Kad vam život priredi PMS, pokorite mu se. Nemojte se zavaravati, svaki vaš otpor ionako će biti uzaludan. Taj ženski (mnogi bi rekli i muški) neprijatelj br. 1 ima nevjerojatnu sposobnost da vam uništi snagu volje, pokoleba karakter i natjera na sve ono što inače nikada ne biste učinili. Uglavnom se to odnosi na neumjereno uživanje u masnoj, slatkoj i nerijetko čokoladnoj hrani, nutritivnom šljamu i svemu onome od čega u normalnim okolnostima apstiniramo. U takvim kriznim situacijama nemamo vremena ni živaca za pečenje kolača i petljanje po kuhinji. Tada trebamo instant rješenja poput velike čokolade s cijelim lješnjacima, obiteljsko pakiranje sladoleda ili teglicu Nutelle kupljenu negdje usput prilikom povratka s posla.
Jeste li se i vi prepoznale u ovome uvodu? Takve i slične reakcije meni se dešavaju tek unazad nekoliko mjeseci. Do tada sam gotovo bila sklona vjerovanju da je PMS zapravo mit, izgovor za iracionalno ponašanje i udovoljavanje praiskonskim porivima (stoga uopće ne krivim muškarce što taj koncept ne mogu shvatiti ni razumjeti). Majka priroda se očito odlučila gadno našaliti sa mnom i dokazati da sam bila u krivu. Naime, nakon više od godine dana napokon mi je ustanovljena dijagnoza. Nakon što su liječnici iscrpili sve moguće pretrage i isključili razne bolesti na koje su sumnjali, među kojima i celijakiju, ustanovili su da patim od neuravnotežene razine hormona, što je uzrokovalo razne druge simptome koje liječnici jednostavno nisu mogli povezati. Posljednih nekoliko mjeseci primam adekvatnu terapiju uslijed koje se na nekoliko dana svakog mjeseca pretvaram u monstruma iz prvog odlomka. Sustavno i odlučno otvaram sve ladice i ormariće u kuhinji u potrazi za nečim slatkim, unatoč i usprkos činjenici da sam nekoliko dana ranije krenula na strogu dijetu budući da sam od podivljalih hormona natukla dovoljno kolograma da mi sve hlače koje posjedujem postanu pretijesne.
U jednoj takvoj situaciji nastao je ovaj brzinski desert, instant rješenje svih mojih problema. Nakon čašice ove ultimativne kremoznosti nije me više bilo briga ni za izbore, za gospodarsku niti geopolitičku situaciju, nisu me dirale ni pretijesne hlače ni susjedi koji su čitav dan nešto bušili. Naprotiv, nakon jedne čašice posegnula sam za još jednom i s još većim guštom žličicom iščeprkala i zadnju mrvicu kreme iz čaše. "To je to. Točno to mi je trebalo.", promrmljala sam zadovoljno.
Za ovaj desert sam iskoristila aromatičnu marmeladu od kestena, fenomenalan recept sa bloga Ebba's Cuisine. Do sada smo ovu marmeladu napravili već dva puta, eto koliko nas se dojmila. Čim smo ju probali odlučili smo ponoviti postupak. Dio prve runde završio je u Darkovoj rođendaskoj roladi od čokolade i kestena, koju smo nažalost pojeli prije nego što je dobila svoju priliku za poziranje ispred fotoaparata. Budući da nas je u roladi oduševila, odlučila sam je iskoristiti i kao podlogu za kremu, odnosno mousse od kestena u ovome desertu. Moram napomenuti da nam je u oba navrata marmelada ispala dosta gušća nego Nevenina, što pripisujem kakvoći kestena (bili su izrazito brašnasti i škrobasti). Tome sam doskočila dodajući sok od naranče prilikom kuhanja kako bih postigla željenu konzistenciju. Time je marmelada još dodatno profitirala na aromatičnosti, što je definitivno plus.
Toplo preporučam da marmeladu isprobate. Priprema nije dugotrajna niti zahtjevna, a rezultat je krajnje neodoljiv (to vam govori osoba koja je uz ovu konkretnu marmeladu zavoljela sve derivate kestena, a ne samo kesten u pečenom obliku). Recept sam navela na dnu posta. Ako ipak nemate vremena za izradu marmelade, ovaj mousse od kestena možete napraviti i od kesten pirea. Kesten pireu dodajte koricu limuna i naranče, sjemenke vanilije, nekoliko žlica narančinog soka i malo ruma te šećera po ukusu i sve dobro izradite. Procijenite sami je li smjesa dovoljno kremasta i po potrebi dodajte još narančinog soka. Dobivenu smjesu pomiješajte s navedenom količinom tučenog slatkog vrhnja. Voila!
Desert od kestena, čokolade i karamele
makes 6-8 verrines, depending on the size of glasses
Salted Caramel
Ingredients:
100g sugar
30g butter
75ml (5 tablespoons) heavy cream
pinch of sea salt flakes (optional)
Directions:
In a heavy bottomed pan, heat sugar on medium heat until it dissolves and becomes amber colored. Remove from heat and stir in butter. Once you add butter the sugar will start to bubble, but don't worry. That's normal. Once the butter has melted, add heavy cream and salt. Set aside to cool to room temperature. As it cools, the caramel will thicken.
Chocolate cream
Ingredients:
80g dark chocolate (70% cocoa solids)
1 tablespoon dark rum
50g cream cheese
2 tablespoons of sugar
120ml heavy whipping cream
Directions:
Break up chocolate into small pieces and melt it over a pot of simmering water. Remove from heat, stir in rum and allow to cool for 5 minutes.
In the meantime, beat heavy cream with sugar until soft peaks form. Do not overbeat or the chocolate cream will be too stiff and thick.
Using a whisk or a hand mixer, beat cream cheese with melted chocolate. Gently fold in whipped cream into the chocolate mixture using a spatula.
Chestnut Mousse
Ingredients:
230g chestnut marmalade (recipe below)
200g heavy whipping cream
Directions:
Beat the cream with a whisk until soft peaks forma ans gently fold it into chestnut marmalade with a spatula.
Assembly:
Transfer the chocolate cream and chestnut mousse respectively into disposable piping bags.
Using a piping bag, fill 1/3 of the prepared glasses with chocolate cream. Spoon 2 teaspoons of salted caramel over and then pipe chestnut mousse to fill the glasses. Refrigerate for one hour.
Serve the verrines with a dollop of whipped cream and sprinkle with chopped chocolate and crushed cookies (I used Speculaas cookies).
(adapted from Ebba's Cuisine)
makes about 500g
Ingredients:
500g chestnuts
200g brown sugar
200ml water
zest of 1 orange
zest of 1 lemon
1 vanilla pod
50ml dark rum
Directions:
Using a small knife, cut a cross along the flat side of each chestnut. Cook chestnuts in boiling water for 30 minutes. Drain them and peel while they're still warm. Mash the chestnuts using a masher or a strong blender until you get a smooth chestnut puree.
In a small heavy bottomed pot combine sugar, water, lemon and orange zest. Cook on low heat for 10 minutes and drain to remove the zest.
Transfer the sugar syrup to a larger pot, add chestnut puree, vanilla seeds and vanilla pod. Mix well and cook on low heat for 20 minutes, stirring continuously. If the mixture seems too thick slowly add freshly squeezed orange juice, few tablespoons at a time, until you get a creamy consistency. Then, remove vanilla pod and stir in rum.
Remove from heat and pour into sterilized jars. Carefully seal the jars with a lid, turn the jars upside down and let them stand on their lids for 5 minutes. Turn them right side up and let them cool completely. Store in a refrigerator.
Use the marmalade as a spread (works great with wholewheat breads, graham crackers and cookies) or use it in various creams and desserts.
Užitak za nepce!:) Lijep pozdrav!
OdgovoriIzbrišiStvarno verujem da uz ovakav desert sve izgleda bolje... :) Kod mene bi verovatno posle nastupio talas grize savesti. :)
OdgovoriIzbrišiZao mi je sto nisam napravila ovu marmeladu kad sam imala svezih kesteni. Zvuci i vise nego sjajno! :)
Pozdrav!
An exquisite dessert! That is a just heavenly. It cannot get any better.
OdgovoriIzbrišicheers,
Rosa
stupende queste coppe!baci!
OdgovoriIzbrišiŽao mi je što imaš problema s hormonim. Sad kad je napokon ustanovljena dijagnoza, nadam se da će se brzo naći i lijek koji će ti pomoći.
OdgovoriIzbrišiNa PMS me zapravo upozorio suprug koji točno po mojoj živčanosti i cjepidlačenju za svaku sitnicu može pretpostaviti da je to tjedan u kojem ću dobiti. Što se žudnje za hranom tiče, ona se promijenila. Prije je to uvijek bilo nešto slatko, a u zadnjih godinu dana žudim za fast foodom i najdraži mi je cheeseburger :D
Recept ću si spremiti, kad izbacim karamelu koju ne volim, ostatak zvuči baš mljac.
ovo je bozanstveno:-)
OdgovoriIzbrišiFenomenalno! Izgleda više nego prelepo a okus mora biti divan! Bravo Monika!
OdgovoriIzbrišiPozdrav,
C&T
Prvo moram potvrditi odličnu Ebbinu marmeladu od kestena, i kod mene je doživjela drugo izdanje. Prvi put mi je ispala dosta gušća, a drugi put sličnija originalu iako sam je radila na isti način.
OdgovoriIzbrišiPošto mi je uspjelo sačuvati još malo marmelade mislim da će se ubrzo naći u ovom desertu. Baš mi je ovo odlično ! I sa PMS-om (uh, znam o čemu pričaš :) i bez njega sa ovim desertom bih se rado počastila. Prezentirala si ga kao i uvijek prekrasno !
Žao mi je zbog problema sa hormonima, ali sada kada je tu dijagnoza i terapija ubrzo će se biti dobro.
A što mi radiš, kasno je... ja nema niš slatko doma, apsolutno niš, sve smo pojeli, moram sutra napraviti nešto a baš mi se kesten pire mota po glavi. Spremam si ovo :)
OdgovoriIzbrišiJa sam PMS počela osjećati kad sam prestala piti pilule, koje su između ostalog ublažavale pms simptome
aaa :)), krasan desert, energetska bomba, ali ja to volim! tako mi je drago da ste bili zadovoljni marmeladom! Fotka na kojoj tvoj dragi drži kestene u ruci je fenomenalna, a i sve ostale su fenomenalne :).
OdgovoriIzbrišiBaš mi je žao da imaš tih problema sa hormonima, to je stvarno zeznuto. što se tiče pms-a, ja oduvijek imam problema s tim, nema te osobe koja će me spriječiti da jedem ono što želim u pms-u. Samo sam primijetila kad pazim na prehranu neko vrijeme (što znači da isključivo jedem zdravo, slatkiši i bijeli šećer ne dolaze u obzir :( ), taj pms je puno puno blaži.
Prekrasno izgleda.
OdgovoriIzbrišiMoj PMS se očitava po želji za nečim masnim. Tih dana mi je idealna utjeha burek sa Dolca.
Recept za božice tj .samo za nas.Mogu zamisliti te okuse u toj čašici.
OdgovoriIzbrišiVolim ovakve deserete! Svidjaju mi se čaše i fotografije, a posebno ona sa kestenima u fišeku....
OdgovoriIzbrišiHormoni, uf. I dalje luduju, kao da sam na rigišpilu ponekad, a od porodjaja je prošlo više od dve godine.....hrana mi ne pomaže baš puno, osim smirenosti dok petljam po kuhinji :)
Prekrasno ti sve izgleda. Inače mi je kesten i karamel ludo dobra kombinacija, čak mi je čokolada suvišna. Kesten aromatičan i oštrog okusa, a onda žličica blagog karamela, famozno, umirujuće.
OdgovoriIzbrišiŠto se tiče hormona, ne brini, sve će doć na svoje.
Drago mi je da su ti odredili pravu terapiju!
OdgovoriIzbrišiUh, PMS, upravo sam imala jedan od gorih. Tu glad nista nije moglo zadovoljiti:( Ali, kao sto kaze Ebba, primetila sam da simptome mogu ublaziti kada pazim na ishranu, samo sto je to ponekad tako teskooo...
Dezert ti je odlican! Jos na sve si se dosetila i dodala Speculaas kekse. Kada vidim sve tvoje djakonije sa kestenom, zao mi je sto ga nisam vise koristila ove godine.
Predivno, baš si me zainteresiala za kestene... Držim fige za brz oporavak!
OdgovoriIzbrišikao da si opisala mene, eto upravo sam u postupku, ali najvjerojatnije je dijagnoza podivljali hormoni... barem nešto, jer sam prije mjesec dana mislila da umirem koje sam sve simptome imala...
OdgovoriIzbrišikao što sam već komentirala da osim pečenih kestena ne volim druge, ali voljela bih im dati još koju šansu budući da u ovom obliku nisam isprobala, kad bude prilike (ili sljedeći PMS :D ) možda si je napravim
Već godinama sam se ulijenila po pitanju kestena i jedem ga samo pečenog (i za to sam nekad prelijena), ne sjećam se više ni okusa kesten pirea, sjećam se samo kako sam ga obožavala. Desert izgleda božanstveno.
OdgovoriIzbriši