21. travnja 2009.

Ćufte s mozzarelom / Mozzarella Stuffed Meat Balls

Please scroll down for the English version.


U ovomjesečnom krugu FBI rukavica istražujemo prekrasan blog Minjina kuhinjica. Ovo druženje osmislila je Maja sa bloga Cooks and Bakes, a više o pravilima možete pročitati ovdje.

Minjin blog je zaista krcat raznovrsnim receptima i teško se bilo odlučiti što isprobati. Na kraju, nažalost, nisam stigla ni uspjela isprobati ni približno sve ono što mi se svidjelo. Ali ono što sam probala stvarno me oduševilo. Jedan od mnogih recepata koji su mi odmah zapeli za oko bile su Ćufte iz pećnice s mozzarelom. Recept mi je bio jako zanimljiv prvenstveno zbog toga što se ćufte peku u pećnici. To mi je bilo nešto potpuno novo i morala sam isprobati kako to funkcionira. Nadalje, budući da se ćufte pune mozzarelom, znala sam da će iznutra biti mekane i sočne, a činjenica da u smjesu za ćufte ide mrkva obećavala je dodatnu sočnost.


Moram odmah reći da sa receptom nisam imala nikakvih poteškoća ni problema. Sve je teklo glatko i brzo, zahvaljujući Minjinim dobrim objašnjenjima. Jedino što sam promijenila jest količina sastojaka - pretpostavila sam da će ćufte biti hit i odmah sam napravila duplu mjeru :) Moram priznati da sam se u jednom trenu tokom pripreme, malo zbunila. Naime, nekako mi je logično da u smjesu mljevenog mesa idu jaja koja sve fino povežu i ja sam bila uvjerena da u receptu tako piše. Međutim, kad sam još jednom pažljivo sve pročitala, shvatila sam da jajima nema ni traga ni glasa. Nisam bila sigurna je li to greška i jesu li jaja zabunom izostavljena ili ih zaista ne treba. Nakon kratkog mozganja, ipak sam se odlučila držati recepta, pa što bude. Na kraju, kad sam u smjesu dodala kruh namočen u mlijeko, bilo mi je jasno zašto jaja nisu potrebna. Smjesa je bila homogena i kompaktna, i oblikovanje ćufti išlo je bez problema.
Pekla sam ih na 200 stupnjeva oko 40 minuta. Nažalost, jedan dio sira je iscurio iz njih tokom pečenja, ali to nimalo nije utjecalo na okus.


Ćufte su zaista bile fantastične i svakako preporučam da ih isprobate prvom prilikom. Ja sam ih poslužila sa pireom od krumpira i rikule i okusi su je jako dobro složili. Ovaj pire je jako jednostavan, a ako volite rikulu sigurno će vam se svidjeti.


Evo ukratko kako sam ga napravila. Dakle, skuhala sam oko 800 g krumpira i propasirala ga uz dodatak žlice maslaca. Rikulu sam kratko popržila na češnjaku i usitnila u blenderu uz dodatak malo kiselog vhnja. Zatim sam ju dodala krumpiru, dobro promiješala, posolila i popaprila te dodala malo muškatnog orašćića. I to je to :)

Osim ovih odličnih ćufti, prije otprilike mjesec dana isprobala sam i Minjin Kolač za 5 minuta.


Ovaj brzinski kolač me stvarno oduševio, najviše zbog brzine pripreme i činjenice da se priprema u mikrovalnoj pećnici. O ovom desertu sam već pisala pa više o samom kolaču i mojim dojmovima možete pročitati ovdje.

Mozzarella Stuffed Meat Balls
(original recipe)

300g minced meat (pork or beef)
150g boneless skinless chicken, minced
2 medium carrots, chopped
1 onion, chopped
2 cloves of garlic, finely chopped
2-3 slices of white bread, crust removed
150ml of milk
50g parmesan cheese, grated
fresh parsley, finely chopped
salt & pepper
100g mozzarella cheese

In a bowl mix together both kinds of minced meat. Put the onion, garlic, carrots and parmesan into the bowl of your food processor and process until it turns into a puree. This should take no more than 15 seconds. Add this mixture to the minced meat. Pour the milk into smaller bowl and add the crusted bread. Leave it to soak for 2-3 minutes and then strain well using your hands. Add the bread to the meat mixture. Then add some parsley, salt and pepper and mix until well combined.

Preheat the oven to 200°C and line a large baking tray with parchment paper.

Divide the meat mixture into four equal parts. Cut mozzarella into four equal pieces as well. Take one part of the mixture and shape it into a patty. Put a piece of mozzarella in the middle and cover it with the meat so that you get a meat ball. Repeat with the rest of the meat.

Place the meat balls onto a prepared baking tray and bake for 40-45 minutes. Serve with some cooked vegetables or mashed potato.

This recipe is a part of FBI Rukavice, a monthly food blogging event created by Maja from Cooks and Bakes.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 17:

  1. Ćufte s mozarellom lijepo izgledaju, medjutim prilog mi je još bolji: pire s rikolom-savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  2. fotkice su me opet oduševile jer su opet drugačije od svih dosadašnjih fotki...:D..a pire je odličan i prekrasno serviran..sve za 5 :))

    OdgovoriIzbriši
  3. ove čuftice imam i ja na popisu no ne znam hoču li ih stiči jer imam još i drugih stvari koje isprobavam
    opet se divim fotkicama...

    OdgovoriIzbriši
  4. odlično! djeluju mi hrskavo izvana, a sočno iznutra... a i pire je fantazija :)
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako interesantne cufte. Zvuci kao nesto sto bi i kod mene bio hit :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Perfect, as usual...

    OdgovoriIzbriši
  7. krasno si to pripremila i fotografirala.:)
    vidis i ovaj sam propustila iako sam procesljala blog nekoliko puta... stavljam ga na listu.:)

    OdgovoriIzbriši
  8. dodjelila sam ti jednu nagradicu koju mozes preuzeti na mom blogu :D

    OdgovoriIzbriši
  9. Divan ručak. Ćufte su mi super, prilog divan. Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  10. Jako zanimljive ćufte i meni se sviđa to punjene od mozzarele. Stvarno si ih divno prezentirala.:)

    OdgovoriIzbriši
  11. i didn't understand a word of your post, but it all looks delicious. :D

    OdgovoriIzbriši
  12. hvala cure :) ćufte su stvarno dobre...
    @bee, thanks :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Odlicne cuftice,i ja sam ih pravila,super su.

    OdgovoriIzbriši
  14. Ajme ove čufre s mozzarelom stvarno savršeno izgledaju, prekrasna kombinacija boja... A za kolač ne mogu vjerovati da nešto što se radi 5 minuta može ovako lijepo izgledati, a ondda kad razmislim sve tvoje fotke tako lijepo izgledaju i da to ne može biti nikako drugačije...
    Nego, imam jedno pitanje budući da sam ja početnik u kuhinji. Ovi tvoji crno-bijeli keksići su odlični, a probala sam raditi lagano slane čokoladne sa bloga damijenesto slatko, i mislima sam da nekako napravim takve kekse tako da u pola smjese ne stavim čokoladu, kakao i smeđi šećer, nego bijeli.. jer sastojci su slični ali mi ovi od lagano slanih više paše... ili da jednostavno u ovaj tvoj recept ubacim u tamno tijesto komadiće čokolade, jer ne volim da je baš klasični keks. malo sam se zapetljala ali nadam se da si skužila. Šta ti misliš o tome?
    Pozdrav i čitam te pod obavezno!
    Lila.

    OdgovoriIzbriši