31. prosinca 2010.

Juha od mrkve i crvene leće / Carrot And Red Lentil Soup

Please scroll down for English version.

Čini li se i vama da je protekla godina bila neuobičajeno kratka? Ili barem kraća od prethodnih. Znam da ova tvrdnja u stvarnosti krši sve moguće zakone fizike i znam da nikako ne može biti točna, ali moj mi unutarnji osjećaj za vrijeme govori drugačije. Bilo kako bilo, 2010. će mi definitivno ostati u dugom sjećanju. Bila je dinamična prije svega, na momente čak i kaotična, ponekad turbulentna i dozlaboga naporna. I sve to u pozitivnom smislu. 

Zadnjih mi je godina pamćenje nekako kratkoročno. Pamtim samo ono što moram, a sve češće ni ta funkcija ne radi uvijek kako bi trebala. Ponekad zaprepastim samu sebe kad shvatim da sam zapamtila neku glupu i trivijalnu informaciju koja ničemu ne služi, a zaboravila gdje sam parkirala auto. Danas sam se u trgovini gotovo s blagajne vraćala po pistacije, da bih na kraju kući došla bez njih. Što im se po putu dogodilo i gdje su ostale, nemam pojma. Upravo zbog toga izbjegavam rekapitulacije svih vrsta, pa ću jednako tako rekapitulaciju 2010. elegantno preskočiti i prepustiti je nekome s boljim pamćenjem dok se ja bavim nekim konkretnijim stvarima.



Kad smo već kod konkretnih stvari, danas sam s vama odlučila podijeliti jedan vrlo konkretan recept. Ne radi se o nikakvom svečanom novogodišnjem jelu niti o ekstravagantnom kolaču ili torti, već o vrlo jednostavnoj, laganoj i okrepljujućoj juhi, u našoj maloj zajednici poznatoj još i pod pseudonimom postblagdanska juha. Vjerujem da ste se ovih dana najeli preko svake mjere i da su mnogi od vas imali poteškoća prilikom zakopčavanja određenih gumbića. Ako se prepoznajete u ovom opisu, onda je ova juha baš prava stvar za vas. Ne samo da je lagana i zdrava, već je brza i jednostavna za pripremu, ekonomična i izuzetno ukusna. Ovu juhu spremam dosta često, pogotovo kada mi treba brz i hranjiv obrok nakon napornog radnog dana i moram priznati da se definitivno popela među top 3 meni najdražih juha. Recept originalno potječe sa stranica BBC Good Food, no u međuvremenu je pretrpio određene promjene i prilagodbe sa moje strane, pa ga takvog i dijelim s vama. 


No, prije nego vas prepustim receptu, poželjela bih vam sve najbolje u nadolazećoj 2011. godini. Budite mi i zdravi i veseli, kreativni, uspješni i neustrašivi. Sretna Nova godina! :)
Juha od mrkve i crvene leće 
za 2 osobe

1 žličica sjemenki kumina
1/2 žličice sjemenki korijandera
1/4 žličice sjemenki koromača
1 peperoncino, sitno nasjeckan
prstohvat tucane chili papričice
2 žlice maslinovog ulja
350g oguljene i naribane mrkve
80g suhe crvene leće
1 mala glavica crvenog luka, sitno nasjeckana
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckani
1 žličica naribanog svježeg đumbira
800-850 ml povrtnog temeljca ili vode
sol i papar

jogurt i svježi korijander za posluživanje


Na srednje jakoj vatri na suho popržite sjemenke kumina, koromača i korijandera, peperoncino i tucanu papričicu. Pržite ih uz stalno miješanje oko 1 minute odnosno dok ne počnu pucketati. Lonac maknite s vatre i polovicu sjemenki izvadite u malu zdjelicu i sačuvajte za posluživanje. Ostatak vratite na vatru i dodajte maslinovo ulje i crveni luk. Pirjajte dok luk ne postane staklast, a potom u lonac dodajte mrkvu, đumbir i češnjak. Pirjajte 2-3 minute te zalijte temeljcem i pojačajte vatru. Kad proključa, dodajte opranu crvenu leću i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta, odnosno dok se leća ne napuhne i ne počne raspadati.

Juhu maknite s vatre i propasirajte štapnim mikserom. Vratite je na vatru, začinite solju i paprom po ukusu i kuhajte još minutu. Juhu poslužite sa žlicom jogurta, pospite sa sjeckanim korinadrom i ostatkom poprženih sjemenki. Uz ovu juhu izvrsno prija naan kruh, ali u nedostatku istoga, jednako je ukusna i sa malo kukuruznog francuza.



Instead of a fancy dish or an extravagant cake, I chose to share today something completely different. I'm sure you've all had pretty awesome fancy holiday meals, followed by delicious sweets and cakes. Every year we're all looking forward to rich holiday meals, but pretty soon we decide we've had enough and start craving really simple and light meals. That's why I decided to share with you this lovely post-holiday soup. It's easy, economical, healthy and delicious. The original recipe comes from the BBC Good Food site, but I've made quite a few changes over the time, so I'm giving you my version of the recipe.
With this delicious recipe I wish you all a happy and prosperous New Year!

Carrot And Red Lentil Soup
serves 2
1 tsp cumin seeds
1/2 tsp coriander seeds
1/4 tsp fennel seeds
1 peperoncino, finelly chopped
pinch of chili flakes
350g carrot, peeled and grated
80g red lentils, picked through and rinsed
1 small onion, finelly chopped
1 clove of garlic, minced
1 tsp fresh ginger, finally grated
800-850 ml vegetable stock or water
salt and pepper

yogurt and fresh cilantro to serve
Heat a large saucepan and dry-fry the cumin, fennel and coriander seeds, peperoncino and chilli flakes for 1 min, or until they start to jump around the pan and release their aromas. Scoop out about half of the seeds with a spoon and set aside for serving. Add the oil and saute the onions. Add carrots, ginger and garlic and cook shortly, then add the stock and bring to a boil. Add the lentils and simmer for 15-20 min until the lentils have swollen and softened.

Whizz the soup with a stick blender or in a food processor until smooth, return to fire and season with salt and pepper to taste. Finish with a dollop of yogurt and a sprinkling of the reserved toasted spices and fresh cilantro. Serve with warmed naan bread. If you don't have naan, the soup is just as delicious served with a French baguette or any other type of bread.


Related Stories Widget by LinkWithin

22 komentara:

  1. Obožavam narančastu boju na tanjuru. Ovo je fina juhica, hvala na receptu. Sve najbolje u Novoj godini.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sada mi je malo lakše bar što se zaboravnosti tiče. Jer ja sam toliko stvari zaboravila i zaboravljam da se počinjem plašiti. Pa kada vidim da se to dešava i mlađima od mene, normalno da mi je lakše:))
    Juha je fantastična, i ja nama često pravim juhe od leće i danas je jedna bila za ručak:)) Probati ću sljedeći put ovakao sa ovim začinima.
    I tebi sretna, vesela Nova godina!

    OdgovoriIzbriši
  3. An awesome soup!

    Happy New Year!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  4. I love carrot soup, but have never thought of combining it with red lentil. Thanks for sharing.

    OdgovoriIzbriši
  5. Fotke super, a juhica...sve sto obozavam!

    OdgovoriIzbriši
  6. Slikice i post su mi tako osvežavajući, skoro kao i čorbica o kojoj pišeš :)
    Svako dobro tebi i tvojima želim u Novoj godini...

    OdgovoriIzbriši
  7. Mljac! Kakva lijepa žuta boja! Gustu juhu od mrkve s kuminom i čilijem često pravim i taman sam sad dobila ideju što joj dodati da bude hranjivija! Sve najbolje u novoj godini i još puno puno ovakvih predivnih recepata! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Prelijepa supica. Da znas da pravo pasu ovakvi recepti ovih dana :-)
    Slike su fantasticne. Sto se pamcenja tice, skoro da sam ista takva i da, slazem se da je predhodna godina bila jako kratka :-)

    OdgovoriIzbriši
  9. Sretan Nova draga Monika, neka vam ova bude još uspješnija i dinamičnija ali manje naporna. :)
    Što se brzine prolaženja vremena tiče mogu ti reći da se i meni sa svakom novom godinom čini da vrijeme brže prolazi.

    Ovakva jela obožavam i uvijek ih rađe biram od bilo kakve pečenke.
    I sama često skombiniram mrkvu i cvenu leću, dvije namirnice koje obožavam tako da znam koliko je ovo ukusna i zdrava juhica. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga koka :) Od srca sve najbolje Darkecu i tebi i zelim vam sve ono sto si i sami pozelite! Godina mi je proletjela, nadam se da ce se malo to vrijeme usporiti:))) Juha mi se jako svidja, a slikice su predivne, ma bas fenomenalne!

    OdgovoriIzbriši
  11. Super juha, ali fotke kao uvijek fenomenalne!
    Sve najbolje Monika u Novoj 2011.g od srca želim tebi tvojoj obitelji!

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Monika, sve najbolje u 2011.!

    Corba zvuci mnogo dobro. Svidja mi se dodatak raznih semenki i sto nije klasicna corba.
    Fotkice, kao i uvek, divne !

    OdgovoriIzbriši
  13. Božanstvena juhica. Sretna ti Nova.

    OdgovoriIzbriši
  14. Neka vam sve želje i planovi padnu na podno tlo i ostvare se, uz obilje zdravlja. Za divne recepte i fotografije ćeš se već sama pobrinuti, to me ne brine!
    Pregršt lijepih želja, TT kuhinja! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. * _Π_____*。*˚ ˚ ˛ ˚ ˛ •˛
    •˚ */______/ \。˚ ˚ ˛ ˚ ˛ •˛
    • ˚ | 田田 |門| ˚ ˛ ˚ ˛
    ♬ ♪ ♫ ♭ FELIZ AÑO 2011 ... !!!! ♬ ♪
    saludos desde VIGO ESPAÑA .MARIMI

    OdgovoriIzbriši
  16. Odlična za ove hladne dane.Draga Monika sve najbolje!

    OdgovoriIzbriši
  17. Sve najbolje, Monika! Juha je divna, ja od danas na laganoj hrani! :)

    OdgovoriIzbriši
  18. kombinacija i pol! volim mrkvu, volim leću, zajedno su sigurno super. Dodje mi da se odmah uhvatim kuhače, ali mislim da nema eće pri ruci... Koristim priliku da zaželim sve najbolje u 2011.! :)

    OdgovoriIzbriši
  19. sve naj naj u novoj 2011

    što se tiče zaboravnosti .. heh... ja već par godina funkcioniram jedino sa rokovnikom.. upravo sam otvorila novi.. čuvam sve stare.. za svaki slučaj :))

    ovu juhu mjerkam i ja u bbc good food već neko vrijeme, mislila sam ju napraviti za ajme koliko nas je.. pa nekako prebrzo prošlo vrijeme :)) sviđaju mi se tvoje preinake

    OdgovoriIzbriši
  20. Draga Monchi, zelim ti sve najlepse u Novoj godini i da ti se ispune svi snovi!;))
    Ova juhica ima predivnu boju i recept sam vec spremila na sigurno za probu!;))

    OdgovoriIzbriši
  21. Odličan recept i divna boja juhice, obožavam ovakve juhe i često ih jedem ove zime. Umjesto mrkve stavim bundevu ili još bolje batat, bude fino i hranjivo, zanimljivo okusom. :)

    OdgovoriIzbriši