22. ožujka 2010.

Tortice s okusom kave / Coffee Mascarpone Cakes

Please scroll down for English.


Nakon puno smišljanja, razmišljanja, premišljanja i predomišljanja, evo i moje ulaznice za ovomjesečni krug igre Ajme, koliko nas je!. Naša je domaćica Ljilja sa bloga Chocolate dust, a tema je kava. Nakon što sam cijeli mjesec u glavi kombinirala deserte s okusom kave, na kraju sam se ipak odlučila za ove vrlo jednostavne i brze ali efektne tortice.


Tortice s okusom kave
za 6 tortica

Biskvit

3 jaja
130g šećera
1 Bourbon vanilin šećer
1 žličica esencije vanilije
1 žličica ruma
1 žličica instant kave
85g oštrog brašna
3 žlica kakaa
1/2 žličica sode bikarbone
1/4 žličice soli


Zagrijte pećnicu na 175°C. Lim za pečenje (20x30cm) obložite papirom za pečenje.

U manjoj zdjelici pomiješajte brašno, kakao i sodu bikarbonu. Odvojite žumanjke i bjelanjke pa žutanjke pjenasto izradite sa 100g šećera i vanilin šećerom. Pomiješajte vaniliju, rum i instant kavu pa tu smjesu dodajte žutanjcima i šećeru te dobro izradite. Bjelanjcima dodajte sol i pjenasto ih izradite. Postepeno dodajte preostali šećer i miksajte dok ne dobijete u čvrst snijeg kojeg naizmjence sa smjesom brašna nježno umiješajte u žutanjke. Gustu smjesu ulijte u lim i pecite 15-20 minuta.

Pečeni biskvit oštrim nožem odvojite od ruba kalupa i preokrenite ga na čistu krpu. Odstranite papir za pečenje pa iz biskvita kalupom ili čašom promjera 5cm izrežite 12 krugova.


Krema od kave i mascarponea
220g mascarpone sira
130ml slatkog vrhnja
80g šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 i pol žlica instant kave
žlica ruma
žlica kakaa

rum za natopiti biskvit


Mascarpone stavite u veću zdjelu. Dodajte mu šećer i vanilin šećer te kavu otopljenu u mlakom rumu. Sve dobro izradite mikserom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte tekuće slatko vrhnje i miksajte dok se vrhnje ne pretvori u šlag tj. dok ne dobijete čvrstu kremu.

Sve krugove biskvita nekoliko puta probodite čačkalicom i poškropite sa malo ruma. Uzmite jedan krug biskvita i premažite ga žlicom kreme. Poklopite drugim krugom i torticu uokolo premažite kremom. Ponovite sa preostalim krugovima biskvita.

Preostaloj kremi dodajte žlicu kakaa i dobro pomiješajte dok ne postane jednolična. Tom kremom sada premažite vrhove tortica. Tortice dobro ohladite, ukrasite po želji i poslužite uz šalicu najdraže kave.


Coffee Mascarpone Cakes
makes 6

Cake
3 eggs, separated
130g granulated sugar
1 bag of vanilla flavored sugar (10g)
1 tsp. vanilla extract
1 tsp. dark rum
1 tsp. instant coffee
85g cake flour
3 tbsp. cocoa powder
1/2 tsp. baking soda
1/4 tsp. salt

Preheat the oven to 175°C (350°F). Line a 20x30cm baking pan with parchment paper.

Combine vanilla, rum and coffee in a cup and swirl to dissolve the coffee. Sift flour, cocoa and baking soda into a small bowl. Using an electric mixer beat the egg yolks with vanilla sugar and 100g of sugar until thick and light in color. Beat in the coffee mixture. Using clean dry beaters beat the egg whites with salt until soft peaks form. Gradually add the remaining sugar and beat until stiff and shiny. Alternately fold the egg whites and the flour mixture into the egg yolk mixture until blended. Transfer the batter into a prepared pan and bake for 15-20 minutes, or until puffed and the wooden skewer inserted into center comes out clean.

Cool shortly and then cut around pan to loosen the cake. Turn it out onto a clean cloth and peel off the paper. Using a 5cm cookie cutter, cut 12 circles out of the cake.

Coffee Mascarpone Filling
220g Mascarpone cheese
130g whipping cream
80g powdered sugar
1 bag of vanilla flavored sugar (10g)
1 1/2 tbsp. instant coffee
1 tbsp. dark rum, warmed
1 tbsp. cocoa powder

some rum for sprinkling the cake

Mix the coffee and rum and swirl to dissolve. In a medium bowl, beat together Mascarpone cheese, sugar, vanilla sugar and dissolved coffee. Add the whipping cream and beat until it thickens to a spreadable consistency.

Using a toothpick, pierce all cake circles few times and sprinkle some rum over them. Take one cake circle, spread a tablespoon of filling over it and top with another circle. Spread some of the filling around the sides of the cake. Repeat with the rest of the circles.

Sift cocoa powder over the remaining filling and stir to combine. Spread this mixture over the top of each cake. Refrigerate the cakes for 2 hours before serving.

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 29:

  1. lijepo, jednostavno i ukusno :)
    i slike su ti prekrasne..bravo

    OdgovoriIzbriši
  2. So pretty! That is a terrific combo!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivno! Manje nisam od tebe ni očekivala. Nije komplicirano, a jako efektno!

    OdgovoriIzbriši
  4. jako lijepo izgledaju, tako profinjeno i nježno.
    Iako stalno pričam da nisam ljubitelj deserata sa kavom , definitivno postajem :), recept je odličan, super tortice si napravila !!

    OdgovoriIzbriši
  5. You never disappoint. Fabulous recipe, great pics as usual. Big hug.

    OdgovoriIzbriši
  6. Your blog is super. So are your photographies. They make me hungry. I have spent a nice moment when seeing them. Thanks a lot.

    OdgovoriIzbriši
  7. WOW - savrsene su! svaka cast!

    OdgovoriIzbriši
  8. I stvarno su efektne!
    Što još dodati osim da je sve fenomenalno!

    OdgovoriIzbriši
  9. ooh lala.. so beautiful and breathtaking! :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Uvek ostavljas bez teksta.Toliko su lepe da ih neprestano gledam,ukus mora da je savrsen!

    OdgovoriIzbriši
  11. Jako mi se sviđa dizajn, male tortice, koliko mogu vidjet, više nego širje, a boja slonovače i ovog tamnog smeđeg, uh baš me privlači.

    OdgovoriIzbriši
  12. Joj da ti vidiš gdje sam ja sad i kako je mali laptop na kojem ovo gledam s ustima otovrenima do tipkovnice, umrla bi od smijeha.
    Očarana sam ovim, od sastojaka do izgleda, savršeno! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Beautiful! I am so making these!

    OdgovoriIzbriši
  14. These are utterly gorgeous! I love coffee and mascarpone together and have made this combination often. Love your mini cakes! Very charming indeed!

    OdgovoriIzbriši
  15. kakva divota!! od tortica do slika..prelijepo, a kombinacija kave i mascarponea ne moze biti bolja! odusevljena sam!!!

    OdgovoriIzbriši
  16. Užitak su za oko, prelijepe. Sastojci su skladno ukomponovani i vjerujem da je užitak i za čulo okusa.
    Inače sam se i ja premišljala da li da za čupavce koristim buter kremu ili mascarpone, da bi se odlučila za buter. morat ću isprobati i mascarpone u nekoj od kombinacija.
    Ne mogu iskazati koliko se divim i tvojim fotkama i perfekciji kojom izrađuješ slastice, jednostavno ti se divim.

    OdgovoriIzbriši
  17. Stunning cakes! Love the coffee, chocolate and mascarpone combination, nothing beats it!

    OdgovoriIzbriši
  18. obožavam i kavu i mascarpone.. savršene su

    OdgovoriIzbriši
  19. Odličan recept, kava fino uklopljena i "zakamuflirana" :) za one koji je poput mene samo piju, tortice izgledaju jako dekorativno, a fotke......:), a što više reći......od osjećaja trodimenzionalnosti, do ugođaja koji pstigneš bojama! Majstorica!

    OdgovoriIzbriši
  20. I am so crazy about Tiramisu, so I believe this is the right cake for me too :-) Love the photo and recipe a lot!!

    Sawadee from Bangkok,
    Kris

    OdgovoriIzbriši
  21. Ohgosh, this is deliciousness at its finest!!! And the photos just make it even more alluring. Love how they're great for smaller portions too, means I get more cake without feeling too guilty. :)

    OdgovoriIzbriši
  22. predivne su! malo izgledom podsjećaju na šubarice :)

    OdgovoriIzbriši