13. rujna 2011.

Torta od palente i maslinovog ulja s limunom i lavandom / Polenta Olive Oil Cake With Lemon And Lavender

Please scroll down for English.


Iako se kalendarski bliži svome kraju, ljeto još ne posustaje. Ljetna je žega uporna i nemilosrdna ali ugodna. Vreli zrak, iako ljepljiv i težak, neodoljivo je sladak i opojan. Miriše na užegli asfalt i svježe pokošenu travu, lavandu i sočne breskve. Ljeto miriše na bezbrižnost i pustolovinu, kremu za sunčanje, križaljke i lak za nokte. Ljeto je more, slatke smokve, ružmarin i limun, domaće rajčice, sladoled i bevanda. Ljeto je obilje. Ljeto je slavlje, svečanost za sva čula.




Ljeto je torta, sunčana i vedra, svježa poput zalutalih kapljica mora na preplanulom obrazu. Torta koja miriše na sreću i ispunjava suhi ljetni zrak okrepljujućom aromom zadovoljstva. Ljeto je ugodan miris limuna, na trenutke oštar i razigran, koji budi sva čula, škaklja u nosu i zadirkuje. Blag, a istodobno tako intenzivan, gotovo da ga možeš osjetiti na jeziku. Aroma slatke, svilenkaste ali odmjerene i nježne lavande, koja prkosi svježini limuna, ublažava ga i umiruje čula. Ljeto je senzualna igra, savršena ravnoteža svježine i elegancije, neodoljiv i opojan ples okusa na nepcu. Ljeto je sočan biskvit koji se topi na jeziku, raspršuje u ustima i uzrokuje eksploziju koja nadražuje bezbroj okusnih pupoljaka.  Ljeto je torta koje te ispunjava zadovoljstvom, svježinom, mirnoćom. Ljeto je torta od palente i maslinovog ulja s mirisom limuna i lavande.

A što je za vas ljeto?



Torta od palente i maslinovog ulja s limunom i lavandom
 (recept preuzet i prilagođen
 sa bloga a meandering mango)

3 jaja
140g smeđeg šećera
80 ml maslinovog ulja
2 limuna, korica i sok
1 žlica limoncella ili ruma
1 žličica sušenih cvjetova lavande
190g instant palente
75g brašna
1 1/2 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
Zagrijte pećnicu na 150°C. Kalup za tortu promjera 20cm namastite s malo maslinovog ulja.

Pjenasto izradite jaja i šećer pomoću električnog miksera. U tankom mlazu polako dolijevajte maslinovo ulje, stalno miksajući, a zatim umiješajte limunovu koricu.

U malom lončiću pomiješajte limunov sok, limoncello i cvjetove lavande pa mješavinu zagrijte na laganoj vatri pazeći da ne proključa. Maknite s vatre, pokrijte poklopcem ili prozirnom folijom i ostavite da se prožima 10ak minuta. Potom procijedite kroz gusto cjedilo te cvjetove lavande bacite.

Palentu, brašno, prašak za pecivo i sol pomiješajte i prosijte pa ju naizmjence sa limunovim sokom umiješajte u smjesu jaja i šećera. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite 40-45 minuta. Pečenu tortu ostavite 10-ak minuta da se hladi, a potom je izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Tortu poslužite mlaku ili na sobnoj temperaturi. Pospite je šećerom u prahu, prelijte umakom od meda i poslužite uz žlicu mascarpone sira.

Umak od meda, limuna i timijana
6 žlica meda
5 grančica timijana
5 žlica limunovog soka

U lončiću pomiješajte med i limun te dodajte timijan. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje oko 3 minute. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 15-20 minuta pokriveno. Potom izvadite timijan i po potrebi procijedite.


Polenta Olive Oil Cake With Lemon And Lavender
(adapted from a meandering mango)

3 eggs
140 g brown sugar
80 ml olive oil
2 lemons, zested and juiced
1 tbsp limoncello or rum
1 tsp dried lavender flowers
190g polenta
75g plain flour
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt

icing sugar for dusting
mascarpone cheese for serving

Preheat oven to 150C. Lightly grease a 20cm cake tin with olive oil.

Using an electric mixer, whisk eggs and sugar until pale and creamy (about 5 minutes). Slowly add olive oil in a thin stream, continuing to whisk, then add lemon rind.

Combine lemon juice, limoncello and dried lavender in a small pot and warm it on low heat. Do not let it boil. Remove from heat and cover with a lid or plastic wrap and let it seep for 10 minutes. Once cooled, strain it through a sieve and discard the lavender flowers.

Combine polenta, flour, baking powder and salt, sift dry ingredients in 3 batches over egg mixture, alternating with lemon juice mixture and folding to combine well. Pour batter into a lightly oiled 20cm ring mould, bake until a skewer withdraws clean (40-45 minutes). Cool in pan for 10 minutes, then turn out onto a wire rack to cool completely.


Dust with icing sugar and serve at room temperature with a spoonful of honey glaze and a dollop of mascarpone cheese.

Lemon And Thyme Honey Glaze
6 tbsp honey
5 thyme springs
5 tbsp lemon juice

In a small pot whisk together honey and lemon juice. Add thyme springs and put on a low heat. Cook for 3 minutes, stirring constantly. Remove from heat, cover and let it seep or 15-20 minutes. Discard thyme springs and strain the glaze if necessary.

Related Stories Widget by LinkWithin

22 komentara:

  1. mmm, savršeno! baš su mi falili tvoji recepti i baš sam se skrozz obradovala novom postu! Prekrasan uvod, baš si inspirirana ljetom vidim :-)), ovu tortu moram probat, fotke prekrasne, ljetne i osvježavajuće! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Konačno! :)
    Ljeto? Gomila želja i planova koje pokušavam utrpati u duge ljetne dane. Mirisi, okusi, boje.
    Palentica je prekrasan mirisan nježni zalogaj, a fotke pojačavaju taj dojam.

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas lepa tortica!

    nije te dugo bilo...

    OdgovoriIzbriši
  4. A goregous cake! Those refined flavors are wonderful. Great clicks too.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  5. Torta izgleda kao najfiniji biskvi i da sam vidjela samo fotke ne bih nikad pomislila da je riječ o palenti.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo igleda super.Ljeto..more,dugi dani,svjetlo,park,trava...

    OdgovoriIzbriši
  7. Una meraviglia la ricetta e le foto, ciao

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasno si opisala ljeto!Ono je za mene prije svega sloboda, ljepoto ai ljubav, a bome i ovakve divotne slastice. Fantazija od recepta, teksta i fotografija :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Lijepo izgleda torta, izgledom malo podsjeća na zlevanku..Volim arome limuna, ali i lavande tako da ne sumnjam da mi se nebi svidjela.
    Ljeto za mene znači odmor, more, izleti, manje odjeće i puno finih voćnih ali povrtnih jela..Mislim da je ovaj put malo pretjeralo s visokim temperaturama i sparinom,ali ne suncem! kišu ne volim!

    OdgovoriIzbriši
  10. Torta očaravajuća, osjeti se miris već kad gledam te prekrasne fotke.
    Uvod, pjesma u prozi... ljeto! Godišnje doba koje mi naj brže prođe. Moja asociacija, ljeto - vatra, zemlja, život.

    OdgovoriIzbriši
  11. A meni ga je više puna kapa! Odužilo se, brate! I vruće je, baš previše vruće!
    I dok god voliš ljeto znači da si još mlada a ova tvoja torta je pravo fenomenalna!

    OdgovoriIzbriši
  12. Mene svaka torta cini sretnom:) Narocito akd naidjem na neke koje nsiam probala kao sto je ova tvoja;) Divan recept;)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ljeto, najljepše doba godine, a bablje ljeto mi je još i ljepše. Mirisi, okusi, boje, sloboda....., ljeto. A ova torta, savršena i ljeti i uvijek. Uistinu me oduševio recept i već se vidim kako mjerim sastojke, pečem, ....isprobavam !
    Jako lijepo si napisala uvod, post je super !

    OdgovoriIzbriši
  14. Konačno!
    Ljeto?
    Sve što si upisala uz miris nove knjige.

    OdgovoriIzbriši
  15. Ljeto, kada sam bila dijete definitivno najbolji dio godine. Sada to već pomalo počinje biti jesen ;)
    Imam pitanje: jel se može jesti bilo koja lavanda? Imam kod kuće sušene cvjetove lavande koja se stavlja u ormar da miriše. Jel to isto tako jestivo? Radio bih je isprobala...

    OdgovoriIzbriši
  16. slike su prave ljetne!
    za mene je ljeto....lakoca postojanja :-)

    OdgovoriIzbriši
  17. Jako, jako, jako mi je drago da si se vratila... I puno te pozdravljam! Iako sam nova vec dugo te citam... :)

    Ja ne volim leto... :( Nikada ga nisam volela... Leti jedva funkcionisem...

    OdgovoriIzbriši
  18. lijepo je opet biti online i pisati o hrani. hvala svima :)

    @Nevena, ako me išta može inspirirati onda je to hrana i topli ljetni dani. funkcioniram na solarnu energiju :)
    @Tadeja, i ja kažem...konačno! :) gomila planova i dugački ljetni dani koji su još uvijek prekratki za sve...poznato mi je to od negdje ;)
    @Marija, hvala...napokon sam malo ušla u kolotečinu i mogu se posvetiti blogu.
    @Rosa, thank you!
    @Nada, iako na prvi pogleda izgleda kao zlevanka, zapravo ni teksturom ni okusom ne podjeća na nju. nekako je prozračnija, lakša, onako malo zrnaste teksture i svježijeg okusa. maslinovo ulje baš pojačava voćnu notu limuna i prozračnost cijele torte.
    @Snježa, haha...meni nikad ne može biti prevruće. zimogrozna sam :)
    @Branka, vidim da su nam asocijacije i afiniteti slični :)
    @jubistacha, budući da radim u školi, ljeto još uvijek poistovjećujem s praznicima :) što se lavande tiče, mislim da je najvažnije da nije tretirana nikakvim pesticidima, a lavanda u mirisnim vrećicama nekako sumnjam da spada u tu kategoriju. iako vrećice sadrže samo osušene cvjetove, bez drugih dodataka, teško je utvrditi njihovo porijeklo i način uzgoja. najbolje bi bilo kad bi mogla nabaviti lavandu iz nečijeg vrta i posušiti je. možda netko od tvojih poznanika ima na moru vikendicu i cvjetnjak, ubrao je lavandu ovo ljeto i sam posušio?
    @lusitania, lakoća postojanja... savršen opis ljeta!
    @Miki, hvala ti. lijepo je biti opet tu :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Za to nema problema, imam domaće lavande s mora. Samo nisam znala jeli jestiva ili se mora kupiti neka posebna sorta.
    P.S. imam lavandu i na balkonu, al nije još procvjetala ;)

    OdgovoriIzbriši
  20. Cake is great, certainly very tasty and pictures - superb, such fresh, fine, symbol of beauty, elegance and style!

    OdgovoriIzbriši
  21. limun, lavanda, maslinovo ulje..odlična kombinacija! pravi ljetni kolač! :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Za mene su ljeto obilje sezonskog voća i povrća na tržnicama i nošenje japanki. :)) Predivna ti je torta, mogu osjetiti njen miris iz ovih tvojih prekrasnih opisa! :)

    OdgovoriIzbriši