12. siječnja 2010.

Waldorfska salata / Waldorf Salad with a Twist

Please scroll down for English.


Zahvaljujući Maji te priči o djevojčici Kingi i njenoj neobičnoj užini, i ja sam se odvažila i po prvi put isprobala kombinaciju majoneze i jabuke. Kombinacija mi se toliko svidjela da nisam mogla ostati samo na tome. Odmah idući dan napravila sam i najpoznatiju salatu na svijetu - Waldorfsku salatu. Kombinacija osvježavajuće jabuke, aromatičnog celera i hrskavih oraha ostavila me bez teksta. Još i sada ne mogu vjerovati da mi je toliko dugo trebalo da se napokon odvažim i isprobam tu poznatu salatu. Salata me jednostavno oborila s nogu i od tada sam je pripremila nekoliko puta, svaki puta sa malim izmjenama u odnosu na original, dok na koncu nisam dobila salatu koja u svakom pogledu odgovara mom ukusu. Evo i recepta.




Waldorfska salata
za 2 osobe

50g rikule
250g korjena celera
1 Granny Smith jabuka
30g tostiranih oraha i badema, grubo sjeckanih
2 žlice limunovog soka

Salatni preljev
2 žlice majoneze
2 žlice čvrstog jogurta
1/2 žličice senfa
2 žlice limunovog soka
sol i svježe mljeveni papar
tucana ljuta papričica (po želji)


Rikulu operite i posušite. Celer ogulite i narežite na štapiće. Jabuku prepolovite i narežite na tanke ploške te prelijte sa 2 žlice limunovog soka.

Za salatni preljev promiješajte majonezu, jogurt, senf i limunov sok. Posolite i popaprite po ukusu te po želji dodajte malo ljute papričice.

Sastojke za salatu pomiješajte ili dekorativno servirajte na tanjur te prelijte salatnim preljevom. Salatu pospite kombinacijom sjeckanih oraha i badema te poslužite sa kriškom tosta ili prepečenog kruha.



Waldorf Salad With a Twist
serves 2

50g rocket salad, washed and dried
250g celery, finely sliced
2 tbsp. lemon juice
1 Granny Smith apple, cored and cut into thin slices
30g toasted walnuts and almonds, coarsely chopped

Dressing
2 tbsp. mayonnaise
2 tbsp. yogurt
1/2 tsp. mustard
2 tbsp. lemon juice
salt and freshly ground pepper
red pepper flakes (optional)

For the dressing, mix together mayonnaise, yogurt, mustard and lemon juice. Add salt and pepper to taste and some red pepper flakes if you wish.

Pour lemon juice over the sliced apples. Mix the rocket salad, apples and celery all together or arrange them decoratively onto a plate. Drizzle with dressing and sprinkle with toasted nuts. Serve with a slice of toasted bread.



Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 12:

  1. That Waldorfsalad is very classy and beautiful! I'm drooling... Perfect pictures, as usual!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja sam odmah probala sendvič sa majonezom i jabukom na tostiranom kruhu.
    Waldorfsku sam pravila jer sam mišljenja da treba probati sve barem jednom u životu. Meni se i originalni recept dopada, a tvoja mala intervencija za dressing me privlači da isprobam. Jednostavno je i brzo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmmm, rukola, super :) Bas sam je sinoc jela (i slikala :)

    Svidja mi se kako izgleda tvoja salata tako neizmesana. I ja sam je radila u izmenjenoj verziji, sa sljivama umesto grozdja, joj sto je to bilo dobro!

    OdgovoriIzbriši
  4. natjerala si i mene da je probam:)) predivne fotkice, predivne!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Nisam ovu salatu nikada probala, ali sad kad sam vidjela sastojke narasle su i zazubice.Sviđa mi se ovaj dodatak oraha i badema..Slike ostavljaju bez teksta..predivne!

    OdgovoriIzbriši
  6. moram priznati da nikako ne volim majonezu pa ću zato samo pohvaliti fotkice... predivne su! a sigurna sam da je salata prava poslastica za one koji vole ovakve kombinacije :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako zanivljivo i lijepo. Sigurna sam da je salatica osvježavajuća, posebno baš s granny smith jabukama, to mi je najdraža sorta.
    Dressing mi se isto jako sviđa, povremeno radim nešto slično samo od jogurta i senfa, a ova bogatija verzija mora bit i ukusnija.
    Ma sve mi je savršeno! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlično izgleda, iako ja majonezu baš nikad ne jedem. Mislim da ću ipak probati! ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Nisam nikada radila ovu salatu,Tako dobro izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  10. ovo ću uskoro probati..jako volim ovakve kombinacije, salata fenomenalna, fotke fantastične :-))

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja kad čujem Waldorf salata, uvijek se sjetim epizode Fawlty towersa (serija sa John Cleesom koja je nažalost imala sam par epizoda, a on je vlasnik malog hotela), kada dođe gost i naruči Waldorf salad. Živi smijeh, pravi engleski humor.

    Nisam ju nikad probala, ali sad kad ju vidim kod tebe definitvno moram.

    Predivne fotke

    OdgovoriIzbriši
  12. Evo i ja priznajem da me, uprkos činjenici da je svjetski poznata, Waldorf salata nije nikad privukla da je napravim. Tvoja pak mami! :)

    OdgovoriIzbriši