31. listopada 2008.

Integralni krekeri


Zbog prirode mog posla dane provodim na nastavi i u autu. Radim dvokratno, a neke dane u tjednu čak i trokratno i to na različitim lokacijama u gradu, a radni dan mi započinje u 7.30 ujutro i često završava tek u 21.30 navečer. Za vrijeme nekoliko pauza koje imam tokom dana zapravo ne stignem ništa konstruktivno napraviti i dosta vremena mi oduzima putovanje. Ova mi je školska godina posebno naporna jer imamo rekordan broj upisa i učenika, što znači da uz svoju regularnu satnicu imam popriličan broj sati viška. Iako je školska godina tek započela ja sam već sada premorena i na kraju radnog dana osjećam se kao da me pregazio teretni vlak. Osim što sam kronično umorna, nemam vremena skuhati pošten topli obrok i polako uživati u njemu, već mi se većina obroka tokom tjedna sastoji od žvakanja nekakvih sendviča sumnjivog porijekla ili raznih peciva dok se u isto vrijeme pokušavam izvući iz prometnog kaosa ne bih li na vrijeme stigla na sljedeći sat. Dakle, žongliram sendvičem, volanom i mjenjačem dok mi pogled stalno bježi na sat.


Budući da nisam baš ljubitelj suhe hrane, a pogotovo sendviča koji mi zapinju u grlu i vrlo često ometaju moju ionako delikatnu probavu, s vremena na vrijeme si napravim hrpu krekera, spakiram u kutiju i grickam tokom dana. Znam, nije baš neka alternativa, ali domaće je ipak domaće. Znam što jedem, znam da je zdravo, a i praktičniji su mi kao brzinski zalogaj prilikom vožnje. A osim toga, vrlo se jednostavno prave, nisu skupi i njihova priprema mi ne oduzima puno vremena, pa sam recept odlučila podijeliti sa vama. Bilo da želite nešto prigristi tokom dana, na poslu ili kod kuće, ili ako spremate party, ovi su krekeri pun pogodak.


Sastojci...

Krekeri:
300 g integralnog brašna
žličica praška za pecivo
žličica soli
150 g maslaca
140 g svježeg sira
2 žlice sezama
2 žumanjka

Za premazivanje i posipanje:
2 bjelanjka
3-4 žlice sezama (ili nekog drugog sjemenja)


Brašnu dodajte sol i prašak za pecivo te hladni maslac narezan na kockice. Maslac prstima dobro utrljajte u brašno, a zatim dodajte svježi sir, sezam i žumanjke pa zamijesite prhko tijesto. Tijesto odmah razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 2-3 mm pa kotačićem za tijesto izrezujte pravokutnike željene veličine. Meni je tako najjednostavnije, a vi ih naravno možete izrezivati pomoću klupića za kekse tako da dobijete razne oblike. Svaki kreker na nekoliko mjesta izbockajte vilicom i slažite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Prije pečenja krekere premažite bjelanjcem i pospite sezamom. Pecite ih na 175 stupnjeva 10 minuta. Gotovi su čim primijetite da su po rubovima počeli dobivati boju.


Pečene krekere ohladite i spremite u limenu kutiju. Tako pohranjeni mogu stajati do tri tjedna.
Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 14:

  1. svidjela si mi se po izboru glazbe!

    OdgovoriIzbriši
  2. Krekeri odlicno izgledaju, a fotke su divne! Vidim da smo i kolegice. Svaka ti cast, mene jedna skola potpuno iscrpi.

    OdgovoriIzbriši
  3. 3 tjedna? a kako?:)))))
    super su ti krekerići i u svakom slučaju bolja i zdravija varijanta od sendviča!
    Fotke, ah te tvoje fotke...

    OdgovoriIzbriši
  4. @lukijan, drago mi je :)
    @vali, pa nisam znala da smo kolegice :) ja radim u školi stranih jezika ali mi imamo mali prostor pa nastavu održavamo po firmama, vrtićima i drugim školama, iznajmljujemo prostore...zato ja jurim stalno okolo i ubija me to...ah, što bih dala za za radno vrijeme od 8-16 :(
    @nlo, hehe...da, imaš pravo...u najboljem slučaju izdrže dva dana :)
    @maslinka i mmajac, hvala vam :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Kako već kod nlo spomenuh, morat ću ija svoje krekere izbacit iz drafta :)
    odlično si ih prezentirala :)
    offtop-čitam komentare u vezi radnog vremena...ja sam cijeli život bježala od "urednog" radnog vremena, sad imam "neuredno" i nikad nisam bila sretnija :)
    Ima to svoje prednosti :)

    OdgovoriIzbriši
  6. S ovom pričom si me podsjetila na moju najbolju frendicu. I ona radi u privatnoj školi i po cijele dane leti po cijelom Zagrebu. Možda bi joj mogla složit ove krekere za snack u pauzama. :)
    Što se radnog vremena tiće ja sam ona od 8-16 i to mi izgleda ko najgora stvar koja mi se dogodila. :)))
    P.S.
    Sviđa mi se recept.

    OdgovoriIzbriši
  7. sweetsensation, keksići su baš lijepi, ne volim slatke suhe kolače, ali slani me oduševljavaju. A i ja, kao kolegica:DDD shvaćam koliko je rad u školi iscrpljujući.

    OdgovoriIzbriši
  8. @studena, moje radno vrijeme nije "neuredno" nego je nemoguće...barem meni :) zanimljivo je kako smo svi drugačiji...
    @andrea, ma napravit ću i njoj krekere, nema problema :D
    @sanela, oho...vidim da ovdje imam puno kolegica :)

    OdgovoriIzbriši
  9. baš lijepo izgledaju :) ja volim uvijek imati kod kuće nešto za grickati kad me uhvati glad :) ovi krekeri mi se čine idealnima... iako kod nas ovakve stvari traju najviše 2 dana, 1 ako imamo goste :)
    Volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  10. Pozdrav!
    Na linku koji slijedi moje ime imaš jednu malu blogger nagradu!
    Sretno!

    OdgovoriIzbriši
  11. @Volim-kuhati, da...ovakve grickalice su prava napast ;)
    @Sandra, hvala ti puno...jako sam ugodno iznenađena :) još samo moram prokužiti kako da stavim logo na blog :)

    OdgovoriIzbriši
  12. 'jutro!
    Logo "Kreativ blogger" jednostavno pospremiš (sejvaš) kod sebe na računalu i kada odlučiš(ako želiš) napisati post i proslijediti nagradu umetneš je kao i svaku drugu sliku. Ako ti nešto "zašteka" slobodno mi se javi na mail :
    sandra.beus@gmail.com
    Inače, Kreativ Blogger je jedan od mnogih u nizu načina na koji se blogeri međusobno promiču i recimo pomažu .
    Pozdrav i sretno

    Sandra

    OdgovoriIzbriši