22. studenoga 2011.

Juha od pečenog češnjaka i kestena / Roasted Garlic And Chestnut Soup


 Please scroll down for English.


Na prste jedne ruke mogla bih nabrojati one namirnice ili jela koje ne volim. Ona hrana koju pak volim, a to je, kao što smo upravo ustanovili, gotovo sve, morala bi biti u potpunosti upropaštena da bi meni bila nejestiva. Ukratko, niti jedno jelo ne može biti toliko loše da ga ja ne bih mogla pojesti. Da, postoje neke namirnice ili načini pripreme koje u svakodnevnom kuhanju i prehrani nastojim izbjegavati, poput masnih komada mesa i suhomesnatih proizvoda, velike količne maslaca i šećera u kolačima ili hrane pržene u dubokom ulju. To nikako ne znači da ih ne volim, to samo znači da sam svjesna potencijalnih negativnih utjecaja na vlastiti organizam i zdravlje. 



Popis namirnica koje ne volim s vremenom se nekako smanjuje, a moja želja za isprobavanjem novih okusa, namirnica i jela raste proporcionalno tome. Nekadašnja netrpeljivost prema maslinama i slanim inćunima ili ravnodušnost prema kesten pireu s vremenom su otišli u suprotnu krajnost pa je tako moj život postao nezamisliv bez spomenutih namirnica, posebice maslina i maslinovog ulja. Sve moguće vrste sireva, od pljesnivih i mekih, preko tvrdih, slanih, dimljenih i pikantnih, do blagih i nježnih, danas su moja opsesija. Nekada me nisu pretjerano uzbuđivali, a sada suvereno vladaju mojim svijetom i samouvjereno istiskuju čokoladu u drugi plan. Uvijek i iznova me fascinira to otkrivanje novih dimenzija okusa, bilo da se radi o nekoj novoj namirnici ili pak nečemu što je sveprisutno, nečemu što je oduvijek tu, što uzimamo zdravo za gotovo. 


Odgovorno tvrdim da apsolutno svaka namirnica, koliko god ona bila naizgled nezanimljiva i dosadna, jeftina ili na lošem glasu, ima u sebi ogroman potencijal da postane vrhunsko jelo. Uz malo mašte i pametnog kombiniranja, čuda su stvarno moguća. Uzmimo kao primjer jednu običnu, najobičniju glavicu češnjaka. Sitno nasjeckan i pametno doziran, češnjak daje aromu i popunjava okus mnogim jelima. No, češnjak ima potencijala da bude puno puno više od toga!

Još sam davno otkrila da se nekoliko neoguljenih režnjeva češnjaka dodanih krumpiru ili piletini prije pečenja u pećnici, nakon sat vremena pretvara u minijaturne paketiće prepune nevjerojatno aromatične, gotovo slatke paste koju je posebno zabavno istiskivati prstima iz njenog prirodnog omota, po mogućnosti ravno u usta. Još je ukusnije ako pastu cuclate direktno iz neoguljenog režnja. Nije lijep prizor, ali je totalni gušt.


Kada sam kod Ana-Marije na blogu Da mi je nešto slatko ugledala recept za pečeni češnjak, doživjela sam svojevrsno prosvjetljenje. Čitave glavice češnjaka nakapaju se maslinovim uljem, zamotaju u foliju i peku u pećnici nakon čega se dobivena pasta može koristiti na mali milijun različitih načina. Takav način pečenja češnjaka bio je toliko logičan i genijalan da sam na trenutak požalila što se ja sama nisam toga ranije sjetila. Istog sam trena znala da ću u bliskoj budućnosti peći češnjak. 


Ana-Marija je predložila da tako pečeni češnjak upotrijebimo u  zanimljivoj krem juhi od češnjaka i badema, što sam ja originalno i planirala ali na kraju nisam realizirala. Budući da mi je od prethodnog dana ostalo pečenih kestena, odlučila sam ih iskombinirati s češnjakom i tako sam dobila fenomenalnu sezonsku juhu koja komotno može poslužiti i kao glavni obrok. Inače, kestene sam ove godine prvi put pekla u pećnici i oduševila se rezultatom i izostankom dima, koji me ranije nekako odbijao od te aktivnosti u zatvorenom prostoru. Pri dnu vam donosim recept za dvije različite metode pečenja kestena, kao i recept za pečeni češnjak. Nego, da se mi vratimo juhi.


Juha je kremasta i svilenkasta, a okusom blaža nego što biste to očekivali. Pečeni češnjak nema ni približno onako oštar i jak okus kao svježi, a ukomponiran sa prirodno slatkastim pečenim kestenima daje fenomenalan okus ovoj juhi. Zbog njenog blagog i nježnog karaktera, predlažem da za potpuni doživljaj i višu dimenziju okusa juhu poslužite sa hrskavim krutonima od kruha i naglo preprženom pancetom. Slanoća i mesnatost pancete ono je što, inače nježnoj juhi, daje osobnost i pikantnost.



Juha od pečenog češnjaka i kestena
za 4 osobe

Sastojci:
1 glavica luka, sitno nasjeckana
4 glavice pečenog češnjaka (recept slijedi)
1 srednje velik krumpir, oguljen i narezan na kockice
200g pečenih oguljenih kestena (recept slijedi)
1/4 žličice tucane čili papričice
1/4 žličice sušenog timijana
900-1000ml povrtnog temeljca
150ml vrhnja za kuhanje
4 grančice svježeg timijana
sol i svježe mljeveni papar 

Za posluživanje:
krutoni od kruha
komadići hrskavo prepržene pancete

Postupak:
Na malo maslinovog ulja kratko prepržite sjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte istisnuto meso češnjaka, čili papričicu i kestene te kratko pirjajte. Dodajte krumpir i sušeni timijan te zalijte temeljcem. Posolite i popaprite, dodajte svježi timijan i pojačajte vatru. Kuhajte dok krumpir ne omekša, oko 15 minuta.

Juhu maknite s vatre i propasirajte pomoću štapnog miksera. Vratite na vatru, dodajte vrhnje i po potrebi još temeljca ili vode. Dotjerajte okus sa još malo soli i papra i kuhajte još 3-5 minuta.

Juhu poslužite vruću sa krutonima od kruha i malim komadićima hrskave pancete.

Pečeni češnjak

Sastojci:
4 glavice češnjaka
1/2 žlice maslinovog ulja

Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C.

Odstranite što više vanjske kore s češnjaka, ali svaki češanj mora i dalje ostati u svojoj kori. Nožem odrežite pola centimetra s vrha glavice češnjaka, polijte s par kapi maslinova ulja i zamotajte glavicu u aluminijsku foliju tako da u paketić ne ulazi zrak.

Pecite 45 min, odnosno sve dok češnjak posve ne omekša. Pečeni češnjak ostavite da se malo ohladi, odmotajte i istisnite iz kore, kao pastu za zube.

Jedite ga kao takvog, namazanog na tost ili kruh, upotrijebite ga kao sastojak u salatnom preljevu, kao bazu za umake i juhe ili aromatični dodatak pireima i kremama... Što god vam padne na pamet.

Pečeni kesteni

Metoda 1: Pečenje na tavi
Kestene zarežite nožem na plosnatom dijelu i pecite na tavi s rupicama ili staroj teflonskoj tavi na jakoj vatri sve dok korica na mjestima gdje smo ih zarezali ne popuca (oko 20 minuta). U jednu zdjelu rasprostrite kuhinjsku krpu pa u nju uspite vruće kestene i poškropite ih sa par kapi vode. Krpu zamotajte u zavežljaj i ostavite kestene tako pokrivene nekoliko minuta kako biste ih lakše gulili. Gulite ih dok su topli jer kad se ohlade guljenje ide puno teže

Metoda 2: Pečenje u pećnici
Ako nemate tavu za kestene niti staru teflonsku tavu ili pak ne želite provjetravati stan iduća dva dana (ta metoda može proizvesti veću količinu dima), kestene možete peći u pećnici. 

Pećnicu zagrijte na 200°C. 

Kestene zarežite na plosnatoj strani i stavite ih u lim za pečenje. Pecite ih 20-25 minuta, odnosno dok ne dobiju boju i dok korica na mjestima gdje ste je zarezali ne popuca. Ponovite postupak sa zamatanjem u krpu, ogulite i navalite.

Od ostatka pečenih kestena napravite juhu.

Roasted Garlic and Chestnut Soup
serves 4

Ingredients:
1 onion, finely chopped
4 roasted garlic heads (recipe below)
1 medium potato, peeled and diced
200g peeled roasted chestnuts (recipe below)
1/4 teaspoon chili flakes
1/4 teaspoon dried thyme
900-1000ml vegetable stock
150ml cooking cream
4 springs fresh thyme

salt and freshly ground pepper

To serve:
croutons
small pieces of crispy fried pancetta

Directions:
In a large pot, heat a tablespoon of olive oil and add chopped onion. Sweat for 5 minutes and add the roasted garlic pulp, chili flakes and chestnuts. Cook briefly, add potatoes and dried thyme and pour the stock over. Season with salt and pepper, add fresh thyme and turn the heat up. Cook until the potatoes are soft, about 15 minutes.

When the potatoes are cooked, remove the pot from heat and puree the soup until creamy and silky. Return to heat, add cooking cream and season some more with salt and pepper if necessary. Add more stock or water if too thick. Cook for 3-5 minutes and serve.

Serve the soup with croutons and small pieces of crispy fried pancetta.

Roasted garlic

Ingredients:
4 garlic heads
1/2 tablespoon olive oil

Directions:
Peel away the outer layers of the garlic bulb skin, leaving the skins of the individual cloves intact. Using a knife, cut off 1/2cm of the top of cloves, exposing the individual cloves of garlic. Drizzle olive oil over each head, wrap in aluminum foil.

Bake 45 minutes, or until the cloves feel soft when pressed. Allow the garlic to cool enough and then, using your fingers squeeze the roasted garlic cloves out of their skins.

Eat as is, spread on warm toast or bruchetta, use it in salad dressings or in soups and sauces, add it to purees or mashed potatoes...Whatever comes to your mind.

Roasted Chestnuts

Method 1: Roasting in a frying pan
Using a small sharp knife, make a long cut across the flat side of chestnuts. Place them in a specialized chestnut pan that has holes on the bottom, or in an old non-stick frying pan. Put the pan onto medium-high heat and roast until the skin cracks and the chestnuts get a bit charred. 

Spread a kitchen towel over the bottom of one bowl and tip the hot chestnuts into it. Sprinkle with a few drops of water and wrap the towel around chestnuts. Let them stand for 5 minutes and then peel right away. This method makes it easier to peel the nuts. Also, if you alow them to get cold, you'll have more trouble peeling them.

Method 2: Roasting in an oven
If don't have the specialized pan or if you don't want to get smoke all over your house, I suggest roasting chestnuts in your oven.

Preheat the oven to 200°C.

Using a small sharp knife, make a long cut across the flat side of chestnuts. Place them in a roasting tin and roast for 20-25 minutes or until the skin cracks and the chestnuts get a bit charred. Repeat the kitchen towel trick, peel and eat straight away.

Use the leftover roasted chestnuts to make this lovely soup.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 28:

  1. Two marvelous ingredients! That soup must be very fragrant and scrumptious. I love those luminous pictutes.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  2. Juha me potpuno očarala, ne znam da li je to zbog fotki ili maštanja o njezinom okusu. Baš mi je žao što više nemam maruna, ali spremam recept za narednu sezonu.

    OdgovoriIzbriši
  3. jao Monika, fotke su FENOMENALNE!!! :) Juha ti je genijalna, radila sam juhu od pečenog češnjaka ali nikad u ovakovj kombinaciji. Što se tiče pancete, da, ona je u ovoj juhi "šećer na kraju", obožavam hrskavo pečenu pancetu! Što se tiče 3. fotke sa ovom tavicom (vidim da si ju nabavila :))) i kestenima, kad sam objavila marmeladu od kestena napravila sam jednu sličnu fotku sa tom tavicom i kestenima u njoj, ali ne znam zašto, odlučila sam da je neću objaviti, bilo mi je presimpatično kad sam je vidjela kod tebe. :) Sve je apsolutno savršeno i uživala sam u ovom tvom postu! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Juha je prekrasna, meni je famozna ta tvoja kombinacija pečenog češnjaka i kestena, to mora da je vrhunski. Volim (jako) i jednu i drugu namirnicu. Nikad nisam pekla kesten u pećnici, zvuči kao ekonomična ideja!
    I kod mene slično, recimo ima nekih namirnica koje baš ne volim i ne jedem, ali one su u manjini, ali ja sam uvijek za probu. Ponekad sama sebi budem smiješna dok pišem komentare po vašim blogovima: ovo obožavam, tu namirnicu obožavam, ovo jako volim, ono mi je super...pomislim kako ispada da je meni sve super. A kad je otprilike stvarno tako-po blogovima se objavljuju same divote, a jedine stvari koje ja ne volim i ne jedem-toga ionako baš ne viđamo na blogovima :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Super juhica i baš interesantna kombinacija namirnica!:)
    Izgleda jako,jako ukusno!:)
    Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  6. Odavno sam upoznala pečeni češnjak i zavolila. Kesten (još) nisam, osim pečeni na štandu. Nakon ovih fotki stvarno poželim napraviti ovu juhu. Bravo za recept!

    OdgovoriIzbriši
  7. Zivo me interesira ova kombinacija okusa....ali uopce ne sumnjam da je dobro. Cesnjak, ovako peceni sam upotrebljavala samo za premaz foccacie, i to mi je bilo fenomenalno, a cesnjak bas jako volim, mozda ak i previse:) Odlicna juha i fotke standradno fenomenalne:)

    OdgovoriIzbriši
  8. monika, zanimljiva i sjajna kombinacija.
    čini mi se da je ove godine nekako brzo prošao kesten, hm... ili sam ja zbog tog što je dugo bilo toplo kasno reagirala, pekla sam ih doma svega par puta. šteta.

    tamara, baš smo frendica i ja nedavno o tom "obožavam ovo i ono" pričale :lol

    OdgovoriIzbriši
  9. Mogla bih satima gledati i očima "jesti" ovu predivnu čorbicu. Beli luk obožavamo na ovaj način a ovde mi najkomplikovanije igleda oljuštiti kestenje :)
    Fotke su me skroz "omamile" ali to je već odavno uobičajeno kada si ti u pitanju.

    OdgovoriIzbriši
  10. Fenomenalne fotke, ma sve je savršeno!!
    Što se češnjaka tiče ponekada stavim i malo timijana kada ga pečem,... kombinacije su brojne!
    A o tome šta volim a šta ne volim dalo bi se pričati, npr. ja nikako ne volim rižu dugog zrna što je svakom čudno ali ja je ne mogu progutati:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja sam tek nedavno otkrila taj peceni luk tako da sam tek pocela da se igram kombinacijama, ova sa kestenom zvuci veoma interesantno. Inace, kesten mi spada u top 5 namirnica i sve u kombinaciji sa kestenom kod mene prolazi jako dobro.

    Fotke su ti prelepe, jel to slikano pod svetlima ili na dnevnom svetlu?
    Super ti je i ovaj maleni kotlic, jesi to kupila u HR?

    OdgovoriIzbriši
  12. Jao, divne li juhice. Ja sam isto uskliknula od oduševljenja na pečeni češnjak kod Ana Marije, ali onda je vrijeme prošlo i dok ovu ljepotu nisam vidjeloa kod tebe, u međuvremenu mi je isparilo. E sad ću napravit, imam još malo kestene, super.

    OdgovoriIzbriši
  13. @Ebba, hvala ti! Da, tavicu sam nabavila na ovom posljednjem pohodu na Hrelić čim sam ju vidjela zgrabila sam ju i to je bilo to. Mislim da sam ju platila 20kn. Smiješno! Simpatično je to kako razmišljamo na sličan način. Voljela bih vidjeti i tvoju fotku s kestenima! Btw, već sam dva puta radila tvoju marmeladu s kestenima i oduševljeni smo! ;)
    @Tamara, tako se i ja često glupo osjećam jer imam osjećaj da bi netko mogao mislit da lupetam bezveze i uvlačim se nekome, ali kad ja stvarno sve volim i sve bih rado probala! :)
    @Ivo, thank you for your kind comment!
    @jubistacha, i ja sam do nedavno samo taj pečeni mogla. Kesten pire nisam mogla podnijeti, a onda sam shvatila da je domaći potpuno drugačiji od onog industrijskog kupovnog. Malo po malo sam ga zavoljela.
    @Tanja, kod nas kestena još ima za kupiti na svakom uglu. U konzumu je čak i po nekoj smiješno niskoj cijeni.
    @Snježana, moram priznati da si stvarno originalna po pitanju namirnice koju ne voliš :) No dobro, svi smo mi različiti. u tome i jest čar :)
    @Casa de vainilla, hvala ti! Sve je fotkano pod umjetnom rasvjetom. Juhu sam osvijetlila samo s jedne strane i nisam namjerno odbijala svjetlo s druge da dobijem sjene i toplu atmosferu, kao da pored gori vatra u kaminu. Kotlić mi je prijateljica kupila u Mostaru čini mi se. Nedavno je bila u Sarajevu i Mostaru i molila sam je da mi proba kupiti negdje nekakvo bakreno suđe. Kad se vratila s ovim rabljenim kotlićem, mislila sam da će mi srce stati od sreće :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Ja se jos uvek mucim sa fotkama i pod dnevnim svetlom, a da ti ne pricam kako stvari funkcionisu pod umetnom rasvetom. Ti si carica za sve "svetlosne" situacije, skidam kapu. A osmisljavanje scene i postizanje zeljenog efekta na tvojim fotkama, to je opet posebna prica... od toga sam tek kilometrima daleko :( Imam vise nego dobar aparat, ali negde i dalje skripi. Bas sam juce porucila neke knjige pa cu probati step by step ucenje. A dokle cu dogurati, videce se ;)
    U medjuvremenu cu nastaviti da slinim nad ovakvim i slicnim fotkama :)

    Kotlic je i mene odusevio tako da mogu zamisliti tvoju srecu kad si ga ugledala. Mislila sam da si ga kupila negde na pijaci pa da odmah smaram moje u Osijeku da krenu u potragu. U Mostaru, nazalost, nemam nikoga.

    OdgovoriIzbriši
  15. @Casa de vainilla, rasvjeta koju koristim napravili smo muž i ja, baš s namjenom da služi za fotografiranje hrane. ono što je najvažnije da koristiš dovoljno jake štedne žarulje, obavezno daylight balanced. to znači da je temperatura svjetla kojeg proizvode gotovo identična dnevnom svjetlu. isto je važno da preko tih žarulja napneš neki bijeli, mliječni ali prozirni materijal koji će svjetlo fino raspršiti i neće se stvarati oštre neugodne sjene. isplati se investirati i u dobar odbijač kojim onda možeš određene dijelove dosvjetliti. ako budeš imala nekih konkretnih pitanja u procesu učenja, slobodno se javi :)

    OdgovoriIzbriši
  16. The Soup must be very tasty, but I was impressed by the amazing photos! :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Okud kestena u juhama je famozan ali me zaintgrirao ovaj dodatak pečenog češnjaka ,genijalno.

    OdgovoriIzbriši
  18. Auu, Monika...sve skupa me ostavilo bez teksta, šutim i buljim, evo još mi donja vilica visi na tipkovnici....zbog svega, a najviše zbog bakrenog kotlića..Mrak, mrak fotke....

    OdgovoriIzbriši
  19. Genijalno izgleda i juha i fotke i bakreni kotlić ma sve.
    ZAnimljivo ali ja ne volim pečene kestene ali kesten pire mi je mrak.

    OdgovoriIzbriši
  20. Monika, predivno! Fotke su magične... Bravo :)!

    OdgovoriIzbriši
  21. Tvoje fotke bi pod hitno trebale da se nadju u nekoj deluxe kuharici... odusevila sam se jos kad sam ih prvi put videla na fejsu, evo i sada uzivam u njima, svetlo, kompozicija, detalji, ma sve...moj duboki naklon.:)))

    OdgovoriIzbriši
  22. Juhu si odlično iskombinirala i napravila, jako je zanimljiva, a izgleda zbilja prelijepo, Slike su uistinu posebne !
    Na žalost ja ostajem uskraćena za isprobavanje jer alergija na češnjak to ne dozvoljava, a bez njega sigurno to ne bi bilo to.
    Što se tiče namirnica i volim-ne volim , kod mene se događa isto , sve više volim ono što nekada ne bih niti pogledala. Isto tako sve više koristim neke namirnice koje mi nekada nisu bile na meniju (tikve npr.).

    OdgovoriIzbriši
  23. ove sezone sam samo jednom jela kestene, kod mene su još uvijek preskupi. ova tvoja juha me jako privlači, mogu sam zamisliti kakvog je okusa, a fotke.....nemam riječi

    OdgovoriIzbriši
  24. Monika, brat mi je pre godinu dana napravio svetla po uzoru na tvoja. Prosle godine sam se dosta mucila s njima, ove godine ih jos uvek nisam koristila, videcemo kako ce biti kad ih pokrenem. Sad cu prvo da pokusam da se dobro upoznam sa svojim aparatom, mislim da je u tome osnovni problem.

    Hvala ti puno na ponudi za pomoc, imacu te u vidu :)
    Veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  25. I ja sam primetila kod Ana-Marije taj peceni beli luk i planirala sam jednom probati. A ti si se sjajno setila kombinacije sa kestenom! Corbica je sigurno fantasticna!
    A fotke - nemam reci koliko su dobre!!! :)
    Procitala sam i tvoje savete koje si dala Andrei sa Cassa de Vainilla, pa cu napraviti promene u mom osvetljenju. Hvala ti i na tome puno!
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  26. Skroz kapiram tu priču da voliš svu hranu i da ono što nisi volela sada obožavaš. Pečeni češnjak apsolutno obožavam kao i kestene, ali mi je prilično teško da zamislim kakvog je tačno ukusa čorbica....kladim se da je fenomenalna.

    Fotografije kao i uvek savršene!

    OdgovoriIzbriši
  27. U potpunosti potpisujem svaku priču o tome kako voliš hranu jer sam i sama takva. Uistinu nekada izgleda da komentiramo sve sa "divno i krasno", ali ja jako volim svaku namirnicu, svaka namirnica se može iskoristiti na milijun načina, volim inovativne ideje i sve što napišem je istina. Makar to nekada jako grozno izgleda nekome tko te ne poznaje, pa zvuči kao ulagivanje i sl., ali to uopće nije tako. Na blogovima postoje divne fotografije i prekrasni recepti i ja jako volim i hranu i fotografiju :)
    Jako me zanima kombinacija kestena i češnjaka, volim pečeni češnjak i istiskujem ga kao i ti (nije lijep prizor, ali ja uživam) :)
    O tvojim fotografijama uvijek imam samo riječi hvale, da sam izdavač sigurna sam da bi ti se kuharica već našla na policama :) Ja još uvijek koristim balkon i dnevno svjetlo šta je ponekad izluđujuće jer trebaš sunčani dan, točnu uru i sl, a susjedi nemogući i znatiželjni :) Imam tvoj post o tome kako si napravila sebi rasvjetu, brat mi je čak rekao da će mi on napravit, ali ja nikako da se dam u tu investiciju, uvijek zaboravim pored svih drugih stvari :)

    OdgovoriIzbriši