8. veljače 2012.

Varivo od muškatne tikve i azuki graha / Adzuki Bean and Butternut Squash Soup

Please scroll down for English. 


Kad ste toliko zimogrozni da u svakom trenutku na sebi imate tri para čarapa, potkošulju te majice i veste u tri sloja, stalno tražite neke nove i kreativne načine da se zagrijete. Kad kažem "u svakom trenutku", to doista i mislim. Da, čak i za vrijeme spavanja. Unatoč svim poduzetim mjerama i slojevima, meni je i dalje hladno. Slojevi mi služe tek kao aparat za održavanje na životu. Oni osiguravaju održavanje vitalnih funkcija ali ni u kojem slučaju nisu dostatni za normalno funkcioniranje.

U ekstremnim uvjetima kakvi trenutno vladaju na terenu, treba se pobrinuti da opskrbimo organizam energijom, hranom koja će nas ne samo utopliti, već i ojačati imunitet. Juhe i variva upravo su savršeni za to. Ne samo da često sadržavaju bogatsvo raznolikog povrća, već nas griju od nožnih prstiju na više i popravljaju raspoloženje.


Azuki grah je još uvijek prilično nepoznata i egzotična namirnica na našim prostorima, no u Kini je bio poznat prije više od 3000 godina, a u Japanu je danas druga najraširenija mahunarka (nakon soje). Suhi azuki grah je malo tamno crveno ovalno zrno, veličine oko pola centimetra. Jakog je i slatkastog, gotovo orašastog okusa. Upravo zbog toga, azuki grah se U kineskoj, japanskoj i korejskoj kuhinji gotovo uvijek kuha sa šećerom, čime se dobiva crvena slatka smjesa – glavni sastojak mnogih deserata u sve tri kuhinje. Prije kuhanja ga treba dobro oprati i ocijediti te namakati najmanje dva sata u hladnoj vodi. Najčešće se kuha zajedno sa 7-8 cm dugom algom kombu, kojom se poboljšava probavljivost i okus jela, ali i dodaje još korisnih minerala.


Azuki grah sadrži manje ulja i masnoća od drugih mahunarki. Dokazano je da jača bubrege i pomaže pri izbacivanju štetnih tvari iz tijela zbog čega se često naziva "čistačem" organizma. Također sadrži vitamine A i B5, magnezij, natrij i cink te mnoge druge korisne tvari i spojeve. Zbog velikog udjela bjelančevina danas se najčešće upotrebljava u makrobiotičkoj kuhinji. Azuki grah možete kupiti u trgovinama zdrave prehrane ili na bolje opskrbljenim tržnicama, gdje ga možete naću u rinfuzi. Umjesto azuki graha za ovo varivo možete upotrijebiti bilo koju drugu vrstu graha, slanutak ili leću.

Ako azuki grah spojite s korijenastim povrćem i bundevom ili muškatnom tikvom, dobit ćete izuzetno zdrav i hranjiv obrok. O fantastičnim svojstvima bundeve i porodice tikvi uopće opširnije sam pisala u receptu za  Roladu od bundeve i naranče. Dodajte chili papričicu za malo dodatne topline i eto vam savršenogo zimskog ručka nakon kojeg mirne duše možete čitavo poslijepodne provesti na snijegu.
 

Varivo od muškatne tikve i azuki graha
za 3-4 osobe

Sastojci:
150g suhog azuki graha (ili 400g kuhanog graha)
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica sjemenki kumina
1 žličica sjemenki korijandra
1 chili papričica, finely chopped
1/2 žličice mljevenog korijandra
1 veća glavica ljubičastog luka
2 režnja češnjaka
1 veća mrkva
1/4 korijena celera
1 žlica koncentrata rajčice
1 žličice crvene paprike
1/2 žličice mljevenog chilija
sušeni timijan 
lovorov list
300g muškatne tikve
1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
sol, papar

Postupak:
Azuki grah namočite u hladnoj vodi i ostavite preko noći da nabubri. Idući dan grah ocijedite, prebacite u lonac, zalijte litrom vode i dodajte prstohvat sjemenki kumina (ili još bolje kombu alge). To će poboljšati probavljivost graha. Kuhajte ga na laganoj vatri 35-40 minuta i ocijedite.
 
Na 2 žlice maslinovog ulja kratko prepržite sjemenke kumina i korijandra, sitno nasjeckanu chili papričicu i mljeveni korijander. Dodajte sitno sjeckani luk i češnjak i pirjajte dok luk ne omekša. Dodajte mrkvu i celer narezan na kockice, posolite i popaprite te kratko pirjajte. Dodajte koncentrat rajčice, crvenu papriku, mljeveni chili i malo sušenog timijana. Promiješajte i zalijte temeljcem. Dodajte lovorov list i pojačajte vatru. Kada temeljac proključa, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok mrkva ne omekša, oko 15 minuta. Potom dodajte tikvu narezanu na kockice i kuhajte 5-6 minuta odnosno dok tikva nije mekana. Na kraju dodajte grah i kuhajte još nekoliko minuta da se grah zagrije. Po potrebi dodajte još temeljca ili vode ako je varivo pregusto. 
 
Varivo po želji poslužite s integralnim kruhom te malo jogurta ili kiselog vrhnja i pospite ga svježim korijanderom.
Adzuki bean and butternut squash soup
serves 3-4


Ingredients:
150g dried Adzuki beans (or 400g cooked beans)
2 tablespoons olive oil 
1 teaspoon cumin seeds
1 teaspoon corriander seeds
1 red chilli pepper
1/2 teaspoon ground corriander
1 purple onion, finely chopped
2 garlic cloves, mindec
1 large carrot, diced
1/4 celeriac root, diced
1 tablespoon tomato puree
1 teaspoon smoked paprika
1/2 teaspoon ground chilli
generous pinc of dried thyme
1 bay leaf
300g butternut squashed, peeled and cut into 1 cm pieces
1 l vegetable or chicken stock
salt and pepper


Directions:
Put Adzuki beans in a bowl and cover with cold water. Leave overnight to soak. The next day, drain the beans, put them into a pot and cover with a litre of cold water. Add a pinch of cumin seeds or dried kombu. Simmer on low-medium heat for 35-40 minutes and drain. 

In a large pot heat olive oil. Add cumin and corriander seeds, chilli pepper and ground corrianderand and cook briefly. Add the onion and garlic and cook for 2 minutes. Then add carrot and celeriac root and season with salt and pepper. Add tomato puree, smoked paprika, ground chilli and dried thyme and cook for a few minutes. Pour vegetable or chicken stock over the vegetables, add bay leaf and cook until it starts to boil. Put the lid on and cook on low heat until the carrot is soft, around 15 minutes. Add butternut squash and cook for 6-8 minutes. In the end, add the beans and cook for a few more minutes, or until the beans are reheated. Add more stock or water if necessary.

Sprinkle with fresh cilantro and serve with whole wheat bread and a dollop of yogurt or sour cream.

Related Stories Widget by LinkWithin

23 komentara:

  1. A beautiful soup! Very healthy and surely really tasty.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivno! Kao si rekla, perfect za ovu hladnu zimu! :) Fotkice krasne :).

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovakvo varivo ne da ne bih odbila po ovoj hladnoći a i inače, nego ću ga ovaj vikend i skuhati. Sutra kupim azuki grah, ostatak imam što u zamrzivaču što u kuhinji i jedva čekam da zamiriše. Inače i meni treba slojeva i slojeva da osjetim toplinu, baš nisam zimski tip.

    OdgovoriIzbriši
  4. Monika, Vas blog je presuduio da i ja pocnem da pisem ! Jelo je interesantno, ali serpa mi je Predivna!

    OdgovoriIzbriši
  5. Nisam nništa znala o azuki grahu. I baš ti hvala za ovo. Vidjela sam ga i ovdje, čini mi se u Biloj. Ispada da se brže kuha nego ovaj naš npr. bijeli ili onaj šareni koje ja uvijek kuham u ekspres loncu.
    Recept mi se jako sviđa kao što si i rekla upravo za ove zimske dane kojih mi je već preko glave!
    Fantastične slike!!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ajmeeee, kako ovo fino izgleda! Najradije bih se samo primakla s tanjurom i poslužila! Moram probati... :))

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlično varivo, volim fina variva

    OdgovoriIzbriši
  8. Divno, baš bi dobro poslužilo sad za zagrijavanje!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja sam ti jedna od takvih zimogrozljivih :) Cak i nogavice od pidzame uvlacim u carape kad spavam. I to tako do leta :)

    Recept je ooodlican. Savrsen za ovo vreme. Mada i za bilo koje drugo :) Volim tvoje slike, recepte i sve sto objavis :D

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja uopće nisam zimski tip, rado ću se grijati s ovakvim juhicama!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo je jedna veoma zanimljiva kombinacija. Generalno volim mahunarke, a azuki sam jednom jela i moram reci da sam od ukusa ocekivala vise. Poznate su mi sve njegove blagodeti, ali meni je pasulj, pasulj :D

    p.s. imamo istu serpicu, mnogo je fotogenicna :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Da stvarno je hladno, čak i meni koja i nisam baš zimogrozni tip.
    Čušpajz super izgleda. A kao što Ana veli mnogo je fotogenična šerpica.

    OdgovoriIzbriši
  13. Krasno, krasno, nisam ga nikad jela a vrlo bih rado zaronila u ovaj lončić :)
    Ja sam kao i ti, meni je uvijek hladno

    OdgovoriIzbriši
  14. Savršen spoj namirnica u ovom varivu, jako mi se sviđa, moram proznati da sam azuki jela samo u slatkoj kombinaciji, piti, kod prijateljice makrobiotičarke! Preslatka ti je ova posudica, sviđa mi se i ovaj željezni podložak i fotke su prelijepe! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Šta reći a ne ponoviti se... Obožavam ovakva jela zaista u ovim ledenim danima neverovatno prijaju... A fotkice i atmosfera na njima... ma savršena!

    OdgovoriIzbriši
  16. Odlično varivo Monika! Adzuki grah sam imala prilike probati, iako ne u ovoj kombinaciji. Ali ova muškatna tikva mi je zato zakon za ovakva variva i juhe. Odličnog je okusa i jednostavno je obožavam, pogotovo u kombinaciji s chili papričicama.
    Ja zimi prkosim sladoledima, hvala ti na ideji za karamel :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Sto se tice zagrejavanja - skroz te razumem. Ja sam danju OK, ali nocu se bas smrzavam. Mozda je sramota reci, ali obavezno nosim carape ispod jorgana i cebeta...
    Jednom sam kupila azuki u zdravoj hrani, ali on se meni kuvao satima i jos je bio tvrd. Mislim da tada nisam ni znala kako se priprema. Ovo je dolican recept! :)

    OdgovoriIzbriši
  18. odličan ručak za ovu zimu, ne bi škodilo pojačati chilli!!

    OdgovoriIzbriši
  19. Savrsene fotografije i odlicno jelo. Bas sam pozitivno iznenadena. :)

    OdgovoriIzbriši
  20. sjajno, krasna kombinacija. i ja sam od zimogroznijih ;)

    OdgovoriIzbriši
  21. So beautiful!
    I've made adzuki beans with spinach once and it turned out well.. Hadn't thought of pairing it with butternut squash.. a hearty recipe..

    OdgovoriIzbriši
  22. Congratulations! on winning DMBLGiT for your adzuki beans picture..

    OdgovoriIzbriši