Please scroll down for English.
Sjedim pred ekranom i pokušavam sabrati misli. Sve sam više uvjerena da bolujem od nekog blagog oblika poremećaja pažnje koji mi u ovakvim situacijama dodatno otežava posao. Pomalo iznervirana hrpom nepovezanih misli koje mi lete kroz glavu počinjem gubiti koncentraciju. Prsti napeto počivaju na tipkovnici u iščekivanju. Osjećam se kao da sjedim na satu hrvatskog jezika u osnovnoj školi. Ispred mene otvorena je zadaćnica, a na otvorenom listu piše jedna jedina riječ. Proljeće.
Naprasito se budim iz sjećanja. Sunce, priroda, cvijeće, trava, jagode, laste... Sve su te teme već istrošene i otrcane. I proljeće je otrcano. Ali svejedno ga volim. Volim ga iz svih očitih i otrcanih razloga. Volim ga zbog topline, šarenila i balerinki. Volim ga zbog šparoga, jagoda, rabarbare... Jednostavno ga volim. Točka.
Proljeće me uvijek inspirira na smjele kombinacije okusa i boja, potiče na istraživanje i tjera da izađem iz svojih uobičajenih obrazaca i napravim smjeli korak u nekom potpuno novom smjeru. Današnje jelo i serija fotografija rezultat su takvog jednog izleta. Eksperimentom sam doista ugodno iznenađena u svim pogledima.
Iako ovo jelo nema puno veze s proljećem, njegova svježina, lakoća i nježni okusi kao da su stvoreni za ovo lepršavo i raznobojno godišnje doba. Rižoto je djelomično inspiriran Rižotom sa kruškama i parmezanom s bloga Ebba's cuisine, a djelomično receptom za Rižot od jabuka iz časopisa Sensa sretna hrana (broj 01/2010). Ovo nježno i suptilno jelo možete poslužiti kao osvježavajuće predjelo ili lagano glavno jelo.
R
ižoto od jabuka nam se izuzetno svidio, pogotovo poslužen s malo gorke rikule i reduciranog balzamičnog octa kojeg uvijek imam u hladnjaku. Njegova intenzivna kiselo-slatkasta aroma stvarno podiže ovo jelo na potpuno novu razinu. Umak možete napraviti tako da 250ml balzamičnog octa zagrijavate do vrenja. Dodajte žlicu meda i miješajte dok se ne otopi, a potom kuhajte dok otprilike polovica tekućine ne ispari tj. dok umak ne postane gust, sirupast i ljepljiv. Umak možete čuvati u hladnjaku mjesecima.
Rižoto od jabuka i parmezana s bademima
za 2 osobe kao glavno jelo
Sastojci:
2 žlice maslaca
1 ljutika (ili pola glavice luka)
1 Granny Smith jabuka
1/2 limuna, sok i korica
170g Arborio riže
80ml suhog bijelog vina
300-400 ml povrtnog temeljca
prstohvat tucane ljute papričice
sol i svježe mljeveni papar
2 žlice hladnog maslaca
2 žlice ribanog parmezana
3 žlice vrhnja za kuhanje
30g grubo sjeckanih tostiranih badema
Postupak:
Ljutiku sitno nasjeckajte, jabuke ogulite i narežite na male kockice i prelijte limunovim sokom. Na zagrijanoj tavi ili u posudi šireg dna otopite 2 žlice maslaca i prijajte ljutiku dok malo ne omekša. Dodajte jabuke i limunovu koricu i pirjajte 2-3 minuta dok jabuke ne zamirišu. U tavu dodajte rižu i uz stalno miješanje pirjajte dok riža ne postane staklasta. Zalijte vinom i kuhajte uz često miješanje dok alkohol ne ispari. Dodajte veliki prstohvat soli, svježe mljeveni papar i ljutu papričicu. Smanjite vatru i malo po malo zalijevajte temeljcem, često miješajući sve dok riža nije kuhana al dente. Možda ćete potrošiti sav temeljac, a možda i manje nego što je navedeno u sastojcima, ovisno o tome koliko će tekućine riža popiti.
Kad je riža kuhana, umiješajte hladni maslac, a kad se on rastopi dodajte naribani parmezan. Rižoto maknite s vatre i umiješajte vrhnje te odmah poslužite posuto sa grubo sjeckanim bademima i malo rikule. Po želji preko rižota možete preliti malo reduciranog balzamičnog octa.
Apple and Parmesan Risotto with Almonds
serves 2 as a main dish
Ingredients:
2 tablespoons butter
1 shallot, finely chopped
1 Granny Smith apple, peeled and diced
1/2 lemon, zest and juice
170g Arborio rice
80ml white wine
300-400g vegetable stock
pinch of chili flakes
salt and pepper
2 tablespoons cold butter
2 tablespoons grated Parmesan cheese
3 tablespoons heavy cream
30g toasted almonds, roughly chopped
Directions:
Heat two tablespoons of butter in a wide saucepan. Add the shallot and cook for 2 minutes. Squeeze lemon juice over diced apples so they don't oxidize. Add apples to the pan along with lemon zest. Cook for 2-3 minutes, just until the apples release their sweet aroma. Add rice and cook, stirring constantly, until the rice is all covered in butter. Add wine and cook until the alcohol evaporates. Season with a generous pinch of salt, some freshly ground pepper and chili flakes. Now reduce the heat and start adding stock, one ladle at the time. Cook, stirring frequently until the rice is cooked al dente.
Once the rice is cooked, stir in cold butter and grated Parmesan cheese. Remove from heat and stir in heavy cream. Serve immediately sprinkled with toasted almonds and some rocket leaves. The risotto is spectacular served with some balsamic reduction sauce.
hehee, a ja umirem od smijeha :) jer smo na isti dan objavile rižoto od jabuka :D prekrasan ti je! jako mi se sviđa kombinacija :))
OdgovoriIzbrišiWhat a lovely idea! This risotto is delightful.
OdgovoriIzbrišiCheers,
Rosa
Zaista prekrasno, lagano i svježe jelo. Ovih dana se davim u salatama od rikule i radiča sa kremom od balsamica, baš volim tu kombinaciju
OdgovoriIzbrišiUh, ja bih na naslov "proljeće" uspjela napisati cijelu zadaćnicu koliko ga volim. Rižot izgleda odlično i sigurno je super okusa.
OdgovoriIzbrišiGREAT IDEA..
OdgovoriIzbrišiJako mi se sviđa ovaj recept, savršen je za proljetne dane!
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav. :)
Obožavam proljeće! Baš sam kod Nevene komentirala kako do sada nisam probala rižoto od jabuka, mislim da je krajnje vrijeme, pogotovo kada me vaši recepti i fotke mame :)
OdgovoriIzbrišiMonika, predivna varijanta ovog laganog rižota, a u fotografijama se utapam!
Super, super, super... Fotke su čarobne!
OdgovoriIzbrišiJa sam uvijek imala blokadu prilikom pisanja zadačnice. Rižoto krasno izgleda i kao što sam napisala kod Ebbe moram isprobati.
OdgovoriIzbrišii kod tebe rižoto, volim dodatak badema!!
OdgovoriIzbrišiHahaha, nemoguće! Gotovo da i ne trebaju nikakve igrice, počeli su neki jednako kuhati!
OdgovoriIzbrišiRižoto je prekrasan ali, znaš moje:)
Mene si definitivno osvojila ovim rižotom. Zaintrigiralo me kada sam ga vidjela kod Nevene, evo me sada i kod tebe i uvjerena sam da ću ga isprobati. Volim ovakve kombinacije , a izgleda mi toliko lijepo i dobro da ga ne mogu baš tako zaboraviti.
OdgovoriIzbrišiProljeće i ja volim iako moram priznati da sam malo više umorna i još malo više zbrkana pojavom prvih znakova proljeća.
predivne su mi ove proljetne kombinacije, a bas sam neki dan zvala frendicu na rucak i jabuka je bila leitmotiv - od juhe pa do deserta :) da sam znala, mogla sam i ovaj tvoj rizot ubaciti :)
OdgovoriIzbrišiI pored problema sa koncetracijom ipak je svaka reč na mestu, odličano napisan uvod!
OdgovoriIzbrišiA ne zaostaju ni rižoto ni fotografije :)
Slučajno sam naletila na blog - i jako mi se sviđa:)
OdgovoriIzbrišiMoram priznati da još nikad nisam jela rižoto od jabuka..
Ali fino mi izgleda na slikama.
Divna proljetna kombinacija, fotografije su me totalno osvojile! :)
OdgovoriIzbrišiStvarno izgleda lagan, a fotke baš svježe :). Sviđa mi se.
OdgovoriIzbrišiPozdrav,
a.