28. rujna 2011.

Pita s breskvama i nadjevom od lješnjaka / Peach And Hazelnut Tart

Please scroll down for English.



"Avoid fruit and nuts. You are what you eat."
~Jim Davies~
                                                     
Koliko god sam svjesna činjenice da je gore navedeni citat jezično specifičan i da će teško funkcionirati i biti smislen na bilo kojem jeziku osim engleskom, jednostavno sam morala današnji post započeti upravo njime. Voće i orašačići ipak su protagonisti današnjeg recepta, a malo humora uvijek dobro dođe. 



Za one koji ne znaju što je Jim Davies (čuveni američki karikaturist i tvorac Garfielda) želio reći, pokušat ću ukratko objasniti, u nadi da ću barem djelomično uspjeti u naumu i da neću upropastiti njegovu duhovitu primjedbu. Fruit (voće) i fruitcake (torta od suhog voća i orašćića) se u engleskom jeziku u neformalnom govoru često upotrebljavaju u pogrdnom smislu. Najčešće imaju seksualne, odnosno homoseksualne konotacije i zapravo su drugi naziv za osobe homoseksualnih sklonosti. Također mogu označavati i ekscentričnu ili pomalu ludu i luckastu osobu. Riječ nuts, osim što označava skupinu orašastih plodova, u neformalnom govoru ima slično značenje kao i riječ fruitcake, a označava luckastu i šašavu osobu. Postoji i izraz as nutty as a fruitcake što bi u prijevodu značilo potpuno lud. 


Sada kad smo to razjasnili, oslonit ću se na vašu sposobnost zaključivanja i pretpostaviti da ste barem djelomično uspjeli pohvatati smisao citata s početka posta i da se zločesto hihoćete sebi u bradu. 

Ne brinite, nema opasnosti da nakon kriške ove pite postanete šašavi, bez obzira na to što ona obiluje voćem i lješnjacima. Mogli biste jedino pludjeti za ovom besramno dobrom kombinacijom i doći u napast da je isprobate i u drugim kombinacijama voća i oraščića, što svakako preporučam. :)
 
Pita s breskvama i nadjevom od lješnjaka
recept prilagođen sa bloga Tartlette 
 
Prhko tijesto:
70g omekšalog maslaca
3 žutanjka
prstohvat soli
190g brašna
1 žlica šećera u prahu
korica jednog limuna
1-2 žlice hladne vode

Postupak:
U zdjelu stavite omekšali maslac i pjenasto ga izradite ručnim mikserom. Dodajte jedno po jedno jaje i dalje miksajući dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Umiješajte koricu limuna i sol. Dodajte brašno i šećer u prahu te kratko promiješajte žlicom. Smjesu izvrnite na lagano pobrašnjenu radnu plohu i kratko mijesite rukama. Ako vam se čini da je presuho dodajte žlicu vode i nastavite mijesiti dok ne skupite tijesto u glatku kuglu. Dlanom spljoštite tijesto u disk i zamotajte u prozirnu foliju pa ga odložite u  hladnjak na 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Okrugli kalup za pitu premažite maslacem.

Ohlađeno tijesto razvaljajte između dva komada prozirne folije u obliku kruga. Krug od tijesta neka bude 2cm veći od promjera kalupa. Razvaljano tijesto pomoću valjka prebacite u kalup pa ga prstima utisnite uz dno i stranice kalupa, a višak odrežite oštrim nožem. Prije pečenja tijesto ohladite u hladnjaku 10-15 minuta kako se tokom pečenja ne bi skupilo. Prije pečenja na tijesto položite komad papira za pečenje i dno kalupa napunite suhim grahom ili lećom kako se tokom pečenja tijesto ne bi napuhnulo. Tijesto pecite 15 minuta, izvadite grah i papir za pečenje, a tijesto ostavite sa strane dok pripremate nadjev.

Nadjev od lješnjaka:
115g omekšalog maslaca
110g meda
100g mljevenih pečenih lješnjaka
2 jaja
60ml slatkog vrhnja

3 breskve
2 žlice vanilin šećera
1/2 žličice cimeta
1 žlica ruma

Postupak:
Breskve operite i svaku narežite na osam dijelova. Pospite ih vanilin šećerom i cimetom i prelijte rumom. Pomiješajte i ostavite par minuta da odstoje.

Maslac, med, lješnjake i jaja stavite u zdjelu i izradite ručnim mikserom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Žlicom umiješajte slatko vrhnje.

Na dno polupečenog rijesta rasporedite pripremljene breskve te ih prelijte nadjevom od lješnjaka. Pecite 25-30 minuta, odnosno dok se nadjev ne stisne. Ohladite na sobnu temperaturu i prije posluživanja pospite šećerom u prahu. 

Peach and Hazelnut Tart
adapted from Tartlette

For the crust :
70g butter, at room temperature
3 egg yolks
pinch of salt
190g flour
1 tbsp icing sugar
zest of one lemon
1-2 tbsp cold water

Directions:
In a mixer, whip the butter on medium speed until light and airy. Add the egg yolks, one at a time and beating well after each addition. Mix until incorporated. Mix in the salt and lemon zest. Add the flour and icing sugar and mix briefly.  Add some water, one tablespoon at a time if the dough feels too dry. Put the whole mixture onto a lightly floured board and gather the dough into a smooth ball. Flatten the dough into a disk, wrap it in plastic wrap and refrigerate for 30 minutes.

Preheat oven to 180°C. Grease a round pie pan with butter.

When the dough is nice and cold, roll it out in between two sheets of plastic to fit your pie pan. Carefully transfer the dough into the pan and press it into the bottom and sides with your fingers. Line the dough with a piece of parchment paper, fill with dry beans or lentils and bake for 15 minutes until almost completely baked. Remove the paper and dry beans and set the crust aside while preparing the filling.
 
For the hazelnut filling:
115g butter, softened
110g honey
100g roasted ground hazelnuts
2 eggs
60ml heavy cream

3 peaches, cut into 8 pieces each
2 tbsp vanilla sugar
1/2 tsp ground cinnamon
1 tbsp dark rum

Directions:
Put the peaches into a small bowl. Add vanilla sugar, cinnamon and rum. Set aside for a few minutes to marinate. 
 
Place the butter, honey, ground almonds, and the eggs in a large bowl and whisk until smooth. Add the heavy cream but stir in it instead of whisking.

Arrange the peaches at the bottom of the pie crust and pour the cream over them. Bake for 25-30 minutes or until the filling sets. Allow it to cool to room temperature. Serve sprinkled with some icing sugar.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 27:

  1. That tart looks fantastic! A wonderful combination. Perfect!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  2. Pita je simpa. Šala: not so much.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma pita sa vocem je najbolja:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična ideja zamijeniti bademe lješnjacima, moram probati. Izgleda odlično!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Pitica zvuči fantastično a vala i ti si je napravila i uslikala bez premca :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Kompletan izgled vrhunski, pita savršena,

    OdgovoriIzbriši
  7. Pita je SUPER! Drago mi je da si počela češće pisati postove, baš drago i nadam se da ćemo te i dalje ovako brzo čitati i gledati ovaj melem od fotografija!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo je jedna nevaljala pita, koja te svojom ljepotom neodoljivo privlači, toliko da zaboraviš na gore navedeno "upozorenje" :)

    OdgovoriIzbriši
  9. E, bas si me nasmejala sa citatom :)

    Dobro izgleda ova pita!

    OdgovoriIzbriši
  10. ovo je sjajno!
    nedavno me nešto jako slično totalno oduševilo pa znam da bi i ova pita imala isti učinak.

    OdgovoriIzbriši
  11. eh... gdje su sada domaće breskve, tko će dočekati dogodine... Krasan recept!

    OdgovoriIzbriši
  12. Krasno izgleda. Obožavam šale na engleskom ali je istina da ih nikako nije lako prevesti na "naški"

    OdgovoriIzbriši
  13. Fotke su sjajne a usput smo nesto i naucili, ma bas su simpa te fraze samo bi ih tesko mogli prevesti u duhu naseg jezika.;))

    OdgovoriIzbriši
  14. pita je jednostavno fantastična, imat ću je u vidu.. volim ovakve nadjeve, lijep kontrast između bogatog nadjeva i osvježavajućeg voća, a pogotovo mislim da je odlična kombinacija baš ovakva sa lješnjacima :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Ti si se fakat vratila! :) Nemam riječi, davršena kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  16. hvala svima na komentarima. drago mi je da vam se pita sviđa, bez obzira na fruit i nuts :)

    OdgovoriIzbriši
  17. odlicno izgleda i rado bih se pozvala na krisku!

    OdgovoriIzbriši
  18. Moram priznati da ja nisam "nuts" za vocnim kolacima (sem kad su jabuke u pitanju) ali ova kombinacija zvuci, a bogme i izgleda, fantasticno.

    OdgovoriIzbriši
  19. Odlična kombinacija. I ja mislim da joj lješnjaci daju "ono nešto". :)
    Izgleda sjajno!

    OdgovoriIzbriši
  20. mljac! ovo mora da je preukusno.
    izgleda sočno i bogato.

    i volim ovaj uvodni citat :)
    btw. ovaj tanjur na 2. fotografiji što se vidi u gornjem desnom kutu se često može naći na tvojim fotografijama, a mene zanima di si ga kupila. ako ćeš mi odati tajnu :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Ovo ti izgleda jako primamljivo i fino. Bilježim recept do sljedeće sezone kad bude svježih breskvi :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Ova kombinacija je sjajna!!! Bez obzira na navedeni citat, ja joj ne mogu odoleti... :)

    OdgovoriIzbriši
  23. moonea, nije nikakva tajna :) ovu zdjelicu na drugoj fotografiji sam kupila u Livingu, ali čini mi se da ipak misliš na ovaj drveni izrezbareni tanjut na trećoj. on je isto kupljen u Livingu ali prije sto godina. ne znam imaju li ih još u ponudi.

    OdgovoriIzbriši