sir. :)

Podloga:

200 g integralnih keksa s maslacem (npr. McVities)
žlica meda
80 g maslaca

Kekse sameljite u multipraktiku. Maslac otopite na laganoj vatri uz dodatak meda pa ga dodajte keksima i dobro promiješajte. Tu smjesu prebacite u okrugli namašćeni kalup (promjera 26cm) sa odvojivim stranicama. Smjesu zatim prstima ravnomjerno utisnite u dno i stranice kalupa (oko 1,5-2 cm u visinu) i stavite u hladnjak dok vi pripremate nadjev.


Krema:
700 g krem sira (npr. Philadelphia)
3 velika jaja
125 g šećera
1 vanilin šećer
sok i korica jednog limuna

Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite mikserom. Dodajte omekšali krem sir (dakle, izvadite ga na vrijeme iz hladnjaka kako biste ga lakše pomiješali sa jajima), sok i koricu limuna i sve zajedno dobro izradite mikserom dok ne dobijete glatku kremu.

Dobivenu kremu izlijte na ohlađenu podlogu i zagladite površinu. Kalup stavite na veći pleh za pečenje i sve zajedno ubacite u pećnicu. To radimo zato što će maslac iz podloge tokom pečenja vrlo vjerojatno kapati kroz sitni otvor na onom djelu gdje se spaja dno kalupa sa obručem. Ako kalup stavimo sam u pećnicu tada će maslac kapati po dnu pećnice i to će naravno smrdjeti i dimiti se.


Tortu pecite na 150-160 stupnjeva 40-50 minuta. Površina torta ne smije dobiti boju, već mora ostati bijela. Ako kojim slučajem počne tamniti, smanjite temperaturu pečenja i tortu prekrijte aluminijskom folijom. Za vrijeme pečenja nikako nemojte otvarati pećnicu, a kad je torta pečena, ostavite je 15 minuta u isključenoj pećnici. Nakon toga, odškrinite vrata pećnice i tortu ostavite još 15 min u njoj. To radimo kako nam se nadjev, koji se tokom pečenja digne, ne bi prenaglo spustio jer to vodi do pucanja torte. Zatim je izvadite iz pećnice i oštrim nožem odvojite tortu od rubova kalupa. To će također spriječiti pucanje površine tokom hlađenja. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, potom je pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku preko noći.

Sutradan odstranite obruč i uživajte u osvježavajućoj torti :)


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 20:

  1. prepredivan post!..a još ljepša torta, još kad su McVities u pitanju ;))..eh da..djelim u potpunosti s tobom mišljenje što se tiče Amerike..i ja bi htjela posjetiti na prvom mjestu New Orleans zbog glazbe..a New York mislim da mi se nikako ne bi svidio..

    OdgovoriIzbriši
  2. oduševljena sam tortom, i izgled i okus
    također jako lijepi uvod, divno je čitati ovakve postove

    OdgovoriIzbriši
  3. opet bozanstvene fotke, predivan tekst, citajuci tvoj blog, zaista imam utisak da te poznajem dugo, jer na ovaj nacin sam shvatila kako razmisljas...:)...
    Vanylica

    OdgovoriIzbriši
  4. sa tortom se sasvim slažem (tko se ne bi složio s nečim ovako divnim?) ali u new york bih ipak rado pošla, upravo zato da vidim drugu stranu zapadne civilizacije

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim tortu od sira ali i New York :))

    OdgovoriIzbriši
  6. Opet savršeno! Sve, i fotke, i torta i New York! Ja ništa ne bih preskočila. I ja mislim da je Boston najeuropskiji grad. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. ma, nije da ja ne bih otišla u NY kad bi mi se pružila prilika...ne bih razmišljala ni trena...ali kad bih baš birala sama gdje bih otišla, to bili Boston i New Orleans :)

    OdgovoriIzbriši
  8. tvoje se misljenje o USA, New Yorku i opcenito toj instant kulturi i povijesti poklapa s mojim. medutim, moj muz je proputovao pola sjeverne amerike i kaze da je New York zaista nesto posebno i vrijedno posjete. ja mu vjerujem buduci da je njegov ukus istancan u svim sferama zivota (osim odjece i namjestaja:P):)
    New York cheesecake? Fin je ali cheesecake ko cheesecake... zbog njega ne bih preko pola svijeta.:) u new york bih radije zbog opere, broadwaya, dobrih resotarana, little itay, china town i central parka (za kojeg cujem da je nesto zaista lijepo).:)
    fotke su ti prelijepe.:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja sam prava skitalica i nema mjesta na ovom svijetu gdje ja ne bi otišla. Evo sad sam poslovno bila 3 dana u Slavonskom Brodu, iako sam u Slavoniji bila bezbroj puta i ovaj sam put otkrila mnogo sela i mjesta koja su me očarala. Svako mjesto za mene krije nešto vrijedno istraživanja. To je naravno i zbog moje profesionalne deformacije pa ponekad možda primjećujem i stvari koje drugi ne primijete.
    Ne bi imala ništa protiv puta ni u New York ni u Spišić Bukovicu. :D
    Naravno trenutno ne bi dala hrpu novca za put u New York jer imam gomilu drugih prioriteta, no kad bi mi se pružila prilika otišla bi odmah. New Orleans i mene oduvijek privlači, što zbog muzike koju si navela, što zbog kreolske kulture i kuhinje, francuske arhitekture te Santerije i Voodooa. Nažalost bojim se da je i bez obzira na Katrinu sve to izkomercijalizirano. :)
    Cheesecake volim i radim slićno tako da mi se ovaj recept jako sviđa. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Uzivancija citati tvoj post!
    Mislim da je Boston najzeljeniji grad za zivot, cini mi se da je bilo negdje u novinama.
    Posto sam vec par ljeta radila kao kamiondzija (neobiocno, ali sve vise zena vozi), bila sam u bezbroj gradova, a i naravno manjih mjesta po Americi, i svi su gradovi slicni, totalna ludnica sa po 8 a i vise linija saobracaja sa jedne strane autoputa!
    Mada se ne moze puno vidjeti iz kamiona, ono sto sam vidjela,
    najvise mi se svidjala North Carolina, dok mi je najbolji narod na jugu.
    Znas kako im ovdje voce nema ukusa? E, pa nije mi jasno odakle ga sve dovoze, jer u Georgiji sam jela najljepse breskve na svijetu, medjutim ovdje u Michigan-u mi ne pada na pamet da ih kupujem, ko plastika su, i bez mirisa i ukusa!
    Anyway, ja razvezala :)
    Cheesecake ti izgleda bozanstveno, a slicice ko i uvijek spektakularne!

    OdgovoriIzbriši
  11. baš mi je zanimljivo čitati vaša razmišljanja i iskustva :) u svakom slučaju, mislim da se svi slažemo u jednom: kad bismo imali dovoljno mogućnosti i sredstava, nema tog mjesta kojeg ne bismo posjetili :)

    OdgovoriIzbriši
  12. ja sam oduvijek htjela posjetiti New York, London i Rim i iskreno se nadam da ću jednog dana i uspjeti :) a što se tiče ove cheesecake, nemam riječi... prekrasna je... iako nikad nisam čula za ove kekse... gdje ih ima za kupiti (kod mene su na raspolaganju konzum, interspar, mercator, ipercoop, kaufland, billa)?
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  13. Jako mi se svidja tvoj cheesecake. Nisam nikad pravila peceni cheesecake, imam neki recept u kome se sir zelira i takav sam pravila vise puta, i super je. Znam da je taj cuveni njujorski pecen, i nikako da ga probam, evo sad si me dodatno motivisala.

    Nisam imala priliku da putujem, a u skoli sam bezala sa istorije [stid] pa ne znam bas puno toga, ali prvo mesto na koje bih otisla u USA je Njujork. Samo iz razloga sto sam od ljudi koji su videli puno od Amerike cula da je Njujork nesto drugo, i da se ne da uporediti sa bilo kojim drugim gradom. Da je srece i para, volela bih jos puno mesta da vidim, ali to su samo pusti snovi :)

    Fotkice prelepe, divno komponujes detalje.

    OdgovoriIzbriši
  14. @mamajac, hvala :)
    @volim_kuhati, ovih keksa ima u konzumu...paket od 250 g dođe nekih 12-13 kn...ali u principu možeš koristiti bilo koji keks s maslacem...ja vloim McVities jer su baš posebni i jako jako prhki :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Evo, ja juce pravila neki slani cheesecake i imala sam incident sa kapljanjem :) Da sam tvoj post procitala na vreme, to se ne bi desilo ;) Mada, da sam juce citala rekla bih da i nisam neki ljubitelj. Medjutim, to je izgleda bilo zato sto sam koristila neki obican krem sir (Philadelphia mi je uvek bila preskupa za to), a sada sam pravila sa italijanckom ricottom i toliko sam odusevljena ukusom da vec planiram opet da pravim :)

    OdgovoriIzbriši
  16. I ja baš kao i ti nisam luda za New Yorkom - više sam tip za gradove s dušom, pričom, srcem i naravno, poznatim slasticama :)

    Limun obožavam, jednom je Bojči napravila slično savršenstvo kada sam joj dolazila u posjet i od tada ne mogu odvojiti oči od cheescake-a od limuna, jer, vidiš, obožavam limun!! Biti će isprobano!!

    kiss

    OdgovoriIzbriši
  17. Na ovom principu sam već objavila dva slična recepta još davno na kulinarici,sad je na mom blogu,razlika je samo u vrsti voća,ali i to je slično (agrumi jedno i drugo)..lijepa ti je slika!

    OdgovoriIzbriši
  18. Evo zaboravih,radi se o Krepkom kolaču od sira s narančom i o torti od naranče.....

    OdgovoriIzbriši
  19. [url=http://pittsburghmom.com/members/Pokimon2010/default.aspx/][img]http://i048.radikal.ru/0910/57/9a759e833d4a.jpg[/img][/url]

    10606 movies of premium DVD property

    We have thousands of the hottest movies you've been waiting to watch! And they're second available in Hi-Def!
    These movies are playable on most viewing devices including iPod, PDA (HandHelds), PC, DVD & DivX players.
    There are absolutely no limits. Download as much as you require with incredibly treble speeds. No additional software is required!
    Simply click on a identify with, download a movie and watch it on your favorite player.

    [size=4][url=http://pittsburghmom.com/members/Pokimon2010/default.aspx]Sign Up[/url] today and forget about buying or renting DVDs offline. [/size]


    [url=http://movies.aoaoaxxx.ru/][img]http://s43.radikal.ru/i102/0910/9e/0ff505c137e0.jpg[/img][/url]





























    [url=http://pittsburghmom.com/members/Pokimon2010/default.aspx][b]TOP 40 BEST Movies:[/b][/url]
    Meltdown
    Shakespeare in Love
    Long Time Dead
    League of Extraordinary Gentlemen, The
    Jane Austen Book Club, The
    Once Upon a Time in Mexico
    Nines, The
    Boston Strangler: The Untold Story
    Ring Around the Rosie
    Notorious
    It's a Wonderful Life
    Haunting Hour: Don't Think About It, The
    Starship Troopers 3: Marauder
    Omen, The
    Living and the Dead, The
    Robot Chicken: Star Wars
    30 Days of Night
    007 Licence to Kill
    Razorback
    Creating a World: Aeon Flux
    Harry Potter and the Order of the Phoenix
    Big Lebowski, The
    Good Luck Chuck
    C.H.U.D.
    Jack Squad
    Asylum
    Cube
    Order, The
    River Wild, The
    Chaos Theory


    [url=http://navaly.org/members/klimperehodov7.aspx]Screamers [/url]
    [url=http://community.v2home.co.uk/members/rashidaashukin65.aspx]Cookie's Fortune [/url]
    [url=http://navaly.org/members/klimperehodov7.aspx]Perfect Murder, A [/url]
    [url=http://forums.quark.com/members/fridaljakov54.aspx]Bee Movie [/url]
    [url=http://ucnow.ru/members/patrikijamvros.aspx]Love in the Afternoon [/url]
    [url=http://mauiview.com/upperbay/members/sajfuddinpamfi.aspx]Merlin and the War of the Dragons [/url]
    [url=http://healingstartswithus.net/members/husammanuha61.aspx]Spider Woman, The [/url]
    [url=http://forums.pmy.myclassifiedsite.com/members/valerijaosiik60.aspx]Speed [/url]
    [url=http://mcgeefamily.biz/members/renataevtjushkin.aspx]Phenomena [/url]
    [url=http://coredeveloper.net/members/klarissagolutv.aspx]E.T. the Extra-Terrestrial [/url]

    OdgovoriIzbriši