14. travnja 2010.

Zrna kave / Coffee Bean Chocolate Praline

Please scroll down for English.


Dakle, ovo proljeće, ako se ono uopće i može tako nazvati, me doista izluđuje. Očito sam neka vrsta meteoropata, što je dosta ironično s obzirom na činjenicu da sam do nedavno odbijala vjerovati u takve fenomene, uvjerena da su izmišljeni samo kao izgovor i odličan povod za kukanje i samosažaljevanje. Možda samo starim. Uglavnom, već sam tjednima umorna, kilava i užasno troma. Toliko sam bezvoljna da nisam raspoložena čak ni za vježbanje, iako je to aktivnost o kojoj sam gotovo postala ovisna u zimskim mjesecima i bez koje mi dan nije mogao proći. Tada sam jedva čekala proljeće da se vratim uobičajenom trčanju na svježem zraku, što sam čak i uspjela realizirati no trajalo je vrlo kratko, baš onoliko koliko i lijepo sunčano vrijeme. Sve to ne bi bilo niti toliko problematično da od Uskrsa ne vučem neke nepoželjne naslage oko struka (koje vidim samo ja, bar me tako uvjeravaju, ali mene svejedno užasno živciraju). Ni to zapravo nije tako strašno i ne ludim ja zbog naslaga kao takvih, već zbog činjenice da uskoro moram stati u vjenčanicu, koja je, usput rečeno, šivana po mjeri. Prva proba je idući tjedan, a ja imam fobiju da neću u nju stati. Bolesno, zar ne? Ženski um ima nevjerojatnu sposobnost da se opterećuje glupim sitnicama. Moj um očito nije iznimka.


Zbog gore navedenih fobija i spornih naslaga, odlučeno je da limitiram izradu, preradu i konzumaciju slatkiša u nadi da će mi moj struk i ten biti vječno zahvalni. Za sad se baš ne možemo pohvaliti velikim rezultatima, ali čini se da polako ide na bolje. Zbog te odluke došlo je do hiperprodukcije laganih slanih recepata koje možete ovih dana očekivati na ovim stranicama, a do tada vas častim besramno dobrim pralinama koje su uz Dobošicu krasile naš uskrsni stol. Radi se o Zrnima kave čija je autorica kraljica minijatura Mignonne sa bloga La cuisine creative. Umjesto oraha upotrijebila sam pržene lješnjake i u smjesu sam dodala malo ruma. Osim toga, recept sam slijedila u potpunosti i na kraju bila oduševljena savršenim pralinama.


Zrna kave

250g šećera
75ml vode
125g maslaca na sobnoj temperaturi
100g prženih mljevenih lješnjaka
100g mljevenih keksa
80g otopljene tamne čokolade
2-3 žličice mljevene kave
žličica ruma

Čokoladna glazura
150g čokolade
4 žlice ulja

Šećer i vodu pomiješajte u posudi debljeg dna i zagrijavajte na srednje jakoj vatri. Kuhajte uz često miješanje dok ne dobijete gust sirup, oko 3-4 minute. Maknite s vatre i dodajte maslac narezan na male kockice. Miješajte dok se maslac sasvim ne rastopi. Zatim dodajte mljevene lješnjaka i kekse, čokoladu, kavu i malo ruma te sve dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Smjesu stavite u hladnjak da se dobro ohladi prije oblikovanja pralina.



Od ohlađene smjese oblikujte male kuglice (veličine oraha) i u svaku utisnite čačkalicom crtu po sredini tako da dobijete oblik zrna kave. Tako dobivene praline ponovo dobro ohladite prije umakanja u glazuru.

Za glazuru na pari otopite čokoladu uz dodatak ulja. Ostavite da se ohladi 5 minuta pa u nju spuštajte praline. Vilicom ih vadite na rešetku kako bi iscurio višak čokolade pri čemu čačkalicom ponovo napravite crtu po sredini. Praline potom premijestite na pladanj obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak dok se glazura ne stvrdne. Ohlađena zrna kave stavite u male papirnate košarice.



Coffee Bean Chocolate Praline

250g granulated sugar
75ml water
125g butter at room temperature, diced
100g roasted hazelnuts, finely ground
100g graham cracker crumbs
80g bittersweet chocolate, melted
2-3 tsp. ground coffee
1 tsp. rum

Chocolate glaze
150g dark chocolate
4 tbsp. neutral oil

In a heavy based saucepan mix together sugar and water. Put the saucepan onto a medium-high heat and cook until you get a thick syrup, about 3-4 minutes. Remove from heat and stir in the butter. Mix well until the butter is completely melted. Then add the hazelnuts, graham cracker crumbs, melted chocolate, coffee and rum and mix until well incorporated and blended. Refrigerate for at least 1-2 hours or until cold enough to handle.

Take a teaspoon of the mixture and form a small ball (the size of a walnut) using the palms of your hands. Using a wooden toothpick press a thin line down the middle of the ball to get the shape of a coffee bean. Repeat with the rest of the mixture and refrigerate the praline for another hour before dipping them into the chocolate glaze.

For the glaze, melt the chocolate with 4 tablespoons of oil. Remove from heat and let it cool for 5 minutes. Dip each praline into the melted chocolate and take it out with a fork, letting the excess chocolate drip off. Again make a line down the middle using a toothpick and transfer the praline onto a wire rack. Repeat with the rest of the praline. Transfer the coffee bean praline onto a large plate covered with parchment paper and refrigerate until the chocolate sets. Put each praline into a small paper cup and serve.

Related Stories Widget by LinkWithin

23 komentara:

  1. Mam' mi je lakše kad si i ti troma. ;) Mene je već bilo sram kukati u postovima i komentarima kako me proljeće tlači, a jedva ga dočekala. Ja doduše znam da je kod mene problem i u nekretanju i premalo sna, tako da tu moram hitno nešto poduzeti.
    Ovo s vjenčanicom su slatke muke. :)
    Kad dođe stani pani, ušla buš u nju! Sad si me sjetila moje vjenčane haljine, bila je prljavo roza, nije bila klasična vjenčanica i kad smo ušli u Vjećnicu, prvo i jedino kaj' sam pomislila je bilo: "Super! Pašem uz stolce! :D" Imali su prljavo rozi tapecirung na stolcima! Muž je bio u bordo odjelu i rozkastoj košulji! Njegovo odijelo je još negdje živo, ja sam od svoje haljine sašila Timni odjelce za prvi rođendan! :)
    Zrna su ti fenomenalna! Stvarno su ispala majstorski. Jako mi se sviđa ova podloga od točkastog tila u kombinaciji.
    Odlično sve!

    OdgovoriIzbriši
  2. sretan li je onaj čiji recept ti isprobaš... fenomenalno izgledaju na ovoj ljubičastoj podlozi :)) a ako te tješi, ja se osjećam isto tako umorno, iako sam ja više zimoljub, ali inače mi je proljeće ok godišnje doba, ne znam što mi je ove godine :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Oh, I'd love one of those right now! Lovely!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  4. ajmee odusevljena sam i znas da ih i ja vec duze vrijeme mislim napraviti jer su skorz efektni, svidja mi se jako kako si sastojke izmjenila :D fotke su prekrasne sa ovom cipkom ili tilom jel? na tockice, a ova ljubicasta mi je favorit :DD

    OdgovoriIzbriši
  5. Fotke obaraju s nogu...
    Sto se proleca tice mislim da ce nas preskociti i usput smozditi jer ove nagle promene zaista nisu o.k. nikome...
    A sto se vencanice tice... samo opusteno i sve ce biti o.k. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja sam misla kako necu stati u vjencanicu. Ali samo u gornjem dijelu jer sam bila frisko trudna pa sam u prsima narasla :) Naravno da sam stala ... Zrna su prekrasna i efektna. Super je ideja da se zamjene oradi sa ljesnjacima, ni ja nisam fan oraha.

    OdgovoriIzbriši
  7. Prekrasna su zrna i fotke, profinjeno, divno...
    Za nevidljive ili vidljive naslage na stomaku znam jako dobro, mogu one biti i na psihičkoj bazi.
    A muke su, kao što reče Tadeja slatke i ne mogu biti slađe. Vjenčanica se uvijek može malo popustiti, malo proširiti, bitno je ostati u dobrom raspoloženju.

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasno. Sve..i izvedba i fotkice..A mi žene imamo tako malo drugačije mozgove od muških, pa se i opterećujemo oko nepotrebnih detalja i sitnica.. i što će biti ako će biti.. a ti ne brini, stat ćeš sigurno u vjenčanicu i vjerojatno i biti prekrasna do u detalja, a to se i vidi po tvojoj pedantnosti na blogu..Ja sam svoju prije negdje 8 god kad smo se muž i ja ženili posudila, za tada isto masnih 3 tisuće kuna za naravno jednu noć, u staroj Vlaškoj, mislim da se salon ako još postoji zove Primadona, Madona, tako nešto..Kao što Tadeja kaže, to su slatke brige..

    OdgovoriIzbriši
  9. Zamisli da ti šiju vjenčanicu dok si u sedmom mjesecu trudnoće kao meni! Znam da te to neće utješiti, no ipak da znaš da ima i gorih slučajeva :)) Mignonne je zaista kraljica minijatura, no ti ispade princeza ovdje!
    Sve je divno! Lješnici, mmmm...
    I sretno!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ajme, bas si me razveselila ovim minijaturama, ma tebi sve preslatko ispadne, nemam reci...odusevila si me, a znas da bih satima mogla samo gledati tvoje fotkice...bas sam pocastvovana sto si ih napravila!;))) Samo opusteno, sve ce to dobro proci...kiss!;)))

    OdgovoriIzbriši
  11. Sve je slatko i praline i sličice i tvoje brigice:)))
    Sve će biti dobro, samo polako, jedno po jedno!

    OdgovoriIzbriši
  12. Divna su ti zrna! Sigurna sam da ćeš stati u vjenčanicu ;), a nadam se da bumo vidjeli i koju fotkicu s vjenčanja. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Super su,a koliko dana mogu stajat ovako napravljene,i dal moraju biti stalno u frižideru? I koliko se dobije količinski?

    OdgovoriIzbriši
  14. Ma nemoj se previše brinuti sigurno ćeš stati u vjenčanicu, jedi raznoliko,ali bitnije je da se više krećeš, uživaj u dugim šetnjama u proljeće i vidjet ćeš da nema problema i ugodnije ćeš se osjećati i bolje spavati. A komdić čokoladice tu i tamo neće sigurno naškoditi. Sretno s pripremama zaa vjenčanje - i to je poseban gušt...kad se sjetim svojeg i kako sam uživala,:)...

    OdgovoriIzbriši
  15. Totalno te kužim, i što god netko mislio o tome meni je normalno da se žena opterećuje svojom kilažom prije tako važnog događaja. :) Samo se drži laganije prehrane i redovitih obroka i sigurna sam da će ti vjenčanica stajati kao salivena, ne samo to, sigurna sam da će biti predivna. Iako (sudeći po fotkama) ne trebaš mršaviti mislim da je jako važno da TI budeš zadovoljna svojom kilažom kako bi cijeli taj dan provela sretna i opuštena, a ne opterećena špekecom (makar on bio imaginaran). :)

    Ova zrna sam jednom jela i totalno se oduševila. Jako mi se sviđa tvoja izmjena jer lješnjake obožavam. Fotke i prezentacija su predivni, a opet me osvojila omiljena ljubičasta podloga. :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Uvod sam pročitala dva puta da se uvjerim da ga nisam napisala ja već netko drugi :), ovo je kao da živimo paralelan život, sa istim mislima i "mukama" i ja sam u ovom početku proljeća. Pa jel starim, pa jel ovo , pa jel ono , čak sam i na sistematski pregled otišla da se uvjerim da sam zapravo dobro. Nakon zimskog vježbanja ja početkom proljeća uvodim i plivanje, ovo proljeće sam bila čak jednom i za svaki drugi put našla milion i jedan izgovor zašto nisam otišla. Naslagice oko struka također vidim a neki dan sam čak i "napala" jednu kolegicu koja ih ne vidi da kako ih ne vidi, neka mi ne laska , a joj :):).
    Što se tiče vjenčanice, nisam još svoju pripremala ali kako vidim kod svih prijateljica koje sam udala :) muke su to ali slatke, a na kraju staneš u nju i najvažniji je osmijeh i veselje i sve bude super !!
    Zrna kave, odlična ! Baš si ih lijepo napravila i sigurno su i na stolu izgledala efektno. Slike su ti prekrasne, baš lijepo prezentirano !

    OdgovoriIzbriši
  17. Amazing! They look really great!

    OdgovoriIzbriši
  18. ja bi rekla da mi je siguran znak da sam ušla u neke godine , tako da se debljam samo oko struka i trbuh, onak šlaufiči.. i svi se živciramo oko toga .. ali vjeruj mi ništa to nije važno... ima puno važnijih stvari u životu.

    a ustalom kad ti netko servira ovakvu poslasticu, ma kakvi šlaufići :;)))))

    OdgovoriIzbriši
  19. Savrseno,ali bas ..bas....jela sam ih i predivan je recept.Fotke su toliko lepe,da Monika jednostavno nekako odskaču od drugih u tvojoj kreativnosti i izvedbi!!!

    OdgovoriIzbriši
  20. Eh, o opterecivanju glupostima i sitnicama bih mogla citav esej da napisem. Ma samo opusteno.
    Ovaj recept je i meni jako primamljiv ali nikad da se "bacim" na posao.
    Slike su nestvarno lijepe.

    OdgovoriIzbriši
  21. Ovo sam i ja pre nekog vremena pravila. Mignonne je genije, pravila sam dosta njenih recepata i svaki je bio savrsen.

    OdgovoriIzbriši