Please scroll down for English.
U anglofonim zemljama ovakva bi se vrsta kolača nazivala kruhom, što valjda ima smisla s obzirom na to da se peče u klasičnom kalupu za kruh. Osim toga, vanjskim izgledom, a ponekad i teksturom može ličiti onome što bismo podrazumijevali klasičnim kruhom. Izvan anglofonog svijeta, doduše, stvari su malo drugačije jer nazivi određenih jela i vrsta jela uvelike su kulturološki uvjetovani.
Jedan od meni najdražih kolegija na studiju engleskog jezika bila je kognitivna lingvistika. Naziv kolegija i osnovna načela kognitivne lingvistike kao disicipline uglavnom su izazivali upitnike iznad glava mojih prijatelja i poznanika pa neću ni vas zamarati teorijskim aspektima kognitivnih znanosti. Ipak ću spomenuti teoriju prototipa koja je važna kako bismo razjasnili zašto će vas mnogi u vašem okruženju gledati kao ekscentrika kad mu spomenete da ste doručkovali kruh s bananama ili jabukama, što se meni nakon ovog recepta često događalo. Na kraju svakog takvog razgovora morala sam kapitulirati i nevoljko priznati da se ipak ne radi o kruhu, pa čak ni o slatkom kruhu već o kolaču s bananama.
Svi ste čuli za mentalne slike, pojam koji se često spominje u psihologiji. Teorija prototipa objedinjuje psihologiju i lingvistiku i istražuje kako na temelju mentalnih slika stvaramo u našim glavama apstraktne kategorije i kako u njih kategoriziramo stvari i pojave koje nas okružuju. Ukratko, kada čujemo neki pojam mi ga najprije zamislimo, odnosno vizualiziramo i stvaramo mentalnu sliku tog pojma. Kada čujete pojam stablo, u glavi vam se odmah javlja slika nekog stabla. Ta slika pokazuje što je za vas tipični predstavnik kategorije stabala. Kladim se da ste zamislili hrast ili neko stablo izgledom slično hrastu. Stanovnici američke savezne države Wisconsin zamislit će javor, a stanovnici Havaja kao tipičnog predstavnika kategorije stabala zamišljaju palmu. Iz ovog je primjera jasno vidljivo u kojoj je mjeri geografski i kulturološki uvjetovano ono što mi smatramo tipičnim predstavnicima neke kategorije.
Ista je stvar i sa hranom. Kada kažem riba, većina Hrvata pomislit će na brancina ili oradu, Slavonci vjerojatno zamišljaju šarana, a Norvežani lososa ili bakalara. Podneblje, klima, prirodni resursi, kultura, tradicija i navike utječu na naše poimanje svijeta. Da se vratimo na dilemu s početka priče. Kruh ili kolač? Što je za vas tipičan kruh? Kako on izgleda? Kladim se da kruh s bananama nije među top deset slika koje se javljaju pred vašim očima. Kruh je u našoj kulturi nešto sasvim drugo, a mentalna slika tipičnog kruha toliko je duboko ukorijenjena u našoj svijesti da nam je nezamislivo taj naziv upotrebljavati za tamo neke kolače s voćem, čak i kada su oni pečeni u kalupu za kruh i kada ih polovica zapadnog svijeta naziva kruhom.
To me dovodi do još jedne dileme. Što se u našoj kulturi podrazumijeva pod pojmom kolač? Ovaj kolač s jabukama, kao ni već spomenuti kruh s bananama, ne uklapaju se u moju mentalnu sliku tipičnog kolača. Prototip kolača u mojoj glavi sastoji se od biskvita i kreme. Znam da to nužno ne mora biti tako, ali tako ga ja zamišljam. Današnji recept prema tome ne spada ni u kategoriju kolača. U koju ga kategoriju onda strpati i koji mu naziv nadjenuti? Koja su vaša razmišljanja o svemu ovome?
Nakon ove (nadam se previše zamorne) filozofske rasprave, samo ću dodati da je ovaj kolač s jabukama izuzetno sočan, mekan i ukusan. Nije tako zdrav kao onaj s bananama jer sadrži ponešto masnoća, ali ipak je odlična alternativa klasičnim kolačima. Sjajan je uz šalicu mlijeka za doručak ili kao lagani desert uz šalicu popodnevne kave.
Integralni kolač s jabukama i brusnicama
Sastojci:
115g integralnog brašna
100g pšeničnog bijelog brašna (glatkog)
1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
2 žličice praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
130g smeđeg šećera
1 žličica mljevenog cimeta prstohvat muškatnog oraščića
180g mlaćenice (buttermilk)
75g otopljenog maslaca
2 velika jaja
2 velike jabuke, naribane
50g grubo sjeckanih oraha
30g sušenih brusnica
1 žlica ruma
Za posipanje:
1 žlica smeđeg šećera
1/4 žličice cimeta
Postupak:
Pečnicu ugrijte na 180°C. Namastite četvrtasti kalup za kruh (23x13x8cm) i pospite ga brašnom.
Ugrijte žlicu ruma i njime natopite nasjeckane suhe brusnice. OStavite ih da odstoje dok pripremate smjesu za biskvit. U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke: obje vrste brašna, sjemenke lana, prašak za pecivo, sodu, sol, šećer i začine. U drugoj zdjeli pjenjačom sjedinite mlaćenicu, jaja i otopljeni maslac. Ulijte mokre sastojke u suhe i kratko miješajte kuhačom da se sjedine. Umiješajte jabuke, brusnice i rum te orahe pa smjesu ulijte u kalup. Po vrhu pospite mješavinu smeđeg šećera i cimeta.
Kolač pecite oko 45 minuta. Najbolje je provjeriti čačkalicom ili štapićem za ražnjić. Pečeni kolač ostavite da se ohladi i poslužite. Izvrstan je još topao, a jednako je dobar i na sobnoj temperaturi.
Whole Wheat Apple Cranberry Bread
Ingredients:
115g whole wheat flour
100g all purpose flour
1 tablespoon ground flax seed
2 teaspoons baking powder
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
130g brown sugar
1 teaspoon ground cinnamon
generous pinch of nutmeg
180ml buttermilk
75g melted butter
2 large eggs, lightly beaten
2 large apples, grated
50g walnuts, roughly chopped
30g dried cranberries, chopped
1 tablespoon rum
For sprinkling:
1 tablespoon brown sugar
1/4 teaspoon ground cinnamon
Directions:
Preheat the oven to 180°C. Grease and flour a loaf pan (23x13x8cm).
Heat the rum sand pour it over cranberries. Let them soak while you're preparing the batter. In a bowl combine all dry ingredients: both flours, flax seeds, baking powder, baking soda, salt, sugar and the spices. In a separate bowl whisk together buttermilk, eggs and butter and pout them to the dry mix. Mix until it just comes together. Add the grated apples, dried cranberries, rum and walnuts. Fold to incorporate and pour into your prepared pan. Sprinkle with a mixture of brown sugar and cinnamon and bake for about 45 minutes (test with a wooden skewer). Let the cake cool in the pan. It's beautiful when served warm, and equally delicious at room temperature.
A wonderful bread! I'd love a slice to savor with my coffee.
OdgovoriIzbrišiCheers,
Rosa
Sjajan kolač! Moram da ga napravim malo modifikovan tj. zameniću puter maslinovim uljem a brusnice kajsijama. Sve to iz zdravstvenih razloga.
OdgovoriIzbrišiNikada nisam radila ovu vrstu kolača (ja to smatram kolačem) sa integralnim brašnom. Izgleda tako rustično i vrlo ukusno. Uz šolju kafe ili crnog čaja bi mi svakako prijalo parčence. Fotografije su sjajne!
OdgovoriIzbrišiBaš je krasan! S obzirom na sve, ja bih ga zvala "kolačem" :)
OdgovoriIzbrišiOdličan kolač i pogodan za varijacije.
OdgovoriIzbrišiJutro meni ne prolazi bez kavice i kolaca ovog ili slicnog tipa.
OdgovoriIzbrišiMoj muz pak voli da pojede popodne,njemu tako vise odgovara.
Moram priznati da ih nisam pravila ziveci u hrvatskoj jer tada sam bila prokupirana necim drugim,no sada je druga prica i dosta smo inace promijenili nacin ishrane..
My type of healthy and tasty treat. Great for the breakfast.
OdgovoriIzbrišiJa bih ga nazvala slatki kruh, super izgleda.
OdgovoriIzbrišiŠto se moje mentalne slike tiče, pojam kolač uvijek vizualiziram kao biskvitno-kremasti desert.
OdgovoriIzbrišiKod nas se često koristi izraz slatki kruh, tako da bih i ovaj tvoj recept bez problema svrstala u tu kategoriju. I rado bih ga probala, jer izgleda primamljivo i ima sastojke koje volim.
Jako mi se sviđa ovaj kolač,inače vrlo slično pravim i zaista nam je omiljen:)
OdgovoriIzbrišiAh mila moja! Baš si me dala u razmišljanje. Prvo, kada je u pitanju drvo ja bih odmah pomislila na bor, riba: meni na pamet pada pastrva a ovo bih isto tako svrstala u slatki kruh.
OdgovoriIzbrišiMeni se jako sviđa, a mislim da bi se svidio i dečkima. A ja kada pravim kolač, nastojim da bude veći i da mi traje bar dva dana:)
kognitivna lingvistika bila mi je jedan od omiljenih predmeta, a ovo mi se sviđa i na kognitivnoj i emotivnoj i svakoj razini :)
OdgovoriIzbrišiSuvi kolac... Za dorucak uz solju mleka. :) Ja to ponekad objedinim pod imenom kuglof, pa onda objasnjavam da oblikom ipak nije kuglof... :)
OdgovoriIzbrišiAli, ja volim ovakve slatkise...
Barem jednom nedjeljno pravim ovaj kolac po vasem receptu, i nestane u minuti... mislim da to dovoljno govori kakav je... Preporucujem od srca da probate, a vama draga domacice, svaka cast!
OdgovoriIzbriši