8. veljače 2009.

Ragu s junetinom i šampinjonima


Kad se radi o mesu, junetina je zasigurno pri samom vrhu u našoj prehrani. Volimo mi i piletinu i svinjetinu i teletinu, ali junetina nam posebno prija, pogotovo u zimskim mjesecima. Najčešće ju spremam u obliku safta, gulaša ili ragua u kombinaciji sa puno raznovrsnog povrća i uvijek se traže repete. Takve vrste jela iziskuju nešto duže petljanje po kuhinji, dinstanje, podlijevanje, sjeckanje, miješanje...ali svaka sekunda se isplati. U hladnim danima ništa ne prija bolje od finog pikantnog gulaša ili ragua. Osim eventualno fine domaće juhice :)


Sastojci...
400 g junetine od buta
1 veća glavica luka
1 mrkva
1 crvena paprika
2 režnja češnjaka
150 g šampinjona
2 žlice mljevene slatke paprike
2 žlice dvostrukog koncentrata rajčice
200 g pelata
400 ml goveđeg temeljca
sol, papar, svježi timijan i kadulja
suhi mažuran i bosiljak
malo kiselog vrhnja
sitno sjeckani peršinov list


Luk sitno nasjeckajte i pirjajte na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte mu junetinu narezanu na male kockice ili tanke rezance i pirjajte dok meso ne pusti sok. Dodajte mrkvicu narezanu na kolutiće i papriku narezanu na kockice. Posolite, popaprite i kratko pirjajte, a zatim ubacite i sitno sjeckani češnjak.


Meso i povrće pospite mljevenom paprikom i dodajte koncentrat rajčice te suhe začine i dobro promiješajte. Zatim dodajte nasjeckane pelate i zalijte temeljcem. Ako nemate temeljca poslužit će i goveđa kocka za juhu ili voda. Pustite da zavrije dodajte svježe začinsko bilje, a zatim poklopite i kuhajte uz povremeno miješanje oko sat vremena tj. dok meso ne omekša . Po potrebi dodajte još temeljca ili vode.


Kada je meso omekšalo u ragu dodajte šampinjone narezane na listiće. Po potrebi dotjerajte okus sa još malo soli i papra i kuhajte još 15-ak minuta dok šampinjoni ne omekšaju.

Ragu poslužite sa malo kiselog vrhnja i sitno sjeckanog peršina.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 12:

  1. mmmm volim fine gulaše od junetine!! Probala sam i s ostacima pečene janjetine i ispalo je odlično!

    OdgovoriIzbriši
  2. bas lijepo izgleda. meni je gulas jedno od omiljenih jela

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam gulaše. Često ih jedemo, pogotovo zimi! Tvoj izgleda prekrasno.

    OdgovoriIzbriši
  4. savršenstvo... obožavam ovakve rague, gulaše i sl. :) još ako je fina domaća tjestenina za prilog... mmm :)
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  5. Slažem se s tobom da se za ovakva jela isplati svo sjeckanje, podljevanje i prijanje. Meni su čak te radnje opuštajuće ponekad. ;)
    Volim ovakve kombinacije jedino mi je žao što ništa ne ostane za sutra. :D

    OdgovoriIzbriši
  6. drago mi je vidjeti da ima još onih koji vole ovakva pikantna jušna jela :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Isti slucaj i kod mene, spremam svo meso, ali junetina sve vise prevladava kad pravim corbice i sl.
    Ragu izgleda fenomenalno, svaki dan bi ja to mogla jesti! Divne slike, prosto hocu da uzmem sa ekrana i da probam! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Obožavam rague, pa još sa prepečenim hlebom... mmm...

    OdgovoriIzbriši
  9. nisam baš ljubitelj mesa..ali ovakvo nešto bi mi jednom tjedno sigurno prijalo..:)..odličan!..:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovoj se slici divim već duže vrijeme. Jučer smo ga konačno jeli. Žao mi je šta ga nisam mogla jače začinit (djete je ručalo s nama). Sve smo smazali! :)

    OdgovoriIzbriši