20. prosinca 2011.

Medena pita / Honey Cake

 Please scroll down for English.


Iako još nema pravog sniježnog pokrivača niti će ga po svemu sudeći biti, blagdanski feeling se odavno ušuljao u naš stan. Već se početkom prosinca moja kuhinja pretvorila u mini manufakturu keksa i kolača. Stan već tjednima miriše na cimet i klinčiće i ispunjava nas nekim neobjašnjivim mirom i veseljem. Ipak, od svih silnih kerefeka koje sam do sada ispekla više nema ni mrvice. Dio se pojeo ovako, usput. Uvijek poslije obroka fali nešto slatko kad znaš da se negdje u nekoj limenoj kutiji skrivaju mirisni keksići. Dio smo podijelili, kako to uvijek i biva, a dio je završio na mom štandu na sajmu hobija. I tako sam ovaj vikend krenula ispočetka. 


Uz  Paprenjake, koje sam pekla sada već po treći put u mjesec dana (tata je, naime, naručio jednu turu samo za sebe), pekli su se medenjaci kojima ćemo i ove godine ukrasiti svoj djelomično jestivi eko bor. Medenjacima će društvo praviti šarene lizalice, platneni i drveni ukrasi i češeri, upotpunjeni grilandama od kokica. Još su dvije vrste keksića sigurno spremljene u limene kutijice. Spomenute ću kutijice morati sakriti na neko slabo vidljivo, i po mogućnosti visoko mjesto, jer bi u protivnom do Božića opet mogle biti ispražnjene. 

I u ovoj rundi božićnog pečenja nezaobilazna će biti medena pita. Ispekla sam je za sajam hobija, gdje je pobrala hvalospjeve čak i od iskusnih kuharica poput gospođe Slavice Reiner, prve pobjednice manifestacije Babičini kolači, koja se ove godine održala već peti put. Medena pita je u našoj obitelji konstanta, a ja je posebno volim u vrijeme božićnih blagdana. Mamin stari recept, inače samo po sebi jedinstven u odnosu na druge klasične recepte za taj kolač, prije nekoliko godina preuzela sam u svoje ruke i isprobala ga u međuvremenu mnogo puta. S vremenom sam u recept uvela neke izmjene i iz iskustva naučila neke trikove koji vam mogu olakšati pripremu i koji će pomoći da pita ispadne mekana, prhka i oku ugodna.


Ono što preporučam, a što inače nije praksa kod ovakvih prhkih tijesta, jest da koristite kombinaciju oštrog i glatkog brašna. Pola-pola je idealan omjer. Tijesto će biti podatnije i kompaktnije, neće se lomiti niti raspadati prilikom valjanja. Kada zamijesite tijesto ono će biti lagano ljepljivo, ali pokušajte odoliti porivu da dodate još brašna. Tijesto je ljepljivo samo zbog rastopljenog meda i šećera, a kada se ohladi i malo opusti, bit će idealno za rad. Kako biste izbjegli dodavanje brašna, preporučam da kore valjate na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje. Osim toga, to je i praktično jer vam olakšava premiještanje razvaljanih kora na lim za pečenje.


Kod pečenja kora budite posebno na oprezu jer su izrazito tanke i mogu se prepeći u tren oka. Dok se kora peče, sve druge poslove ostavite po strani i dežurajte uz pećnicu. Kora je gotova kada dobije tek nježnu kremastu boju. Čim vidite da počinje dobivati boju po rubovima, odmah je izvadite iz pećnice. To će, ovisno o vašoj pećnici i debljini kore, trajati 4-5 minuta. Ako kore prepečete, one će biti izrazito krute i tvrde kada se ohlade, postat će krhke i lako će pucati, pa ćete imati problema prilikom sastavljanja pite. Osim toga, duže će im trebati da omekšaju. Za rukovanje korama dobro je imati pri ruci pravokutni komad kartona, velik otprilike kao A4 komad papira. Obložite ga aluminijskom folijom i podvucite pod koru te sve zajedno pomičite. Ako koru uhvatite rukama za krajeve, ona će po sredini sigurno puknuti.

Prilikom sastavljanja pite kore volim poškropiti sa malo ruma. Osim što im daje aromu, pomaže da kore brže omekšaju. Gotovu pitu obavezno omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na minimalno 24 sata, a u najboljem slučaju na dva dana, kako bi kore omekšale. Iako je medena pita najukusnija kada se jede na sobnoj temperaturi, primijetila sam da vlažni zrak u hladnjaku pomaže korama da omekšaju i da je pita na kraju puno mekanija i sočnija. Medenu pitu režite dok je hladna, a prije posluživanja je ostavite na sobnoj temperaturi oko sat vremena. 


Kad smo već kod kolača s medom i blagdanskih recepata, želim vas podsjetiti na svoja dva starija ali jako efektna recepta. Ukoliko su neki od vas još uvijek neodlučni ili bi željeli napraviti nešto zanimljivo i neobično, evo prijedloga:  Kućica od medenjaka i Čokoladna medena srca. Ujedno vas podsjećam da Nestle nagradni natječaj i dalje traje i da još uvijek možete glasati za moj recept.

Medena Pita

Kore za pitu

Sastojci:
3 žlice mlijeka
3 žlice ulja
150g šećera
2 žlice meda
1 jaje
400g brašna (pola oštrog, pola glatkog)
1 žlice sode bikarbone

Postupak:
Mlijeko, ulje, med i šećer kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Maknite svatre. U vruću smjesu dodajte brašno pomiješano sa sodom i razmućeno jaje. Rukama zamijesite glatko tijesto. Pokrijte krpom i ostavite 10-15 min da se opusti.

Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela i svaki razvaljajte na komadu papira za pečenje u tanku koru (debljine oko 2mm). Pecite svaku koru posebno na 180°C oko 5 min na preokrenutom limu za pečenje. Pečene kore potpuno ohladite prije sastavljanja pite.

Primijetit ćete da su kore krute i tvrde jednom kad se ohlade. Zbog toga su vrlo krhke pa budite pažljivi dok s njima rukujete. Kore će omekšati nakon što ih premažete kremom i ostavite preko noći.

Krema
Sastojci:
500ml mlijeka
150g šećera
1 vanilin šećer
6 žlica pšenične krupice (grisa)
200g maslaca
2 žličice ruma
2 žlice kakaa u prahu

Postupak:
Za kremu zakuhajte mlijeko, šećer i vanilin šećer i dodajte gris. Kuhajte dok se ne zgusne, maknite s vatre i ohladite. U ohlađenu kremu umiješajte rum i pjenasto umućeni maslac. U jednu trećinu kreme umiješajte kakao.

Sastavljanje pite:
Prvu koru poškropite sa malo ruma i premažite polovicom bijele kreme. Poklopite drugom korom i opet poškropite rumom. Koru premažite tamnom kremom i poklopite trećom korom. Nju također poškropite rumom i premažite ostatkom bijele kreme. Pitu završite posljednjom korom, poškropite rumom, pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći (idealno bi bilo dva dana) da kore omekšaju. Narežite na kocke i pospite šećerom u prahu.


Honey Cake
 

Honey cake layers
Ingredients:
3 tablespoons milk
2 tablespoons honey
3 tablespoons vegetable oil
150g sugar
1 egg, lightly beaten
400g flour
1 tablespoon baking soda

Directions:
Mix together flour and baking soda and set aside. In a saucepan heat milk, oil, honey and sugar on medium heat until sugar dissolves. Remove from heat, add flour and egg. Mix with a wooden spoon until it starts coming together and then knead with your hands into a dough. Cover the dough with a clean kitchen cloth and leave it to rest for 15 minutes.

Preheat the oven to 180°C.

Divide the dough into four equal pieces. Take one piece of the dough and roll it out on a piece of parchment paper into a rectangle 2 mm thick. Transfer the flattened dough together with parchment paper on a baking tray and bake for 5 minutes or until just barely golden but not brown. Make sure you don't ovebake it because it tends to burn easily since it is very thin. Remove from the oven and let it cool completely. Once they cool, the cake layers become hard and stiff. Because of that handle them with care because they are fragile and tend to break easily. Repeat the process with the rest of the dough. 

Cream Filling
Ingredients:
500 ml milk
6 tablespoons semolina
150g sugar
1 envelope of vanilla sugar (10g)
200g butter, at room temperature
2 teaspoons dark rum
2 tablespoons cocoa powder

Directions:
In a medium saucepan heat milk, sugar and vanilla sugar. Bring to a boil and remove from heat. Stir in semolina and cook until it thickens. Remove from heat and let it cool completely. Meanwhile, beat the butter until light and creamy and mix it into the filling.  Mix cocoa powder into 1/3 of the filling.

Assembly:
Sprinkle one cake layer with some rum, spread half of the white filling over it and cover with another layer. Press gently with your hands so it sticks to the filling. Again sprinkle the cake with rum and now spread the dark filling over it. Cover with the third layer, press gently and sprinkle with rum. Spread the remaining white filling over it, cover with the last layer and sprinkle with some rum. Don't worry if your layers aren't perfectly shaped. Cover tight with a plastic wrap and leave in the fridge overnight (two days would be ideal). You will probably notice that the cake layers are quite hard when you're assembling the cake, but don't worry. They will soften up considerably overnight under plastic wrap and the cake will literally melt in your mouth. You can cut away the non-perfect parts the next day and shape or cut the cake as you like. Sprinkle with some powdered sugar before serving.

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 20:

  1. Monika, ovo ti je fenomenalno, čekala sam da objaviš recept! Iz ovih stopa ga prepisujem i ako stignem do Božića pravim ga, iako sam već pravila nešto medeno u obliku pite-ruski medovik sam jučer ispekla. Ako ne stignem, za novu godinu bih ju radila, stvarno ti je ova pita fenomenalna.
    Imam jedan recept kojeg također namjeravat isprobati od Damirove mame za pitu sa sirom i orasima, u tijesto za kore također ide pola glatkog-pola oštrog brašna i prekrasno je.
    Ja od jučer skrivam po balkonu po kutijama kolače, stalno ih selim iz jedne kutije u drugu, moji se teško suzdržavaju, ja im trubim da se strpe do Badnjaka :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Super recept,i kod mene ce ovih dana na probavanje:)
    @Tamara-jel ima negdje recept za tu pitu sa sirom i orasima?

    OdgovoriIzbriši
  3. Wow, that cake could be sold in a Kaffeehaus! Really gorgeous and so delicious looking.

    Those shots are wonderfully nostalgic and beautiful!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja obožavam stare fotografije pa kada sam vidjela ovaj kolač ukomponiran sa starim fotkama pala sam na d..-
    Pa, kako se ja toga nisam sjetila:)
    Šalim se, naravno i sve m je predivno. A recept posebno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Pita izgleda presavršeno! Fotke su super!:)
    Lijep pozdrav draga!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja već probala tvoju medenu pitu. Ne znam koliko se razlikuje recept, moram da pogledam.

    U svakom slučaju isprobaću. Ja sam se još od tad navukla na taj tip kolača. Kod nas toga nema.

    OdgovoriIzbriši
  7. Dobra je Snježa, pala na d..., ko ne bi tvoje fotke su nam konačno dočarale pravi Božić, tradicija, vrednote, uspomene, šta ćeš više. Ono naj vrednije ne košta ništa i tu je oko nas. Imam sličan, ako ne i isti recept, hvala što si ga izronila za nas.

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako mi je drago da si se u poslednje vreme aktivirala na blogu jer beskrajno uživam u svakom postu...a fotke... uh... savršenstvo bez mane :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo sa starim fotografijama ti je genijalna ideja, svaka čast! I ja isto obožavam takve stvari, pogotovo stare fotografije. Toliko si dočarala Božić na njima, ove prelijepe čaše, pa drvena podloga.. sve fenomenalno :D. Pita je fantastična, ja sam planirala mađaricu za Božić, ali sad sam se predomislila, tako da možda napravim već sad tvoju medenu pitu, i baš je medena! :)))

    OdgovoriIzbriši
  10. fotke su čarobne, vjerujem i recepti nisam probala još, ali fotke očaravaju...

    OdgovoriIzbriši
  11. Koliko naputaka za jednu pitu ;) Sigurna sam da je vrijedna svake minute provedene uz nju. Rado bih napravila sve tvoje prijedloge, ali nemam vremena. Ubija me ovo zimsko vrijeme,a još nije pao ni snijeg ;)
    Fotkice i stajling: savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  12. I ja sam nestrpljivo cekala recept! Cim uhvatim malo vremena, isprobacu ga! :) Jako volim Medenu pitu, a godinama ju nismo pravili...
    Puno hvala na detaljnom uputstvu! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Zaboravih pohvaliti zaista prelepe fotografije... Jako mi se dopada atmosfera na njima! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Sve krasno izgleda pita, fotke. Ma genijalno.

    OdgovoriIzbriši
  15. Uzivancija je gledati ove fotke,predivne su! Moram isprobati pitu, i sigurno hocu, jedino ne stignem fotkati, pa mi je zao sto ti ne mogu dati neki dokaz:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Što da kažem, pita izgleda savršeno, a fotke sa straim fotografijama su me oborile. :)
    Inače nisam neki stručnjak za ovaj tip kolača, ovakvi kolači se kod nas nisu nikad radili i zato ti hvala na ovako detaljnom postu. Tvoji savjeti će mi sigurno dobro doći. :)
    Ako stignem napravila bi i ovu pitu jer imam osjećaj da se topi u ustima.
    Jučer sam radila nešto slično i nekako sam baš u fazi ovakvih starinskih kolača tako je ovaj tvoj recept baš po mom guštu.

    OdgovoriIzbriši
  17. krasno, nikad nisam radila ali ove tvoje slike su me začarale, pa si sad razmišljam o njoj, još uz tako detaljan postupak!!

    OdgovoriIzbriši
  18. Pita tako lijepa na ovim divnim slikicama koje nas vraćaju u prošlost

    OdgovoriIzbriši
  19. imam svoj recept za medenu pitu koji je vrlo sličan ovom ali bez ovog kakaoa u nadjevu
    ja ću je isto napraviti ovaj tjedan, prošli sam imala previše stvari pa nisam, ali ovaj tjedan je sigurno na redu
    fotke sa starim fotografijama su predivne

    OdgovoriIzbriši