8. listopada 2011.

Čokoladna torta bez brašna sa chantilly kemom i glaziranim kruškama / Flourless Chocolate Cake With Chantilly Cream And Glazed Pears

 Please scroll down for English.


Nagradna igra je završila i došlo je vrijeme za otkrivanje misterija. Iz naslova posta već je sve jasno. Do sad ste vjerojatno već zbrojili dva i dva i ustanovili koliko ste blizu ili daleko točnom odgovoru bili. Ali tko je bio najbliži?!

Prije nego što otkrijem tko je osvojio nagradu, željela bih zahvaliti svima na komentarima, originalnim odgovorima i sudjelovanju u ovoj nagradnoj igri. Jedan od najljepših aspekata pisanja bloga jest upravo komunikacija s čitateljima, osluškivanje vaših želja i upoznavanje vaših ukusa i afiniteta. Upravo to i jest bila bit ove nagradne igre - zabaviti se, navesti vas na razmišljanje, saznati na što vas određeni sastojci asociraju i razmijeniti ideje o tome što se sve može pripremiti od jednog zadanog niza sastojaka. Nagrada je također simbolična - znak pažnje i skromna zahvala za sudjelovanje i redovito čitanje ovog bloga. 


Kada smo odlučili fotografirati postupak pripreme torte, ideja o pokretanju nagradne igre još nije postojala. Ona se javila tek kasnije kada sam pregledavajući snimljene fotografije primijetila da se na jednoj od njih nalaze gotovo svi sastojci koji su potrebni za  izradu torte. Neki manje važni sastojci nedostaju, neki se ne vide baš dobro (slatko vrhnje u ružičastoj zdjelici) dok su neki koje sam koristila samo za ukras i posluživanje jasno vidljivi. Jasno mi je da je to možda neke od vas odvelo u krivom smjeru, ali šanse da netko od vas točno pogodi sve komponente torte ionako su bile vrlo male. Čak i da su svi sastojci bili jasno vidljivi i identificirani, malo je vjerojatno da bi netko od vas sa sigurnošću mogao  tvrditi o kakvoj se torti radi i od kojih se komponenti sastoji. Neki su doduše bili vrlo specifični u svojim odgovorima i vrlo blizu, no ipak ne dovoljno blizu. 


Mnogi su od vas pogodili da se radi o čokoladnoj torti bez brašna i da torta sadrži kruške u nekom obliku. Ipak, samo je jedna čitateljica točno zaključila da je treća komponenta krema. Ona je doduše pretpostavila da se radi o čokoladnoj kremi, ali to je manje važno. S obzirom na to da su ostali odgovori uglavnom spominjali čokoladnu glazuru ili preljev, to je bilo sasvim dovoljno da upravo ona bude najbliže točnom odgovoru i odnese pobjedu. Dakle, najbliža točnom odgovoru bila je Tamara. Čestitam! Tamaru molim da mi mailom pošalje svoje podatke i točnu adresu, a ostalima još jednom zahvaljujem na sudjelovanju.


Kao što sam u prošlom postu spomenula, sve su komponente ove torte krajnje jednostavne, zahtjevaju vrlo malo svakodnevnih sastojaka i minimalno poznavanje tehnika izrade kolača. Neka vas ne zavaraju fansy shmansy nazivi poput chantilly kreme i glaziranih krušaka. To su francuski izrazi koji samo zvuče gordo i kompicirano. Chantilly krema zapravo nije ništa drugo do tučeno slatko vrhnje uz dodatak malo šećera i vanilije, a glazirane kruške kratko se pirjaju na maslacu uz dodatak šećera i začina te se na kraju zaliju s malo alkohola (preporučam brandy ili rum). Ne može biti jednostavnije, a krajnji rezultat je... Ma teško je naći dostojne pridjeve. Bezobrazno dobro, dekadentno, vlažno i bogato ali ne preslatko i nimalo teško, kremasto i sočno, svježe i svečano u isto vrijeme. Sočni čokoladni biskvit finiji je od najfinije čokolade, topi se u ustima i definitivno je najbolji biskvit koji sam ikada probala


Torta u cjelini potpuno me oduševila, a kombinacija čokolade i krušaka izborila je svoje mjesto na samom vrhu omiljenih kombinacija. Priznajem da su čokolada i naranče još uvijek uvjerljivo u vodstvu, ali kruške ih prate u stopu. Torta je fenomenalna i bez krušaka, da se razumijemo. Stoga, ako vam treba nešto još brže i jednostavnije, voćnu komponentu možete u potpunosti izbaciti ili u sezoni po kremi možete razbacati malo svježih jagoda, malina ili drugog bobičastog voća.


Sad kad smo riješili nagradnu igru i preporučili tortu, vrijeme je za još fotografija, i to hrpu njih. Onima koji imaju sporiji pristup internetu ili manjak strpljenja unaprijed se ispričavam i preporučam da odmah produže do recepta. Teško mi je bilo odabrati samo jednu ili dvije fotografije koje ću podijeliti s vama. 

Moj se suprug, naime, također bavi fotografijom i većinu svega što znam o fotografiji naučila sam od njega. On je izuzetno talentiran (i to ne govorim samo zato što sam udana za njega) i strpljiv, perfekcionist u svemu pa tako i u fotografiji. Naši su stilovi i motivi potpuno različiti. Dok ja fotografiram hranu, detalje i mrtvu prirodu (mrzim taj izraz), Darko uživa u uličnoj fotografiji i socijalnoj tematici, a najviše se bavi fotografiranjem ljudi i portreta. Iako najviše volim biti iza objektiva, često se nađem i u ulozi modela za Darkove portrete. Tako se rodila ideja da napravimo jednu seriju mojih portreta u okruženju u kojem se najugodnije osjećam - u kuhinji. Tako su nastale fotografije pripreme ove čokoladne torte, napravljene baš za potrebe mog bloga. 



Kasnije smo došli na ideju da nekako zaokružimo tu cijelu priču i prikažemo onu posljednju fazu, odnosno uživanje u krajnjem proizvodu, koje na kraju krajeva i jest cilj same pripreme i kuhanja. Kad na kraju napornog dana, u opuštenoj atmosferi svog doma, sjednem uz kavu, dobru knjigu i kolač, ništa mi ne može pokvariti raspoloženje. 





Čokoladna torta bez brašna sa chantilly kremom i glaziranim kruškama

Čokoladna torta bez brašna:

(recept preuzet od Marthe Stewart
 
140g maslaca, na sobnoj temperaturi
140g smeđeg šećera
6 velikih jaja
prstohvat soli
340g tamne čokolade
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice ruma

Postupak:
Kalup za tortu promjera 24cm namastite i obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180°C.

Čokoladu otopite na pari i ostavite da se malo ohladi. Odvojite bjelanjke i žumanjke pa bjelanjke uz dodatak soli istucite u čvrst snijeg.

Maslac i šećer izradite ručnim mikserom. Dodajte jedan po jedan žumanjak, miksajući između svakog dodavanja dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte otopljenu čokoladu, umiješajte rum i vaniliju te na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Smjesu ulijte u kalup i pecite 40 minuta. Tortu ohladite na sobnu temperaturu i premijestite na tacnu.

Chantilly krema:
300ml slatkog vrhnja
1 mahuna vanilije
1 žlica vanilin šećera

Postupak:
Mahunu vanilije prepolovite i izvadite sjemenke pa ih zajedno s vanilin šećerom ih dodajte slatkom vrhnju. Sve zajedno izradite ručnim mikserom na najvećoj brzini dok ne dobijete mekanu kremu.

Glazirane kruške:

2 kruške
1 žlica maslaca
2 žlice limunovog soka
2 žlice šećera
1 mahuna vanilije
1 žlica ruma


Postupak:
Kruške ogulite i prerežite na četvrtine te izvadite koštice. Nakapajte ih limunovim sokom kako ne bi potamnile.

U teflonskoj tavi otopite maslac, dodajte kruške i pirjajte sa svih strana 5 minuta na srednje jakoj vatri. Mahunu vanilije prepolovite i izvadite sjemenke. Kruške pospite šećerom, dodajte sjemenke i mahunu vanilije i kuhajte dok se šećer ne otopi. Dodajte rum i malo limunovog soka, maknite s vatre i ohladite na sobnu temperaturu.

Za posluživanje:
kakao u prahu
pecan orasi
listići mente

Površinu ohlađene torte premažite kremom. Pospite je sa kakaom pa na nju aranžirajte kruške. Ukrasite pecan orasima i listićima mente.

Flourless Chocolate Cake with Chantilly Cream and Glazed Pears

For the Flourless chocolate cake:
(adapted from Martha Stewart)

140g butter, at room temperature
140g brown sugar
6 large eggs, separated
pinch of salt
340g dark chocolate, melted
1 tsp vanilla extract
2 tbsp dark rum

Directions:
Grease and line a 24cm cake tin with parchment paper. Preheat the oven to 180°C.

Cream the butter and brown sugar until pale and smooth. Add egg yolks, one at a time, beating well after each addition, until the mixture is light and fluffy. Add melted chocolate, vanilla, and rum and beat until combined.

In a clean mixer bowl, combine the egg whites and salt and beat on high speed until soft peaks form. Fold gently into the chocolate mixture.

Pour the batter into a prepared tin and bake 40 minutes. Allow to cool to room temperature, remove from the tin and transfer to a serving plate.

For the 
Chantilly Cream:
300ml heavy cream
1 vanilla pod, seeds scraped out
1 tbsp vanilla sugar

Directions:
In a clean mixing bowl, combine the cream, vanilla seeds and vanilla sugar, Beat with electric mixer on high speed until soft peaks form.

For the glazed pears:

2 pears, peeled and cut into quarters
1 tbsp butter
2 tbsp lemon juice
2 tbsp sugar
1 vanilla pod, seeds scraped out
1 tbsp dark rum

Directions:
Melt the butter in a non-stick frying pan. Add pears and cook on medium heat on all sides for 5 minutes. Sprinkle with sugar, add vanilla seeds and vanilla pod and turn the heat up. Cook until the sugar is dissolved and syrupy. Add lemon juice and dark rum and remove from heat. Cool to room temperature.

To serve:

cocoa powder
handful of pecans
fresh mint

Spread the chantilly cream over the cooled cake and sprinkle with some cocoa powder . Arrange the pears over the cream, sprinkle with pecans and decorate with mint leaves.

Related Stories Widget by LinkWithin

31 komentar:

  1. prekrasno :)
    Fora mi je koliko imamo sličan ukus, počevši od uređenja doma do kombinacije starki na ovu cjetastu haljinu :))

    imam jednu bilježnicu sa idejama, fotografijama, slikama, bilješkama, i tamo ''stvaram'' svoj idealan dom. ovaj prugasti zid je nešto što je naznačeno na vrhu. i kuhinja ti je stvarno predivna,..
    ma općenito - na temelju ovih fotografija sam sigurna da ti je i ostatak doma jednako lijep i topao...i baš mi je drago kad ljudi uspiju ostvariti svoje ideje i pretvoriti snove u stvarnost.

    što se torte tiče - mora da je odlična!
    ja na blogu imam sličan recept za čokoladnu tortu bez brašna i to je nešto što najčešće radim - moj dečko ne voli nikakvo voće pa takve stvari baš i ne radim...svjesna sam da ću ili morati baciti dio - pa mi je, naravno, žao, ili da ću sve morati pojesti sama. što mi nikad ne uspije :)

    jako lijepi post :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja neznam sta j elepse ti ili torta..:)Sve mi je tako dobro.Ja sam mislila da je sa nutelom. Fotkica sa kruskama mi je extra!Veliki pozdrav Monchi!

    OdgovoriIzbriši
  3. Moram priznati da si jako lijep model!
    Fotografije su prekrasne kao i tvoj kolač.

    Ugodan vikend:)

    OdgovoriIzbriši
  4. A divine looking cake! I really love this new series of pictures and your portraits.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  5. E ovako. Kad bi se birao post godine, ja bi ovom tvojem dala prvu nagradu, torta predivna, ideja za negradnu igricu super, fotografije savršene, šta reći nego, petica.

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlicna torta i odlicno ide uz lepu kuvaricu;))

    OdgovoriIzbriši
  7. Prekrasan post sa jos prekrasnijim slikama i modelom! Nagradnu igricu sam totalno previdjela, sve čestitke Tamari na pogođenim sastojcima :) Torta izgleda fenomenalno, tako da je već zabilježen recept :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Oh my gosh! I love your photos and the chocolate cake of course.

    And it's nice to see you on these photos and get a look behinde the scenes. :-)

    OdgovoriIzbriši
  9. Prvo moram reći da si mi ovom tortom skroz zaokupila pažnju , ne samo danas nego od prošlog posta. Kombinirala sam je u glavi, ali na kraju mi je vrijeme pobleglo i nisam ostavila komentar ili sudjelovala u igri (ne bih baš niti pogodila :). Dakle, torta je zbilja posebna i nešto što treba probati! Inače, ne koristim puno kruške kao voće i kao namirnicu, ali kako je sve više predobrih recepara sa kruškama koji me mame na isprobavanje mogle bi i kod mene malo češće mirisati.
    Posebna si i ti i prekrasno izgledaš na ovim fotkicama. Super mi je cijela atmosfera i moram i ja reći da mi se sviđa tvoja kuhinja koju si nam otkrila. Jako lijepo !

    OdgovoriIzbriši
  10. Uživala sam čitajući post i gledajući fotke: zamišljam okus čokoladne torte praćen kruškama, zamišljam atmosferu čistog užitka u tvom stanu poslije posla... gotovo da mogu osjetiti kako ti je bilo!

    Jako mi se svidio post i šaljem ti jedan veliki pozdrav s oblaka!

    OdgovoriIzbriši
  11. Odlično izgleda, a fotka je predivna:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Iako je jednostavna, torta izgleda wow. Fotke su genijalne, pogotovo one na kojima jedeš tortu.

    OdgovoriIzbriši
  13. love you photography... if you like you can share them on my site

    OdgovoriIzbriši
  14. Odlična torta, slike su prediv, a o kuhnji da i ne pričam

    OdgovoriIzbriši
  15. Eh evo i mene sa zakašnjenjem, čim sam vidjela fotke na prošlom postu zamislila sam nešto poput ovog kolača. Pošto u zadnje vrijeme zbilja sporo palim nisam stigla ostovati komentar. Ipak ništa zato jer knjigu već imam pa mi je drago da je otišla u dobre ruke. :)

    Inače jako volim kombinaciju kruški i čokolade, ma općenito su kruške zakon u slanim i u slatkim jelima. Tako da je vjerujem da je ovaj kolač jako ukusan.

    Fotke su divne sve od reda i mislim da bi se vas dvoje češće trebali ovako udružiti. :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Ovo je definitivno nova dimenzija bloganja. Bravo Monika, prvo za prekrasne recepte, drugo za prekrasne slike i treće za tako divan post. Uživam čitajući!

    OdgovoriIzbriši
  17. Čitam već drugi put ovaj post. Dojmio me se jako! Ne padam ja više na kuhinje, namještaj, zidove.... Ono što se mene dojmilo je vaš timski rad, to što uživate jedno u drugom, što sve fotke pršte srećom,...
    Drago mi je zbog vas dvoje a i što ste tu svoju sreću podijelili s nama. A torta je famozna kao i vas dvoje! Samo uživajte!

    OdgovoriIzbriši
  18. Po meni ovim postom pod jedan zračiš ti a torta je potpuno u trećem planu iako je, ne sumnjam, božanstvena...
    Svaka čast suprugu i tebi kako ste sredili stan a i na umeću fotkanja... čarobno i svako dobro vam želim...
    I slažem se sa Dunjom koja kaže da bi ja ovo proglasila za post godine da tako nešto postoji :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Joj, ne znam sto bih prije pohvalila, da li tebe, Darka, kuhinju, kolac, fotke....Predivno mi je sve, a vas dvoje ste savrsen dvojac, to je ocito! Kolac cu probati, ali s nekom drugom kombinacijom voca (ipak sam ja u manjini:), a ti si mi preslatka!!!

    OdgovoriIzbriši
  20. imala sam prošli tjedan problema s komentiranjem pa nisam niti sudjelovala u igri, a vidim da ne bih ni pogodila :)
    ugl.post moram i ja pohvaliti, sviđaju mi se slike i odlično su upotpunile recept, svaka čast na divnim idejama

    OdgovoriIzbriši
  21. Monči, torta ti je san snova, mogu misliti koliko je ovo sočno! Imam fobiju od suhih torti, tako da je ovo pun pogodak :) Ne mogu vjerovati da sam bila najbliže :)
    Kuhinja ti je savršena, ljubomorna sam :) Jako mi se sviđaju ove "in action" fotke, mislim da ću ti ukrasti tu ideju :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Krasan post. Torta prekrasno izgleda.
    Bravo Tamara na odgonetavanju zagonetne torte.

    OdgovoriIzbriši
  23. za mene je ova torta čist pogodak,obožavam biskvite bez brašna!! tvoje fotografije same pričaju priču!

    OdgovoriIzbriši
  24. Torta je predivna... Meni na tvojim fotografijama (dobro, ovaj put Darkovim :)) sve izgleda savrseno. Cestitam Tamari na osvojenoj nagradi! :)

    I ovaj put moram prokomentarisati tvoju kuhinju. Jako je lepa... Sve detalje si predivno osmislila! :)

    OdgovoriIzbriši
  25. Hvala svima na pozitivnim komentarima i na sudjelovanju u nagradnoj igri. Žao mi je što neki nisu stigli ili uspjeli ostaviti komentar ali bit će još prilike :)

    OdgovoriIzbriši
  26. Baš su super fotke i pravo su osvježenje uz standardan prikaz recepta... Mislim da bi vas dvoje trebali izdati knjigu recepata zajedno... :)

    OdgovoriIzbriši
  27. Čim sam vidjela torticu znala sam da je samo pitanje momenta kad ću je napraviti! :))) Iako sam više ljubitelj naranče i čokolade- moram reći da je ova kombinacija s kruškom ozbiljno ugrozila čokoladno-narančastu kombinaciju!
    Savršena tortica!
    Inače pratim tvoj blog koliko stignem i baš mi je gušt kako čitati ga tako i gledati predivne i zanimljive sličice!

    OdgovoriIzbriši
  28. @Marina, hvala! Ideja za kuharicu ti nije loša :)
    @Julija, baš mi je drago da si je isprobala. Čokolada i kruške su stvarno posebno dobra kombinacija, slažem se :) Drago mi je da si zadovoljna receptom i tortom i nadam se da ćeš i dalje pratiti recepte i javljati se :)

    OdgovoriIzbriši
  29. Svidja mi se ideja i ova serija fotografija. Torta je takodje, verujem, fantasticna!

    OdgovoriIzbriši
  30. Preeelepo! Blog, fotke, torta...baš sad, u ovom meglenom snežnom danu, bi jedan komadič!

    P.s. Kuhinja nam je mnogo slična:). Volim ovaj malo rustikalan stil :). Miris doma :)

    OdgovoriIzbriši
  31. Moram da ti priznam da ponekad preko tvog FB-a gvirnem kod tvog dragog u "jedva sabrana dela" :) I malo je reci da sam odusevljena. Najvise mi se svidjaju one crno bele slike gradova.

    Ideja za ovakve postove mi se bas svidja i nadam se da ce ih ubuduce biti vise :)

    OdgovoriIzbriši