5. travnja 2009.

Međunarodni foto sajam & Sajam "Proizvodi hrvatskog sela"

Ovog je vikenda Zagreb bio domaćin dva vrlo zanimljiva događaja. Iako oni na prvi pogled nemaju nikakve veze jedan s drugim, ipak su na neki način povezani. Hrana i fotografija za mene su nerazdvojni pojmovi pa smo zato ove subote dragi i ja posjetili oba događaja. Za sve one koji ih nisu imali prilike posjetiti, slijedi nekoliko informacija i dojmova.

4. Međunarodni foto sajam, održao se 4. travnja u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu. Na sajmu je sudjelovalo tridesetak izlagača koji su prezentirali raznovrsnu fotografsku opremu. Moglo se vidjeti zaista svašta - od profesionalnih fotoaparata i stativa, preko knjiga o fotografiji, profesionalne studijske rasvjete, kemikalija za razvijanje fotografija, objektiva i razne dodatne opreme, do starih analognih fotoaparata koji se više ne mogu naći u redovnoj prodaji. Sve se to, naravno, moglo i kupiti po sniženim cijenama.


Osim toga, bilo je organizirano i nekoliko predavanja vezanih uz samo fotografiranje ali i obradu fotografija. Od ponuđenih predavanja, nas je najviše zanimalo predavanje o tehnikama fotografiranja sa studijskom rasvjetom. Predavanje su vodili profesionalni fotografi Timor Šatara i Goran Katić i bilo je poprilično zanimljivo. Sviđalo mi se to što su uz teoriju, otrili i poneki trik, ali i ispričali nekoliko anegdota sa raznih snimanja. Uz sve to, potrudili su se i praktično nam pokazati kako snimati u kontroliranim studijskim uvjetima i kako postaviti rasvjetu kako bismo dobili optimalne rezultate. Cjelokupni dojam samog predavanja pokvarila nažalost slaba organizacija predavača koji su nerijetko skakali s teme na temu i na trenutke ih je bilo zaista teško pratiti, a zbog polusatnog kašnjenja predavanja nisu nam stigli predstaviti sve što su naumili. Na sreću, znamo dovoljno o fotografiji da smo ih mogli pratiti, no pitam se koliko je predavanje bilo od pomoći početnicima.



Budući da ja patim na starine općenito, mene je s nogu oborila velika ponuda starih analognih fotoaparata. Bilo je zaista svega, od starih Canona i Nikona, preko svojedobno jako popularnih Zenita i Zorkija, do nekoliko očuvanih primjeraka legendarne Leice. Nisam ih se mogla nagledati. Doduše, većini njih cijena je bila ipak nerealna. Na Hreliću se na svakom drugom štandu mogu naći Zenit i Zorki po 100-150 kn. Oni su se svojedobno masovno proizvodili i zaista nisu toliki rariteti da bi vrijedili 300 €, koliko su neki izlagači tražili za njih. No, ipak ih je bilo lijepo vidjeti sve na okupu. Iduće dvije fotografije snimila je moja jača polovica, a na jednoj od njih me ulovio kako "proučavam" literaturu o Leici. :)



Iako smo na kraju otišli pomalo razočarani zbog slabe ponude starijih Pentax objektiva koje smo htjeli kupiti, sveukupni dojmovi su ipak vrlo pozitivni.

Nakon Foto sajma, iako već pomalo umorni, odlučili smo svratiti do jezera Bundek gdje se od 3. do 5. travnja održavo 8. sajam "Proizvodi hrvatskog sela". Na sajmu je izlagalo više od 350 poljoprivrednih i inih gospodarstava koji su predstavili svoje domaće proizvode. Bila je to prodajna izložba hrane i pića, rukotvorina i suvenira, a cilj je bila promocija i prodaja proizvoda hrvatskog sela te promicanje i očuvanje kulturnog naslijeđa i seoskih običaja.


Sve se odvijalo u ogromnom šatoru postavljenom na jednoj od mnogobrojnih livada koje okružuju poznato zagrebačko jezero. Budući da smo bili već dosta umorni, a ni visoka temperatura u šatoru nije nam baš išla na ruku, nismo se dugo zadržavali. Prošli smo cijeli šator, onako na brzinu, diveći se zaista raznovrsnoj ponudi sireva, mesnih proizvoda, medova, džemova, likera, vina, rakija, kolača, slatkiša, ulja i sokova. Mene se posebno dojmilo kako je svaki pojedini štand bio krasno uređen i ukrašen, predstavljajući, s jedne strane, dio Hrvatske iz kojeg izlagač dolazi te lokalnu kulturu i narodne nošnje, a s druge strane, raznim maštovitim aranžmanima, svoje proizovode. Tako nešto se zaista rijetko može vidjeti i toliko me se dojmila čitava atmosfera da nisam mogla prestati fotografirati. Evo nekoliko najzanimljivijih štandova. Prvu fotografiju u nizu "okinula" je moja jača polovica. :)




Naravno, na štandovima s mesnim proizvodima i prerađevinama je bila tolika gužva da nisam mogla ni nos provirit blizu, a kamoli snimiti. :) No, mene su ionako zanimale neke druge stvari. Najviše od svega svidjeli su mi se štandovi s motivom lavande i raznovrsnim proizvodima koji se dobivaju od te prekrasne biljke.


Sve u svemu, bilo je jako lijepo. Vrijedilo je odvojiti jedan dan i otići pogledati ponudu na oba sajma. Na kraju dana, iako iscrpljeni, bili smo puni pozitivnih dojmova.
Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 12:

  1. Mnogo volim ovakve događaje, pogotovu ovaj drugi, u etno fazonu. Baš mi je drago što si ih nama koji nismo mogli da prisustvujemo ovako lepo dočarala.

    Slažem se da je štand sa lavandom prelep i nadam se da si i nešto pazarila i da ces nam uskoro spremiti nešto lepo od lavande ;)

    ps: Jel da da je nateže kod pisanja ovakvog posta srediti gomilu fotki i odabrati one koje će da odu u post? Evo ja već nedelju dana jedan sličan nikako da sklopim :)

    OdgovoriIzbriši
  2. prelep post i super fotke... uzivala sam citajuci i gledajuci naravno :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Moram priznati da je i mene nedavno lavanda zaintrigirala, i vodeci se tom svojom, vec ozbiljnom, opsednutoscu, kupila, 4 kesice semena, za svaki slucaj, ako neko seme ne valja, i posijala, pa sam u iscekivanju prvih liscica, planiram je posaditi u dvoristu, pa da mi uvek bude pri ruci...:)...
    Obozavam Marijine postove na slicne teme, i jako mi je drago da sam videla kod tebe ovakav post, sa drugog terena, zaista divno...:)
    Vanylica

    OdgovoriIzbriši
  4. Lepo si nam sve docarala, kao da sam bila tamo sa vama :)
    Pozdravi!

    OdgovoriIzbriši
  5. Baš krasan post. Na ovom drugom sajmu sam i ja danas bila. Bila je gužva i bilo je strahovito vruće i zraka je nedostajalo, ali sam uživala. Kupila sam domaći sir i domaći kukuruzni kruh. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. ma divan post...divne fotke..i obožavam ovakve sajmove koji služe za promicanje autohtonih hrvatskih proizvoda..:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivno napisan post,uzivala sam citajuci..

    OdgovoriIzbriši
  8. bas ti hvala sto si nam sve ovako lijepo prezentirala, drugacije nisam ni ocekivala:) prelijepe fotke! a mi se vidimo uskoro:))

    OdgovoriIzbriši
  9. @Marija, u pravu si...bilo se teško odlučiti koje fotke staviti i kako oblikovati post :)
    @vanylica, ja već imam lavandu neko vrijeme na balkanu i čekam da procvjeta...i mene strašno privlači ova biljčica :)
    @Sweet Corner, jedva čekam da se vidimo ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Baš mi je drago da si objavila ovaj post jer sam baš željela poći na dane hrvatskog sela, a na kraju sam imala toliko obaveza da o tome nije bilo govora :( cini mi se da je bas bilo krasno.

    OdgovoriIzbriši
  11. I ja sam planirala ići na ovo na Bundeku al ovaj vikend sam imala previše planova, a malo rezultata! :)

    OdgovoriIzbriši