Please scroll down for English
"Sve što nam treba je ljubav. Ali malo čokolade
s vremena na vrijeme ne šteti."
(Charles M. Schulz)
U potpunosti se slažem s gospodinom Schulzom. Ljubav i čokolada su temeljni začini života, oni su nerazdvojni i stoje rame uz rame u svim ljubavnim formulama i jednadžbama. Ne znam zašto je to tako, ali pretpostavljam da bi moglo imati nekakve veze s vjerovanjem da čokolada ima afrodizijačka svojstva. Kad smo već kod afrodizijaka, ne mislite li da su baš mogli smisliti neku zavodljiviju i sočniju riječ za hranu koja budi senzualnost i potencijalno potpiruje strasti? Stvarno su se mogli malo više potruditi oko naziva ako se mene pita.
U gore spomenutu jednadžbu ja bih dodala i strast. To je onaj žar koji nas pokreće, vatra koja nas grije i daje nam elan. Da smo prepušteni samo ljubavi i romantici, plutali bismo krož život kao beživotne amebe koje se blesavo smješkaju držeći se za ruke i maštajući o oblacima, anđelima, krilima i sličnim klišejima. Kažu da ljubav čini čuda, no tek kad je začnimo s malo vatre ona dobiva potpuni sjaj. Desert koji vam danas nudim za mene predstavlja apsolutni simbol te delikatne jednadžbe.
Čokoladna krema (Pots de Creme) je poznati francuski desert. Radi se o kremi na bazi slatkog vrhnja, jaja i tamne čokolade koja se peče i poslužuje u malim keramičkim posudicama ili šalicama (odakle dolazi i naziv pots). Ona je bogata i dekadentna i zbog toga može nadvladati i prekriti sva druga osjetila, baš kao i osjećaj zaljubljenosti. No, čokoladna krema je izvrsna podloga za razne dodatke, arome i začine koji je nadopunjuju i podižu njen okus na savim novu razinu. Zbog njenog bogatog i jakog okusa, izvrsno joj pristaju jednako smjele i jake arome poput ljutih papričica i papra ili morske soli i slanine.
Ima li bolje prigode od Valentinova da dekadentnu čokoladu rasplamsate prstohvatom crvenog papra? Vjerujte, nema. Osim toga, dobit ćete desert koji je i koloristički usklađen sa zaštitnom bojom ljubavi. Ne bojte se, ovako pripremljena krema nije ni malo ljuta. Aparate za gašenje požara možete odložiti jer nećete rigati vatru. No, ako ćete ovaj desert poslužiti uz svijeće, aparat ipak nemojte spremati predaleko.
Zrna crvenog papra se karameliziraju čime djelomično gube svoj specifičan papreni okus. Kada karamelizirani papar dođe u dodir s vašim jezikom i nepcem, isprva ćete osjetiti slatkoću karamele koja će se polako početi transformirati u svemirski dobar slatko-pikantni okus, a kada zagrizete samo zrno papra na trenutak će vam se činiti kao da ste zagrizli u blagi pepermint. Nas je okus toliko oduševio da sam ja na kraju ostatke karameliziranog papra jela na žlicu. Toplo vam preporučam da isprobate ovu sjajnu kombinaciju.
Evo još nekih sjajnih čokoladnih recepata iz moje kolekcije kojima možete začiniti proslavu Dana zaljubljenih:
Čokoladna krema s karameliziranim crvenim paprom
za 6 šalica zapremnine 100ml
Čokoladna krema
Sastojci:
200ml slatkog vrhnja
150ml mlijeka
1/4 žličice zdrobljenog crvenog papra
125g tamne čokolade
3 žumanjka
3 žlice šećera
Postupak:
Pećnicu ugrijte na 150°C. Na dno duboke posude za pečenje stavite kuhinjsku krpu i na nju složite šalice u kojima ćete peći kremu. Šalice se ne smiju dodirivati.
Pomiješajte slatko vrhnje i mlijeko, dodajte crveni papar i kuhajte dok se počnu stvarati mjehurići. Maknite s vatre, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta, a potom procijedite. Lonac ponovo vratite na vatru i zagrijavajte do točke vrenja. U međuvremenu pjenjačom istucite žumanjke i šećer. Pazite da se ne zapjene previše jer će to rezultirati pjenom i mjehurićima na površini kreme.
U vruću smjesu mlijeka i vrhnja umiješajte razlomljenu čokoladu. Miješajte dok se čokolada sasvim ne otopi. Čokoladnu smjesu polako ulijevajte u jaja, stalno miješajući pjenjačom kako se jaja ne bi skuhala. Gotovu smjesu ulijte u pripremljene šalice, a u posudu za pečenje ulijte toliko vruće vode da dosegne polovicu visine šalica. Posudu prekrijte aluminijskom folijom koju na nekoliko mjesta probušite nožem. Kremu pecite 30-35 minuta. Površina kreme treba biti čvrsta, a kada protresete šalicu sredina kreme treba se tresti poput želea. Šalice izvadite iz vodene kupke i ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu.
Kremu dobro ohladite u haldnjaku prije posluživanja. Poslužite ju tučenim slatkim vrhnjem i karameliziranim crvenim paprom. Po želji uz kremu možete poslužiti neki hrskavi keksić, poput biscotta.
Karamelizirani crveni papar
Sastojci:
1 žlice šećera
1/2 žlice meda
2 žlice vode
1 žlica crvenog papra u zrnu
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 180°C. Plitku posudu za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega stavite zrna crvenog papra.
U lončiću pomiješajte šećer, med i vodu i zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se ne pretvori u tamni karamel. Karamel prelijte preko crvenog papra i stavite u pećnicu na 4 minute. Izvadite ga iz pećnice i pomoću štapića za ražnjiće ili čačkalica izdvojite nekoliko zrna za ukrašavanje. Ostatak ostavite da se ohladi i stvrdne, a potom usitnite u mužaru.
Chocolate Pots de Creme With Caramelized Pink Peppercorns
yields 6 100ml cups
Chocolate Pots de Creme
Ingredients:
200ml heavy cream
150ml whole milk
1/4 teaspoon pink peppercorns, crushed
125g dark chocolate, chopped
3 egg yolks
3 tablespoons sugar
Directions:
Preheat the oven to 150°C. Line the bottom of a deep baking pan with a cotton kitchen towel. Arrange 6 cups (or ramekins) into the pan so that they aren't touching each other.
Combine heavy cream, milk and crushed peppercorns in a saucepan and cook on medium heat until it starts to bubble. Remove from heat, cover with a lid and let it seep for 15 minutes. Strain through a sieve and reheat. In the meantime, whisk together egg yolks and sugar until creamy but not foamy.
Remove the cream and milk mixture from heat and add chopped chocolate. Stir until the chocolate melts completely. Slowly pour the chocolate mixture to the egg yolks, whisking constantly to prevent the eggs from scrambling. The mixture will thicken a bit. Divide the chocolate custard into prepared cups and pour boiling water into the pan so it reaches halfway up the sides of cups. Cover the pan with aluminum foil and pierce a few holes with a knife.Bake for 30-35 minutes or until the custards are almost set in the center. They will firm up as they cool. Remove the cups from water bath and let them cool to room temperature. Refrigerate for a couple of hours before serving.
Serve with a dollop of whipped cream and a generous sprinkle of caramelized pink peppercorns. If you like, you can serve them with biscotti or any other kind of crispy cookies.
Caramelized Pink Peppercorns
Ingredients:
1 tablespoon sugar
1/2 tablespoon honey
2 tablespoons water
1 tablespoon pink peppercorns
Directions:
Preheat the oven to 180°C. Line a small baking sheet with parchment paper. Sprinkle peppercorns over the parchment.
Combine sugar, honey and water in a small pot. Cook on medium heat until it reaches a dark amber color. Pour the caramel over peppercorns and transfer to the oven. Bake for 4 minutes, remove from oven and start separating some of the peppercorns using toothpicks or skewers. Work fast because the caramel will set very quickly. Allow to cool and set completely. Save the separated peppercorns for decoration and crush the rest using your mortar and pestle.
A heavenly dessert! I love the addition of red peppercorns.
OdgovoriIzbrišiCheers,
Rosa
Prekrasan uvod u post :) ljubav, čokolada i strast :) Predivne fotke, posebno me iznenadio karamelizirani papar :)
OdgovoriIzbrišiI love the idea of adding caramelized peppercorns to the top of your pot de creme. Thanks for sharing the recipe!
OdgovoriIzbrišiČokolada je definitivno najbolji odabir kada je ljubavni desert u pitanju, a vjerujem da je papar začinio taman koliko treba.
OdgovoriIzbrišiJako zanimljivo i vjerujem svemirski dobro s ovim karameliziranim crvenim paprom! I ja bih pripremala nešto čokoladno, samo što neću stići nego dan ranije, 13..Hvala na linkovima i idejama! Recept je fenomenalan
OdgovoriIzbrišiSvakako moram probati, sad me jako intrigira okus. Znam da se čokolada za one avanturističkijih nepaca, odlično slaže sa slanim i sa slaninom, a probala sam je i sa ljutom papričicom, ali karamelizirirani papar stvarno zvuči kao posebni delikatesni dodatak.
OdgovoriIzbrišiFotke su ti potpuno u skladu sa trenutnim širim eksterijerima, sve potpuno bijelo i tu i tamo koja tufnica boje! ;) Jako lijepo!
Jako zanimljiva kombinacija... ovo za karamelizovani biber moram zapamtiti i probati jer ukus ne mogu zamisliti.
OdgovoriIzbrišiMa fenomenalno :)nedavno sam baš radila petit-fours čokoladna srca sa crvenim paprom, i sad si mislim kako bi se karamelizirani crveni papar također izvrsno uklopio. Ove bijele šalice sa rozastim rubom na tvojim fotkama, takve tanjure sam zamalo kupila prošle godine, na kraju odustala i kupila neke druge, kako god prekrasne su i šalice i naravno cijela prezentacija! :)
OdgovoriIzbrišiSada si me potpuno zaintrigirala ovim ukusom karameliziranog papra,zaista vjerujem da je perfektno,prezentacija ti je vrhunska i hvala na linkovima,svakako ću ih pogledati..
OdgovoriIzbrišiJako primamljivo izgleda, papra se samo malo 'bojim', ali ako uz čokoladu paše čili papričica onda vjerujem da paše i crveni papar :)
OdgovoriIzbrišiti si koristila obične šalice za kavu?? i zaštitila ih kuhinjskom krpom??jako me zanima karamelizirani papar??
OdgovoriIzbrišiPredivno! Btw: meni čokolada bolje zvuči na Engleskom ili Francuskom ;)
OdgovoriIzbrišiHvala svima! Što se tiče papra, stvarno vam toplo preporučam da ga jednom prilikom isprobate. U kombinaciji s čokoladom je stvarno izvrstan i, kao što sam napomenula, nije uopće ljut. Teško je opisati okus, ali baš je lijep kontrast čokoladi, i što se tiče okusa i teksture. Ako se ipak ne osjećate dovoljno hrabro, napravite samo kremu. Bit će jednako dobara i bez papra ili sa dodatkom nekog alkohola, korice naranče ili neke druge arome.
OdgovoriIzbriši@Tamara, da. Koristila sam obične šalice za kavu i to u više navrata. Ne trebaju ti ramekinsi za ovakve deserte jer se ne peku na vrlo visokim temperaturama. Krpa na dno ide kao zaštita protiv klizanja dok stavljaš lim u pećnicu i vadiš ga iz nje. Krpu stavljam i kad pečem u ramekinskim koji su i predviđeni za to.
@jubistacha, meni sve bolje zvuči na engleskom ili francuskom. Hrvatski mi je tako grub i krut...Baš kao i talijanski i njemački. :)
Ajme, ajme, ... Tako fenomenalne stvari izlaze iz tvoje kuhinje!!!!
OdgovoriIzbrišiPravila sam onaj tvoj Čokoladni lava kolač i još jednom ponavljam da je to tako dobro, bolesno dobro!
Sjajno! Volim ovakve kremice, ali dodatak crvenog bibera je nesto posebno! Odusevljena sam! :)
OdgovoriIzbrišiPredivno su Monika! Posebno mi se dopada kako si upotrijebila crveni papar, sve u svemu jako aromatičan i ako se smijem usuditi reći afrodizijački desert :)
OdgovoriIzbrišiI ja slične stvari, pa tako i ove pečem u običnim šalicama za kavu, bitno je da nemaju po sebi ničeg pozlaćenog.
Super izgleda. Probala sam čokoladu sa chilli papričicama ali sa karameliziranim paprom nikada. Jako sam zaintrigirana.
OdgovoriIzbrišiOvo je prava poslastica i prava delicija. Čokoladna krema je već sama po sebi odlična, a dodatak karameliziranog papra je čini uistinu posebnom. Jako me ovo zaintrigiralo, mislim da ću se ubrzo pozabaviti paprom, a zatim i cijelom kombinacijom. Sve skupa prekrasno izgleda !
OdgovoriIzbrišiFenomenalno, Monika! Ah, čokolada!
OdgovoriIzbrišiovo je nešto famozno!!!!
OdgovoriIzbrišinapravili smo kao samo za probu ali do sad ponovljeno već 2 puta. :)
Mora da vam se stvarno jako svidjelo :) Baš mi je drago. I hvala na javljanju ;)
Izbriši