2. prosinca 2011.

Džem od krušaka i karamele / Pear And Caramel Jam

 Please scroll down for English.


Malo po malo, zakoračili smo u prosinac. Iako veljača nosi lentu kalendarski najkraćeg mjeseca u godini, meni se uvijek nekako čini da je prosinac još kraći od nje. Svake sam godine puna ambicioznih planova i blagdanskih projekata, ali nerijetko neki od tih projekata ne dospiju dalje od ideje. Svake se godine ipak i dalje nadam da ću mudrije iskoristiti svoje vrijeme i sprovesti željene ideje u djelo. Ova godina, naravno, nije iznimka.  


Ipak, čini se da bih ove godine, bez obzira na mnoge obaveze, među kojima je i ponovno sjedanje u studentske klupe, mogla postići rekordan uspjeh. Moje su pripreme za nadolazeće blagdane već krenule. Čovjek uči dok je živ, pa izgleda da sam i ja konačno shvatila i naučila važnost planiranja i pametne organizacije (očito progovara studentica u meni). Rekavši ovo na glas vjerojatno sam sve urekla, ali nema veze. 

Božićni ukrasi  izvučeni su iz zaborava i prošli su pažljivu inspekciju kako ne bi bilo iznenađenja u posljednji čas. Blagdanski keksići i kolačići već su zamirišali naš stan, a mentalna zabilješka kolačića koji tek trebaju biti ispečeni spremljena je u virtualnu mapu s receptima u mojoj glavi. Možda bih ipak trebala trebala napraviti i fizičku kopiju te zabilješke... Bilo kako bilo, za sada sve ide iznenađujuće glatko. 


Osim blagdanskih i studentskih priprema, kuhaju se i neki drugi projekti. Jedan od njih je već zaživio. Radi se o suradnji s mađarskom web stranicom The Hungarian Girl koja se bavi gastronomijom i tradicijom središnje i istočne Europe. Nedavno su odlučili uvrstiti i Hrvatsku na popis zemalja o kojima pišu, a započeli su i seriju recepata tradicionalnih božićnih i blagdanskih jela, gdje će se naći i moji gostujući članci i recepti. Prvi recept u toj seriji bile su Dalmatinske fritule, a za nekoliko dana moći ćete u istoj rubrici pročitati i recept za još jedan tradicionalni hrvatski slatkiš. Za ostale novosti ćete se morati još malo strpiti. :)


Prije samog recepta, moram spomenuti još nešto što me silno razveselilo. Ovaj je tjedan moja Facebook stranica skupila preko 2000 fanova! Ovim putem želim zahvaliti svim fanovima, posjetiteljima, sljedbenicima, vjernim i manje vjernim čitateljima na podršci, komentarima, sugestijama i "izvještajima s terena" nakon isprobanih recepata. Vi mi dajete inspiraciju i motivaciju da i dalje kuham, fotografiram i pišem. Bez vas i vaše podrške, sav bi moj trud bio beznačajan. Ovim povodom iznenadila sam sretnu dvijetisućitu sljedbenicu malim znakom pažnje, poklonom koji će joj, nadam se, dobro doći u njenim pripremama blagdanske gozbe. Svima ostalima, još jednom od srca hvala.


Sada se bacamo na posljednje trzaje jeseni i njenih plodova. U jednom od prethodnih postova spomenula sam džem od krušaka i karamele za koji su se mnogi zainteresirali, a danas sa vama napokon dijelim i recept. Nadam se da još imate pokoju krušku ili je možete nabaviti jer ovaj džem definitivno zaslužuje počasno mjesto među slatkom zimnicom. Prethodne smo dvije godine umjesto krušaka koristili jabuke u kombinaciji s karamelom i rezultat je bio fenomenalan. Kako smo ove jeseni otkrili čari krušaka, odlučili smo njima zamijeniti jabuke. Uz još poneku izmjenu i prilagodbu, dobili smo najmirisniji i najfiniji džem u našoj kolekciji. Ne želim ni pokušavati opisati njegov miris i aromu jer ga sigurno neću moći dostojno predstaviti. Samo ću reći da ga jednostavno morate probati. Mi smo za džem iskoristili 3kg krušaka, no u receptu navodim količine sastojaka za 1kg voća jer vjerujem da ćete tako lakše preračunati količine ovisno o količini krušaka koje ćete imati na raspolaganju. Isto tako, ako volite jako sladak džem, slobodno povećajte i prilagodite količinu šećera svom ukusu. 


Džem od krušaka i karamele

Sastojci:
1kg krušaka, oguljenih i fino nasjeckanih
300g šećera
1 bourbon vanilin šećer
1 limun, sok i korica
1 mahuna vanilije
2cm svježeg đumbirovog korijena
1 paketić Džemfix Extra 2:1 + 2 žlice šećera
100ml soka od krušaka
50ml ruma

Sastojci za karamelu:
100g šećera
50ml hladne vode
50ml vruće vode

Postupak:
Za karamelu pomiješajte šećer sa 50ml hladne vode u lončiću debljeg dna. Kuhajte na srednje jakoj vatri bez miješanja dok se šećer ne otopi i ne pretvori u karamelu. Maknite s vatre i umiješajte vruću vodu. Ohladite na sobnu temperaturu prije daljnje upotrebe.

Otprilike 2/3 pripremljenih krušaka propasirajte u multipraktiku. U većem loncu pomiješajte propasirane i nasjeckane kruške sa šećerom i bourbon vanilin šećerom. Dodajte karamelu, koricu i sok limuna, sjemenke i mahunu vanilije i oguljeni korijen đumbira. Lonac stavite na jaku vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok ne proključa. Ako se na površini počinje stvarati pjena, odstranite je pomoću žlice. U zamrzivač stavite jedan manji tanjurić pomoću kojeg ćete kasnije testirati gustoću džema. Kad džem proključa, po potrebi smanjite vatru na srednju jačinu kako biste spriječili štrcanje (i opekotine) i kuhajte otprilike sat vremena uz povremeno miješanje. Prema kraju kuhanja džem miješajte sve češće da ne bi zagorio. 
Kada je voće kuhano i većina soka je isparila iz lonca izvadite đumbir  mahunu vanilije. Džemfix Extra pomiješajte sa 2 žlice šećera i dodajte u lonac. Pojačajte vatru i kuhajte uz stalno miješanje 3-5 minuta. Umiješajte  sok od krušaka i po potrebi prilagodite količine šećera ili limuna svom ukusu. 
Testirajte gustoću džema. Iz zamrzivača izvadite ledeni tanjurić i na njega stavite žlicu džema. Hladnoća tanjurića odmah će ohladiti džem i moći ćete vidjeti kakve će on biti konzistencije kada se ohladi. Ako je prerijedak, nastavite kuhati dok ne dobijete željenu gustoću. Kada ste zadovoljni gustoćom džema dodajte mu rum maknite s vatre.
Vrućim džemom do vrha napunite staklenke koje ste prethodno dobro oprali i sterilizirali u pećnici na 110°C oko 30 min. Staklenke moraju biti vruće jer bi u protivnome staklo u dodiru s kipućim džemom moglo eksplodirati. Staklenke pažljivo i čvrsto zatvorite polopcima na navoj koje ste prethodno prokuhali u kipućoj vodi. Po želji poklopce možete na kratko uroniti u alkohol prije zatvaranja kako biste ih dodatno dezinficirali.
Zatvorene staklenke okrenite naopačke i ostavite da stoje na poklopcu 5 minuta. Staklenke prekrijte krpom i ostavite da se sasvim ohlade. Džem čuvajte na hladnom i tamnom mjestu te ga upotrijebite u roku od godine dana. Nakon otvaranja staklenku držite u hladnjaku. 
Pear and Caramel Jam

Ingredients:
1kg pears, peeled and finely chopped
300g sugar
1 envelope (10g) vanilla sugar
1 lemon, zest and juice
1 vanilla pod, seeds and pod
2cm ginger root, peeled
1 envelope (25g) powdered pectin*
100ml pear juice
50ml dark rum

For the caramel:
100g sugar
50ml cold water
50ml hot water

* I used Dr. Oetker gelling sugar with 2:1 ratio of pectin to sugar. Since the amount of sugar in this recipe is quite small, you must use some sort of a gelling agent or pectin to help it thicken. Use any gelling agent you are most comfortable working with, but make sure you use it according to manufacturer's instructions and adjust the amounts of fruit and pectin for this recipe. 

Directions:
For the caramel, combine sugar and cold water in a small heavy bottomed pot. Cook on medium heat until sugar dissolves and starts to get a dark amber color. Remove from heat, stir in hot water and cool to room temperature.

Puree approximately 2/3 of the prepared pears in a blender. In a heavy based large pot combine chopped pears with pear puree, sugar and vanilla sugar. Add caramel, zest and juice on one lemon, vanilla seeds and pod and a piece of ginger root. Put the pot on high heat and cook, stirring occasionally until it boils and starts to bubble. If it starts to froth, skim the froth from the surface with a spoon. Put a saucer in a freezer so you can test the thickness of your jam later. Reduce heat to medium and simmer for approximately 1 hour, stirring frequently. Because the juices evaporate and jam thickens, you'll have to stir continuously towards the end of cooking time to prevent it from burning.

When the pears have cooked through and most of the juices have evaporated, take the vanilla pod and ginger root out of the pot and discard.Add pectin and cook on high heat, stirring constantly, until the jam thickens. This should take somewhere between 5-10 min, but it may vary depending on the gelling agent you're using, so adjust the times according to instructions on the package. Test the thickness of your jam. Take the saucer out of the freezer and put a teaspoon of jam on it. The coldness of the saucer will cool the jam instantly and you will see how thick it will eventually be. If it's too thin, return to heat and cook until it reaches a desired thickness. Add pear juice and adjust the flavors now if necessary by adding more sugar or lemon juice. When you're happy with the flavors and thickness, add rum and remove from heat.

Ladle the hot jam into clean sterilized jars. I sterilize mine in the oven by baking them for 30 minutes at 110°C. I sterilize my lids by cooking them in boiling water for 10 minutes. Carefully seal the jars with a lid, turn the jars upside down and let them stand on their lids for 5 minutes. Turn them right side up and let them cool completely. Store in a cool and dark place and use within a year.  

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 20:

  1. wowwwwwwwwwww che delizia!complimenti!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kruške u svim oblicima i okusima prolaze kod nas. Jedino nas muči nedostatak vremena. Unatoč organizaciji(ja se nadam da je pametna ;)) ne stignem raditi zimnicu. Bilježim recepte za sljedeću zimu ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Savršeno izgleda. Bilježim za isprobavanje.

    OdgovoriIzbriši
  4. mmm, fantastičan džem! i meni omiljena tkanina, tj. uzorak :)))fotke su divne :) Morat ću zabilježit ovaj džem, radila sam sličan, samo bez karamele, a upravo karamela je ono što me sad privuklo kod tvog džema! Čestitke za stranicu hungarian girl i na dvijetisućitom članu, želim ti i dalje naravno puno uspjeha! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sjećam se kada si spomenula ovaj džem i željno sam čekala receptić :) Sviđa mi se kombinacija koju si upotrijebila, uvijek si puna inovativnih ideja :)
    Čestitam na fanovima, vidjela sam na FB :)
    I meni se čini da prosinac tako brzo prođe, uvijek mi se pola planiranog ne ostvari jer jednostavno ne stignem...

    OdgovoriIzbriši
  6. Nisam još nikad pravila džem od krušaka, ali kombinacija koju si napravila mi je više nego izazovna

    OdgovoriIzbriši
  7. That is an incredible jam! So unusual and wonderful. Mindblowing pics, as always.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  8. Čestitke na fb lajkovima. Nadam se da će ti se ostvariti svi blagdanski planovi. Fotke su krasne i kruške obožavam, ali nisam ljubitelj karamela :(

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja vec znam da cu totalno biti neorganizirana ove blagdane i da necu stici napraviti niti 20% zaplaniranih stvari:((( I to me uvijek ljuti... A ovo ti je fenomenalno, prezentacija, fotke....i jedva cekamo jos novosti, i zaista nisu mogli izabrati bolju osobu od tebe za predstavljanje na[e kuhinje!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Čestitam na uspehu, mnogo mi je drago kada prepoznaju dobro u kuhinjama naših krajeva (pošto mi same znamo da su nam kuhinje izuzetne :-). Džem odlično izgleda, kao i fotografije.

    OdgovoriIzbriši
  11. Interesantna kombinacija, a posebno ovo sa ukusom karamela. Čestitam!

    OdgovoriIzbriši
  12. Sve cesititke na lepim novostima i zelim ti pre svega snage da istrajes u svemu sto si zamislila, jos puno inspiracije i lepih recepata kao do sada...pusee!:))

    OdgovoriIzbriši
  13. džem je prekrasan, a u posljednje vrijeme sve neke novosti, baš uživam čitat ovu našu blogosferu :) Još kad se zatrpamo blagdanskim keksićima, uh divote!

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga Monika, recept mi se svakako dopao i volim ove okuse, i karamelu, a i krušku, ali naravno tvoje fotografije su me puno više oduševile, kao svaki put. Inspiriraju i motiviraju. Predivno!

    OdgovoriIzbriši
  15. Monika, prvo čestitam za taki lepi broj pratitelja na FB-ju :).
    Ovaj receptič je opet preidvan i tako i fotkice. Kombinacija se mi sviđa puno i sigurno čemo isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  16. Kad sam čitala i gledala ovaj tvoj post, u glavi mi sve vrvi od inspiracije s ovim đemom i karamelom.

    OdgovoriIzbriši
  17. mljac! izvrsna ideja, a dzem od krusaka obozavam u svakoj varijanti!

    OdgovoriIzbriši
  18. Ovo je fantasticno! Posto nemam krusaka, kako se pravi sa jabukama? Da li je siti odnos sastojaka?
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  19. da sam prije tjedan dana naletila na receptic
    radila sam đem od krušaka,bilo bi dobro probati i ovaj

    OdgovoriIzbriši