6. svibnja 2012.

Fritaja s divljim šparogama i kozjim sirom / Wild Asparagus and Goat's Cheese Fritata

Please scroll down for English. 

  
Nakon tri tjedna apstinencije od bloganja napokon sam uspjela uloviti malo vremena da se oglasim s novim receptom. To možete zahvaliti mojoj jačoj polovici koja je neki dan značajno primijetila da već dugo nisam osvježila blog i prijekorno izjavila da bih mogla barem na sat vremena izroniti nos iz tih knjiga i papira i natipkati neki novi recept. Dok je Darka bit će i novih recepata na blogu. Eto, možete odahnuti. 



Knjige, raskupusani papiri i cjelodnevno učenje jedino su čime se u posljednje vrijeme bavim.  Za nešto manje od deset dana izlazim na državni stručni ispit zbog kojeg pate moj društveni, virtualni i kulinarski život. Ne sjećam se kada sam posljednji put bacila oko na neki od sjajnih blogova koje inače redovito pratim ili razmišljala o nekom zanimljivom kulinarskom pothvatu. Ne sjećam se ni kada sam posljednji put ispekla kolač. To je zabrinjavajuće, složit ćete se. No dobro, i to će proći i ja ću opet žariti i paliti u kuhinji. Ponekad i doslovno. 


U međuvremenu se ipak dogodilo nešto lijepo na kulinarskom planu. Portal Zdrava krava i ove sezone provodi akciju "Kuhaj u ritmu proljeća". Recept koji danas dijelim i sa vama, izabran je za recept tjedna u sklopu spomenute akcije. Time sam ušla u konkurenciju za kuharicu proljeća, a na portalu je tim povodom objavljen intervju sa mnom. Recept je izašao i u tiskanom izdanju dnevnih novina 24 sata. 



Fritaja s divljim šparogama i kozjim sirom
za 2 osobe
Sastojci:
150g divljih šparoga
2 mlada luka
1 mala čili papričica
4 sušene rajčice iz ulja
2 jaja
4 bjeljanjka
1 žlica kiselog vrhnja
6 žlica naribanog tvrdog kozjeg sira
sol  i svježe mljeveni papar 

Postupak:
Pećnicu ugrijte na 250°C i uključite grill.
Šparoge prelomite na dijelovima gdje stabljika postaje drvenasta, dobro isperite i narežite na komade dugačke oko 3 cm. Blanširajte ih u kipućoj posoljenoj vodi 4-5 minuta, ocijedite i uronite u ledenu vodu. Mladi luk narežite na tanke kolutiće, čili papričicu sitno nasjeckajte, a rajčice ocijedite od ulja i narežite na male kockice. Jaja i bjeljanjke kratko istucite pjenjačom da se lagano zapjene. Dodajte kiselo vrhnje i 2 žlice naribanog sira, posolite i popaprite i dobro pomiješajte.
U tavi (najbolje željeznoj) ugrijte žlicu maslinovog ulja i kratko pirjajte mladi luk  dok ne omekša. Dodajte chili papričicu, blanširane šparoge i sušene rajčice. Pirjajte nekoliko minuta da se šparoge ugriju. Smanjite vatru  i ulijte mješavinu jaja i bjeljanjaka. Pecite na laganoj vatri bez miješanja dok ne primijetite da su se jaja oko rubova tave slegla. Površina će još biti tekuća. Po površini fritaje pospite preostali naribani sir i tavu stavite u pećnicu na 2-3 minute, samo da se površina slegne i sir otopi. Izvadite iz pećnice i odmah poslužite posuto s malo ribanog sira. 
Wild Asparagus and Goat's Cheese Frittata
serves 2

Ingredients:
150g wild asparagus, trimmed and cut into 3cm pieces
2 spring onions, sliced
1 red chili pepper, finely chopped
4 sun dried tomatoes, drained and chopped
2 eggs
4 egg whites
1 tablespoon sour cream
6 tablespoons grated hard goat's cheese
salt & pepper

Directions:
Preheat the broiler. Cook asparagus in boiling salted water for 4-5 minutes. Drain and transfer to an ice bath or a bowl of ice cold water.  Combine eggs and egg whites in a medium bowl and whisk until a bit frothy. Add sour cream and 2 tablespoons of grated cheese. Season with salt and pepper and whisk to combine.
In a heavy non-stick skillet heat 2 tablespoons of olive oil and saute spring onions for 3 minutes. Add chili pepper, sun dried tomatoes and blanched asparagus. Cook for a few minutes, just to reheat asparagus. Turn the heat to low and pour egg mixture over vegetables. Cook without stirring until eggs are almost set. Sprinkle remaining cheese over and transfer to oven. Broil until frittata is set and cheese is melted, 2-3 minutes. Remove from oven and serve immediately.

Related Stories Widget by LinkWithin

34 komentara:

  1. Frittata i omlet su mi omiljeni obrok kad žurim ili mi se ne da kuhati nešto posebno. Sa šparogama je predivna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja ih volim i često su na meniju kad nema puno vremena :)

      Izbriši
  2. Ovakvu fritu sa šparogama još nisam jela, mora da je fina :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Fritaje na razne račine jako volim, ali ono..šparoge i ja nismo najbolje frendice :)
    Toliko puta su me dok sam bila dijete nudili njima kad bi se vratili iz ''berbe'' da su mi se zamjerile i šparoge i oni koji su mi ih nudili :D

    Mislim, sigurna sam da ćemo kad tad zakopati ratnu sjekiru samo moram skužiti u kojem jelu mi najbolje pašu :)

    Čestitam ti zbog recepta tjedna, definitivno zasluženo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E jesu te usosili. Dok se čitav svijet veseli sezoni cijenjenih i skupih šparoga, ti duboko u sebi patiš :)

      Izbriši
  4. Za moj gušt, još malo pršuta/zarebrnika ili pancete i evo odličnog obroka sa šparugama. Čestitam na uspjehu recepta i želim ti sreću na ispitu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! E da, malo pršuta ne bi škodilo za potpuni doživljaj :)

      Izbriši
  5. Frittata je uvijek super, a ova tvoja odlicno izgleda. pa jos sa sparogama.

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasno izgleda, makar šparoge još uvijek moram dokraja prihvatiti. Jela sam ih nedavno u piti i bile su krasne, a ovdje mi se sviđa kombinacija čili papričica i rajčica pa mislim da bih se mogla odvažiti na šparoge opet... :D
    Jako je lijepo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anja, divlje šparoge su same po sebi dosta gorke i zato vjerojatno mnogima ne sjednu od prve. Zato je važan ovaj korak s blanširanjem koji "ispere" dio gorčine i šparoge budu jako ukusne.

      Izbriši
  7. Drzimo ti fige da uspesno polozis drzavni, a cestitke i na lepim novostima i nagradjenom receptu, fritata je zgodan izbor za brzi rucak, ali sparoge jos nisam imala prilike da probam, napravicu jednom ako ih nadjem... puno pozdrava vama oboje!:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga! Preporučam da šparoge isprobaš prvom prilikom. Vjerujem da bi ti se svidjele :)

      Izbriši
  8. Čestitam ti još jednom Monchi na izboru recepta za recept tjedna na Zdravoj kravi! :-) ova fritaja je apsolutno savršena. Okusi savršeno izbalansirani i fotke su ti sve prelijepe, ali ona sa šparogama mi je baš baš posebna, za na zid u kuhinju! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Nevena! Vidimo se u izboru za kuharicu proljeća, ne? Čestitke i tebi ;) Što se fotki tiče, jedan kuhinjski zid već je prekriven mojim fotkama hrane i više ne stane niti jedna nova, iako bih ja svako malo mogla naći neku frišku za objesit na zid. Među njima je i ova :) Kad mi dosade ove postojeće, onda šparoge idu o klin.

      Izbriši
  9. Čestitam!
    Srećno na državnom! Radujem se tvojim novim receptima i fotografijama:)
    KOd nas su špargle retkost, tu i tamo se pojave, i ja ih volim u fritati. A dodatak kozjeg sira je čini baš njami!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Nevena! I ja se radujem ponovnom kuhanju i bloganju.

      Izbriši
  10. Divne vijesti vezane za izbor recepta,..frittata je vjerujem ukusna jako,kombinacija je super:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Sretno s ispitom. Nakon što položiš, možeš proslaviti s jednom finom tortom, ili ručkom ili nešta treće... Mi čekamo ;)

    OdgovoriIzbriši
  12. krasna fritaja, uvijek dobrodošla ovako sa šparogama. sretno s ispitom, samo riješi to pa ćemo opet uživati u tvojim fotkama i receptima. I hvala Darku :))
    Čestitke na izboru na zdravoj kravi, jedno od meni dražih natjecanja :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Drzim ti palceve za ispit... Super ce to proci, ne brini se...
    A i razumem te sto se tice ucenja i obaveza. :(
    Odlican recept...

    OdgovoriIzbriši
  14. Predivna fritaja, izgleda jako uskusno. Fotke su, kao uvjek, prelepe :).

    OdgovoriIzbriši
  15. sretno na ispitu, mada ni ne sumnjam da će uspješno proći. Vidjela sam intervju u 24 sata super. Fritaja izgleda slasno.

    OdgovoriIzbriši
  16. volim fritaju, i često je spremam, na starinski način, kako je to moja nona radila, bez blanširanja uz dodatak domaćih kobasica!
    sretno!!

    OdgovoriIzbriši
  17. Obožavam šparoge! U fritaji, rižotu, s paštom, na salatu s kuhanim jajima ili bez njih. Jedva čekam da dođe sezona i onda ih kupujem (ponešto uberem i u šumici ispod vrta u Istri) i dio zamrzavam da se nađe kad prođe sezona. Lijepo napisano, odlične fotke i prijevod na engleski bez greške! Slučajno nabasala stisnuvši next blog i odmah stavila u favorite:)

    OdgovoriIzbriši
  18. super fritaja! ja jednostavno obožavam divlje šparoge (i brati i jesti)... dobila si još jednu nagradu, ovaj put jednu malu na mom blogu;)

    OdgovoriIzbriši
  19. Draga, čestitke na receptiću, sigurna sam da si ponosna :) Recept je strava, šparoge i kozji dir, ne možeš pogriješiti :)
    Samo ti nama uči, potpuno znam kako ti je, ja sam dva mjeseca apstinirala od slatkog jer nisam imala vremena niti otići do dućana po slatkiš od učenja, ali proći će i to kad položiš. Držim fige :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Ovo će se definitivno svidjeti dečku pa ću morati spremiti..

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  21. krasna fritaja, odlična kombinacija sastojaka! Čestitke na izboru na zdravoj kravi! Sa zakašnjenjem, ali od srca, čestitke na položenom ispitu!

    OdgovoriIzbriši
  22. Hvala svima na lijepim komentarima :)

    OdgovoriIzbriši