Moram vam nešto priznati. Mislim da ipak pomalo volim jesen. Dobro, "volim" je možda ipak malo presnažna riječ, ali kako je krenulo, mogla bih je doista i zavoljeti. Pod uvjetom da ostane ovako topla, suha i vedra, naravno. Suprotno uvriježenom mišljenju, ljudi se izgleda ipak mijenjaju.
Nisam sigurna jesu li moje promjene raspoloženja i stava uvjetovane starenjem ili promjenom životnog okruženja. Bilo kako bilo, mislim da mi se te promjene sviđaju. Nije da poričem starenje. Moja me vaga, natruhe bora oko očiju i lagana križobolja svakodnevno podsjećaju na tu činjenicu, koliko god ju ja pokušala zanemariti. Ipak, čini mi se da su promjena životnog okruženja i odlazak sa zagrebačkog asfalta ipak imali veći utjecaj na preispitivanje određenih afiniteta i interesa.
Možda će zvučati kao otrcano romatično pretjerivanje, ali ovo mi je vjerojatno jedna od najljepših i najugodnijih jeseni do sada. Samu sam sebe iznenadila tom spoznajom. Više nego ikada ranije osjećam neku toplinu kojom jesen odiše, primjećujem prirodu i njene konstantne mijene. Osjećam se ugodno okružena toplim jesenjim bojama. Šuštanje lišća pod nogama čini me neobično smirenom, a topli jesenji mirisi i bogatstvo prirode podsjećaju me na toplu atmosferu nadolazećih blagdana.
Osim vizualnog doživljaja, ove godine, čak i više nego što je to ranije bilo uobičajeno, uživamo i u drugim aspektima jeseni. Jesenja atmosfera i bogatstvo sezonskih plodova na mene djeluju posebno inspirativno. Bundeve, kruške, jabuke, gljive, kesteni... U kombinaciji sa aromatičnim začinima poput nezaobilaznog cimeta te đumbira i kardamoma ili pak s chili papričicom koja u trenu može zagrijati ozeble prste i podići atmosferu.
Kad sam se napokon domogla bundeve bila sam toliko uzbuđena da nisam znala kako bih ju najprije spremila. Što ću, lako se uzbudim. Nekoliko dana ranije bila sam sa svih strana bombardirana predivnim jelima i kolačima od bundeve i željela sam ih sve isprobati. Ipak, zdrav razum je nadvladao i od prve sam bundeve napravila dva slana jela i tri deserta. Desert koji danas s vama dijelim inspiriran je Jasenkinim Cheesecakeom od bundeve i Tamarinim Cheesecakeom s bundevom i karamelom. Cheesecake s bundevom zvučao je i izgledao famozno i znala da ga moram probati što prije. No, isto sam tako oduvijek željela isprobati klasičnu američku pitu od bundeve (pumpkin pie). Ne znajući što bih prije, odlučila sam ih spojiti. Tako su nastale mini pite sa integralnim prhkim tijestom i nadjevom od sira prošaranim aromatičnim pireom od bundeve. Kombinacija je bila izvrsna i ako u obitelji imate nekoga tko nije ljubitelj bundeve ovaj ćete mu desert vjerojatno lako podvaliti. Bundeva ovim pitama daje aromatičnost i dubinu ali okusom ne dominira.
Budući da mi je ostalo po malo od svih sastojaka, odlučila sam ponoviti postupak i napraviti cheesecake od bundeve u obliku pudinga. Željela sam osjetiti punoću i dominantnost bundeve u kremi oplemenjenoj toplim začinima. Jednostavno sam znala da će kombinacija biti dobitna. Ponovo sam napravila nadjev kao za pite ali sam svu količinu pirea od bundeve pomiješala sa kremom od sira, rasporedila u keramičke kalupe i pekla u vodenoj kupelji. Rezultat je bio svilenkast, aromatičan i kremozan puding od bundeve, jedan od boljih deserata koje sam u zadnje vrijeme jela.
za 6 pita promjera 10cm
Sastojci za prhko tijesto:
80g glatkog brašna
90g pšeničnog integralnog brašna
prstohvat soli
80g hladnog maslaca, narezanog na kockice
2 žlice šećera
2-3 žlice hladne vode
Pomiješajte obje vrste brašna, šećer i sol u multipraktiku i kratko ga uključite tako da se sastojci dobro izmiješaju. Zatim dodajte hladni maslac i ponovo uključite multipraktik. Miksajte dok ne dobijete smjesu nalik sitnim mrvicama (oko 15-20 sekundi). Potom dodajte vodu, žlicu po žlicu. Prvo stavite 2 žlice i miksajte dok se tijesto lagano ne počne formirati u kuglu (oko 30 sekundi). Ako vam se čini da je presuho, dodajte žlicu vode i nastavite miksati dok se tijesto ne skupi glatku kuglu. Tijesto izvadite na lagano pobrašnjenu plohu, dlanom ga spljoštite u disk. Zamotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180°C. 6 okruglih kalupa za pitu premažite maslacem.
Ohlađeno tijesto razvaljajte između dva komada prozirne folije na 2mm debljine. Razvaljano tijesto podijelite na 6 jednaki dijelova pa svaki dio prstima utisnite uz dno i stranice pripremljenih kalupa. Višak tijesta odrežite oštrim nožem, a dno na nekoliko mjesta probodite vilicom. Prije pečenja tijesto ohladite u hladnjaku 10-15 minuta kako se tokom pečenja ne bi skupilo. Na ohlađeno tijesto položite komad papira za pečenje i dno kalupa napunite suhim grahom ili lećom kako se tokom pečenja tijesto ne bi napuhnulo. Pecite ga 10 minuta, izvadite grah i papir za pečenje, a tijesto ostavite da se malo ohladi dok vi pripremate nadjev.
Sastojci za nadjev od sira i bundeve:
80g pirea od bundeve
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/4 žličice mljevenog đumbira
1/8 žličice muškatnog orašćića
1/8 žličice mljevenih klinčića
220g krem sira
55g šećera
1 vanilin šećer (10g)
1 žličica škrobnog brašna
55g kiselog vrhnja
1 veliko jaje
Pećnicu smanjite na 160°C.
U pire od bundeve umiješajte cimet, đumbir, muškatni orašćić i klinčiće te odložite sa strane.
U zdjeli pomiješajte krem sir, šećer i vanilin šećer i izradite mikserom. Umiješajte škrobno brašno i kiselo vrhnje i na kraju dodajte jaje. Miksajte kratko, tek toliko da se smjesa ujednači. Tri pune žlice smjese od sira dodajte pireu od bundeve i dobro promiješajte.
Polupečeno tijesto napunite nadjevom od sira. Na površinu nadjeva u nekoliko hrpica stavite pire od bundeve. U nadjev uronite štapić za ražnjiće ili nožić i lagano pomiješajte dvije smjese tako da dobijete šare. Što manje miješate, to će šare biti ljepše.
Pite pecite 25 minuta, potom ih ohladite na sobnu temperaturu i stavite u hladnjak na najmanje 4 sata prije posluživanja.
Ohlađen pite ukrasite šlagom s aromom cimeta i pospite mješavinom izmrvljenih keksa i sjeckanih pecan oraha.
Sastojci za šlag s aromom cimeta:
100ml slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
1/4 žličice mljevenog cimeta
Sve sastojke izmiksajte na najvećoj brzini u mekani šlag.
Za posluživanje:
tostirani pecan orasi, grubo sjeckani
izmrvljeni keksi s đumbirom (ili po izboru)
prstohvat cimeta
Sve sastojke pomiješajte u željenim omjerima.
makes 6 10cm tarts
Ingredients:
For the crust:
80g all purpose flour
90g whole wheat flour
pinch of salt
80g cold butter, diced
2 tablespoons sugar
2-3 tablespoon ice cold water
Preheat the oven to 180°C. Grease 6 mini tart pans with butter.
Roll out the dough between two sheets of plastic wrap until 2 mm thin. Divide into 6 equal portions and transfer each portion into its tin. Press the dough to the bottom and sides of the tins and cut the excess dough with a sharp knife. Prick the bottom of each tart shell with a fork and refrigerate for 10-15 minutes before baking. Blind bake the tart shells for 10 minutes, then allow to cool before proceeding to the next step.
For the pumpkin cheesecake filling:
80g pumpkin puree
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/4 teaspoon ground ginger
1/8 teaspoon ground nutmeg
1/8 teaspoon ground cloves
220g cream cheese
55g sugar
1 vanilla sugar (10g)
55g sour cream
1 large egg
Reduce the oven temperature to 160°C.
Combine pumpkin puree, cinnamon, ginger, nutmeg and cloves. Mix well and set aside. In another bowl, combine cream cheese, sugar and vanilla sugar and beat on medium speed with a hand mixer. Mix in cornstarch and sour cream. Beat in the egg. Mix just until incorporated. Take three tablespoons of this mixture and combine with the pumpkin puree.
Pour the creem cheese mixture into the half baked tart shells. Drop dollops of pumpkin mixture on top. Gently swirl with a knife or a skewer.
Bake for 20-25 minutes, then allow to cool to room temperature and refrigerate for at least 4 hours before serving.
Serve with a dollop of cinnamon whipped cream and a mixtue of cookie crumbs and pecans.
For the cinnamon whipped cream:
100ml heavy whiping cream
1 vanilla sugar (10g)
1/4 teaspoon ground cinnamon
To serve:
toasted pecans, roughly chopped
gingersnap or gingerbread cookies, crushed
pinch of cinnamon
Ova zadnja fotografija mi je divna, divna, divna! i žličice <3
OdgovoriIzbriši(di si ih kupila? :) )
''Kad sam se napokon domogla bundeve bila sam toliko uzbuđena da nisam znala kako bih ju najprije spremila. Što ću, lako se uzbudim. ''
kako si me nasmijala s ovim :D
to mi često ljudi znaju reći :)
ja totalno odvalim na neke stvari, kao malo dijete. onda se to očituje trljanjem ruku, skakutanjem na mjestu, vrištanjem, maštanjem i sličnim radnjama. kažem, baš kao malo dijete :D
i ja jako volim jesen. ono, baš - baš!!
danas smo išli dragi i ja do dućana preko livade koja je inače uglavnom blatnjava. e pa danas nije bila - jer je otpalo lišće napravilo tepih debeo valjda 20 cm. urone ti noga u lišće kao u snijeg. i baš sam u tom trenu pomislila : ''e što volim jesen!''
i vjerujem, s obzirom na preseljenje sa je ovo jesen drugačija od svih onih dosad.
lijepi pozdrav :)
Divno izgleda :)
OdgovoriIzbrišiSuper ti izgleda ovo (fotke su krasne), a vjerujem da je i jako fino. Jedino što ja, naravno, ne bi ni pomislila da stavim klinčiće unutra jer ih nikako ne volim (a nanjušim ih na kilometar :D) tako da bi ih zamijenila pimentom, koji mi je puno finiji.
OdgovoriIzbrišiInače, što se tiče jeseni, godišnja doba je općenito puno lakše primjetiti i ljepše doživjeti kad se makneš iz Zagreba. Osim ako ne visiš svaki dan u Maksimiru ili među onih pet stabala što su se sćućurili na Zrinjevcu, teško da ćeš nešto naročito doživjeti promjene koje se događaju u prirodi, i izmjenu sezona osjetit ćeš jedino po promjeni vremena – pa ćeš jesen doživjeti kao tmurnu i kišovitu i općenito a nuisance. Ali čim si u nekom malo ruralnijem predjelu (ja sam u malom gradiću na moru), imaš prilike izaći vani i uočiti sve one divne nijanse boja na drveću (umiruće lišće) i doživjeti sezonu izvan te neke užurbanosti velegrada, i onda ti odmah i kišovito vrijeme bude malo podnošljivije. :)
Hhhmmmm, marvelous! I love that choice of filling.
OdgovoriIzbrišiCheers,
Rosa
recepti nisu mogli biti bolji! a ni fotke, ja sam oduševljena :) Posebno ovom slikom gdje je lišće na kvačicama. Baš mi je drago što si se domogla bundeve i iskoristila ju na ove načine.
OdgovoriIzbrišiBaš zanimljivo, ove se sezone ja jednako osjećam kao i ti u vezi jeseni. Zato jer je toplija nego inače. Nisam nikada do sada toliko koristila bundevu i još neke jesenske namirnice kao ove sezone, i nisam nikada do sada toliko uživala u jesenjem zraku i šetnjama po prirodi. Ima nešto u ovoj sezoni :)
Citirat ću jedan dio tvog posta: "Više nego ikada ranije osjećam neku toplinu kojom jesen odiše, primjećujem prirodu i njene konstantne mijene. Osjećam se ugodno okružena toplim jesenjim bojama. Šuštanje lišća pod nogama čini me neobično smirenom, a topli jesenji mirisi i bogatstvo prirode podsjećaju me na toplu atmosferu nadolazećih blagdana."
OdgovoriIzbrišiBaš sam danas o tome razmišljala, tako da je ova jesen izgleda posebna kad nas navodi na slična razmišljanja.
Pitice i puding su me oduševili, rado bih ih probala.
Joj, ovo mi je predivno, ako nisam do sad osjetila jesen, sad jesam. Ja sam od onih što ne primjećuju godišnja doba, barem ne intenzivno. Sjetim se jeseni tek kad je prošla, ali ove tvoje boje su fantastične, sve u tonu tikve, glasam za puding.
OdgovoriIzbrišiNe volim bundeve, ali ipak moram konstatovati da ovako aranžirane i predstavljene bi me primorale da (opet) probam...
OdgovoriIzbrišiI ja volim jesenej boje.Inace bundeva zaista najduze ostane u mojoj basti.A kolcici koje si spremial izgledaju jako lepo:)
OdgovoriIzbrišiUh, ja jesen i zimu obozavam, najradije bi maknula ljeto sa liste godisnjih doba...i istina, sto sam starija sve vise primjecujem neke stvari usprkos konstantnom nedostatku vremena...Bas mi je drago da si odlucila ukomponirati i "moj" recept u ove divote...Predivno izgleda, a mislim da bi me puding odusevio. Fotke predivne!
OdgovoriIzbrišiI loved the recipe! The Photos are truly amazing! :)
OdgovoriIzbrišiJa sam ti oduvijek bila ljubitelj proljeća. Onog dijela godine kada se priroda budi iz zimskog sna, kada priroda počinje cvjetati i obasipa nas namirnicama poput svježeg povrća i voća. Onda sam zavoljela i ljeto zbog nesnosnih vrućina koje mi nimalo ne smetaju, zbog mirisa soli u zraku i noćnih šetnji, zvijezda na nebu... Voljela sam i zimu jer sam u zimi rođena, zbog snijega koji tu padne jednom u 10 godina i nikako da se zadrži, pa sam ga željno iščekivala... Ali moram ti priznat da volim i jesen, šapat kiše na prozoru, šuštanje lišće, vjetar u krošnjama, boje... I tako sam zavolila sva godišnja doba... Kada vidiš kako se priroda mijenja iz dana u dan, shvatiš da je živa kao i mi...
OdgovoriIzbrišiVolim svježe namirnice, one sezonske i uvijek ih iskoristim. Oduvijek sam htjela probat pitu od bundeve, onu klasičnu Američku, ali kada me obasipate s toliko divnih recepata, mislim da ona nikako neće stići na red!
Što reći, pita mi se zaista jako jaaaaako sviđa, receptić bilježim :)
Ja isto što sam starija sve više volim jesen. Nekada mi je bila skroz bezveze.
OdgovoriIzbrišiKrasni receptići jedva čekam slane.
Prelepa, jesenja, atmosfera na fotkama... prefin recept, baš mami na probanje ali već ima toliko toga da ne znam šta pre...
OdgovoriIzbrišiJa volim jesen, volim u stvari sunčanu i obojenu jesen...
Možda nisam originalna ali moram reć: ja sam zavolila jesen u nazad dvije godine. Posebna mi je bila lani kada sam šetala po parku sa svojom bebom. Toplina, smirenost, boje, mirisi.... Divni su recepti, volim kada se iz nečeg postojećeg iskombinira nešta novo. Vidim imamo istu tkaninu: krema na sitne crvene točke ;)
OdgovoriIzbrišiOpet predivno! Nemam rječi...:) Fotke prelepe! Baš bi probala jednu piticu in jedan puding, njami...:)
OdgovoriIzbrišiSlike su ti prelijepe, a o piticama da i ne govorim:) odličan recept..u potpunosti si me oduševila svojim divnim postom..i podsjetila zašto i sama volim jesen njene boje, plodove, mirise..lijep pozdrav draga!:)
OdgovoriIzbrišiOduševila me je jesenja atmosfera na fotkama, predivne su mi boje, a pitice, mmmh, pitice izgledaju fantastično! Inače nisam neki veliki ljubitelj jeseni, ali i ja s godinama nekako sve više cijenim i ovaj -na jedinstven način- krasan period... Pozdrav :)
OdgovoriIzbrišiDivno izgledaju oba slatkisa. Sigurna sam da bi mi se dopali! :) A fotke su kao i uvek - divne! :)
OdgovoriIzbrišiMeni je ovo sve skupa predivno ! Od jesenskog ugođaja, ja sam oduvjek voljela jesen i ne volim kada jesen izostane već nakon vrućine odmah naglo zahladi, do svih ovih delicija od bundeve.
OdgovoriIzbrišiImam sada doma dovoljno bundeve da krenem isprobavati, a prvo ću napraviti punding koji me baš privukao.
Divne su ti slike, baš uživam !
Strašno privlačne ove pite, ono do pojačane proizvodnje pljuvačke...moram reći...
OdgovoriIzbriši-ljubiteljica jeseni-
Ja sam presla iz jedne krajnosti u drugu tj: od osobe koja nije volila bundevu do one koja je sada obozava. Pitice izgledaju bozanstveno i jaaako dekorativno.
OdgovoriIzbrišiSlike su prelijepe. Prava jesenja atmosfera, nema sta :-)
slike prekrasne...ovo s bundevom nije loše mada nisam tip od sakupljanja recepata...ali tko zna...moža me pukne i to ...jedanput...u principu bundeva je povrće...a valjda je povrće koje se može pripremati na razne načine...od kada je mala do nejzine odraslosti...davno me mama naučila pohati nundevin cvijet...u smjesi kao za palačinke...i to i dan danas volim...i volim bučnicu...i volim buču kao varivo i često to radim...ali iako škorpionka ....sve manje volim jesen...a zimu nikako...da li i to dolazi s godinama....pozzz
OdgovoriIzbrišiPrelepe, originalne fotke!
OdgovoriIzbrišiVec duze vremena primecujem da kada se kod pojedinih blogera (ukljucujuci tebe) pojavi ovako nesto - novo i originalno u stajlingu ne prodje mnogo a vrlo lose kopije osvanu na drugim blogovima :) Bas bzvz sto na ovakav lep post prva pomisao je ko ce sad ovo da iskopira...
hvala na komentaru mariji...
OdgovoriIzbrišimonika, divan, divan post.
OdgovoriIzbrišii jako dobar izbor recepata :)
fotke su ti tako tople, čarobne, baš kao i ova jesen.
inače, volim jesen, posebno zagrebačku a ova je još posebnija jer nije bila ni tako tmurna ni kišna kakve jeseni znaju biti....
This looks so delicious. Would love for you to share this with us over at foodepix.com.
OdgovoriIzbriši