6. ožujka 2012.

Pileća juha s limunom i brokulom / Lemon Chicken Soup with Broccoli

Please scroll down for English.
 

Jučer sam prvi put ove sezone izvukla omiljene balerinke iz tame ormarića za cipele i ponosno ih obula za posao. Jedne balerinke možda ne čine proljeće, ali složit ćete se da svakako nagovješćuju optimističan rasplet prirodnih zbivanja. Poput nestpljivog djeteta iščekujem toplije doba godine i pokušavam ga dodatno požuriti svojim inzistiranjem na balerinkama, platnenim Starkama i laganim jaknicama. Možda upali.

Ako ne upali to, onda moraju upaliti promjene koje se zbivaju na mom tanjuru. Pojavom prvih toplih sunčevih zraka, javlja se u meni neutaživa glad za svježim povrćem, laganim juhama i ukusnim salatama, hranom koja je lagana za nepce i želudac, koja nosi sa sobom dozu kiselosti i osvježenja da me trgne iz zimskog sna. Osim toga, posljednjih sam tjedana zatpana ispitima i učenjem. Intelektualne se aktivnosti u mom slučaju događaju nakon što dođem umorna s posla i traju dugo u noć pa moj organizam traži lagane ali hranjive obroke koji neće opteretiti želudac niti umanjiti moje kognitivne kapacitete. Učenje je ujedno i glavni razlog za manjak novih sadržaja na ovom blogu u posljednja dva tjedna.



Kremasta i svilenkasta pileća juha s limunom i brokulom zapravo je bogatija verzija poznate grčke juhe Avgolemono. Naziv za ovu juhu dolazi od grčkih riječi avgo (jaje) i lemoni (limun). Uz jaje i limun, glavni su sastojci juhe piletina i riža ili orzo, vrsta tjestenine nalik zrncima riže. Za klasični Avgolemono potrebno je skuhati pileću juhu odnosno temeljac koji služi kao baza, a kuhana se piletina nareže na manje komadiće i dodaje u juhu zajedno s kuhanom rižom na samome kraju kuhanja, tek toliko da se ugrije. 


Verzija juhe koju vam ja danas nudim osobito je praktična ako nemate vremena za kuhanje temeljca. Juha je jednako ukusna i puna okusa ako pileća prsa kratko pirjate na sitno sjeckanom luku i zalijete vodom. Dodatkom svježeg povrća poput brokule ili graška, dodatno ćete upotpuniti i obogatiti okus juhe. Ipak, ono što ovu juhu čini doista posebnom i specifičnom jest mješavina jaja i limuna koja se dodaje u nju pri samom kraju kuhanja. Ta mješavina daje juhi gustoću i svilenkastu teksturu, no važno je imati na umu da jaja moraju biti potpuno svježa te da juha ne smije proključati jer će se u protivnome jaja pretvoriti u kajganu. Škrob iz riže služi kao stabilizator dobivene emulzije, a osim toga, riža pridonosi gustoći i hranjivosti juhe zbog čega ona može zamijeniti glavni obrok.



Pileća juha s limunom i brokulom
za 2 osobe (kao glavno jelo)

Sastojci:
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
250g pilećih prsa
1 manja glavica brokule
1 litra pilećeg temeljca ili vode
sok jednog limuna
1 jaje
80g riže dugog zrna
sol i svježe mljeveni papar
svježi peršin
svježa menta

Postupak:
Luk i češnjak sitno nasjeckajte, brokulu razdvojite na male cvjetove, a piletinu narežite na kockice. Rižu skuhajte prema uputama na pakiranju. 
Na malo maslinovog ulja kratko pirjajte luk i češnjak. Dodajte piletinu, posolite i pirjajte nekoliko minuta. Zalijte temeljcem i pustite da proključa pa kuhajte 10ak minuta na laganoj vatri. Dodajte cvjetove brokule i nastavite kuhati dok piletina i brokula nisu mekane, oko 10 minuta.
U posebnoj zdjelici razmutite jaje i dodajte mu limunov sok. Sve zajedno dobro izradite pjenjačom. Juhu maknite s vatre. Uzmite zaimaču juhe i polako ju ulijevajte u smjesu jaja i limna, stalno miješajući pjenjačom. Pazite da se jaje ne zgruša. Smjesu jaja, limuna i juhe sada polako ulijevajte u lonac, stalno miješajući pjenjačom. Lonac vratite na laganu vatru i uz stalno miješanje kuhajte 2-3 minute, tek toliko da se juha ponovo zagrije i lagano zgusne. Nikako ne smije zavrijeti. Umiješajte rižu, pospite sjeckanim peršinom i mentom i poslužite uz kriške limuna.

Lemon Chicken Soup With Broccoli (Avgolemono)
serves 2 as a main dish

Ingredients:
1 onion, finely chopped
1 garlic clove, minced
250g chicken breast, cut into bite-sized pieces
1 small broccoli head, cut into florets
1 l chicken stock or water
juice of 1 lemon
1 egg
80g long-grain rice
salt and freshly ground pepper
fresh parsley leaves
fresh mint leaves

Directions:
In a large pot heat 2 tablespoons of olive oil, add onion and garlic and saute for 2 minutes. Add the chicken, season with salt and cook for a few minutes, or until the chicken turns white. Pour in chicken stock and let it boil, then simmer on low heat for 10 minutes. Add broccoli florets and simmer until both chicken and broccoli are soft, around 10 minutes. In the meantime cook the rice. 
Remove the soup from heat In a separate bowl whisk the egg well. Whisk in lemon juice.Take one ladleful of soup and gradually pour it into the egg mixture, whisking constantly to prevent the egg from curdling. Now gradually whisk the egg mixture into the remaining soup. Return to low heat and cook, stirring constantly, for 2-3 minutes until the soup is reheated and thickened a bit. Do not let it boil! Season with salt and pepper, stir in the rice and sprinkle with chopped parsley and mint. Serve with lemon wedges.

Related Stories Widget by LinkWithin

23 komentara:

  1. Upravo surfam po blogu http://www.mandymortimer.com/ i vidim da prate i tvoj blog, kliknem i oduševim se novim receptom!!!:)))) Monika baš ti hvala na ovoj krasnoj proljetnoj juhici;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivna ti je ova čorbica ali predivna i nama bi ovo komotno bio ceo obrok :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Razumem tvoju nestrpljivost, ja sam se upravo vratila iz kupovine, sa novom texas jaknom koju jedva cekam da promovisem :)

    Corba mi se veoma dopada, volim kombinaciju limuna i piletine. A kako je u kredencu je pakovanje orzo-a... ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. A mouthwatering soup! This combination is really appealing.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  5. Sretno s ispitima! Sigurna sam da je ova juhica dala potrebnu okrepu tvom organizmu, a u iščekivanju proljeća ti se pridružujem.

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja jedva čekam proljeće. Baš sam u subotu kupila prve tratinčice za svoj balkon. Još neke stvari čekaju da se presade... Još sam u zimskoj obući i jakni jer kada idem na posao bude hladno, a poslije posla sam u parku kada pada mrak pa bih se inače smrznula ;) Upravo danas sam ručala gustu juhu od karfiola i celera. Obožavam skoro sve juhice. Ova tvoja ide u obavezni meni za ručak na poslu!

    OdgovoriIzbriši
  7. Baš dobra ideja, svakako ću probati, da napravim promjenu od naših uobičajenih juhica! Njam!

    OdgovoriIzbriši
  8. Baš krasna i zanimljiva juhica!
    I ja sam otvorila sezonu sa starkama, balerinke se još ne usudim izvući :D

    OdgovoriIzbriši
  9. Joj, draga i meni je više dosadila hladnoća. Već nam je došlo proljeće, bilo je čak i +21°c. Uh, kako je dobro skinuti čizme, kapute i prošetati u prirodu!
    Juha je za 5+ s tim što ja ne podnosim rižu dugog zrna, to je već postalo psihološki kod mene!

    OdgovoriIzbriši
  10. Pridružujem ti se u iščekivanju toplijeg vremena i nadam se da ćemo ga prizvati,a juha mi djeluje baš onako lagano savršeno za proljetne dane:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja cilu zimu, doduše ne naglas, ali u sebi kukam i žudim za toplijim vremenom. Vrućine mi ne smetaju, dapače, uživam u njima, ali nekako mi je najdrže proljeće. Ono se osjeti i na tvom tanjuru draga :) Svakako pozdravljam ovu kombinaciju, mislim da je limun fantastičan ideja :)
    Fotke su prekrasne, kao i daskica :)
    Moja je s druge strane završila u nekakvoj antikno plavoj boji :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Pridružujem ti se u nestrpljivom iščekivanju proljeća i toplijih dana, a pridružujem se i ljubiteljima ove juhe. Odlično mi zvuči i izgleda i definitivno je pravim ! Želim ti uspješno učenje i polaganje ispita !!

    OdgovoriIzbriši
  13. I moja Stella već par dana nosi startasice a meni se kosa na glavi diže jer ipak je još hladno ali kako ona kaže mama ne brini se došlo je proljeće a vidim i na tvoj meni je došlo proljeće .Lijepo

    OdgovoriIzbriši
  14. Obozavam ovakve, supice, corbice...i svaki dan bi jela neku drugu. Nikad dosta ovakvih recepata i ideja. Kao i uvek divan post!

    OdgovoriIzbriši
  15. Ja sam danas prvi put obula balerinke i mene veseli proljeće :) Juhe baš ne volim, ali sastojke volim, a slike preprimamljive :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Jako mi je zanimljiva ova corbica. NIsam nikad nista slicno jela i probacu ju...
    Ja ponekad izadjem napolje u kratkim rukavima, ali me vetar opomene da jos nije stiglo prolece! :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Koja predivna juhica, divno. Slike su fenomenalne.

    OdgovoriIzbriši
  18. Divna čorbica.I meni je uživanje gustativih receptora srazmerno proporcionalno efikasnosti kongnitivne funkcije. :) Puno srece sa ispitima.

    OdgovoriIzbriši
  19. Divna juha.
    Ja sam isto pokušala tankom jaknicom prizvati proljeće ali brus. Smrzla sam se u subotu pa sam se vratila dobroj zimskoj pernatoj jakni dok sunce ne postane manje zubato.

    OdgovoriIzbriši
  20. hmm, i ja sam izvukla balerinke jedan dan, ali sam ih zato ubrzo ponovno spremila :( Jako mi se sviđa juhica, prava okrjepa i priprema za tople proljetne dane, a ove poosudice su me osvojile. :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Nisam se nikad više mrznula kao ove zime, pa nestrpljivo očekujem proljeće... Juha je divno proljetna, boje su jako primamljive, a ima i brokule (moje najdraže povrće :D) i moraću je što prije isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  22. Divno! Ja jako volim Grčku supu od jaja i limuna. Sve što je kiselo je uvek moj favorit! Baš kao i ti i ja ne mogu da dočekam proleće. Uskoro će grašak, artičoke, rabarbara, pa mladi luk i jagode, ma sretan sam kao malo dete kad pomislim na lepotu koje toplije vreme nosi.

    Fotografije kao i uvek su FENOMENALNE!

    Pozdrav
    Miroslav

    OdgovoriIzbriši