Nagradna igra je završila i došlo je vrijeme za otkrivanje misterija. Iz naslova posta već je sve jasno. Do sad ste vjerojatno već zbrojili dva i dva i ustanovili koliko ste blizu ili daleko točnom odgovoru bili. Ali tko je bio najbliži?!
Kada smo odlučili fotografirati postupak pripreme torte, ideja o pokretanju nagradne igre još nije postojala. Ona se javila tek kasnije kada sam pregledavajući snimljene fotografije primijetila da se na jednoj od njih nalaze gotovo svi sastojci koji su potrebni za izradu torte. Neki manje važni sastojci nedostaju, neki se ne vide baš dobro (slatko vrhnje u ružičastoj zdjelici) dok su neki koje sam koristila samo za ukras i posluživanje jasno vidljivi. Jasno mi je da je to možda neke od vas odvelo u krivom smjeru, ali šanse da netko od vas točno pogodi sve komponente torte ionako su bile vrlo male. Čak i da su svi sastojci bili jasno vidljivi i identificirani, malo je vjerojatno da bi netko od vas sa sigurnošću mogao tvrditi o kakvoj se torti radi i od kojih se komponenti sastoji. Neki su doduše bili vrlo specifični u svojim odgovorima i vrlo blizu, no ipak ne dovoljno blizu.
Mnogi su od vas pogodili da se radi o čokoladnoj torti bez brašna i da torta sadrži kruške u nekom obliku. Ipak, samo je jedna čitateljica točno zaključila da je treća komponenta krema. Ona je doduše pretpostavila da se radi o čokoladnoj kremi, ali to je manje važno. S obzirom na to da su ostali odgovori uglavnom spominjali čokoladnu glazuru ili preljev, to je bilo sasvim dovoljno da upravo ona bude najbliže točnom odgovoru i odnese pobjedu. Dakle, najbliža točnom odgovoru bila je Tamara. Čestitam! Tamaru molim da mi mailom pošalje svoje podatke i točnu adresu, a ostalima još jednom zahvaljujem na sudjelovanju.
Kao što sam u prošlom postu spomenula, sve su komponente ove torte krajnje jednostavne, zahtjevaju vrlo malo svakodnevnih sastojaka i minimalno poznavanje tehnika izrade kolača. Neka vas ne zavaraju fansy shmansy nazivi poput chantilly kreme i glaziranih krušaka. To su francuski izrazi koji samo zvuče gordo i kompicirano. Chantilly krema zapravo nije ništa drugo do tučeno slatko vrhnje uz dodatak malo šećera i vanilije, a glazirane kruške kratko se pirjaju na maslacu uz dodatak šećera i začina te se na kraju zaliju s malo alkohola (preporučam brandy ili rum). Ne može biti jednostavnije, a krajnji rezultat je... Ma teško je naći dostojne pridjeve. Bezobrazno dobro, dekadentno, vlažno i bogato ali ne preslatko i nimalo teško, kremasto i sočno, svježe i svečano u isto vrijeme. Sočni čokoladni biskvit finiji je od najfinije čokolade, topi se u ustima i definitivno je najbolji biskvit koji sam ikada probala.
Torta u cjelini potpuno me oduševila, a kombinacija čokolade i krušaka izborila je svoje mjesto na samom vrhu omiljenih kombinacija. Priznajem da su čokolada i naranče još uvijek uvjerljivo u vodstvu, ali kruške ih prate u stopu. Torta je fenomenalna i bez krušaka, da se razumijemo. Stoga, ako vam treba nešto još brže i jednostavnije, voćnu komponentu možete u potpunosti izbaciti ili u sezoni po kremi možete razbacati malo svježih jagoda, malina ili drugog bobičastog voća.
Čokoladna torta bez brašna sa chantilly kremom i glaziranim kruškama
Čokoladna torta bez brašna:
(recept preuzet od Marthe Stewart)
140g maslaca, na sobnoj temperaturi
140g smeđeg šećera
6 velikih jaja
prstohvat soli
340g tamne čokolade
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice ruma
Kalup za tortu promjera 24cm namastite i obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180°C.
Čokoladu otopite na pari i ostavite da se malo ohladi. Odvojite bjelanjke i žumanjke pa bjelanjke uz dodatak soli istucite u čvrst snijeg.
Maslac i šećer izradite ručnim mikserom. Dodajte jedan po jedan žumanjak, miksajući između svakog dodavanja dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte otopljenu čokoladu, umiješajte rum i vaniliju te na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu ulijte u kalup i pecite 40 minuta. Tortu ohladite na sobnu temperaturu i premijestite na tacnu.
Chantilly krema:
300ml slatkog vrhnja
1 mahuna vanilije
1 žlica vanilin šećera
Mahunu vanilije prepolovite i izvadite sjemenke pa ih zajedno s vanilin šećerom ih dodajte slatkom vrhnju. Sve zajedno izradite ručnim mikserom na najvećoj brzini dok ne dobijete mekanu kremu.
Glazirane kruške:
2 kruške
1 žlica maslaca
2 žlice limunovog soka
2 žlice šećera
1 mahuna vanilije
1 žlica ruma
Kruške ogulite i prerežite na četvrtine te izvadite koštice. Nakapajte ih limunovim sokom kako ne bi potamnile.
U teflonskoj tavi otopite maslac, dodajte kruške i pirjajte sa svih strana 5 minuta na srednje jakoj vatri. Mahunu vanilije prepolovite i izvadite sjemenke. Kruške pospite šećerom, dodajte sjemenke i mahunu vanilije i kuhajte dok se šećer ne otopi. Dodajte rum i malo limunovog soka, maknite s vatre i ohladite na sobnu temperaturu.
Za posluživanje:
kakao u prahu
pecan orasi
listići mente
(adapted from Martha Stewart)
140g butter, at room temperature
140g brown sugar
6 large eggs, separated
pinch of salt
340g dark chocolate, melted
1 tsp vanilla extract
2 tbsp dark rum
Grease and line a 24cm cake tin with parchment paper. Preheat the oven to 180°C.
Cream the butter and brown sugar until pale and smooth. Add egg yolks, one at a time, beating well after each addition, until the mixture is light and fluffy. Add melted chocolate, vanilla, and rum and beat until combined.
In a clean mixer bowl, combine the egg whites and salt and beat on high speed until soft peaks form. Fold gently into the chocolate mixture.
Pour the batter into a prepared tin and bake 40 minutes. Allow to cool to room temperature, remove from the tin and transfer to a serving plate.
For the Chantilly Cream:
300ml heavy cream
1 vanilla pod, seeds scraped out
1 tbsp vanilla sugar
In a clean mixing bowl, combine the cream, vanilla seeds and vanilla sugar, Beat with electric mixer on high speed until soft peaks form.
For the glazed pears:
2 pears, peeled and cut into quarters
1 tbsp butter
2 tbsp lemon juice
2 tbsp sugar
1 vanilla pod, seeds scraped out
1 tbsp dark rum
Melt the butter in a non-stick frying pan. Add pears and cook on medium heat on all sides for 5 minutes. Sprinkle with sugar, add vanilla seeds and vanilla pod and turn the heat up. Cook until the sugar is dissolved and syrupy. Add lemon juice and dark rum and remove from heat. Cool to room temperature.
To serve:
cocoa powder
handful of pecans
fresh mint
prekrasno :)
OdgovoriIzbrišiFora mi je koliko imamo sličan ukus, počevši od uređenja doma do kombinacije starki na ovu cjetastu haljinu :))
imam jednu bilježnicu sa idejama, fotografijama, slikama, bilješkama, i tamo ''stvaram'' svoj idealan dom. ovaj prugasti zid je nešto što je naznačeno na vrhu. i kuhinja ti je stvarno predivna,..
ma općenito - na temelju ovih fotografija sam sigurna da ti je i ostatak doma jednako lijep i topao...i baš mi je drago kad ljudi uspiju ostvariti svoje ideje i pretvoriti snove u stvarnost.
što se torte tiče - mora da je odlična!
ja na blogu imam sličan recept za čokoladnu tortu bez brašna i to je nešto što najčešće radim - moj dečko ne voli nikakvo voće pa takve stvari baš i ne radim...svjesna sam da ću ili morati baciti dio - pa mi je, naravno, žao, ili da ću sve morati pojesti sama. što mi nikad ne uspije :)
jako lijepi post :)
Ja neznam sta j elepse ti ili torta..:)Sve mi je tako dobro.Ja sam mislila da je sa nutelom. Fotkica sa kruskama mi je extra!Veliki pozdrav Monchi!
OdgovoriIzbrišiMoram priznati da si jako lijep model!
OdgovoriIzbrišiFotografije su prekrasne kao i tvoj kolač.
Ugodan vikend:)
A divine looking cake! I really love this new series of pictures and your portraits.
OdgovoriIzbrišiCheers,
Rosa
E ovako. Kad bi se birao post godine, ja bi ovom tvojem dala prvu nagradu, torta predivna, ideja za negradnu igricu super, fotografije savršene, šta reći nego, petica.
OdgovoriIzbrišiOdlicna torta i odlicno ide uz lepu kuvaricu;))
OdgovoriIzbrišiPrekrasan post sa jos prekrasnijim slikama i modelom! Nagradnu igricu sam totalno previdjela, sve čestitke Tamari na pogođenim sastojcima :) Torta izgleda fenomenalno, tako da je već zabilježen recept :)
OdgovoriIzbrišiOh my gosh! I love your photos and the chocolate cake of course.
OdgovoriIzbrišiAnd it's nice to see you on these photos and get a look behinde the scenes. :-)
Prvo moram reći da si mi ovom tortom skroz zaokupila pažnju , ne samo danas nego od prošlog posta. Kombinirala sam je u glavi, ali na kraju mi je vrijeme pobleglo i nisam ostavila komentar ili sudjelovala u igri (ne bih baš niti pogodila :). Dakle, torta je zbilja posebna i nešto što treba probati! Inače, ne koristim puno kruške kao voće i kao namirnicu, ali kako je sve više predobrih recepara sa kruškama koji me mame na isprobavanje mogle bi i kod mene malo češće mirisati.
OdgovoriIzbrišiPosebna si i ti i prekrasno izgledaš na ovim fotkicama. Super mi je cijela atmosfera i moram i ja reći da mi se sviđa tvoja kuhinja koju si nam otkrila. Jako lijepo !
Uživala sam čitajući post i gledajući fotke: zamišljam okus čokoladne torte praćen kruškama, zamišljam atmosferu čistog užitka u tvom stanu poslije posla... gotovo da mogu osjetiti kako ti je bilo!
OdgovoriIzbrišiJako mi se svidio post i šaljem ti jedan veliki pozdrav s oblaka!
Odlično izgleda, a fotka je predivna:)
OdgovoriIzbrišiIako je jednostavna, torta izgleda wow. Fotke su genijalne, pogotovo one na kojima jedeš tortu.
OdgovoriIzbrišilove you photography... if you like you can share them on my site
OdgovoriIzbrišiOdlična torta, slike su prediv, a o kuhnji da i ne pričam
OdgovoriIzbrišiEh evo i mene sa zakašnjenjem, čim sam vidjela fotke na prošlom postu zamislila sam nešto poput ovog kolača. Pošto u zadnje vrijeme zbilja sporo palim nisam stigla ostovati komentar. Ipak ništa zato jer knjigu već imam pa mi je drago da je otišla u dobre ruke. :)
OdgovoriIzbrišiInače jako volim kombinaciju kruški i čokolade, ma općenito su kruške zakon u slanim i u slatkim jelima. Tako da je vjerujem da je ovaj kolač jako ukusan.
Fotke su divne sve od reda i mislim da bi se vas dvoje češće trebali ovako udružiti. :)
Ovo je definitivno nova dimenzija bloganja. Bravo Monika, prvo za prekrasne recepte, drugo za prekrasne slike i treće za tako divan post. Uživam čitajući!
OdgovoriIzbrišiČitam već drugi put ovaj post. Dojmio me se jako! Ne padam ja više na kuhinje, namještaj, zidove.... Ono što se mene dojmilo je vaš timski rad, to što uživate jedno u drugom, što sve fotke pršte srećom,...
OdgovoriIzbrišiDrago mi je zbog vas dvoje a i što ste tu svoju sreću podijelili s nama. A torta je famozna kao i vas dvoje! Samo uživajte!
Po meni ovim postom pod jedan zračiš ti a torta je potpuno u trećem planu iako je, ne sumnjam, božanstvena...
OdgovoriIzbrišiSvaka čast suprugu i tebi kako ste sredili stan a i na umeću fotkanja... čarobno i svako dobro vam želim...
I slažem se sa Dunjom koja kaže da bi ja ovo proglasila za post godine da tako nešto postoji :)
Joj, ne znam sto bih prije pohvalila, da li tebe, Darka, kuhinju, kolac, fotke....Predivno mi je sve, a vas dvoje ste savrsen dvojac, to je ocito! Kolac cu probati, ali s nekom drugom kombinacijom voca (ipak sam ja u manjini:), a ti si mi preslatka!!!
OdgovoriIzbrišiimala sam prošli tjedan problema s komentiranjem pa nisam niti sudjelovala u igri, a vidim da ne bih ni pogodila :)
OdgovoriIzbrišiugl.post moram i ja pohvaliti, sviđaju mi se slike i odlično su upotpunile recept, svaka čast na divnim idejama
Monči, torta ti je san snova, mogu misliti koliko je ovo sočno! Imam fobiju od suhih torti, tako da je ovo pun pogodak :) Ne mogu vjerovati da sam bila najbliže :)
OdgovoriIzbrišiKuhinja ti je savršena, ljubomorna sam :) Jako mi se sviđaju ove "in action" fotke, mislim da ću ti ukrasti tu ideju :)
Krasan post. Torta prekrasno izgleda.
OdgovoriIzbrišiBravo Tamara na odgonetavanju zagonetne torte.
za mene je ova torta čist pogodak,obožavam biskvite bez brašna!! tvoje fotografije same pričaju priču!
OdgovoriIzbrišiTorta je predivna... Meni na tvojim fotografijama (dobro, ovaj put Darkovim :)) sve izgleda savrseno. Cestitam Tamari na osvojenoj nagradi! :)
OdgovoriIzbrišiI ovaj put moram prokomentarisati tvoju kuhinju. Jako je lepa... Sve detalje si predivno osmislila! :)
Hvala svima na pozitivnim komentarima i na sudjelovanju u nagradnoj igri. Žao mi je što neki nisu stigli ili uspjeli ostaviti komentar ali bit će još prilike :)
OdgovoriIzbrišiBaš su super fotke i pravo su osvježenje uz standardan prikaz recepta... Mislim da bi vas dvoje trebali izdati knjigu recepata zajedno... :)
OdgovoriIzbrišiČim sam vidjela torticu znala sam da je samo pitanje momenta kad ću je napraviti! :))) Iako sam više ljubitelj naranče i čokolade- moram reći da je ova kombinacija s kruškom ozbiljno ugrozila čokoladno-narančastu kombinaciju!
OdgovoriIzbrišiSavršena tortica!
Inače pratim tvoj blog koliko stignem i baš mi je gušt kako čitati ga tako i gledati predivne i zanimljive sličice!
@Marina, hvala! Ideja za kuharicu ti nije loša :)
OdgovoriIzbriši@Julija, baš mi je drago da si je isprobala. Čokolada i kruške su stvarno posebno dobra kombinacija, slažem se :) Drago mi je da si zadovoljna receptom i tortom i nadam se da ćeš i dalje pratiti recepte i javljati se :)
Svidja mi se ideja i ova serija fotografija. Torta je takodje, verujem, fantasticna!
OdgovoriIzbrišiPreeelepo! Blog, fotke, torta...baš sad, u ovom meglenom snežnom danu, bi jedan komadič!
OdgovoriIzbrišiP.s. Kuhinja nam je mnogo slična:). Volim ovaj malo rustikalan stil :). Miris doma :)
Moram da ti priznam da ponekad preko tvog FB-a gvirnem kod tvog dragog u "jedva sabrana dela" :) I malo je reci da sam odusevljena. Najvise mi se svidjaju one crno bele slike gradova.
OdgovoriIzbrišiIdeja za ovakve postove mi se bas svidja i nadam se da ce ih ubuduce biti vise :)