4. svibnja 2011.

Varivo od leće s pancetom i krumpirom / Red Lentil, Pancetta and Potato Soup

Please scroll down for English.


Blagdansko i postblagdansko vrijeme u meni budi podvojene osjećaje. Kao velikom gurmanu neopisivo mi je teško odolijevati svim vrstama hrane i pića koje su danas postale nerazdvojiv dio blagdanskih slavlja. S druge strane, kao djevojci koja je čitav život vodila borbu s viškom kilograma i teškom mukom uspjela u naumu da skine tih 20-ak kilograma tereta sa svojih leđa (i bokova), blagdanske hedonističke aktivnosti predstavljaju mi pravu noćnu moru. Iako sam uglavnom čvrst karakter, u tim mi je danima vrlo teško pronaći pravu mjeru. Posebno sam slaba na slatkiše. Da se mene pita, obrok bez deserta bio bi zakonom zabranjen, a nedjeljom i blagdanom bi se slatkiši jeli kao glavno jelo. S ovakvim stavom, nije tako čudno što sam sklona popunjavanju na neželjenim mjestima. 




Moja vaga i ja tih dana imamo prešutni dogovor. Mičemo se jedna drugoj s puta i općenito se pravimo kao da se ne poznajemo. To je najbolje za sve uključene strane. Iako ja osjećam da me traperice stišću i sputavaju više nego inače, ugodnije se osjećam kad ne baratam točnim brojkama. S vagom ponovo uspostavljam prijateljski odnos tek kad osjetim da se situacija počela normalizirati. Takav modus operandi je kod mene obično dobro palio do sada. Nedavno sam, ponovo potaknuta blagdanskim radostima, objavila "rat škembi" i vaga i ja smo opet u zavadi.


Ipak, moram priznati da mi apetit baš i ne jenjava, a traperice ne postaju ni malo komotnije. Tome pridonosi činjenica da smo se napokon ugodno smjestili u našem novom domu i da na dnevnoj bazi ugošćujemo obitelj i drage prijatelje u njemu. To, naravno, uključuje pripremu i konzumaciju raznih delicija, što mojem struku baš ne ide u prilog. Na sreću, vrijeme je ponešto zatoplilo pa se nadam da će vožnja bicikla i boravak u prirodi odraditi svoj dio posla, a i nova elastična traka za pilates (od koje, uzgred rečeno, smrdim po gumi kao da radim u tvornici kondoma) trebala bi pomoći bržem sporazumnom prekidu vatre između vage i mene.


U međuvremenu, odnosno u pauzama između gošćenja, vapim za laganim salatama te krepkim i hranjivim juhama i varivima. Leću jako volim. Hranjiva je, dobro se kombinira sa svim povrćem, može se strpati u juhu, varivo, salatu, a za razliku od drugih mahunarki, ne treba ju namakati prije pripreme i kuhana je za 15-ak minuta. Gotovo da sam zbog leće potpuno zapostavila grah i slanutak pa često pripremam baš  nju kad nam se jede nešto sa žlicom. 


Varivo od leće s pancetom i krumpirom
za 2 osobe

2 žlice maslinovog ulja
25g pancete, narezane na tanke kriške
2 poriluka, narezana na kolutiće
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
1 žličica sjemenki kumina
1 žličica sjemenki koromača
1 peperoncino
prstohvat tucane ljute papričice
1 veća mrkva, narezana na kockice
1 korijen peršina, narezan na kockice
2 krumpira, narezana na kockice
1/4 korjena celera, narezanog na kockice
2 žlice pirea od rajčice
1 žlica crvene paprike
prstohvat sušenog timijana
100g crvene leće
1 lovorov list
900 ml vode
peršinov list, sitno sjeckani
sol i papar

Na maslinovom ulju prepržite pancetu dok ne postane hrskava, a zatim je izvadite na papirnati ručnik. Na istu masnoću dodajte sjemenke kumina i koromača, nasjeckani peperoncino i ljutu prpričicu te pržite uz stalno miješanje dok sjemenke ne počnu pucketati. Dodajte poriluk i češnjak i pirjajte dok ne uvene.


Dodajte mrkvu, korijen peršina, celer i krumpir. U lonac vratite i pancetu, posolite i popaprite, pospite crvenom paprikom i timijanom i dodajte pire od rajčice. Dobro promiješajte i kratko pirjate. Zalijte vodom, dodajte lovorov list i pojačajte vatru. Kad proključa, smanjite vatru na srednju jačinu i kuhajte dok povrće malo ne omekša.


Na kraju dodajte crvenu leću i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta dok se leća ne počne pretvarati u kašu. Po potrebi dotjerajte okus solju i praprom, pospite nasjeckanim peršinom i poslužite uz kruh po izboru.
Red Lentil and Potato Soup With Pancetta
serves 2-3

2 tbsp. olive oil
25g pancetta, cut into thin strips
2 leeks (white parts only), thinly sliced 
2 cloves of garlic, minced
1 tsp. cumin seeds
1 tsp. fennel seeds
1 dried peperoncino, finely chopped
pinch of dried chili flakes
1 large carrot, diced
1 parsnip, diced
2 medium potatoes, diced
1/4 celeriac, diced
2 tbsp. tomato puree
1 tbsp. paprika
pinch of dried thyme
100g red lentil
1 dried bay leaf
900ml water
fresh parsley, roughly chopped
salt and pepper to taste

Heat the olive oil and fry pancetta until crispy. Take it out with a slotted spoon and put on a paper towel to drain. Put the cumin seeds, fennel seeds, peperoncino, and chili flakes on the same oil and fry until the seeds start to pop. Add the leeks and garlic and saute until soft. 


Add carrots, parsnip, celeriac and potato. Return the pancetta to the pot, season with salt, pepper and thyme. Sprinkle with paprika and add tomato puree. Stir well and pour water over the vegetables. Add bay leaf and turn the heat to high. Cook until the vegetables star to soften.

In the end, add lentils and simmer for 15-20 minutes or until the lentils are cooked. Season with some more salt and pepper if necessary and sprinkle with parsley. Remove from heat and serve.

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 30:

  1. So delicious and comforting! What a fabulous combination of ingredients.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično varivo,jako mi se sviđa!

    OdgovoriIzbriši
  3. Fotka je fenomenalna, gdje si kupila bakarnu sauteuse-icu???

    OdgovoriIzbriši
  4. Uživala sam čitajući post... pomalo si me i nasmejala ali shvatam tvoj "problem" jer ga svi više ili manje imamo :)
    Što se klope tiče ja bi mogla živeti na ovakvim jelima, savršeno... a fotke...eh...parim oči, parim...

    OdgovoriIzbriši
  5. Ova supa je za mene.Sada kad se probudim rano ujutru i pocnem d apecem hleb, rosa je na travnjaku i zahladnelo je.Kaze mi Neustrasivi:Moracu d apocnem da cepamm drva..Znaci supa od krompira definitivno za rucak.Odlican resept:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo kao da sam ja pisala, poslje blagdana i godišnjeg odmora sve me hlače nekako stišću ali ko bi odolio finoj hrani.
    Odlično varivo, a o fotkama da i ne govorim :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Skoro sam otkrila socivo/leci i odlicno mi je, probacu i ovaj recept...

    OdgovoriIzbriši
  8. jako volim ovakve kombinacije i lecu u kombinaciji sa grahom, jecmom ili sl. imamo na stolu na tjednoj bazi. fotke odlicne!

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako volim ovakva jela sa žlicom. Super fotke.

    OdgovoriIzbriši
  10. Obožavam leću, čak više od graha. Odlično ti je ovo jelo, fotke su super, baš u stilu-lagano rustikalne :) Samo polako, koliko sam ja uspjela vidjeti (doduše samo po slikama) ti super izgledaš ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Jednostavno, ali jako fino..Fotke super. I mene baš interesira gdje si kupila bakrenu posudicu?

    OdgovoriIzbriši
  12. Ne moram ti ni govoriti da je ovo baš po mome ukusu :)
    Kod kuće imam sve sastojke i mogla bih već sutra ovo pripremiti! :)
    Fotografije su očaravajuće Monchi!!
    Hvala Bogu na proljeću kada se napokon može u prirodu pa makar i na brzi hod ili kakvu rekreaciju, ali ja jedva čekam lito jer se onda naplivam i izgubim sav višak koji me spriječava da potonem (posljedica blagdanskog i post-post blagdanskog raspoloženja) :)
    Mada ja i vaga ne vodimo nikakav rat, zna se i meni zalomiti koja kilica viška :) Ovakvih zdravih stvari treba malo češće :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ovaj tvoj rucak tako fino izgleda na fotkama da bih ga komotno mogla poruckati sve zajedno sa posudom u kojoj je spremano, hihih...salim se, lecu jako volim i na slican nacin je pravim, samo sto moji nisu bas ljubitelji, pa mi se onda ne da raditi samo zbog sebe, ali polako im uvodim ovu mahunarku na "mala vrata", cini mi se da u obliku cuftica ima bolju prodju!;)))

    OdgovoriIzbriši
  14. Ma daj, di si ti imala 20 kg viška?! Meni je to nezamislivo jer sad izgledaš odlično.
    Znaš da jako dobro razumijem te borbe s hranom i kilogramima i zato mi je donekle i drago da nam obitelji nisu u blizini pa izbjegnemo prejedanja i ostale blagdanske radosti. :)
    Obožavam ovakva jela i na ovome bi mogla živjeti.
    Fotke su ti divne, ne mogu ih prestati proučavati, a boje su me oduševile. I sad neka neko kaže da ovakva hrana nije fina. :)

    OdgovoriIzbriši
  15. i meni su fotke predivne, a lecu jos nisam upoznala:))) niti ja ne mogu zamisliti tebe sa 20 kg vise, ali neka si dobila koju kilicu jer zadnji put si mi bila jaaaako mrsava, sve ce to otici:)

    OdgovoriIzbriši
  16. hvala vam cure :)

    @melrose i Nada, tava je zapravo jako mala (10-ak cm u promjeru). kupljena je na hreliću (zagrebačkom buvljaku) i zapravo je ukrasna. na dnu ima izrezbaren neki cvijet, što li ja znam i predviđena je da vidi na zidu. uglavnom nije za kuhanje, ma da i ja si silno želim par komada bakrenog suđa :)

    @Andrea i Jasenka, u najdebljoj fazi (srednja škola) imala sam 20kg više nego sad. ovako niska kakva jesam, baš sam bila ko buhtla :D

    OdgovoriIzbriši
  17. Što se mene tiče, ovakva bih jela mogla jesti svaki dan. Bas me iznenadilo ovo s 20 kg vise! :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Ovakvo varivo bi mogla jesti svaki dan, jer lece obozavam! A slike su PREDIVNE, nemam rijeci :)

    OdgovoriIzbriši
  19. kolegice dijetna supatnice, ovo ti izgleda super, priustit cu si ovo ovaj tjedan vjerojatno samo mi u konzumu nema crvene lece, moram u potragu

    OdgovoriIzbriši
  20. Mene si prije svega iznenadila ovom pričom o kilogramima. Nisam ni slutila da se radilo o 20-tak kg viška jer kako vidim po slikama sada si mršava , čak sam znala promisliti "ajme blago joj se koja hrana i koji recepti a tako mršavaaaa...." :)
    No, u svakom slučaju čestitam ti na odluci i ustrajnosti da dođeš do željenih kilograma manjka i što si to i ostvarila. To što se danas pokoji vrati nije ništa strašno, možda je nekada to baš i dobro došlo. Iz moga iskustva mogu reći da kada god smršavim do mjere da sam ja zadovoljna tom "mršavošću" osjećam se loše, a kada dobijem natrag ta 2-3 neželjena kg osjećam se odlično ali me nervira taj višak . I eto, uvijek sam "u ratu", dvosjekli mač.
    Što se leće tiče meni je omiljena a ovakva jela kao stvorena za mene.
    Odlično , bilježim i pripremam !

    OdgovoriIzbriši
  21. It looks warming and delicious.

    OdgovoriIzbriši
  22. Jao, i ja se borim sa kilogramima otkad znam za sebe, strašno sam sklona debljanju, ma samo ako se ne krećem dovoljno i malo više pojedem odmah se debljam. A obožavam raditi slastice i kolače i kuhati sve živo tako da se ponekad udebljam da to niti ne skužim.. :( Ali za ovakve maneštrice sam uvijek raspoložena. :)) predivno ti je sve, od tavice, maneštre pa do prelijepih fotografija :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Hello! I'm from Philippines! I just started blogging about food. Please follow me and I'll follow you too! :) http://eaternalfeast.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  24. It is rainy season here in Bangkok, I definitely need a warm and delicious soup just like this lentil and potato soup.....

    OdgovoriIzbriši
  25. super blog, predivne fotografije! nadam se da ću te još čitati :)

    OdgovoriIzbriši
  26. This is a really lovely soup. It's warm and full of comfort. I know my family would love it. Ialways enjoy the time I spend here. You've created a really lovely spot for your readers to visit and there is always something delicious to peruse. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    OdgovoriIzbriši
  27. mmmmm ovo je nesto najbolje sto postoji, ako se mene pita! obozavam lecu a tvoji sastojci odaju da se radi o izuzetno ukusnom jelu. radim ovo malo drugacije ali cu obavezno probati prema tvojem receptu. mljac mljac :)

    OdgovoriIzbriši
  28. divni i ukusni postovi..
    napokon sam u obilasku dragih mi prijatelja,
    dugo nisam bila..PUSA!!!

    OdgovoriIzbriši
  29. I have made this soup twice in the past week, and have another pot on the stove now.
    The perfect stew to have when it's getting colder. I have been playing around with the vegetables a bit, but always kept the herbs and spices from the original recipe. Delicious!!! Thanks so much. Your pictures are amazing. They caught my eye in the first place.

    OdgovoriIzbriši