Od konkretne hrane najviše sam voljela pečeno pile i perad općenito. Jedno od mojih najranijih sjećanja vezanih za hranu jest gotovo religiozno glodanje pečenog pilećeg batka za nedjeljnim ručkom. Uhvatila sam batak u ručice i pohlepno trgala meso s kosti zubima. Sve oko mene, u krugu od najmanje pola metra, bilo je masno i ljepljivo. Nije mi uz taj batak trebalo ni krumpira ni salate. Moj batak i ja bili smo sami sebi dovoljni, nerazdvojni. Imam i materijalne dokaze. Naime, članovi moje obitelji rijetko su propuštali priliku da ovjekovječe tu mitsku borbu djeteta i batka, pa se u obiteljskim albumima mogu naći razne božićne, uskrsne i rođendanske fotografije glodanja. Jednu takvu moja mama drži uokvirenu na polici. I meni je nekako draga jer čini mi se da sam već tada pokazivala ljubav prema hrani i osjećala neku neobjašnjivu vezu sa njome.
Ne sjećam se kada sam točno počela eksperimentirati sa novim kombinacijama okusa. Neobične i naizgled nespojive kombinacije oduvijek su mi bile intrigantne i uzbudljive. Doduše, ono što je u tradicionalnoj hrvatskoj kuhinjii nespojivo i nezamislivo, u većem je dijelu svijeta sasvim uobičajeno i klasično. Dugo sam vremena samo izdaleka promatrala takve recepte, skupljala hrabrost, pripremala teren i zamišljala okuse. "Sreća prati odvažne.", promumljala sam sebi u bradu i otišla u kuhinju. Od tada više ništa nije isto. Mamina škola kuhanja pala je u vodu, a moja percepcija hrane iz temelja se promijenila.
Znatiželja i pohlepa tjeraju me da pomičem granice i rušim predrasude o hrani (svoje ali i tuđe). Pisanje bloga uveliko doprinijelo tome. Čini mi se da je pisanje o hrani u velikoj mjeri promijenilo kvalitetu moje prehrane na bolje, pomoglo mi da se oslobodim predrasuda i ohrabrilo me da idem još korak dalje. Pisanje me tjera da pomičem granice, da isprobavam, da kuham i otkrivam i da ta iskustva podijelim sa svojim čitateljima. Jedno takvo iskustvo i danas dijelim sa vama. Nadam se da će barem neki od vas smoći dovoljno hrabrosti da isprobaju sjajnu kombinaciju slatkih, slasnih krušaka i oštre, slane gorgonzole. Bilo kao predjelo, jednostavna večera u dvoje na kraju napornog radnog dana ili raskošno glavno jelo uz dodatak pršuta i sjeckanih oraha, ovi tartovi pružaju vanserijski užitak. Sreća prati odvažne, vjerujte.
Ovaj recept šaljem Katarini, autorici bloga Laka kuharica, ovomjesečnoj domaćici kulinarske igre Ajme, koliko nas je!. Tema je moje najdraže začinsko bilje - timijan.
Tart s kruškama i gorgonzolom
(6 tartova veličine 8x10cm)
Na komadu papira za pečenje razvaljajte lisnato tijesto u obliku pravokutnika na debljinu 3mm. Oštrim nožem tijesto podijelite na 6 pravokutnika veličine otprilike 8x10cm. Svaki dobiveni pravokutnik zarežite nožem otprilike 1cm od ruba sa svih strana tako da napravite rub. Sredinu tijesta na nekoliko mjesta probodite vilicom. Pripremljene pravokutnike zajedno sa papirom za pečenje premijestite na lim za pečenje.
Na sredinu svakog pravokutnika razmrvite gorgonzolu pa na nju ravnomjerno rasporedite krške krušaka. Posolite, popaprite i pospite prstohvatom tucane ljute papričice. Tartove pecite 15-20minuta, odnosno dok tijesto ne postane hrskavo i ne poprimi zlatnosmeđu boju.
(yield: 6 tarts, approximately 8x10cm each)
250g puff pastry
Preheat the oven to 220°C.
On medium heat melt the butter, add pears and saute for 5 minutes. Add thyme springs and cook for 2 minutes, gently tossing the pears around the pan. Remove from heat and allow to cool.
On a piece of parchment paper roll out the pastry into a rectangle approximately 3mm thick. Divide the pastry into 6 smaller rectangles, approximately 8x10cm each. To make a border around the tarts score each rectangle with a sharp knife approximately 1cm from the edge. Prick the bottom (middle) of the pastry with a fork. Transfer the tarts with the parchment paper onto a tray.
Arrange some crumbled Gorgonzola cheese on each tart shell and top with pear slices. Sprinkle generously with sea salt and freshly ground pepper and add a pinch of chili flakes on each tart.
Bake for 15-20 minutes or until the pastry is crispy and goldenbrown.
Odlicna kombinacija kruska i gorgonzola.I aj volim da kombinujem gorgonzolu u slatkim desertima.
OdgovoriIzbrišiA od pileta sam uevk i kao mala i sada volela krilca;)
Moja teta bi redovito pikirala oba bataka, a kad bi joj netko poremetio planove, počela bi kuknjava: ''Kad će kokoš imati 4 noge?'' :)
OdgovoriIzbrišiMagnificent tarts, flavors and pictures!
OdgovoriIzbrišiCheers,
Rosa
Fantastično izgleda, fotografije su ti savršene, sve pohvale!
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav i svrati do mene na čaj:)
Molto gustosa questa ricetta, ciao
OdgovoriIzbrišiUživala sam u priči. Ljubav prema hrani se sigurno ispoljava još u najranije detinstvu. Teško mi je da zamislim nekog ko nije hteo da jede ništa sem ponfrita i eventualno šnicli kada je bio dete da je u odraslom dobu vrhunski gurman.
OdgovoriIzbrišiSvidja mi se kombinacija gorgonzole i krušaka sa daškom majčine dušice, odlačan izbor.
Vjerujem da sreća prati odvažne, ali ja sam već isprobala neke druge slatko slane kombinacije i skoro mi došlo slabo. Zato ću ovaj put preskočiti i uživati u slikama i postu!
OdgovoriIzbrišiPotpuno sam se nasla u tvojoj prici o tome kako ti je blog prosirio vidike. Moj blog je mladji, pa je i moje iskustvo sa eksperimentisanjem manje. Ali zaista sam pocela, zahvaljujuci blogu, da uzivam u neobicnim kombinacijama, a da ne pricam koliko nam je jelovnik bogatiji.
OdgovoriIzbrišiO kruskama i gorgonzoli slusam na sve strane, ali nisam jos probala. Kada kupim gorgonzolu uvek gledam da je iskombinujem sa nekim mesom, klasika, ali docice valjda i kruske na red.
Fotografije, po obicaju, odlicne!
Prekrasno, moje omiljeno. Sve ti prekrasno izgleda, ugođaj iz snova.
OdgovoriIzbrišinikad nisam jela ovu kombinaciju iako je susrecem na svakom koraku. gorgonzolu obicno koristim ili kao namaz sa putrom ili u nekom bijelom sugu.
OdgovoriIzbrišisto se tice djetinjstva i hrane, bas sam jucer smazala tanjur variva od kelja i ustanovila da ono sto je nekad bilo bljak...danas je fenomenalno!
defitinivno jedan od maštovitijih recepata s timijanom, jako m se sviđa ova kombinacija gorgonzole i krušaka, zapravo gorgonzola s voćem općenito (dobro, ne baš svakim voćem) :) I ja vjerujem da sreća prati odvažne i zahvaljujući blogu, coolinarici itd isprobala sam svašta i radujem se budućim novim okusima. Nego, ja sam bila jakoizbirljivo dijete, nisam gotovo ništa htjela jesti, mama je bila na sto muka samnom i uvijek kaže kako sam bila "prokšena na hranu" :D Sad uglavnom nisam i rado isprobavam ;)
OdgovoriIzbrišihe, he, ja i ti imamo neke slicnosti kad smo bile male:) mene je cuvala jedna teta do vrtica i svaki put kad sam dosla kuci trazila sam opet rucak i govorila da mi ona nije dala nista za jesti, tako da opet jedem kod kuce...strasno. I danas imam isti problem, mogu jesti kad nisam gladna:((( I ja sam se zahvaljujuci blogu odvazila i uvelike promijenila jelovnik eksperimentiranjem. Tart izgleda fenomenalno, sigurna sam da bi mi se svidio, fotke kao i obicno prelijepe!
OdgovoriIzbrišineznam jel mi tako podešen monitor, ali mrvicu su mi preeksponirane fotografije.
OdgovoriIzbrišiova druga mi je prekrasna! baš bi rado zgrabila ovaj jedan kvadratić :)
zanimljivo je kako neke stvari iz djetinjstva stvano odrede što ćeš biti kasnije. ja sam svakoj drugoj slici iz djetinjstva nešto jedem :)) na jednoj fotografiji držim janjeću glavu u ruci.
toga se danas grozim ali očito mi je onda bilo fino :)
sjećam se kad sam imala 4-5 godina da sam od ranog jutra hodočastila po kućama. prvo bi doručkovala kod kuće, onda kod kume, pa kod babe, pa kod susjede...a onda bi već došao na red ručak doma, pa kod kume... :)))
i uvijek sam imala ''nevidljivi fotoaparat'', to mi svi pričaju.
fora!
i da, mislim da pisanje o hrani kod svih nasu budi želju za isprobavanjem nečeg novog, za spajanjem nespojivog..i to je ono što mi je divno! blog te ''tjera' da rasteš i učiš.
Ja sam hrabra! Malo je toga kaj ne bih probala. Ova mi kombinacija bas primamljivo zvuci, nije komplicirano i mora doći na red!
OdgovoriIzbrišiJa jako volim te slatko slane kombinacije. Moram priznati da ću ovu kombinaciju preskočiti jer baš i ne ljubim gorgonzolu. Ali čula sam samo dobre stvari o kombinaciji krušaka i gorgonzole.
OdgovoriIzbrišiPriča o ljubavi prema hrani mi je i više nego poznata. Slike iz djetinjstva ? a što reći, kod mene je glavna ona na kojoj smo ja i batak u nestajanju, a moji rukavi zavrnuti do laktova :). Kasnije je krenulo širenje vidika i slatko-slane i ostale kombinacije su mi i više nego dobro došle. Baš volim takvo nešto isprobati i tvoj tart mi se i više nego sviđa. Odlična mi je kombinacija sastojaka i kao i uvijek jako lijepo si ga prezentirala. Bilježim ga svakako !
OdgovoriIzbrišiS ovim si me receptom dotakla u srce, kruške i gorgonzola - njam, njam.
OdgovoriIzbriši@Džoli, gorgonzolu u slatkišima tek trebam isprobati, ali navodno je izvrsna sa malo meda.
OdgovoriIzbriši@Sanja, hehe. I mene se nekad moglo čuto kako izgovaram slične konstrukcije.Batak mi je još uvijek omiljeni komad i uglavnom ih nitko niti ne dira :)
@Rosa, thank you!
@Jubistacha, naravno. Ako ne prija, ne prija. Svi smo mi različiti :)
@Ana, nekako sam baš stekla dojam da je to uglavnom slučaj sa svima nama. Nekako osjećaš obavezu prema čitateljima da im pružiš nešto novo i zanimljivo, da pišeš o svojim iskustvima i moraš se prije ili poslije odvažiti na nešto drugačije. To je super!
@Lusitania, bilo je hrane koju ja nisam voljela jesti, ali to su uglavnom bile one pubertetske faze koje su kratko trajale. Recimo, u jednom periodu nisam htjela jesti grah ili juhu. Ali prošlo me :)
@Tamara, zanimljivo je kako sam se sa godinama mijenjau afiniteti i ukusi. U tvom slučaju definitivno na bolje :)
@Jasenka, hehe. I sam tako znala ponekad glumatati da nisam ništa jela. I dan danas mogu jesti kad nisam gladna. Mogu jesti uvijek i sve, kombinirati slatko i slano, piti kavu i jesti sendvič u isto vrijeme. Strašno! :)
@moonea, i meni se ovom monitoru na poslu fotke izgledaju previše eksponirane, ali kod kuće imam pravilno kalibriran monitor i tamo su dobre. Tu su mi na poslu i pomalo zelenkaste, a znam da inače sigurno nisu. Mogu samo opet konstatirati da smo nas dvije jako slične. To je sad već pomalo freaky! :D
@Vali, that's the spirit! ;)
@Branka, točno takve su i moje fotografije! Imam i jednu gdje sjedim na nekom panju u dvorištu, obučena u finu rođendansku haljinicu, s mašnicom u kosi i glođem ogroman pureći batak. :D
Divno! Nikad nisem još probala kombinaciju krušk i gorgonzole. Uvjek sam goronzolu davala pored figa :). Sigurno je jako dobro :)
OdgovoriIzbrišiPrelepe fotke!:)
Pokušavam da se setim kakva sam ja bila što se hrane tiče... Onoga što se ne sećam ali pričaju je da sam kao mala jela dok ne povraćam tako da nikakvu meru nisam imala... kasnije jela sam dosta toga ali ništa "eksperimentalno"... danas i te kako znam granicu kada jedem :) ali u eksperimentisanju ona ne postoji i volim probati mnogo toga neobičnog...
OdgovoriIzbrišiOvaj tart izgleda super (mada su i meni fotke mrvicu presvetle) i rado bih ga probala.
znači to je ta kombinacija koju si iskombinirala sa kruškama i gorgonzolom, sad sam se sjetila da si pod komentarima one moje piadine spominjala da planiraš pripremiti nešto slično. fantastična kombinacija! :)
OdgovoriIzbrišiKada je moja mama bila mala, najbolje komade pileta su dobijali njeni baba i deda tj. najstariji u porodici... A kada smo ja i moja Joja bile male, imale smo srece da se to promenilo. Tako je Joja trazila batak, a ja krilce i karabatak... :)
OdgovoriIzbrišiCula sam za kombinaciju krusaka i gorgonzole, ali jos ju nisam probala. Volim da eksperimentisem u kuhinji, ali moji najdrazi su sumnjicavi prema takvim kombinacijama...
i dobro je da je mamina kuhinja pala u vodu...inace ne bismo mogli citati ovakve lijepe postove i recepte :). pitam se sto mama na to kaze?
OdgovoriIzbrišifotke su po obicaju jako lijepe a kombinacija namirnica je vrlo hrabra i zanimljiva. u italiji sam vidjela sladoled sa gorgonzolom ali iako nisam bila hrabra probati ga vjerujem da je tvoja kombinacija nekako ukusnija :).
Ova kombinacije mi zvico zanimljiva.Fotke su izvrsne!!
OdgovoriIzbrišiUživam svaki put čitajući tvoje postove i redovito ih nekako pamtim, jer su svaki put interesantni, pa ih se sjetim u nekim čudnim okolnostima, recimo vozeći se autoputem prema poslu..:))) A da, to s fotkicama iz djetinjstva, to smo izgleda svi prošli, pa sad i moji klinci na svakoj drugoj slici odkidaju meso s bocke ili su im prsti puni kreme koju su "slučjno ostrugali" s torte.
OdgovoriIzbrišiTartići mi izgledaju jako fino, sve od lisnatog do krušaka i gorgonzolu volim!
Mama mi je pričala kad sam bila mala da bi me nahranila prije nego bi tata došao s posla, da bi oni poslije jeli u miru, ali bih ja odmah sjela tati u krilo i rekla kako mi mama niiiiiiišta nije dala jesti. Najupečatljivija slika iz djetinjstva mi je ipak ona mog brata, s komadom torte u lijevoj i batakom u desnoj ruci, pa griz jednog i griz drugog jer je toliko bio halapljiv da nije mogao odlučiti što će prije pojesti.
OdgovoriIzbrišiPravila sam jedanput tartine s briejem i jabukama, isto neobična ali odlična kombinacija. Gorgonzola i kruške su još upečatljivijeg okusa
Zaista neobičan i lijep recept! Prema gorgonzoli sam zbog jakog mirisa imala predrasude:) Kad sam se osmjelila i spremila meso sa umakom od ovog sira, bila sam više nego oduševljena. Nijesam ga još probala u slatkim kombinacijama, ali mi je baš prije neki dan prijateljica nadahnuto pričala o kruškama punjenim sa gorgonzolom koje je jela u Italiji.
OdgovoriIzbrišiNi ja nisam bila izbirljivo dijete, nisam bila ni dijete koje treba tjerati na jelo, a tu sam dobru naviku zadržala do dana današnjeg. :D :D
OdgovoriIzbrišiValjda ta ljubav prema hrani, koja datira iz najranijih dana, nije mogla nikako drugačije ni završiti nego u obliku ovako strastvenog hobija. :D :D
Kruške su mi savršene u slanim kombinacijama, a provjereno znam da su izvrsne s pikantnim sirevima tako da mi sviđa i ovaj recept.
Ovo je baš tart za mene i vrlo brzo ću ga isprobati.
Ne moram ni naglašavati da su me fotke oduševile i da sve izgleda čarobno. :)
Ni ja nisam bila izbirljivo dijete, ali nikad anisam htjela jesti niti bi ikada sada pojela Tripice.
OdgovoriIzbrišizato obožavam ovakve stvari, a kombinacija s gorgonzolom, njenim onako pljesnjivim okusom i nekog voća je nenadmašiva. Volim je s smokvama i s kruškama :)
Divno Monika :)
sviđa mi se što si ''zaljutila'' kruške..super kombinacija
OdgovoriIzbriši