28. rujna 2008.
Polpete od piletine i kelja
U zadnje vrijeme sam nešto zapela za polpete u svim mogućim oblicima i kombinacijama. Volim ih jer se u njih zaista može strpati sve i svašta. Kad imam akciju pražnjenja hladnjaka obično se na meniju nađu baš one. Najčešće ih pravim sa svim mogućim kombinacijama povrća, ovisno o tome što mi se nađe pri ruci. Jako su zahvalne za izradu i podložne svim vrstama eksperimenata. A ono što je kod njih najbolje jest da mogu poslužiti kao odlična kamuflaža za sastojke koje vaši ukućani inače ni pod razno ne bi pojeli. ;)
U ovom slučaju u hladnjaku su čamili ostaci prekrasnog mladog kelja i nešto piletine. Piletina i kelj, hmmm...Polpete? Pa, zašto ne? Kombinacija se pokazala jako uspješnom.
Što nam je potrebno...
300 g mljevenog pilećeg mesa
200 g mladog kelja
1 režanj češnjaka
1 jaje
50 g krem sira (ili svježeg sira)
50 g naribane Gaude
2 žlice milerama
3 žlice fino mljevenog kukuruznog brašna
4 žlica pšeničnog bijelog brašna
svježe začinsko bilje: bosiljak, origano, vlasac
sol, papar, Vegeta, muškatni oraščić
Listove kelja operite, odstranite im središnji tvdi dio. Narežite ih na šire rezance i kuhajte u slanoj vodi 15-ak min. Kuhani kelj zatim prelijte hladnom vodom i dobro ocijedite, a potom ga sitno nasjeckajte (može i u blenderu). U posudu stavite piletinu, dodajte usitnjeni kelj i protisnuti češnjak, jaje, obje vrste sira i mileram pa dobro promiješajte. Smjesu posolite, popaprite, dodajte Vegete i muškata po ukusu. Zatim dodajte sitno sjeckano začinsko bilje (može i suho) i dobro sjedinite. Na kraju dodajte obje vrste brašna. Smjesa treba biti dovoljno čvrsta da rukama možete oblikovati polpete, pa po potrebi dodajte još brašna. Sa pobrašnjenim rukama uzimajte smjesu i oblikujte 10 polpeta. Lagano ih uvaljajte u malo kukuruznog brašna i pecite na malo ulja sa obje strane dok ne dobiju lijepu boju.
Polpete poslužite uz prilog po želji (slažu se zaista sa svim vrstama priloga, od riže i krumpira do kuhanog ili pečenog povrća) i omiljenu salatu.
Oznake:
main dishes/glavna jela
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Znaš da polpete volim u svim oblicima i da i sama svašta stavljam u iste tako da će se i ove naći na mom stolu... i da fotke su PRELEPE :)
OdgovoriIzbrišiOvo će se naći prvom prilikom na jelovniku.
OdgovoriIzbrišiKelj obožavam, a ovako mogu i polpete napokon srcu (želucu) prigrliti :)
@maslinka, mislim da već svi znaju da smo nas dvije lude za polpetama :) hvala ti...
OdgovoriIzbriši@studena, baš mi je drago...nadam se da će ti se svidjeti :)
Dijelimo istu ljubav prema polpetama :) Najdraže mi je upravo to šta u njihmožeš stvarno strpat svašta i uvik će bit ukusne i zasitne :) Prekrasno izgledaju!
OdgovoriIzbrišisvaka tvoja slika kod mene budi neopisiv osjćaj gladi :-)))
OdgovoriIzbrišii ja volim polpete ;-))
@Sunčice, upravo tako...zato ih i ja volim :)
OdgovoriIzbriši@nlo, od ovog nema boljeg komplimenta...hvala ti :D
Fotke su na svetskom nivou!
OdgovoriIzbrišiSlazem se sa tobom da su polpete savrsene za staviti u njih sve i svasta,a da ukucani neznaju!
Recept je tako lepo srocen i napisan sve pohvale!Kompletni ugodjaj!!!
hvala ti vera :)
OdgovoriIzbrišiGledajući ove slike, naviru mi sline na usta :-)...pozdrav
OdgovoriIzbrišiStranica ti je predivna. S velikim interesovanjem cu je pratiti.
OdgovoriIzbrišisandra i ratatouille, hvala vam na posjeti :) pozdrav!
OdgovoriIzbriši