4. prosinca 2008.

Krem juha od tikvica i slani krekeri


U ovo hladno doba godine ništa ne godi bolje od fine domaće juhice. Budući da sam stalno u žurbi i puno radim, na mom se stolu najčešće nađu brze krem juhe. Jako ih volimo, a često nam zamijene i cijeli obrok, pogotovo ako uz njih grickamo neke fine domaće krušćiće ili krekere.

Ova juha nije ništa novo ni spektakularno. Malo luka, malo tikvica, jedan krumpir, povrtni temeljac, začinsko bilje i štapni mikser je sve što vam je potrebno da biste ju pripremili. Ako uz nju poželite i nešto gricnuti, preporučam ove ultra brze krekere, gotove za samo 20 minuta. To zapravo ni nisu krekeri u pravom smislu riječi, već neka vrsta peciva koje bi Brintaci vjerojatno nazvali scones i u slast ih pojeli uz popodnevni čaj. Jedina je razlika u tome što su scones uglavnom slatka peciva sa raznim dodacima poput brusnica, grožđica, limunove ili narančine korice. Međutim odlični su i u slanoj varijanti i savršeno se slažu sa krem juhicama.


Evo što vam je potrebno da biste nahranili 4 osobe...

Krem juha od tikvica:

1 glavica luka
500 g tikvica
1 srednje veliki krumpir
2 režnja češnjaka
cca. 700 ml povrtnog temeljca (ili vode)
po nekoliko listića svježeg bosiljka, timijana i kadulje
sol, papar, muškatni orašćić


Luk i češnjak sitno nasjeckajte, a tikvice i krumpir naribajte (krumpir naravno prvo ogulite :D). Na malo maslaca kratko popržite luk, zatim dodajte krumpir i tikvice i kratko pirjajte. Dodajte češnjak i podlijte temeljcem (stavite temeljca toliko da prekrije svo povrće). Posolite i popaprite, dodajte sitno sjeckano začinsko bilje i kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Zatim juhu maknite s vatre i propasirajte ju štapnim mikserom (ili u multipraktiku) i ponovo vratite na vatru. Dodajte muškat, po potrebi okus dotjerajte solju i paprom i još kratko prokuhajte. Juhu poslužite uz kiselo vrhnje i krekere.

Meni su krem juhe najdraže ovako "prirodne", bez dodatka slatkog vrhnja. Vi, naravno, po želji možete pred kraj dodati vrhnja po ukusu.

Slani krekeri:

350 g glatkog brašna
žlica praška za pecivo
žličica soli
žlica šećera
115 g maslaca
180 ml mlijeka
1 jaje + jedno jaje za premaz
malo sezama po želji


U brašno umiješajte prašak za pecivo, sol i šećer, dodajte hladni maslac narezan na kockice pa ga prstima utrljajte u brašno dok ne dobijete smjesu nalik mrvicama. Zatim dodajte mlijeko i razmućeno jaje i zamijesite prhko tijesto. Tijesto vam možda neće biti onako glatko kako ste navikli, bit će lagano kvrgavo. Dakle, nemojte se uzbuniti jer to tako treba biti. :) Tijesto nemojte predugo mijesiti jer bi vam peciva na kraju mogla biti žilava i tvrda. Tijesto na pobrašnjenoj plohi razvaljajte na debljinu od oko 1 cm i kalupom željenog oblika izrezujte krekere pa ih slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Ostatke tijesta ponovo zamijesite i ponovite postupak. Od ove količine bi vam trebalo ispasti 20-22 komada, ovisno o veličini kalupića. Svaki kreker premažite sa razmućenim jajetom i pospite sezamom. Pecite ih na 180 stupnjeva oko 10 minuta i poslužite tople.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 12:

  1. drago mi je vidjeti nesto slano kod tebe. krem juhice obozavam i nedavno sam probala andreinu krem juhicu od tikvica i bila mi je bas mmmm. probat cu i tvoju jer volim tikvice.
    ruzicasta masnica je bas tvoj zastitni znak.:)))
    ovi tvoji krekeri su zaista poput scones. mali savjet kod scones; nemoj ih previse mijesiti jer ce biti tvrdi i zilavi jednom peceni.
    Probaj ih ostaviti deblje pa tople prerezati i namazati tucenim slatkim vrhnjem i dzemom od malina. uz salicu caja ili kave prava uzivancija...:))))

    OdgovoriIzbriši
  2. odlična kombinacija! :) ja nikad ne stavljam slatko vrhnje u krem juhe, nekako mi je kiselo puno bolje... a nadam se da će se naći i receptić za slatke scones ;) p.s. samo da javim da sam odlučila za božić praviti ovu tvoju predivnu tortu s višnjama (ako sve bude po planu) pa će biti i koja slikica na blogu ;)
    Volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja radim ovu juhicu, jako slično. I nama je to često ručak, na zgražanje moje mame. Krekeri su mrak!

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako lepo izgleda sve... a eto ja danas pravila gotovo istu ovakvu čorbicu...tj. dodala sam još malo prokelja jer mi preteklo od nečeg drugog što sam pravila... ma super... volim gledati tvoje fotke jer su uradjene sa toliko pažnje i ljubavi... ma savršeno...

    OdgovoriIzbriši
  5. @monsoon, u pravu si...ne smiju se previše mijesiti...dobro da si me podsjetila da to dopišem ;) scones sam inače u nekoliko navrata pravila i to uglavnom u obliku većih i debljih trokutića...dodavala sam im svašta, od limuna i brusnica do orašastih plodova, ali ovakve kakve mi ti preporučaš nisam još jela...mogla bih ovaj vikend nešto iskemijati :)
    @Volim_kuhati, dobro da nisam jedina...i meni kiselo puno bolje paše u juhe :) a slatkih scones će biti, ne brini ;) baš mi je drago da si odlučila tortu praviti...jedva čekam da vidim kako će ti uspjeti :)
    @Vali, drago mi je da ti se sviđa :)
    @maslinka, eto visiš...baš smo se "potrefile" danas...hvala ti puno...drago mi je da ti se sviđaju slike...uspjela sam čak uloviti nekakvo kilavo dnevno svijetlo da uslikam juhu :)

    OdgovoriIzbriši
  6. super, jednostavna i vrlo ukusna juhica uvijek je dobrodošla:))
    Prvi put čujem za ova scones peciva, baš ću ih malo proučiti da vdim što sve nude:D
    hvala za već dodane savjete:)))

    OdgovoriIzbriši
  7. Juha mi djeluje tako fina; inace obozavam tikvice!
    Scones sam pravila slicno, i stvarno su super, mada tvoje izgledaju 100 puta ljepse! Probace se!

    OdgovoriIzbriši
  8. Zaista nema boljeg obroka za ovo vrijeme od ovakve slasne juhice. I još sa krekerima... :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Volim dobru juhu i kada je toplo i kada je hladno,a ova tvoja tako genijalno izgleda!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Prekrasna juhica!! Krekere se još nisam usudila sama raditi, ali kad ih ovako vidim na tvojim prekrasnim fotkama - idem i ja u nove kuharske pothvate:)

    OdgovoriIzbriši
  11. hvala vam cure, drago mi je da vam se sviđa :)

    OdgovoriIzbriši
  12. a draga što da kažem osim mljac? U hladne dane treba što više ovakvih obroka (i mene je uhvatila faza juhe)

    OdgovoriIzbriši