25. rujna 2009.

Labneh

Please scroll down for the English version.


Ovoga mjeseca u Fbi rukavicama, igri koju je pokrenula Maja sa bloga Cooks and Bakes, istražujemo Brankin blog Dvi ribe, dva kumpira. Iako se Brankina kuhinja dosta razlikuje od moje, na njenom sam blogu ipak pronašla puno zanimljivih recepata koje bih voljela isprobati. No, kako to obično biva, recepata je bilo puno, a vremena malo. Uz kruh i foccaciu koje sam spremila za Kuvarijacije i neću ih ovdje prezentirati, odlučila sam se za jedan lagan i neobičan recept kojeg Branka, nažalost, nije objavila na svom blogu već na svima dobro znanoj Coolinarici. Radi se o Libanonskom specijalitetu pod nazivom Labneh. Labneh je sir koji se dobiva od jogurta, jako je ukusan i dekorativan, a može se pripremiti u bezbroj različitih okusa i aroma.


Labneh mi je zapeo za oko još davno, ali nikad ga nisam uspjela isprobati. Ili nisam imala dovoljno jogurta, ili nisam imala gazu, ili mi se nije čekalo dva dana da se sve to skupa ocijedi, a ponajviše ovo poslijednje. Naime, ja sam po prirodi jako nestrpljiva i znatiželjna pa mi se često dva dana čine kao čitava vječnost. Kao što bi dobri stari Queenovci rekli I want it all and I want it now :) Uglavnom, sad sam se konačno uspjela oboružati strpljenjem, jogurtom i gazom i napravila svoj prvi (a definitivno ne i zadnji) Labneh. Malo je reći da sam oduševljena njime i svakako bih ovim putem zamolila Branku da recept objavi i na blogu jer bila bi šteta da se ovaj sjajan sir ne nađe među ostalim odličnim receptima koji se tamo nalaze.


Ja sam svoj Labneh oplemenila različitim dodacima i tako napravila tri varijante. Nekoliko kuglica sam uvaljala u sjeckane slane pistacije i tucanu ljutu papričicu, dio sam marinirala u maslinovom ulju, češnjaku, zelenom papru i začinskom bilju (ružmarin, bosiljak, timijan), a ostatak sam uvaljala u češnjak i sitno sjeckano začinsko bilje (vlasac, bosiljak, peršin, ružmarin). Teško se odlučiti koja mi je varijanta ukusnija, ali ipak sam nekako najviše sklona onoj mariniranoj varijanti.

Labneh
(originalni recept)

600g čvrstog jogurta
žličica soli

gusta gaza
cjedilo
posuda


Cjedilo obložite gazom i sve zajedno stavite na posudu. Pomiješajte jogurt i sol te smjesu ulijte u pripremljeno cjedilo. Zavežite gazu u čvrst zavežljaj, odložite u cjedilo i stavite u hladnjak na dva dana. Nakon dva dana, tekućinu koja se iscijedila u posudu bacite, a od ocijeđenog jogurta oblikujte kuglice željene veličine. Kuglice ponovo ohladite u hladnjaku (oko sat vremena), a potom ih uvaljajte u što god vam padne na pamet ili marinirajte u maslinovom ulju, češnjaku i začinima po izboru. Namažite na kruh i uživajte u kremastom aromatičnom siru.


Labneh
(original recipe)

600g thick yogurt
1 tsp. salt

a cheesecloth
a sieve
a bowl

Put a sieve onto a bowl and spread cheesecloth over it. Mix yogurt and salt. Spoon the mixture into the prepared sieve. Pull the corners of the cheesecloth up and tie it into a knot. Return it into a sieve and put everything (together with the bowl) into the refrigerator. Let it drain for two days. After that, remove the drained yogurt (Labneh) from the cloth, shape it into little balls and chill for an hour. Roll the cheese balls into various herbs, spices, finely choped garlic or nuts or marinate it in a mixture of olive oil, garlic and fresh herbs. Then spread it onto a slice of bread and enjoy your spiced cream cheese.

*This recipe is a part of Fbi rukavice, a monthly food blogging event created by Maja of Cooks and Bakes.

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 15:

  1. I ja sam pravila ovaj sir i odusevila se ukusom... u principu tako se lako pravi a zaista je fantastican...
    Tvoje fotke, kao i uvek, van svake konkurencije predivne su...

    OdgovoriIzbriši
  2. A real delight! I'll have to make that speciality one day!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  3. prekrasno izgleda iako ja ne volim jogurt (osim u kolačima naravno)... a tko zna, možda bi mi se sir ipak svidio :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovdje se na taj način pravi neki sirni namaz koji zovu basa, malo je kisela. Ima je kupiti na pijaci što bi meni olakšalo pravljenje ovog Brankinog specijaliteta.
    Sličice su kao i uvijek prekrasne!

    OdgovoriIzbriši
  5. I have meant to try this for a long time... Yours look so delicious!

    OdgovoriIzbriši
  6. ovo je definitivno najljepsi labneh koji sam vidjela:))) za fotke potpisujem maslinku:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Svidja mi se jako i fotke su super!

    OdgovoriIzbriši
  8. Predivno napravljeno,kada god vidim ovaj recept,kažem sebi da ću i ja napraviti a nikako...

    OdgovoriIzbriši
  9. @Rosa and Anh, you should try it. It's easy to make and really delicious!

    @Josipa, jogurt se uopće ne osjeća...kao da jedeš pravi krem sir...još kad se oplemeni začinima...sjajno je!

    OdgovoriIzbriši
  10. I absolutely love this - I can't wait to try it myself.

    OdgovoriIzbriši
  11. Pravila sam ga i ja, ali su slike bile blagi uzas pa nisam ni objavila :) Ni prineti ovim tvojima :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Krasno ti je ispao i drago mi je da ti se svidio.
    Recept necu objavljivati na blogu iz cistog razloga jer nije moj,
    u stvari ovaj jedini nije moj od svih recepata,
    ovo je bio prepis monsoonkinog recepta kojeg sam stavila na Coolinariku jer brisanjem nje sa tih stranica su izbrisali i recepte, a ja sam ga stavila curama koje su ga trazile, naravno uz njezino odobrenje.
    Mislim da bi ga ona trebala objaviti, a ne ja :)

    OdgovoriIzbriši
  13. оно што сам тражио, хвала

    OdgovoriIzbriši
  14. Potaknuta tvojim posto, Ana-Marijinim i Aninim, eto i mog labneha:
    http://bite-my-cake.blogspot.com/2011/07/labneh-labneh-cheese.html
    :)

    OdgovoriIzbriši