13. listopada 2011.

Salata s tjesteninom, pršutom, komoračem i mandarinama / Orecchiette Salad With Prosciutto, Fennel and Tangerines

Please scroll down for English.


Kilometarski nazivi postova poput ovog današnjeg svaki mi put zadaju glavobolju. Vjerujem da ni vi niste imuni na predugačke jezične konstrukcije.

Kad se radi o nekom kompleksnom jelu, jelu sa zanimljivom ili neobičnom kombinacijom sastojaka ili kolaču koji se sastoji od nekoliko različitih komponenata, smišljanje naziva tog jela može biti pravi izazov. Ako eliminiramo glupave nazive poput "čokoladna fantazija", "šarena salata" ili "voćna rapsodija", izbor se bitno smanjuje. Ono što nam preostaje, a što uglavnom dobro funkcionira, jest opisni naziv. Takav je naziv dovoljno samo letimično pogledati da bismo sa priličnom sigurnošću mogli pretpostaviti o kakvom se jelu radi, koji su dominantni okusi u njemu i hoće li nam se ono svidjeti. Osim toga, čitatelji se na taj način mnogo lakše mogu snaći među velikom količinom recepata, a tražilice ih lakše pronalaze prema ključnim riječima i sastojcima. 



Ponekad, međutim, korištenje opisnih naziva može biti dvosjekli mač jer oni mogu biti predugački i nezgrapni, a sam čin čitanja često može više umarati od pripreme recepta. Ako još k tome pišete dvojezični blog i naslov posta uredno pišete na oba jezika, dobit ćete pravi nepregledni kilometarski bućkuriš poput ovog današnjeg. Moje duboke isprike. Neće se ponoviti. :)

U slučaju ove salate stvarno nisam mogla izbjeći dugačku kobasicu od naziva. Svi su sastojci u njoj jednako važni i zajedno čine posebnu cjelinu. Okusi se savršeno nadopunjuju pa bi izostavljanje bilo kojeg sastojka iz naziva bila blasfemija. 


Neutralna tjestenina, slani pršut, blago aromatičan i slatkast okus komorača i kiselkaste mandarine čine feneomenalnu harmoniju okusa koja vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima. Iako temperature svakim danom sve više padaju, osvježavajuće salate nikad ne izlaze iz mode i uvijek su dobrodošao izvor vitamina. 



Salata s tjesteninom, pršutom, komoračem i mandarinama
za 2 osobe

Sastojci:
150g tjestenine orecchiette
1/2 glavice komorača
1 mali ljubičasti luk
2 mandarine
4 tanke kriške pršuta
100g rikule
1/2 crvene chili papričice
šaka tostiranih oraha

Salatni preljev:
korica pola mandarine
sok jedne mandarine
korica i sok pola limuna
4 žlice maslinovog ulja
sol i svježe mljeveni papar
nekoliko listova komorača

Priprema:
Tjesteninu skuhajte al dente u dosta posoljene vode prema uputama na pakiranju. Ocijedite i ostavite da se ohladi.

Komorač narežite na tanke ploške, a luk na tanke kolutove. Mandarine ogulite, odstranite bijelu opnu i odvojite na kriške. Rikulu operite i posušite, chili papričicu narežite na tanke kolutiće, a orahe grubo nasjeckajte. Svaku krišku pršuta rastrgajte na 3-4 manja komada.
Za preljev pomiješajte sve sastojke, posolite i popaprite po ukusu i dobro promiješajte.

U većoj zdjeli pomiješajte ohlađenu tjesteninu, komorač, luk, chili papričicu, rikulu i mandarine. Prelijte salatnim preljevom i nježno pomiješajte. Servirajte na tanjur, dodajte komadiće pršuta i pospite sjeckanim orasima.

Orecchiette Salad With Prosciutto, Fennel and Tangerines
serves 2

Ingredients:
150g dried orecchiette pasta
1/2 fennel bulb, thinly sliced
1 small purple onion, cut into thin rings
2 tangerines, peel and pith removed
4 thin Prosciutto slices
100g rocket
1/2 chili pepper, thinly sliced
handful of walnuts, toasted and roughly chopped

For the dressing:
zest of 1/2 tangerine
juice of 1 tangerine
1/2 lemon, zest and juice
4 tbsp olive oil
salt and pepper
a few fennel leaves


Directions: 
Cook the pasta al dente in boiling salted water according to instructions. Drain and set aside to cool.

Wash the rocket and pat it dry. Break tangerines into segments. Tear each Prosciutto slice into 3-4 smaller pieces.

For the dressing, mix together all the ingredients. Season to taste with salt and pepper and set aside.

In a large bowl, combine pasta, fennel, onion, chili pepper, rocket and tangerine segments. Pour in the marinade and mix gently. Arrange the salad onto plates, add a few Prosciutto pieces on each plate and sprinkle with some walnuts.

Related Stories Widget by LinkWithin

24 komentara:

  1. Baš sam se nasmijala kad sam krenula čitati uvod, taman sam razmišljala o tome da li se je ovaj naziv mogao nekako skratiti. Na kraju sam došla do istog zaključka kao i ti, da je svaka namirnica podjednako važna i da je za ovo jelo najbolji opisni naziv.
    Nisam ljubitelj komorača, ali sve ostalo volim i mandarine su dale osvježavajuću notu salati.

    OdgovoriIzbriši
  2. A fabulous combination! That salad looks extremely beautiful and mouthwatering.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma oko naziva i ja znam tako odužiti i nekako mi je najteže i dati ime jelu pa onda isto primenjujem sistem opisa čega sve tu ima :)
    Salatica je predivna a fotke očaravajuće!

    OdgovoriIzbriši
  4. Prelepe fotografije!!!!

    Salata je baš po mom ukusu, bogata namirnicama koji bude svih pet čula ukusa!

    Prelepo!

    Miroslav

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasne fotke sve govore, a za ovakva jela sam uvijek, sigurno cu probati:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Sezona mandarina je tek krenula i ovo je jedna savršena salata u koju ih možemo ukomponirati, baš djeluje svježe i pršti zdravljem kroz ekran :)
    Sa dugačkim nazivima se i sama susrećem pa budem na muci kako da ih složim, pogotovo što i ja imam englesku verziju, ali često odustanem od prevelikog mozganja pa jednostavno napišem ono što je u jelu, kao i ti ovdje :) Mislim da je to ok :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Salata se čini zanimljiva, i super si je uslikala pa odlično izgleda.

    Recept nisam pročitala dalje prvog paragrafa. :/ Naime, koliko god ulažeš vremena u to da lijepo prezentiraš hranu, toliko se sabotiraš s ovim svijetlim tekstom na svijetloj pozadini koji je totalni pain za čitati. Znam da ljudi vole nisko-kontrastne kombinacije teksta i pozadine jer ljepše izgledaju, ali teže ih je čitati od teksta koji se normalno vidi. (Ja dnevno provedem minimalno osam sati za ekranom zbog posla, nakon čega su mi oči preumorne, iako bi mi vjerojatno i bez tog umora bilo naporno jer sam inače čorava.)

    Inače čitam blogove u Google Readeru, što bi bilo kakav problem s individualnim dizajnom bloga trebalo eliminirati, ali koliko vidim, ti nisi postavila svijetli tekst u css-u templejta bloga, nego ga svaki put iznova postavljaš u svakom postu tako da se meni sivi tekst pojavljuje i kad otvorim tvoj blog u Google Readeru. (?)

    Enivejz, nemoj zamjeriti na kritici ali morala sam reći.

    OdgovoriIzbriši
  8. Divno izgleda, sve pohvale!

    Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Sa nazivima se i ja znam nekada zapetljati ako imam neko jelo ili marmeladu od više po meni jednako važnih komponenti. Pa onda dodaj, oduzmi, i na kraju ispadne onako kako sam prvo napisala.
    Salata mi je odlična i za mene nešto što je uvijek dobro došlo na stolu. Naravno da su mi ovdje odmah u oko upale mandarine i vjerujem da ću je ubrzo isprobati. Prezentacija je jako lijepa !

    OdgovoriIzbriši
  10. Shvaćam dilemu s nazivom posta, i ja se ponekad zanesem pa stanem ;)
    Koliko god fino zvučala salata, i vjerujem da je izvrsna ja ću je ipak malo modificirati. Prvo ću pojesti pršut, a onda mandarine ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo definitivno moram probati,svi sastojci su mi 'dragi'.

    OdgovoriIzbriši
  12. Madarine u salati..o da.Eto imena.Ja ovakve salate cesto pravimza rucak ponekad dodam voce,ponekad ljuto nesto ponekad nesto ksielo;)Divno izgleda;)

    OdgovoriIzbriši
  13. Salata je super, a što se naziva tiče, ja nemam s tim problema i ne smetaju mi dugi nazivi jela, čak mi ta jela na taj način zvuče jako fino i nekako ekstravagantno!!
    I tvoji uvodi su uvijek jako interesantni i uvijek ih s guštom pročitam!
    Fotkice kao uvijek, super!

    OdgovoriIzbriši
  14. Recepti su tu prefini, fotke odlične i krasno pišeš!

    OdgovoriIzbriši
  15. Super izgleda. Odličan prijedlog za ovo hladnije vrijeme kada su na stolu češće nešto teža jela.

    OdgovoriIzbriši
  16. @Rosa, thank you!
    @baba, svaka konstruktivna kritika je dobrodošla i nema nikakvih zamjerki. poanta bloganja i komentiranja i jest u tome da sagledaš stvari i iz tuđe perspektive. meni osobno ova svijetla slova vizualno puno ljepše izgledaju i nemam problema s čitljivošću, ali mi nije palo na pamet da bi to nekim čitateljima moglo predstavljati problem. hvala ti na opasci. probat ću sa tamnijim slovima u idućim postovima :)

    hvala svima na komentraima! vidim da se svi uglavnom nalaze u dilemama kod naziva jela. to je valjda profesionalna deformacija :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Sve super, samo bih komorac izbacila, nikako ne volim taj ukus anisa, kao da je dem bronhi:)!

    OdgovoriIzbriši
  18. @Monika, ti i ne bi trebala imati problema s čitljivošću budući da znaš što si napisala (:D), hoću reći, ionako poznaješ tekst pa nema razloga da ti ne bude potpuno jasan i dostupan čim baciš pogled na njega.

    A sam tekst u postovima ubuduće ne moraš mijenjati, dovoljno je da u Bloggeru odeš na Template->Customise->Advanced->Page Text i tamo namjestiš Text Colour koji hoćeš. Tako možeš postaviti i da bude ova ista siva boju teksta ali definirana css-om bloga, umjesto unutar individualnog posta, pa će ga Google Reader meni učitati prikazujući crnu boju teksta (ako ne formatiraš tekst unutar posta Google Reader primjenuje svoj css), i onda ja nemam problema s čitanjem a ti zapravo ne moraš mijenjati boju teksta nego ti može ostati siva, samo je drugačijim postavkama definiraš.

    OdgovoriIzbriši
  19. Totalno te razumjem po ovom pitanju naziva recepata. Osobno, zazirem od naziva poput "fantazija/čarolija/simfonija nečega" i više volim opisne nazive. Nažalost oni su nekad stvarno predugački, ali i dalje mi je to bolje i nije pretenciozno. :)

    Salata izgleda prekrasno i jako mi se sviđa. Inače volim kombinirati voće, tjesteninu, pršut... Samo jednu stvar nikako ne mogu zavoljeti, koliko god se trudim, a to je komorač. Bojim se da bi njega ipak ovdje morala izbaciti. :))

    OdgovoriIzbriši
  20. Prekrasne fotografije kao i salata, meni se komorac bas dopada, mada ga nisam bas puno puta jela. Pogledacu ponovo da li ga ima u prodavnicama.

    Sto se tice naziva jela, mozda to i ne izgleda savrseno ali je i meni mnogo bolje nabrajati sastojke nego davati neka pretenciozna i sladunjava imena....

    OdgovoriIzbriši
  21. Ovakve salate doslovno ,guitam,a ne jedem..kcerka mi je kupila knjigu prosli bozic i mislim da sam sve slate iz nje isprobala ,meni su lagan obrok sa kojim sam zadovoljna sve dok muski dio ne bude kuci,e tada sve padne u vodu,jer salata je salata..nesto neobjasnjivo za muski rod !!!!

    OdgovoriIzbriši
  22. Salata je apsolutnoprekrasna, u stilu sezone, sviđa mi se kombinacija sastojaka. Jednom sam pripremila salatu od komorača, naranči i crnih maslina i zaključila da mi komorač odgovara samo u sirovom obliku kao npr. u ovoj salati.
    Fotografije - vrhunske,prvu vidim u obliku naslovnice za neki časopis ili kuharicu. :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Obožavam ovakve salate i baš su moj stil! To šta si joj dodala mandarine, samo me još više očaralo :)

    P.S. nemam nikakvih problema s nazivima, obožavam ove opisne dugačke nazive jer naziv govori sve o nekom jelu :D

    OdgovoriIzbriši