23. travnja 2011.

Čokoladne pisanice / Chocolate Covered Easter Eggs

Please scroll down for English.

Mislim da se možemo usuglasiti oko toga je proljeće napokon stiglo. Čini se da je svake godine sve više neodlučno  i nepredvidivo, a mi ga iščekujemo sa sve više nestrpljenja. Bilo kako bilo,  sad je tu i nadam se da će se i zadržati neko vrijeme.

Inspirirana proljećem, rascvjetanim voćkama i šarenilom, a ponukana sutrašnjim blagdanom, odlučila sam se malo poigrati na tu temu i napraviti jestive uskrsne pisanice. Ta mi je ideja ujedno bila i odlična izgovor za iskoristiti ušećerene ljubičice koje sam napravila prije dva tjedna. Ne samo da su prekrasan ukras, već se njihova aroma izvrsno slaže s tamnom čokoladom. Smjesa za minijaturna jaja već je svima dobro poznata. Radi se o izvsnim kuglicama od kokosa pod nazivom Bele trufle, čija je autorica Lana, kraljica minijatura sa bloga La cuisine creative. Te kuglice sam do sad radila nebrojeno mnogo puta, najčešće za blagdane, i doista su izvrsne. Ovaj put sam ih oblikovala u obliku malih jaja i umakala u tamnu i bijelu čokoladu te dodatko ukrašavala čokoladom i raznim dodacima koji su se našli pod rukom.




Budući da sam zamislila da dekoracije budu u skladu s proljećem,  ove pisanice uglavnom krase šarene rascvjetale grančice. Sasvim slučajno sam dan ranije napravila praline (grilijaš) od lješnjaka pa sam usitnila dio tvrde karamele i iskoristila za ukras. Još jedna zgodna ideja za dekoracije je i obojani kristal šećer. Ja sam ga obojala sa par kapi arome jagode i ostavila sat vremena da se posuši na sobnoj temeperaturi prije korištenja.


S obzirom na to da je Uskrs sutra, a ja po dobrom starom običaju kasnim sa receptom, nadam se da će neki od vas pribilježiti ovu ideju i ovakva čokoladna jaja napraviti dogodine.

Sretan Uskrs! 

Praline s kokosom
za 50 komada

150g omekšalog maslaca
150g šećera u prahu
2 vanilin šećera
150g kokosovog brašna
2 žlice ruma
1 žličica instant kave

Čokoladna glazura
120 g bijele čokolade + 2 žlice ulja
120g tamne čokolade + 2 žlice ulja

Za ukrašavanje
otopljena tamna čokolada
otopljena bijela čokolada
ušećerene ljubičice (recept slijedi)
usitnjeni karamel
obojani kristal šećer

Izradite pjenasto maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom pa umiješajte kokosovo brašno. Rum zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici nekoliko sekundi pa u njemu rastopite kavu i dodajte smjesi od kokosa.Smjesu stavite u hladnjak da se dobro ohladi prije oblikovanja pralina. Ohlađenu smjesu oblikujte u obliku malih jaja i ponovo ih spremite u hladnjak prije glaziranja.


Za glazuru, na pari otopite čokoladu uz dodatak ulja. Ostavite da se ohladi 5 minuta pa u nju spuštajte praline. Polovicu pralina umačite u bijelu, a drugu polovicu u tamnu čokoladu. Praline vilicom vadite iz glazure i spuštajte na rešetku kako bi iscurio višak čokolade. Potom ih premijestite na pladanj obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak dok se glazura ne stvrdne.

Za ukrašavanje, otopite čokoladu i stavite ju u malu vrećicu za zamrzavanje. Škarama odrežite vrh i ukrašavajte male pisanice. Možete crtati cvjetne grančice, točkice prugice, šare... Dok je čokolada još tekuća na nju stavljajte odnosno lijepite ušećerene ljubičice, karamel, kristal šećer, kandirano voće, komadiće čokolade, orašaste plodove... Što god vam padne na pamet. Stavite u hladnjak da se dekoracija stegne, a prije posluživanja praline stavite u papirnate košarice.
 

Ušećerene ljubičice
*fotografije postupka pogledajte na blogu Aubergine, Sweet and Greene

svježe ubrane ljubičice
1 bjelanjak
kristal šećer
mekani kist


Operite cvijeće, nježno pod mlazom vode, ocijedite i poslažite na papirnati ubrus dok se cvijeće potpuno ne osuši (oko pola sata).

Na pladanj stavite veliki komad papira za pečenje.U zdjelici vilicom istucite bjelanjak dok se ne počnu stvarati mjehurići. U drugu plitku posudicu stavite šećer. Držeći pojedini cvijet za peteljku pažljivo ga kistom premažite bjelanjkom. Kada ste prekrili sve latice bjelanjkom, pospipajte šećerom temeljito sa svih strana. Gotove cvjetove slažite na voštani papir da se suše.

Cvjetovi se moraju potpuno osušiti. Za toplog vremena trebat će im otprilike jedan dan na toploj sobnoj temperaturi. Gotove cvjetove pohranite u staklene ili limene kutije.

Happy Easter dear readers!

Coconut Truffles
adapted from La cuisine creative
makes 50 truffles

150g butter, softened
150g powdered sugar
2 bags of vanilla flavored sugar (10g each)
150g shredded coconut
2 tbsp. dark rum
1 tsp. instant coffee powder

For the chocolate glaze
120g white chocolate + 2 tbsp. neutral oil
120g dark chocolate + 2 tbsp. neutral oil

To decorate
melted dark chocolate
melted white chocolate
candied violets (recipe follows)
hard caramel candies
colored cristal sugar

Put the butter, powdered sugar and vanilla flavore sugar into the bowl of your stand mixer and beat until light and fluffy. Mix in the shredded coconut. Dissolve the instant coffe in warm rum and add to the coconut mixture. Refrigerate for about an hour or until cold enough to handle.

Take a teaspoon of the mixture and form a small ball the size of a walnut. Using the palms of your hands form the ball so it resembles an egg. Repeat with the rest of the mixture and refrigerate for another hour before dipping them into the chocolate glaze.

For the glaze, melt the chocolate with 2 tablespoons of oil. Remove from heat and let it cool for 5 minutes. Dip each egg into the melted chocolate and take it out with a fork, letting the excess chocolate drip off. Transfer the onto a wire rack. Repeat with the rest of the truffles. Transfer the chocolate covered eggs onto a large plate covered with parchment paper and refrigerate until the chocolate sets.  

To decorate the chocolate eggs, put some melted chocolate into a small freezing bag and cut the tip of the bag. Start drizzlling the chocolate over the truffles. You can make flower branches, dots, stripes or just dritzzle ranomly, whatever you like. Before the chocolate sets, sprinkle candied flowers, pieces of hard caramel, colored crystal sugar, chocolate chips, candied fruit or nuts over it so they stick to the chocolate. Play around and be creative. Make it fun and colorful! Put the decorated Easter eggs into the refrigerator to set. Serve in paper cups. 

Candied Violets
check out the detailed photo tutorial at Aubergine, Sweet and Green
freshly picked violets
1 egg white
chrystal sugar
soft painting brush

Gently wash the violets under running water, shake the excess water off and put them on a paper towel to drain and dry completely.

Cover a large plate with parchment paper. In a small bowl, mix the eggwhite with your fork until it starts to get frothy. Put the sugar in another bowl. Holding a flower by its stem, dip the brush into the eggwhite and brush the flower gently. Make sure all the petals are covered, front and back side. While holding the flower in ypur hand, sprinkle it with sugar on all sides and then place it on the parchment paper to dry. Sprinkle some more sugar on it and repeat wiith the rest of the flowers.

Leave the violets to dry on room temperature for 24 hours and then store in an airthight container.

Related Stories Widget by LinkWithin

21 komentar:

  1. Ah, malo je reći da sam oduševljena! :) Svaka čast na ovom trudu, da je fino znamo, ali uz to i jaako lijepo, dekorativno. Sretan Uskrs :)

    OdgovoriIzbriši
  2. stvarno primamljivo izgledaju ove tvoje pisanice..posebno mi se sviđa bijela verzija s grančicama.

    Sretan ti Uskrs i do čitanja :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Stvarno nemam riječi, prava umjernost i jaja i ljubičice :))) Sretan Uskrs!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlično obavljeno, od kuglica do ukrasa. I meni je za oko zapeo ovaj recept za ušećerene ljubičice... Sretan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivno, predivno, predivno... Sretan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  6. Divim se svima vama koji se bavite minijaturama i ukrašavanjem. Meni je ovo fantazija. Hoću li ikada imati strpljenja za napraviti nešto slično? Teško!
    Još jednom moram reći: predivno! Sretan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  7. So pretty! I bet they taste divine.

    Happy Easter!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  8. Oduševljena sam! Eto, nemam drugi komentar! Želim ti sretan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  9. Preslatko, jako lepo, zaista:))) Srećan Uskrs i svako dobro:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Prekrasno! Monči, sretan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga Monika, prelepa prezentacija, ti si ovom recepticu dala jednu sasvim novu dimenziju, odusevljena sam minijaturnim cokoladnim jajima i usecerenim ljubicicama...fotke su fantasticne!;)) Tebi i tvojima zelim sretan Uskrs, lepo provedite praznike!;)))

    OdgovoriIzbriši
  12. Predivno ! Jaja , ljubičice, ..., jednostavno predivno ! Oduševljena sam idejom i izvedbom, bravo !
    Tebi i tvojima želim Sretan Uskrs i lijepo i veselo provedite blagdanske dane !

    OdgovoriIzbriši
  13. WOW Monika, ovo je toliko savršeno da ne znam što bi napisala. :)
    Prekrasne su!
    Isprobala sam nekoliko Laninih recepata za kuglice i svaki put sam bila oduševljena tako da znam da je i ovo jako fino. Međutim, najviše mi se sviđaju ove ušećerene ljubičice. Predivne su i tako bi ih rado probala! Nažalost nemam gdje nabaviti ljubičice koje nisu tretirane, koje su prirodne. Morat ću se potruditi slijedeće godine i potražiti ih negdje izvan Zagreba. :)
    Na kraju moram komentirati i fotke koje su predivne. Svaki put imam poriv reći da su najbolje dosada, ali me svakim novim postom ponovno oduševiš. :)

    Sretan Uskrs tebi i tvojima. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. wow, savrsene su, zapravo presavrsene! sretan Uskrs Darkecu i tebi!!!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Draga Monika, srećan Uskrs tebii i tvojoj porodici u novom domu!
    odlična ideja sa čoko jajima. Zabeleženo za sledeću godinu. I meni su ove ljubičice zapale za oko, samo nikako da ih naberem kod mame i ponesem kući. Nešto mi je žao da joj čupkam cveće, ali moraću jednom.

    OdgovoriIzbriši
  16. Preslatko. Ovim postom si me podsjetila i na nesto sto sam vidjela kod Cipelice. Definitvno cu pribiljeziti oba receptica za sljedecu godinu :-)
    Slike su fantasticne kao i obicno.

    OdgovoriIzbriši
  17. Želim ti sve najbolje za Uskrs, tebi i tvjim najdražima i nadam se da si ga lijepo provela, znam da tvoja bliža okolina sigurno je kad si im pripremila ovakve delicije koje samo izazivaju "Wooow" :))) Jako jako mi se sviđaju ova prekrasna jaja, tako si lijepo ukrasila, a ove ljubičice sam i ja napravila prošle godine i oduševile su me izgledom. I ja sam ih stavljala na jednu čokoladnu tortu, strašno su efektne. Sve u svemu, opet si nas ostavila bez riječi. ;)))

    OdgovoriIzbriši
  18. Sretan Uskrs! Divne su ti praline, izgledaju tako filigransko-japanski!

    OdgovoriIzbriši
  19. ne znam dal su mi lijepše ove praline jaja ili ljubičice!!!! bravo!

    OdgovoriIzbriši