10. srpnja 2009.

Sladoled od jagoda s acetom balsamicom / Strawberry Ice Cream with Balsamic Vinegar

Please scroll down for the English version.


Nakon gotovo dva mjeseca kuhanja i pečenja, vrijeme je da konačno zagrijem stolicu i natipkam pokoji recept. Postala sam pomalo lijena, priznajem. Zapravo, nisam toliko ni lijena koliko sam na mahove gubila volju i interes za održavanje ovog bloga. Ovom prilikom se, naravno, ispričavam svima koji su svakodnevno navraćali u nadi da sam se othrvala lijenosti i objavila poneki novi recept. Hvala vam i na zabrinutim mailovima, porukama i postovima. Živa sam i zdrava i, s kuhačom u ruci, ponovo koračam u nove kulinarske pobjede. :)

Moje izbivanje počelo je zapravo vrlo nevino. Bližio se kraj školske godine i ja sam se odjednom našla zatrpana poslom. Ako mislite da je kraj školske godine naporan i traumatičan samo za učenike, grdno se varate. Uglavnom, nakon bezbroj sastavljenih i ispravljenih testova i još toliko potpisanih svjedodžbi i napisanih izvještaja te ponekog komisijskog ispita, vapila sam za odmorom, odmorom od svega. U nekoliko sam navrata došla ovdje s namjerom da nešto napišem ali nisam imala ni volje ni inspiracije. Već neko vrijeme imam u planu redizajnirati blog iz temelja, promijeniti mu izgled i bolje organizirati sadržaje na njemu. Nekako me sve na ovom blogu počelo živcirati, a posebno kaos na desnom sidebaru. U pojedinim trenucima sam se jedva suzdržavala da ne pobrišem sve silne nepotrebne stvari koje tamo čuče. To bih vjerojatno već davno i učinila da nisam toliko lijena :) Umjesto toga, malo sam promijenila redoslijed informacija na sidebaru i beskonačno dugačak tag list svela na svega 4 osnovne kategorije: slatko, slano, kuvar(igr)ice i fotografija. Sada to ipak malo pristojnije izgleda. Ima tu doduše još puno sitnica koje bi trebalo promijeniti i popraviti, a planiram i nešto veće zahvate, poput prevođenja bloga na engleski jezik, s obzirom na to da imam popriličan broj posjeta iz čitavog svijeta. Na Google translate se, budimo realni, ne mogu osloniti jer je upravo tragikomično koliko je glup :) Voljela bih da ovaj blog jednog dana bude dvojezičan, ali nisam još sasvim sigurna kako ću to točno izvesti. Bilo kako bilo, sve ćete saznati na vrijeme.

Uz sve gore navedeno, moram priznati da sam ušla i u neku vrstu kreativne krize. Ne u kuhinji, doduše, već iza objektiva. Ne znam točno ni sama koji je tome razlog. Nisam sigurna jesam li postala previše samokritična ili preveliki perfekcionist. Vjerojatno oboje. Uglavnom, nikako nisam bila zadovoljna fotografijama pa je, sukladno tome, jedan dobar dio njih završio u recycle binu. No, čini se da kriza ipak pomalo jenjava i da se polako vraćam na staro.

Nakon podužeg uvoda vrijeme je da se konačno bacim na one važne stvari kako ne biste izgubili strpljenje prije nego što zapravo dođem do njih. :) Prvi recept koji vam donosim jest već pomalo i izvan sezone, nažalost. Čini mi se da sezona jagoda uvijek prebrzo prođe i nikad ih ne uspijem iskoristiti onoliko koliko bih htjela. No, dolazi nam sezona bobičastog voća i u nedostatku jagoda, za ovaj sladoled možete upotrijebiti bilo koje od tih vrsta voća ili bilo koju kombinaciju istog.


Sladoled od jagoda s acetom balsamicom

3 velika žumanjka
100 g šećera
200 ml mlijeka
300 g jagoda
3 žlice limunovog soka
125 g kiselog vrhnja
125 ml slatkog vrhnja
2-3 žlice kvalitetnog aceta balsamica


Mlijeko stavite u posudu debljeg dna i zagrijavajte na laganoj vatri do točke vrenja, a potom ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Žumanjke pjenasto istucite sa 75g šećera pa im dodajte malo toplog mlijeka i dobro promiješajte. Potom smjesu jaja i šećera uspite u ostatak mlijeka i kuhate na lagnoj vatri dok se ne zgusne (ne smije proključati). Maknite s vatre i ostavite da se ohladi, a u međuvremenu pripremite voće.


Jagode operite, narežite na manje kockice, pospite ostatkom šećera i prelijte limunovim sokom te propasirajte u multipraktiku. Oko 50g pirea (cca. 3-4 žlice) odvojite i sačuvajte za kasnije.

Kad se krema od jaja ohladila, dodajte joj propasirane jagode, kiselo vrhnje i tučeno slatko vrhnje. Dobro promiješajte i na kraju dodajte aceto balsamico. Nemojte pretjerivati jer se on ne treba osjetiti već samo treba naglasiti aromu jagode (nešto kao đumbir u slanim jelima s dodatkom voća). Sladoled prebacite u plastičnu posudu s poklopcem, a između svakog sloja sladoleda poprskajte malo prethodno odvojenog pirea od jagoda (na taj način ćete dobiti crvene šare). Sladoled stavite u zamrzivač na 4-5 sati ili preko noći, a onda navalite na njega svim raspoloživim alatkama. :)


Strawberry Ice Cream with Balsamic Vinegar


3 large egg yolks

100g caster sugar

200ml milk

300g fresh strawberries

3 tbsp. freshly squeezed lemon juice

125g sour cream

125ml heavy whipping cream

2-3 tbsp. good quality balsamic vinegar


Heat the milk on a medium heat until it reaches its boiling point. Remove from the heat and let cool for a few minutes. Combine egg yolks and 75g of sugar and beat until the mixture becomes light in color and fluffy. Add a few tablespoons of warm milk into the egg yolk mixture and whisk thoroughly. Now return the milk onto the heat and pour the egg yolk mixture in it. Cook on low heat, whisking constantly, until it thickens. Do not allow it to reach boiling point. When it has thickened, remove from heat and let it cool down completely. In the meantime prepare the strawberries.


Wash the strawberries, pat them dry and cut them into smaller pieces. Sprinkle with the remaining sugar and some lemon juice and puree in the food processor. Take approximately 50g of the strawberry puree and set it aside for later.

When the egg custard had cooled down, combine it with the pureed strawberries, add the sour cream and whipped cream and stir well. Then add the balsamic vinegar. Be sure to use a good quality vinegar and don’t use too much of it. Two to three tablespoons should be just enough to accentuate the fruity flavour of strawberries.


Pour the ice cream into a plastic dish (Tupperware) in two or three layers. Between each layer sprinkle some strawberry puree so that you get a nice and colorful ice cream. Cover with a lid and freeze for at least four hours before serving.



Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 14:

  1. dugo vec planiram dvojezicnost, a i selidbu... nadam se da ce nam to poci od ruke, nice to have you back!

    OdgovoriIzbriši
  2. već sam se zabrinula, kao vjerujem mnogi, da si napustila pisanje bloga, ali srećom opet si tu :) ponekad se i meni dogodi neki duži period bez blogoinspiracije, ali onda to nadoknadim... sladoled je super, a posebno ove crvene šarice :) sretno s redizajnom i prevođenjem bloga :) drago mi je da si se vratila...

    OdgovoriIzbriši
  3. Poznato mi zazvuci taj nedostatak inspiracije (a i vremena). Ja od 2007 naovamo sa prekidima pisem pa ne pisem pa tako ukrug... Sto se dvojezicnosti tice, ne znam sta da kazem - u velikoj meri to je dupli posao, ja imam i engleski blog i cela tri ipo recepta na njemu, jednostavno nemam vremena da pisem sve duplo..

    U svakom slucaju srecno, pa se citamo - a sladoled je yummy - fotografiju necu ni da komentarisem :))))

    OdgovoriIzbriši
  4. welcome back!!! bas si mi falila, vidim da je kreativna kriza prosla (sto mi je nemoguce da je i postojala:))) jer su fotke predivne, a sladoled cemo naravno isprobati!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ajme, napokon! Ja sam se stvarno zabrinula za tebe. Nadam se da ćeš sada češće dolaziti i veselim se novinama na tvom blogu. Što se kraja školske godine tiče, kužim te u potpunosti, ja sam još i maturalac odgulila. :) Sladoed je odličan!

    OdgovoriIzbriši
  6. Nadan se da nam više nećeš zbrist ili se ulinit :) Slike su fantastične, recept odličan i pospremljen!
    Mogu samo zamislit kako ti je, ali sada barem malo možeš odmarat :)
    Kada javiš kako da uspiješ prevest sve recepte na eng ( ili koji god već strani jezik ) javi :)
    Btw, napokon sam ti poslala dar za nagradnu igru, sorry šta mi je tako dugo trebalo, jednostavno poštu zaobilazim kad odem s posla kući. Javi mi kada ti dođe da znam da neki poštar nije izgubia moju pošiljku :)
    kiss

    OdgovoriIzbriši
  7. hvala vam cure :) neću se više ulijenit, svečano obećajem ;) imam već nekoliko recepata u pripremi i možete ih očekivati ovih dana...a redizajn i prevođenje će još malo pričekati...sve me strah kad se sjetim koliko će me to vremena i živaca koštati, ali mislim da će se na kraju isplatiti :)
    @Maja, ma nema frke...ja sam već zaboravila na to :) kad mi stigne paket, javim ti se :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Monchi,

    svi smo primetili da te nema, al' iskreno, nisam se bas uplasila da ces nestati skroz. Svima treba malo pauze cak i od onoga sto najvise vole, ja to najbolje razumem kad posaljem decu sa tatom na plac, a ja se sita nauzivam u samoci i tisini ;)

    Sto se tice fotografije, moj utisak je sledeci. Ti si munjevito napredovala od prosecne do perfektne fotografije, i jednostavno nije moguce ici tim tempom nadalje. Ja bih rekla da si ti vec "pipnula" savrsenstvo - i ne znas sta sad? Malo se celu stvar iskulirala, i opet ces praviti savrsene fotke i biti zadovoljna, u to sam sigurna!

    BTW, ne znam jesi li razmisljala da probas na stocku da prodajes slike, ako nisi, mozda te to dodatno motivise. Fotolia, ShutterStock, iStock su vece agencije...

    Veliki pozdrav,
    Maja

    p.s. sladoled izgleda bozanstveno!

    OdgovoriIzbriši
  9. Eto tebe, baš sam se pitala gdje si! :)
    Kad sam tek počela pisati blog imala sam dilemu na kojem jeziku ga pisati (hrvatskom ili engleskom) kako tada nisam očekivala da bi to zaista netko mogao čitati odlučila sam se na varijantu koja mi je lakša. Sad bi voljela da su bar recepti na engleskom al to mi je strašno velik zadatak koji bi mi oduzeo jako puno vremena (jebiga ja ipak nisam anglist, a moj vokabular se više svodi na tranch, dig, probe,) tako da sam odustala od te ideje.
    Što se ovog googlovog alata za prevođenje tiče to je stvarno ko da se neko zeza.
    Recept je, vjerujem, jako dobar, međutim nema šanse da ga isprobam jerbo nemam zamrzivač. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. lijenost ponekad i mene uhvati, no uvijek se iznova vraćam :)
    ovaj receptić ti je super, općenito volim domaće sladolede

    OdgovoriIzbriši
  11. Mmmmm sladoleeeed! Volim sladoledd !
    Ne sekiraj se, svima dođe neko vrijeme kad mu treba pauza i ono dođe neki osjećaj nedostatka kreativnosti.. Slike su ti uvijek fantastične i kakav to koš za smeće spominješ, nemoj više tako ;)

    OdgovoriIzbriši
  12. hvala vam cure...baš ste drage :)

    @majo, vjerojatno si u pravu...ne mogu napredovati više onim brzim tempom kao ranije i vjerojatno me to kopkalo...što se tiče prodaje, nije mi uopće to do sad palo na pamet...hvala što si mi skrenula pažnju..pogledat ću malo ove agencije, iako sumnjam da ću pordavati...radije bih jednog dana napisala kuharicu i u nju stavila ove svoje fotke :)
    @andrea, vidiš meni uopće nije palo na pamet u startu pisati na englesko...i sad mi je žao što nisam bolje promislila,..taj blog sam onako na prepad i nabrzinu iz hira napravila...i eto ga sad :D

    OdgovoriIzbriši
  13. totalno te razumem. ja opet, imam problem sto mi fale recepti na srpskom :) teram se da sednem i lepo sve iskucam, ali ni jedan cms mi ne radi posao, pa moram sve sama :( najtteze je poceti :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Monika, pliz, pliz otkrij mi gdje si nabavila ove posudice, fakat mi treba nešto ovakvo, a nigdje ih nisam vidjela? :)

    OdgovoriIzbriši